Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούν 2021
SLIDER

Η πρώτη δράση της εθελοντικής περιβαλλοντικής ομάδας ΕΥΣ.ΤΡ.Ι.Φ.Ο.Ν. και το ζήτημα των σκουπιδιών

2011_Dimos_Velou-Vochas.png (1000×1032)
Ο Δήμος Βέλου- Βόχας στο χάρτη

Η ομάδα εθελοντικής περιβαλλοντικής δράσης του Βέλου Κορινθίας ΕΥΣ. ΤΡ. Ι. Φ. Ο. Ν. πραγματοποίησε σήμερα (11/7) την πρώτη της δράση. Αποτελούμενη από δύο άτομα κυρίως και με τη βοήθεια ενός τρίτου, από τις 7 το πρωί έως και τις 12 μ.μ. δραστηριοποιήθηκε στο μάζεμα των σκουπιδιών κυρίως σε χωράφια του Βέλου τα οποία βρίσκονταν ακριβώς δίπλα σε οικίες.

Λίγες πληροφορίες για το Βέλο Κορινθίας

Το Βέλο Κορινθίας αποτελεί κωμόπολη του νομού Κορινθίας. Ο πληθυσμός του Βέλου ανέρχεται σε περίπου 3.200 ανθρώπους. Από το Βέλο κατάγονται οι Στάθης Ψάλτης και Αλέξης Κούγιας ενώ η απόσταση της κωμόπολης από την Κόρινθο είναι 17 χιλιόμετρα.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η προσπάθεια;

Ασφαλώς, μια τέτοια προσπάθεια σε ένα χωριό 3.200 κατοίκων που αριθμητικά αποτελεί το 0.029% του πληθυσμού της Ελλάδας (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), φαντάζει ασήμαντη. Στην πραγματικότητα όμως, κάθε κινητοποίηση πολιτών η οποία στοχεύει στη βελτίωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν οι ίδιοι οι πολίτες, είναι θετική και απαραίτητη.

Ιστορίες περί σκουπιδιών..

Ασφαλώς, η αντιμετώπιση του ζητήματος των σκουπιδιών παγκοσμίως χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα πολύπλοκη . Ειδικότερα από την στιγμή όπου Δυτικές χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ στέλνουν χιλιάδες τόνους σκουπιδιών προς χώρες τις Νοτιανατολικής Ασίας  με το πρόσχημα πως αυτοί οι τόνοι αποτελούνται από ανακυκλώσιμα υλικά. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως το 2018 η Κίνα, μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ασίας, απαγόρευσε την εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών. Για τον λόγο αυτό, οι εισαγωγές σκουπιδιών σε χώρες όπως η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Τα εν λόγω υλικά στη συνέχεια δυνητικά θα μεταφέρονταν σε εργοστάσια ανακύκλωσης. Στην πραγματικότητα όμως, οι χώρες της Δύσης απλώς ξεφορτώνονταν τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών τα οποία, δεν αποτελούσαν σε καμία περίπτωση ανακυκλώσιμα υλικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν όσα συνέβησαν στα τέλη του Μαΐου φέτος. Το κράτος των Φιλιππίνων έστειλε πίσω στον Καναδά 69 κοντείνερ τα οποία εμπεριείχαν 1.500 τόνους σκουπιδιών.

Αποτέλεσμα εικόνας για south asia map
Χάρτης όπου φαίνονται ορισμένες από τις χώρες της ΝΑ Ασίας που αναφέρθηκαν προηγουμένως

Από την άλλη, ακόμα και σε πρωτοπόρες πρωτοβουλίες, όπως η αντίστοιχη της Δανίας, όπου και τα σκουπίδια χρησιμοποιούνταν για παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, εντοπίζονται προβλήματα όπως η άμεση σχέση της παραγωγής περισσοτέρων σκουπιδιών “προς οικονομικό όφελος” του πολίτη της Δανίας καθώς όσο περισσότερα απορρίμματα παράγει,τόσο περισσότερη θερμική και ηλεκτρική ενέργεια θα παραχθεί. Ένας αποτεφρωτήρας (το σύστημα δηλαδή που πραγματοποιεί την καύση των σκουπιδιών) βρίσκεται σε κάθε πόλη της Δανίας και είναι δημόσιος. Αν οι πολίτες δεν παράγουν ικανοποιητικό αριθμό σκουπιδιών έτσι ώστε να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας του αποτεφρωτήρα θα πρέπει να πληρώσουν μέσω φόρων το κόστος λειτουργίας του αποτεφρωτήρα. Όμως, η Δανία σημείωσε σημαντική αύξηση (6 %) στην ανακύκλωση απορριμμάτων από το 2014 έως το 2015, ενώ για το 2014 βρισκόταν στην 16η θέση από τις 28 χώρες της Ε.Ε. σχετικά με την παραγωγή σκουπιδιών ανά κάτοικο.

Περιβάλλον VS Τραμπ

Ιδιαίτερα σημαντική βέβαια όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι και η δυσπιστία των πολιτών απέναντι σε δηλώσεις πολιτικών οι οποίες στοχεύουν μόνο στο να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων δηλώσεων ήταν η δήλωση του Προέδρου Τραμπ ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο twitter το 2012 είχε αναφέρει: “Η ιδέα της υπερθέρμανσης του πλανήτη δημιουργήθηκε από και για τους Κινέζους με στόχο να κάνουν τη βιομηχανία των ΗΠΑ μη ανταγωνιστική” . Ο ίδιος είχε δηλώσει πως επρόκειτο για ένα αστείο, όμως το ύφος και άλλων tweets που είχε πραγματοποιήσει δείχνουν την αντίληψη του σχετικά με το ζήτημα.

Καταλήγοντας, τα σκουπίδια υπάρχουν τόσο σε χωριά όπως το Βέλο Κορινθίας, όσο και σε ωκεανούς όπως για παράδειγμα το Great Pacific Garbage Patch. Σημασία έχει η αντιμετώπιση τους τόσο συλλογικά όσο και ατομικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για sea turtle with plastic

Ευάγγελος Θεοδώρου

Related posts