Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2022
Πολιτισμός

Η συγγραφέας Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη και η μυθιστορηματική βιογραφία «Μαντώ Μαυρογένους»

 

Από την Μαίρη Γκαζιάνη
 
 
Είναι πολύ δύσκολο να γράψει κάποιος ένα βιβλίο που να στηρίζεται στη ζωή ενός ιστορικού προσώπου. Όμως η συγγραφέας Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη τόλμησε να βουτήξει στα βαθιά και με μια μυθιστορηματική αφήγηση μας περιγράφει τη ζωή της Μαντώς Μαυρογένους. Αφιέρωσε τέσσερα χρόνια, για τη μελέτη της ζωής της ηρωίδας και της συγγραφής του βιβλίου, όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει την ίδια και τους αναγνώστες της.
 
ΕΡ. Ειρήνη, πρόσφατα, κυκλοφόρησε το βιβλίο σου «Μαντώ Μαυρογένους». Τι αντιπροσωπεύει για σένα η συγκεκριμένα ηρωίδα;
ΑΠ. Το θάρρος, το καθήκον, την αξιοπρέπεια, την ανιδιοτελή αγάπη προς την πατρίδα, την πίστη στο όραμα της ελευθερίας, τα υψηλά ιδανικά, τη θυσία. Συνοπτικά την υπερηφάνεια να είσαι Έλληνας.
ΕΡ. Ποιο ήταν το ερέθισμα ώστε να γράψεις ένα βιβλίο για τη ζωή της;
ΑΠ. Τα ερεθίσματα ήταν πολλά. Η περήφανη ακτινοβόλα μορφή της ηρωΐδας, η συνειδητή θυσία της για την ελευθερία του Γένους, η αγνότητα της ψυχής της, η εγκατάλειψη, η προδοσία της αγάπης και τα λιγοστά κείμενα που αφορούν αυτή τη λαμπερή προσωπικότητα, αποτέλεσαν το έναυσμα να γράψω για κείνην.
 
ΕΡ. Από πού άντλησες τα στοιχεία που χρησιμοποίησες για τη ζωή της ίδιας αλλά και γενικότερα των γεγονότων της ιστορίας;
ΑΠ. Από έρευνες ιστορικών αρχείων, από την Εθνική βιβλιοθήκη και πλείστες άλλες, κι από πολλά αναγνώσματα που αφορούσαν τους επαναστατικούς χρόνους της χώρας μας.
 
ΕΡ. Πόσο χρόνο σου πήρε η συγγραφή του βιβλίου;
ΑΠ. Το έργο ήταν απαιτητικό, μακροχρόνιο και επίπονο. Συνολικά η συγγραφή κράτησε τέσσερα χρόνια. Ένα χρόνο έρευνες και τρία χρόνια εντατική γραφή.
 
ΕΡ. Κατά πόσο η αναφορά στη προσωπική ζωή της Μαντώς Μαυρογένους ανταποκρίνεται στην αλήθεια;
ΑΠ. Θέλησα να γράψω ένα βιβλίο με υπευθυνότητα και σεβασμό στην ιστορία. Ο μύθος επενέβη για να δώσει το χρώμα της εποχής και να φωτίσει χαρακτήρες. Με βάση των στοιχείων που συνέλλεξα, οι αναφορές στην προσωπική ζωή της ηρωϊδας, ανταποκρίνονται  στην αλήθεια σε ποσοστό πολύ υψηλό.
 
ΕΡ. «Αφέντης ο κρυμμένος πανάρχαιος φόβος πως σε τούτο τον κόσμο θα είχαν έρθει και θα ΄φευγαν για να λησμονηθούν» γράφεις σ΄ ένα σημείο του βιβλίου. Αυτή η φράση αφορά όλους τους ανθρώπους;
ΑΠ. Ο υπαρξιακός φόβος για το άγνωστο και τη λησμονιά, είναι το πιο ισχυρό αρχέγονο συναίσθημα του ανθρώπου. Αφήνοντας πίσω του κάποια χνάρια, ακόμα κι αν αποτελεί ψευδαίσθηση, μοιάζει με υπόσχεση, ένα στήριγμα αν θέλετε της ψυχολογίας του για τη συνέχεια και το αδιανόητο του θανάτου.
 
