Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Αυγ 2022
Πολιτισμός

Η συγγραφέας Βασιλική Λεβεντάκη, μας προτρέπει : «Τρέξε στον ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΘΜΟ»

 

Από τη Μαίρη Γκαζιάνη
  
Η Βασιλική Λεβεντάκη είναι μια άξια εκπρόσωπος του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα. Η συγγραφική της διαδρομή ξεκίνησε με πρώτο σταθμό το παιδικό βιβλίο της «Για μια χούφτα αστέρια» κι από τότε οι επόμενοι συγγραφικοί σταθμοί της μας οδηγούν σε αστυνομικές περιπέτειες ακολουθώντας τους ήρωες που εκείνη πλάθει με τη φαντασία της και το συγγραφικό αστυνομικό δαιμόνιό της να μας εντυπωσιάζει με τα αστυνομικά αινίγματα που μας προκαλούν, κάθε φορά, να «τρέξουμε» στο επόμενο βιβλίο της.
 
ΕΡ. Βασιλική πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σου, μια ακόμη αστυνομική υπόθεση, με τίτλο «Τρέξε στον επόμενο σταθμό» και η ιστορία του εξελίσσεται στη Ζυρίχη. Γιατί επέλεξες να μας ταξιδέψεις συγγραφικά εκτός Ελλάδος;
ΑΠ. Τρέξε στον Επόμενο Σταθμό και ένα ξέφρενο κυνηγητό στους δρόμους της Ζυρίχης έχει ήδη ξεκινήσει. Γιατί στη Ζυρίχη; Δεν ήταν «συνειδητή» επιλογή μου αυτή η τόσο ατμοσφαιρική πόλη να αποτελέσει το σκηνικό του νέου μου βιβλίου. Κατά τη διάρκεια όμως μιας επίσκεψης μου εκεί, και συγκεκριμένα στο σταθμό τρένων του Κίλχμπεργκ, αντίκρισα με τα μάτια της φαντασίας να εξελίσσεται μπροστά μου όλη η πρώτη σκηνή του βιβλίου μου. Η μία εικόνα ακολουθούσε την άλλη, οι χαρακτήρες μου έπαιρναν μορφή και δρούσαν στην Ελβετική πόλη, και ο τόπος δράσης είχε πλέον αποφασιστεί από τους ίδιους τους ήρωες του μυθιστορήματος μου.
 
ΕΡ. Υπήρξε κάποια αφορμή που σου προκάλεσε την έμπνευση του θέματος του βιβλίου;
ΑΠ. Κάποιο βιωματικό ή πραγματικό γεγονός που να αποτέλεσε την αφορμή του θέματος του βιβλίου δεν υπήρξε. Ήταν καθαρά η μυθοπλασία που ανέλαβε την ευθύνη της πλοκής, δημιουργώντας αυτή την ιστορία.
 
ΕΡ. Σύμφωνα με τον τίτλο του βιβλίου, ποιον προτρέπεις να τρέξει στον επόμενο σταθμό;
ΑΠ. Τρέξε στον Επόμενο Σταθμό και ο συγκεκριμένος τίτλος αποκτά τριπλή έννοια και σημασία. Είναι κυριολεκτικός. Προτρέπει τον αναγνώστη να ακολουθήσει τους ήρωες σε μια καταιγιστική περιπέτεια, γεμάτη ένταση και δράση, σε μια πορεία που τους οδηγεί από τον έναν «σταθμό» στον επόμενο. Είναι συμβολικός. Κάθε σταθμός έχει μέσα στο βιβλίο μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή, ερμηνεία που ο αναγνώστης καλείται να αναγνωρίσει συμμετέχοντας στην εξέλιξη της υπόθεσης. Είναι όμως και μεταφορικός για μένα. Τρίτο βιβλίο, σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα αυτή τη φορά, και έφθασα στον επόμενο σταθμό της δικής μου, προσωπικής συγγραφικής διαδρομής.
 
ΕΡ. Σε είχαμε συνηθίσει να γράφεις για παλαιότερες εποχές. Το νέο βιβλίο σου αναφέρεται στη σύγχρονη εποχή και μας συστήνεις την ειδική πράκτορα Ρενάτα Κίμαν.   Θα τη συναντήσουμε και σε επόμενα βιβλία σου;
ΑΠ. Η Ρενάτα Κίμαν είναι για μένα ένα πολύ ιδιαίτερο πρόσωπο. Αφιερωμένη σε δικό μου πρόσωπο, τη δική μου Ρενάτα, μας συστήνεται για πρώτη φορά μέσα από το Σταθμό, κι έχει ως στόχο να επιστρέψει δριμύτερη σε νέες περιπέτειες.
 
