Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Ιούλ 2020
Media

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας


Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα όρια των εντόκων για τη χώρα μας, αλλά και να μην δέχεται ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης, αλλά και των εταίρων και δανειστών καθώς και οι προετοιμασίες για το Eurogroup της Δευτέρας κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Άλλα θέματα που επίσης προβάλλονται είναι τα εσωκομματικά της ΝΔ, οι αντιδράσεις που προκαλούν οι δηλώσεις της προέδρου της Βουλής, το μεταναστευτικό και το πρόβλημα της ανεργίας.
ΤΑ ΝΕΑ, με κεντρικό τίτλο «Γυρίζει σελίδα η Ευρώπη για πρώτη φορά χωρίς την Ελλάδα» και υπέρτιτλο «60 δις το μήνα μοιράζει ο Ντράγκι» γράφουν ότι η ΕΚΤ κάθε μήνα, ξεκινώντας από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου θα ρίχνει στην αγορά της Ευρωζώνης, πλην Ελλάδας, 60 δις ευρώ. Όπως γράφει η εφ. ο Ντράγκι είπε «όχι» σε όλα τα ελληνικά αιτήματα και τόνισε ότι για να διευκολυνθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Στο μεταξύ το δημόσιο υποχρεώνεται να καλύπτει τις δανειακές του ανάγκες από τα διαθέσιμα των Ταμείων, τα οποία όμως σιγά σιγά εξαντλούνται. Σε ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Άναψε κόκκινο μέχρι νεοτέρας» η εφ. προβάλλει τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι ότι «από τη στιγμή που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις τα χέρια μου είναι δεμένα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κεντρικό τραπεζίτης απηύθυνε βολές κατά της κυβέρνησης για τις δηλώσεις στελεχών της, που όπως είπε προκαλούν μεταβλητότητα στις αγορές και υποσκάπτουν τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος. Τέλος  σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Τη Δευτέρα ανοίγουν οι κάνουλες της ΕΚΤ» η εφ. σημειώνει ότι η ΕΚΤ θα ρίξει στην αγορά 1,1 τρις ευρώ για την αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
 
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ,  με κεντρικό τίτλο «Το μαρτύριο της σταγόνας» και υπέρτιτλο «Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε και πάλι την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων» γράφει ότι μένουν έξω τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ ενώ προβάλλει και την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου πως δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο πρόβλημα στις τράπεζες. Σύμφωνα με την εφ. ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μ. Ντράγκι κρατά κλειστούς τους κρουνούς της χρηματοδότησης σε πλήρη εναρμόνιση με το Βερολίνο ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. «Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν αντανακλάται πλήρως στις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς που ετοιμάζεται να πάει στις Βρυξέλλες με πακέτο μέτρων απόλυτα επεξεργασμένο, και προσθέτει ότι για «όπου χρειάζεται υπάρχουν ποσά». Ακόμη η εφ. με τίτλο «Ανατολίτικο παζάρι στην ΕΚΤ» γράφει ότι η κυβέρνηση θα προσκομίσει τη Δευτέρα αναλυτικά κοστολογημένο σχέδιο για τις έξι μεταρρυθμίσεις και προσθέτει ότι στο Μαξίμου θεωρούν «αναμενόμενη» την απόφαση της ΕΚΤ και υπογραμμίσουν πως δεν προκαλεί κάποιο πρόσθετο πρόβλημα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Γ. Δραγασάκης βρίσκει και θετικές πλευρές στις ανακοινώσεις Ντράγκι, ωστόσο αποτελεί ερώτημα γιατί ορισμένοι από τους θεσμούς εμφανίζουν διαφορετική μεταχείριση έναντι της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες. Τέλος η εφ. σε εκτενές ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Στο καναβάτσο θέλουν την Αθήνα οι δανειστές» γράφει ότι ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πριν από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πρόεδρος της ΕΚΤ κρατά κλειστές τις στρόφιγγες ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες  σε πλήρη εναρμόνιση με την τακτική του Βερολίνου ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναδείξει στους εταίρους τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ η περιθωριοποίηση της χώρας μας εντός της Ευρωζώνης.
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με κεντρικό τίτλο «Τρία ‘’όχι’’ και ένα ‘’ναι’’ Ντράγκι» και υπότιτλο  «Δυσφορία της Αθήνας για τη μη αύξηση του ορίου των εντόκων – Επιπλέον 500 εκατ. στον ELA» γράφει ότι με ηχηρά «όχι», αλλά και ένα σιωπηρό «ναι» απάντησε η ΕΚΤ στο αίτημα της Αθήνας για χρηματοδότηση, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από το δημόσιο εντός του Μαρτίου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι είπε όχι στην αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Επίσης, είπε όχι στο αίτημα να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας απευθείας από την ΕΚΤ. Τέλος είπε πως η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει προς το παρόν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο είναι ναι στην αύξηση του ELA κατά 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφ. το ποσό είναι μικρό, αλλά δεδομένου ότι υπάρχουν άλλα 2,5 δις ευρώ αδιάθετα από προηγούμενες εγκρίσεις ELA σχηματίζεται απόθεμα 3 δις ευρώ. Αυτό μπορεί να καλύψει την τρύπα που θα δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα εάν δημόσιοι φορείς, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, αποσύρουν καταθέσεις τους από τις τράπεζες για να δανείσουν μέσω ρέπος το δημόσιο. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ προκάλεσαν τη δυσφορία της Αθήνας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης               Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι δεν αντανακλούν τη συμφωνία του Eurogroup ενώ επανέφερε το αίτημα για αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων.
 
