Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Απρ 2021
Media

Η προσφυγική κρίση και η αξιολόγηση

Απο τον Γιάννη Κουτσοκώστα

Τα σκίτσα είναι του Γιάννη Κουτσοκώστα

Με Νταβούτογλου ή χωρίς αυτόν, με αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις και μπρος – πίσω, η Ευρώπη έκανε για την προσφυγική κρίση, ένα βήμα. Σημειωτόν, αλλά σημαντικό. Μπορεί να μην πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, μπορεί να μην ξεκαθαρίστηκε πλήρως το τοπίο, μπορεί οι οριστικές επιλογές για το προσφυγικό να παραπέμφθηκαν σε μια νέα Σύνοδο, παρουσία και της Τουρκίας, ωστόσο μάλλον άξιζε τον κόπο. Έγιναν βήματα, άνοιξαν δρόμοι, αναλήφθηκαν δεσμεύσεις και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και για την αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος. Και αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν στην πράξη και στη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, θα δώσουν ανάσες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η εξέλιξη αυτή ήταν θετική για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και τα …χούγια των Βρυξελλών.
Ήταν θετική εξέλιξη γιατί κατ’ αρχήν αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο …απόσπασμα, οι ακραίοι της Ευρώπης και τα σενάριά τους για κλείσιμο των Ελληνικών συνόρων αποδοκιμάστηκαν. Η χώρα κερδίζει χρόνο και το κέντρο βάρους του προβλήματος μετατοπίζεται από το τι κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο, στο τι θα κάνει η Τουρκία, στο αν θα αποδώσει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον περιορισμό των προσφυγικών ροών και στον έλεγχο των δουλεμπόρων. Ενώ και η …αποβολή της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, θα μείνει ως …επιχείρημα μόνο για τον Άδωνι και τους εγχώριους προπαγανδιστές του φόβου.
Απομονώθηκαν οι ακραίοι
Η εξέλιξη όμως ήταν θετική και για άλλους πολιτικούς λόγους:
ΠΡΩΤΟΝ γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τις παλινωδίες τους, δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι η προσφυγική κρίση επηρεάζει άμεσα το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, αποτελεσματικά και στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των Ευρωπαϊκών αρχών, θα θέσει σε αμφισβήτηση τις αντοχές της Ευρώπης και θα απειλήσει ευθέως τη συνοχή και το μέλλον της.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ένωσης, ανάμεσά τους και ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έδειξαν να μην παρασύρονται από τις ακραίες φωνές, που θέλουν να …περιφράξουν την Ευρώπη με φράχτες και κάγκελα. Οι ηγεσίες των χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) αλλά και η Αυστρία, οι οποίες …γοητευμένες από τις εθνικιστικές σειρήνες επιμένουν να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, απομονώθηκαν.
ΤΡΙΤΟΝ γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν επιτέλους να κατανοούν το αυτονόητο: ότι οι προσφυγικές ροές στην Ευρώπη δεν εξαρτώνται από την ικανότητα της Ελλάδας να περιφρουρήσει τα θαλάσσια σύνορά της, ότι αυξομειώνονται από τις διαθέσεις της Τουρκίας και ότι εν τέλει όλα αυτά είναι οι αναμενόμενες συνέπειες του πολέμου στη Συρία. Και μπορεί να μην κάνουν όλα όσα πρέπει και όσα μπορούν για να σταματήσουν τη σφαγή στη Συρία, δείχνουν ωστόσο έτοιμοι να πιέσουν την Τουρκία προκειμένου να συγκρατήσει στο έδαφός της τα καραβάνια των προσφύγων και να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών, που τους στέλνουν στο θάνατο στα νερά του Αιγαίου.
Και ΤΕΤΑΡΤΟΝ και πιο σημαντικό για την Ελλάδα: Οι Ευρωπαίοι πολίτες το ξέρουν ότι οι Έλληνες νησιώτες έδωσαν απαράμιλλα δείγματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στις δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης στα νερά του Αιγαίου. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουν και οι ηγεσίες της Ευρώπης αλλά και οι δανειστές της χώρας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει στην πίεση της οικονομικής κρίσης να προστίθενται διαρκώς και οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης. Ότι, είναι ίσως η μοναδική χώρα που έχει υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις της για την υποδοχή των προσφύγων και ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική της σταθερότητα είναι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η τριμερής Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα
Το θέμα – τότε- ετέθη και στην τριμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες. Εκεί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας για να εισπράξει τη διαβεβαίωση όσο από την Γερμανίδα Καγκελάριο όσο και από τον Γάλλο Πρόεδρο ότι δεν θα πιεστεί και άλλο η Ελλάδα, ότι θα έχει η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν και ότι θα διατηρηθεί το σημερινό status quo στα σύνορα της Ευρώπης.
Αυτά σε ότι αφορά το προσφυγικό. Γιατί η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ και Ολάντ είχε στο μενού την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και την αξιολόγηση του προγράμματος. Μέρκελ και Ολάντ διαβεβαίωσαν τον Αλ Τσίπρα ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των «θεσμών» και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.
Μακάρι. Γιατί γύρω από την αξιολόγηση …παίζονται το τελευταίο διάστημα πολλά, περίεργα και παράλογα παιχνίδια από την πλευρά του σκληρού πυρήνα των δανειστών και του ΔΝΤ. Παιχνίδια καθυστερήσεων, πιέσεων έως και εκβιασμών, που δεν αφήνουν την οικονομία αλλά και τη χώρα να πάρουν ανάσα μέσα σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και στοιχειώδους σταθερότητας.

Related posts