Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Αυγ 2020
Πολιτισμός

Η συγγραφέας Ισμήνη Μπάρακλη μιλάει για το νέο βιβλίο της «Το μυστικό της πεταλούδας»

 

Από τη Μαίρη Γκαζιάνη
 
Η Ισμήνη Μπάρακλη κατάγεται από το Ναύπλιο. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει για παιδιά και μεγάλους. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ είναι το έκτο κατά σειρά βιβλίο της, και το πρώτο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
 
ΕΡ. Ισμήνη κατάγεσαι από το όμορφο Ναύπλιο. Τι σημαίνει για σένα ο τόπος καταγωγής σου;
ΑΠ. Το Ναύπλιο, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, είναι  σημείο αναφοράς στη ζωής μου καθώς είναι συνδεδεμένο με παιδικές αναμνήσεις, με αγαπημένους ανθρώπους που έθρεψαν τα χώματα αυτά, είναι όμως και το μέρος που προσπαθώ να γράφω τα βιβλία μου και να ζω ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.
ΕΡ. Πιστεύεις ότι οι συγγραφικές ανησυχίες σου έχουν τις ρίζες τους στην  ιστορική πόλη του Ναυπλίου και την αύρα της θάλασσάς της;
ΑΠ. Πιστεύω πως το Ναύπλιο είναι ιδανικό μέρος για γραφή, περισυλλογή και εσωστρέφεια. Πρόσφατα, σε ένα συμπόσιο παρουσίασης όλων των συγγραφέων της Αργολίδας αντιλήφθηκα πως είμαστε πολλοί. Χαίρομαι και καμαρώνω που η χώρα μου είναι γεμάτη όμορφους τόπους, ορεινούς, θαλασσινούς, καταφύγια σκέψης και έκφρασης.
ΕΡ. Πότε ανακάλυψες το συγγραφικό σου ταλέντο;
ΑΠ. Πολλές φορές αδυνατώ κι εγώ να κατανοήσω αλλαγές οι οποίες εισβάλλουν στη ζωή, απόρροια προφανώς εσωτερικών διεργασιών. Κι αδυνατώ, γιατί είναι μυστικές, ήσυχες, εσωτερικές, καμωμένες σίγουρα από καιρό, που περίμεναν καρτερικά την κατάλληλη στιγμή για να ευδοκιμήσουν. Συνηθίζω να λέω πως η γραφή ήρθε αυθόρμητα στη ζωή μου σαν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, ένα δώρο ζωής. Έτσι το 2013 εκδόθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα και λίγο μετά το πρώτο μου παιδικό βιβλίο.
ΕΡ. Γράφεις για παιδιά και για μεγάλους. Τι σε τραβάει στο παιδικό βιβλίο;
ΑΠ. Ο όμορφος κόσμος των παιδιών σε μαγεύει, σε παρασύρει στη δύνη του. Πιστεύω πως ο δημιουργός παιδικού βιβλίου είναι εν δυνάμει δάσκαλος, γονιός, φίλος.
ΕΡ. Ποια γραφή θεωρείς πιο δύσκολη, το παιδικό βιβλίο ή το μυθιστόρημα;
ΑΠ. Και τα δυο ενέχουν δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, καλείσαι  να ανταποκριθείς σε διαφορετικές κάθε φορά απαιτήσεις, κυρίως όμως να μιλήσεις στην καρδιά τους.
ΕΡ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σου «Το μυστικό της πεταλούδας» το οποίο, όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο, βασίζεται σε αληθινή ιστορία.  Ποιες ήταν οι πηγές σου; 
ΑΠ. Βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία από τα χρόνια του εμφύλιου που έγινε η σπίθα για να γραφτεί αυτό το βιβλίο. Υπαρκτό πρόσωπο της εποχής εκείνης, η πρώτη όψη του ήρωά μου, η σκληρή και αδίστακτη. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτού του ανθρώπου από αγρίμι σε μια οσιακή φιγούρα, είναι η δική μου εκδοχή που ακουμπά στους εξελικτικούς νόμους της προόδου και της αυτοβελτίωσης.
ΕΡ. Η μυθοπλασία τι θέση έχει στο βιβλίο σου;
ΑΠ. Είναι το μέσο που θα εκφραστώ ελεύθερα, το όχημα που θα με βοηθήσει να προχωρήσω την ιστορία εκεί που νιώθω πως πρέπει να πάει.
ΕΡ. «…όταν πέφτει το ήθος τ΄ ανθρώπου δεν κάμει διακρίσεις στην αμαρτία» απευθύνει στο ληστή Φραγκούλη η μητέρα του. Η μια αμαρτία προκαλεί τις επόμενες;