H ΑΥΓΗ,  με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Ο Ντράγκι διατηρεί την πίεση προς την Αθήνα» γράφει ότι η ΕΚΤ θα ξαναδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα μόλις ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση» του προγράμματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αύξηση του ELA για τη χώρα μας περιορίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ. Η εφ. προβάλλει επίσης και τη δήλωση του Γ. Δραγασάκη ότι η συμφωνία στο Eurogroup δεν αντανακλάται πλήρως στις αποφάσεις της ΕΚΤ.
 
Το ΕΘΝΟΣ,  με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Διπλό ‘’όχι’’ για έντοκα και ομόλογα από Ντράγκι»  γράφει ότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να παραμένουν «αποκλεισμένα» καθώς η ΕΚΤ δεν τα κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα. Επίσης, όπως γράφει η εφ. δεν αυξήθηκε το όριο για τα έντοκα γραμμάτια που είναι σήμερα στα 15 δις ευρώ ενώ και ο ELA παρέχεται με το σταγονόμετρο. Η εφ. προβάλλει επίσης τη δήλωση του Μ. Ντράγκι ότι «Δεν είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός. Είμαστε ένας ορφανισμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα χώρας που είναι σε πρόγραμμα κει δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του». Ακόμη η εφ. προβάλλει και τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη ότι «Τιμούμε  τη συμφωνία, να την τιμήσουν και οι εταίροι».
 
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με τίτλο στην πρώτη σελίδα  «Δεν υπάρχουν χρήματα χωρίς αξιολόγηση» κάνει λόγο για αυστηρό μήνυμα από τον Ντράγκι, που κόβει χρήμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα μόλις 500 εκατ. στις τράπεζες αντί για 10 με 18 δις που ζητούσε η ΤτΕ.
 
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,  με τίτλο «Με το σταγονόμετρο η ρευστότητα (μέσω ELA) στις τράπεζες» γράφει ότι η ΕΚΤ αύξησε το όριο μόνο κατά 500 εκατ. ευρώ και κάνει λόγο για «φρένο» από τον Ντράγκι στην έκδοση (εντόκων) ομολόγων. Τονίζει, επίσης, πως η Ελλάδα μένει εκτός ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το καλοκαίρι.

Related posts