Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2022
Πολιτισμός

Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας:  Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και ανθρώπινο βιβλίο

Γράφει η Αγάπη Φιλιππίδου

Το βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Καραναστάση με τον ευφάνταστο και συμβολικό τίτλο «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας» μου κέντρισε το ενδιαφέρον να το διαβάσω από το πρώτο άκουσμα. Πρόκειται για ένα επίκαιρο και διασκεδαστικό βιβλίο που περιγράφει με χιουμοριστικό τρόπο τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα, τους ανθρώπινους δεσμούς και γενικότερα τη σύγχρονη κοινωνία.  Είναι μια σύνθεση από πολλές καθημερινές ιστορίες του κεντρικού του ήρωα Οράτιου Χ, οι οποίες θα μπορούσαν να διαβαστούν και αυτούσιες.

Είναι ένα ρεαλιστικό βιβλίο, αντιπροσωπευτικό της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας που δεν διστάζει να αναγνωρίσει και να προβάλει όλες εκείνες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, όχι όμως για να δημιουργήσει μια αίσθηση ανημπόριας ή φόβου αλλά απεναντίας για να εμπνεύσει μέσα από τον Οράτιο Χ, ο οποίος διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο ως κεντρικός ήρωας του βιβλίου αλλά και στη ζωή του. Αν και έρχεται αντιμέτωπος με πλήθος από φαινομενικά αντίξοες ή αδιέξοδες καταστάσεις δεν διστάζει να τις διακωμωδήσει προτείνοντας μια διαφορετική στάση ζωής. Μια στάση που περνάει το μήνυμα στον αναγνώστη πως ακριβώς εκεί έγκειται και η δύναμη του ανθρώπου, στον τρόπο που προσλαμβάνει τις καταστάσεις. Άλλωστε τίποτα από μόνο του δεν θα μπορούσε να είναι καλό ή κακό. Η δική μας αντιμετώπιση της πραγματικότητας και η δική μας ερμηνεία των γεγονότων είναι αυτή που θα δώσει το νόημα. Είναι προσωπική επιλογή αν οι προκλήσεις της ζωής θα σημασιοδοτηθούν ως αποξένωση, κλείσιμο στον εαυτό και μεμψιμοιρία ή ως ευκαιρία για μοίρασμα, στοχαστικότητα και μεγαλύτερη συνειδητότητα.

Ο Οράτιος Χ., με τη χιουμοριστική στάση του στην αντιμετώπιση των αναποδιών δίνει το παράδειγμα στον καθένα από εμάς που έρχεται αντιμέτωπος σε καθημερινό επίπεδο με ανάλογες καταστάσεις αποδεικνύοντας πως η αισιοδοξία και το χιούμορ δεν είναι ένα χαρακτηριστικό των αφελών ή ανόητων ανθρώπων που δεν επηρεάζονται από όσα συμβαίνουν γύρω τους, όπως λανθασμένα ορισμένοι πιστεύουν, αλλά συνιστά συνειδητή επιλογή και στάση ζωής. Γνωστή είναι άλλωστε η θεραπευτική επίδραση του χιούμορ σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο καθώς προσφέρει μια αίσθηση προοπτικής στα προβλήματα της ζωής, αποσυμφορίζει το μυαλό και το σώμα από το ανώφελο άγχος και λειτουργεί σαν μοχλός ενδυνάμωσης όλων των σχέσεων.

Ο συγγραφέας Βασίλης Καραναστάσης, με ένα χαρακτηριστικό στυλ γραφής και με την αφήγηση του ήρωά του σε πρώτο ενικό πρόσωπο περιγράφει με ενσυναίσθηση όλες τις δικαιολογημένες ανησυχίες και αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου που αγωνίζεται για την επαγγελματική του αποκατάσταση και την οικονομική ασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί μια ιδιαίτερη σύνδεση ανάμεσα στον Οράτιο Χ και τον αναγνώστη ο οποίος έχοντας ταυτιστεί μαζί του δύναται να αναγνωρίσει τον εαυτό του αυτή τη φορά όχι σαν μονάδα αλλά ως μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και ανθρώπινο βιβλίο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα σε όλη του την έκταση.

*Το βιβλίο «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

Η Αγάπη Φιλιππίδου είναι:

Διπλωματούχος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ

Θεραπεύτρια πνευματικής αφύπνισης και αυτοβελτίωσης

Related posts