Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Μαΐ 2022
Απόψεις

Η παράκρουση της προσφοράς

Από την Εβελίνα Χατζησταυράκη

 

Ο απόλυτος…. “πανζουρλισμός” σε όλα τα καταστήματα, κάθε είδους..

Από καφετέριες σε σουπερμάρκετ και από μαγαζιά ρούχων σε… συνεργεία αυτοκινήτων, ο κόσμος    αναζητούσε το περίφημο -50% σε κάθε προϊόν λόγω της Black Friday, ημέρα η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην χώρα από το 1952.

Γιατί άραγε τέτοια πρεμούρα για αυτή τη «Μαύρη Παρασκευή» ;

Είναι δεδομένο πως όσο πιο άφθονα και καλύτερης ποιότητας είναι τα υλικά αγαθά, τόσο πληρέστερα, καλύτερα και ελκυστικότερα γίνονται. Αυτό ακριβώς πετυχαίνει η Black Friday. Συνδυάζει την ποιότητα και την οικονομική τιμή (ίσως και σε εξευτελιστικά επίπεδα) μέσα σε ένα 24ωρο!

Στην πραγματικότητα, μόνο αυτά τα δύο κριτήρια (ποιότητα και χαμηλές τιμές) είναι τα απόλυτα κίνητρα των ανθρώπων για να ξεχυθούν στους δρόμους και στα μαγαζιά;..

Η τεράστια ανασφάλεια που διακατέχει τον άνθρωπο, εν όψει της επιθυμίας του να φανεί σπουδαίος, καταξιωμένος, ισχυρός, τον οδηγεί στην αλόγιστη αυτή κατανάλωση.. Δε λογαριάζει ηθική, πρότυπα, λογική, εργάζεται δίχως αύριο μόνο και μόνο για να νιώσει για μια μονάχα μέρα πως μπορεί να επιβάλλει τη θέληση του σε «κατώτερους», να δωροδοκεί, να νιώθει δυνατός.

Ποτέ, όμως, το γνωστό «shopping therapy» δε θεράπευσε τις ανασφάλειες. Και αυτό γιατί ποτέ, αποκτώντας νέα πράγματα, δεν κάναμε κάτι νέο στη ζωή μας.

Μάλλον, κάναμε.. Χάσαμε την ουσία. Χάσαμε την ουσιαστική ελευθερία, «μπλεχτήκαμε» στα δεσμά της απατηλής ελευθερίας.

Μια ευχαρίστηση που σαν φούσκα δεν αργεί πολύ να σπάσει, ρίχνοντάς μας με το σπάσιμό της σε ένα φαύλο κύκλο και μια αέναη μάχη να αναζητούμε ξανά και ξανά μια άλλη νέα αγορά, μια άλλη νέα «ευτυχία».

Βέβαια, κανείς από εμάς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι μια νέα αγορά δε μας προσφέρει μια αίσθηση ανανέωσης. Πιστεύουμε -και αυτή είναι η λέξη-κλειδί- πως παίρνουμε μια δόση ευτυχίας..

Τα χρήματα, τα ακριβά κεκτημένα, υποδουλώνουν τον άνθρωπο, τις αξίες του. Και όπου οι ηθικές αξίες δεν είναι ισχυρές, δοκιμάζονται και οι ανθρώπινες σχέσεις.

Δε «χτίζονται» φιλίες επειδή ο συνάνθρωπος είναι πράγματι άνθρωπος, άξιος να στέκεται στο πλευρό σου, αλλά επειδή είναι «χορηγός». Διακόπτονται επαφές με άτομα, όχι επειδή τα αντιπαθούμε και είναι τοξικά, αλλά επειδή δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το γεγονός ότι τυχαίνει να έχει κανείς περισσότερα χρήματα και ακριβότερα πράγματα από εμάς..

Ποιος είναι άραγε ποιο τοξικός; Αυτοί, ή εμείς και τα κριτήρια μας;

Ας κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα, ας δούμε τα πράγματα καθαρά. Όχι άλλες θυσίες στο βωμό του φρενήρη καταναλωτισμού, σε ένα παιχνίδι που άλλοι έχουν στήσει για μας και έχουμε γίνει υποχείρια.

 

  • «Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο —ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.»
    Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας
  • Αν στον κόσμο σήμερα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιθυμούσε τη δική του ευτυχία περισσότερο απ’ ό,τι επιθυμούσε τη δυστυχία των άλλων, σε μερικά χρόνια θα είχαμε έναν παράδεισο.
    Μπέρτραντ Ράσελ, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

Related posts