ΑΠ. Την κουβέντα αυτή τη λέει μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχει ψηθεί από την πείρα της ζωής. Αν θέλετε τη γνώμη μου, θεωρώ πως όταν εμπλέκεσαι σε ψυχοφθόρες καταστάσεις επέρχεται πάγωμα της καρδιάς, Η απάθεια, λόγου χάρη, είναι μία όψη της συνήθειας παρόμοιων καταστάσεων.
ΕΡ. «Η αγάπη καταργεί αποστάσεις, χρόνο, θάνατο… όλα… η αγάπη ενώνει» γράφεις σε κάποιο σημείο του βιβλίου. Αυτά ισχύουν για την Ευαγγελία, για τον Αυγουστή τι ισχύει;
ΑΠ. Η αγάπη υψώνεται πάνω από φυσικά εμπόδια, καταργεί αποστάσεις, σύνορα, χρόνο και για τον λόγο αυτό ο Αυγουστής και η Ευαγγελία συνέχισαν να αλληλεπιδρούν και μετά το τέλος της ερωτικής τους σχέσης. Η αγάπη αυτή έγινε το καύσιμο που οδήγησε και τους δυο σε φωτεινότερα μονοπάτια μέχρι και το τέλος της ζωής του ήρωα.
ΕΡ. Τι ήταν αυτό που «εξανάγκασε» τον Αυγουστή ν΄ απομακρυνθεί, η αγάπη, ο φόβος ή η συνείδηση;
ΑΠ. Η αγάπη. Η συνείδηση είχε ήδη αντιδράσει, χρόνια πριν, και τον είχε οδηγήσει σε μεταμέλεια και αλλαγή πορείας. Από αγάπη ανέλαβε το βάρος της ευθύνης… για να απαλλάξει από το φορτίο αυτό αγαπημένους του ανθρώπους, να τους αφήσει να προχωρήσουν, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.
ΕΡ. «Κι αν είχε αδικήσει εκείνη κατάφωρα τον ίδιο της τον εαυτό; Ποιος θα την τιμωρήσει εκείνη;» αναφέρεις για την Ευαγγελία. Είχε αδικήσει τον εαυτό της ή ήταν ένα παιχνίδι της μοίρας;
ΑΠ. Βέβαια είχε αδικήσει τον εαυτό της, τον είχε εγκλωβίσει μέσα στο μίσος της εκδίκησης. Και η Ευαγγελία παγιδεύτηκε σε πάθη και σκοτεινά συναισθήματα. Ωστόσο, έδωσε κι εκείνη τον δικό της προσωπικό αγώνα,  και ίσως αυτός ο αγώνας να επισκιάστηκε από εκείνον, τον συγκλονιστικό του Αυγουστή, όμως συνέβη… Εμπνεύστηκε και εκείνη από την αγάπη αυτή, και βγήκε σοφότερη μέσα από τούτη τη δοκιμασία. Και αυτό ήταν το δικό της «δώρο».
ΕΡ. Που πιστεύεις ότι οφείλεται η εμμονή της να ξεδιαλύνει έναν φόνο που συνέβη πριν πολλά χρόνια;
Θα σας απαντήσω μέσα από το κείμενο, με την τελευταία κουβέντα του Αυγουστή, στην καθοριστική, τελευταία τους συνάντηση, πολλά  χρόνια μετά τον χωρισμό τους… «άνω σχώμεν τας καρδίας, Βαγγελιώ» κι εδώ κρύβονται πολλά…
ΕΡ. «Το ήξερε πως μια ελάχιστη στιγμή μπορεί να διαλύσει μια ολόκληρη ζωή» γράφεις. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί;
ΑΠ. Μια ολόκληρη ζωή προσπαθούμε να επιτύχουμε πράγματα που κάποιες φορές είναι να γίνουν, και κάποιες άλλες όχι. Πολλές φορές νομίζουμε πως σχεδιάζουμε εμείς την πορεία μας, τα βήματά μας, στην ουσία όμως ακολουθούμε αυτό που πρόκειται να συμβεί. Ίσως τελικά αυτό που μόνο ορίζουμε να είναι μόνο τα συναισθήματά μας, οι προθέσεις μας, ο εσωτερικός μας κόσμος…  πάνω σε αυτήν την ιδέα είναι κτισμένο όλο το βιβλίο… «Από τη μοίρα του κανένας δεν ξεφεύγει» είναι στο χέρι του όμως να ξεφύγει από το σκοτεινό του εαυτό, τα πάθη του, τα ελαττώματά του, να σπάσει το «κουκούλι»… να ελευθερώσει την ψυχή του.
ΕΡ. Σου θέτω ένα ερώτημα που υπάρχει στο βιβλίο σου, «Πως γυρίζει η ζωή από το ένα λεπτό στο άλλο»;
ΑΠ. Είναι γνωστά τα γυρίσματα της μοίρας, τα παιχνίδια της  ζωής, που ξεπερνούν τη μυθοπλασία της λογοτεχνίας και δίνουν μαθήματα σε εμάς, καθώς και νόημα, και γεύση στη ζωή, άλλοτε γλυκιά, άλλοτε πικρή, αναλόγως.
ΕΡ. Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;
ΑΠ. «Ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου, είναι ο ίδιος του ο εαυτός», από «Το Μυστικό της Πεταλούδας»
*** Το βιβλίο «Το μυστικό της πεταλούδας» της Ισμήνης Μπαρακλή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
 

Μαίρη Γκαζιάνη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 
 
 
;

Related posts