ΕΡ. «Ένοιωθε ταπείνωση και ζήλεια. Ζήλεψε το θαυμασμό, τον πόνο της για κάποιον άλλο. Ζήλεψε έναν νεκρό» αναφέρεις σε κάποιο άλλο σημείο. Ως ποια αρνητικά συναισθήματα μπορεί να φτάσει τον άνθρωπο ο έρωτας;
ΑΠ. Σ΄ ένα αληθινό δυνατό έρωτα που ο άνθρωπος μοιάζει να βρίσκεται υπό κρίση, τα συναισθήματα είναι έντονα, αντικρουόμενα, ανεξέλεγκτα, και ανερμήνευτα. Επικεντρωμένα σε ένα και μοναδικό πρόσωπο, η προσέγγισή τους, η ερμηνεία τους, εκτείνεται σε ευρύτερο πεδίο. Ο Υάκινθος, αγαπούσε αληθινά τη Μαντώ και το απέδειξε θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, προκειμένου να κερδίσει την απόλυτη αγάπη. Τη συγκεκριμένη στιγμή, ένιωσε ό,τι θα μπορούσε να νιώσει κάποιος που αγαπά δυνατά και με πάθος.
 
ΕΡ. «Αυτό που θα χάριζε στην κυρά μου με το ένα του χέρι θα το έπαιρνε με το άλλο» διηγείται η Περεζιά. Η μοίρα, οι συνθήκες ή οι ίδιες οι αποφάσεις όριζαν την εξέλιξη της ζωής της Μαντώς Μαυρογένους;
ΑΠ. Η Περεζιά γυναίκα του καιρού της, σαφώς έχει τις προκαταλήψεις της και πίστευε στη μοίρα. Όμως γενικά, οι συνθήκες οι οποίες διαμορφώνουν το περιβάλλον και δημιουργούν καταστάσεις, είναι ικανές να επηρεάσουν αποφάσεις και να επέμβουν καθοριστικά στη ζωή των ανθρώπων. Ολοκληρωμένη σαν άνθρωπος, με δική της θέληση, η Μαντώ προχωρούσε σταθερά στην περιοχή του οράματός της, χωρίς να παρεκλίνει της πορείας της και χωρίς να την επηρεάσει η στενόμυαλη νοοτροπία της εποχής, που αιχμαλώτιζε τη γυναικεία της υπόσταση.           
ΕΡ. «Άραγε η αγάπη τι θέση να κατέχει στη ζωή τέτοιων ανδρών;» αναρωτιέται σ΄ άλλο σημείο η Περεζιά. Η αγάπη είχε θέση στη ζωή του Δημητρίου Υψηλάντη. Την υπερασπίστηκε όσο έπρεπε; 
ΑΠ. Η αγάπη του Υψηλάντη δεν ήταν τόσο δυνατή όσο αρχικά πίστευε και ο ίδιος. Γι’ αυτό και στάθηκε ανήμπορος να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τα εμπόδια που προέκυψαν στην πορεία. Τις δολοπλοκίες και τις συκοφαντίες που την υπονόμευαν, με αποτέλεσμα να επέλθει η ρήξη και η προδοσία της αγάπης, που πλήγωσε τη Μαντώ ως τα τρίσβαθα της ψυχής της. Απόλυτα μέσα στην πραγματικότητα η Περεζιά και ανεπηρέαστη από συναισθήματα προς τον Υψηλάντη, πολύ σωστά αναρωτήθηκε και δεν διαψεύστηκε.
ΕΡ. «Αυτός, ο νικητής του Ιμπραήμ, που δεν δείλιαζε μπροστά στο θάνατο, ήταν δειλός μπροστά στην αγάπη». Ακόμα και οι ήρωες μεταμορφώνονται μπροστά στον άνθρωπο που τους εμπνέει τον έρωτα;
ΑΠ. Οι ήρωες δεν παύουν να είναι άνθρωποι κι ως εκ τούτου να είναι ευάλωτοι προς τον έρωτα όπως όλοι. Θα επαναλάβω ότι το ερωτικό συναίσθημα δεν υστερεί σε ένταση και πάθος, ανάλογα πάντα με την ψυχοσύνθεση του εκάστοτε ατόμου. Όμως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
 
*** Το βιβλίο «Μαντώ Μαυρογένους» της Ειρήνης Νικολάκη-Καλαμάρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
 

Μαίρη ΓκαζιάνηΓεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, με τελευταίο «Το λάθος» το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο CD «Με τον άνεμο της Όστρια» σε μουσική Ελένης Μπελιμπασάκη και ερμηνεία Βασίλης Διαμάντης. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 
 
;

Related posts