ΕΡ. Γιατί έδωσες ξενικό όνομα στην κεντρική ηρωίδα σου;
ΑΠ. Η Ρενάτα Κίμαν, η ειδική πράκτορας του FBI, είναι Ελληνίδα. Το όνομα, αλλά και το επώνυμο της είναι καθαρά ελληνικό.  Και το εξηγώ αμέσως. Ανέφερα ήδη πως η Ρενάτα Κίμαν είναι αφιερωμένη σαν χαρακτήρας σε ένα πολύ δικό μου πρόσωπο, τη δική μου Ρενάτα. Η δική μου Ρενάτα, αυτή η μικρή Ελληνίδα που ζει στη Ζυρίχη, δάνεισε στην ηρωίδα του μυθιστορήματος την πρώτη συλλαβή από τα επώνυμα των γονιών της, δημιουργώντας το Κίμαν. Όσο λοιπόν κι αν ακούγεται ξένο το όνομα της, έχει πολύ βαθιά σπαρμένες τις ρίζες του στην Ελλάδα, όπως άλλωστε κι ολόκληρο το βιβλίο.
 
ΕΡ. Όταν γράφεις, τις αστυνομικές ιστορίες σου, έχει όλη την υπόθεση στο μυαλό σου ή σε καθοδηγούν οι ήρωές σου;
ΑΠ. Οι ήρωες μου είναι πάντα αυτοί που με οδηγούν βήμα βήμα στις διαδρομές και τις αποκαλύψεις της ιστορίας, ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της υπόθεσης, κορυφώνοντας την εξέλιξη, τις ανατροπές, την κορύφωση. Γνωρίζω όμως απ’ την αρχή το πρόσωπο που κρύβεται πίσω απ’ τον ένοχο της κάθε ιστορίας.
 
ΕΡ. Εμπνέεσαι από αληθινές αστυνομικές υποθέσεις;
ΑΠ. Μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει να εμπνευστώ από κάποια αληθινή αστυνομική υπόθεση. Σίγουρα όμως αποτελεί έμπνευση για μένα ο τρόπος δράσης και αντίδρασης της κοινωνίας μας. Τα κοινωνικά προβλήματα αποτελούν πάντα το μυστικό κλειδί που ανοίγει την πόρτα των βαθύτερων κινήτρων του ενόχου.
 
ΕΡ. Εκτός από αστυνομικές ιστορίες γράφεις και παιδικά βιβλία. Θα διαβάσουμε στο εγγύς μέλλον κάποιο νέο παραμύθι σου;
ΑΠ. Το παιδικό μου βιβλίου «Για Μια Χούφτα Αστέρια» είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου σαν το καθάριο εκείνο φως που δίνει την ευκαιρία για μια άμεση επικοινωνία με τον μαγικό κόσμο των μικρών μας φίλων. Κι αυτό το φως λάμπει ακόμα στην ψυχή μου, με την ίδια ακριβώς ένταση. Μόλις η ανάγκη της δημιουργίας το προστάξει, θα είμαι έτοιμη για μία ακόμα παιδική περιπέτεια.
 
ΕΡ. Μέχρι τώρα, οι σταθμοί που μας ταξίδεψες μέσα από τα αστυνομικά βιβλία σου, είναι η Σύρος, το Γαλαξίδι, η Καβάλα και η Ζυρίχη. Ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός που θα μας τρέξεις;
ΑΠ. Σταθμός έκπληξη ο επόμενος, έχει ήδη βάλει πλώρη για το ταξίδι που η καρδιά επιθυμεί να αρμενίσει, η ψυχή αφουγκράζεται και η φαντασία αντικρίζει τις πρώτες εικόνες.

ΕΡ. Αφού πρώτα σου ευχηθώ το βιβλίο σου να γίνει best seller, θα σου ζητήσω να κλείσεις όπως θέλεις αυτή τη συνέντευξη.
ΑΠ. Μια ευχή για τον καθένα χωριστά και όλους μαζί, ιδίως για τούτες τις Άγιες μέρες που διανύουμε. Ας είναι το φως της πίστης και της ελπίδας πάντα αναμμένο στην ψυχή μας, κι ας χαρίζει με τη λάμψη του πολλά πλατιά χαμόγελα. Χαμόγελα που θα ανθίζουν, δίνοντας μας δύναμη να προχωράμε πάντα μπροστά, αντιμετωπίζοντας τα δύσκολα. Είμαστε Έλληνες και οι Έλληνες γνωρίζουν να χαμογελούν πλατιά και μέσα απ’ την καρδιά τους!!! Θέλω να σε ευχαριστήσω για την υπέροχη φιλοξενία και τις τόσο όμορφες ερωτήσεις!!! Θα σου ευχηθώ, μέσα απ’ την καρδιά μου, σε κάθε βήμα σου, σε κάθε διαδρομή, σε αφετηρία και Σταθμό να έχεις πάντα συντροφιά την απέραντη ευτυχία και επιτυχία!!!
 
*** Το βιβλίο «τρέξε στον ΕΠΌΜΕΝΟ ΣΤΑΘΜΟ» της Βασιλικής Λεβεντάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ
 

Μαίρη Γκαζιάνη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, με τελευταίο «Το λάθος» το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο CD «Με τον άνεμο της Όστρια» σε μουσική Ελένης Μπελιμπασάκη και ερμηνεία Βασίλης Διαμάντης. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 
 
 
 
 
 

Related posts