Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Μαΐ 2022
Πολιτισμός

«Η Παναγιά της φωτιάς»: Το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη

 
Από τη Μαίρη Γκαζιάνη
 Ο Σπύρος Πετρουλάκης με το νέο βιβλίο του «Η Παναγιά της φωτιάς», επανέρχεται στους ίδιους ήρωες με το βιβλίο του «Η εξομολόγηση». Η διαφορά είναι ότι, στο νέο βιβλίο, αποδίδει πρωταγωνιστικούς ρόλους στους δευτερεύοντες ρόλους του πρώτου βιβλίου. Αν και τα δυο βιβλία λειτουργούν και διαβάζονται αυτόνομα, το ένα συμπληρώνει το άλλο και αξίζει, ο κάθε αναγνώστης, ν΄ ανακαλύψει τις ιστορίες και τη ψυχοσύνθεση των ηρώων και των δυο βιβλίων.
 
ΕΡ. Σπύρο, πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σου με τίτλο «Η Παναγιά της φωτιάς». Διαβάζοντάς το, ανακάλυψα ότι αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου σου «Η εξομολόγηση». Είναι πράγματι έτσι;
 
ΑΠ. Δεν θα το χαρακτήριζα ως συνέχεια αφού Η Παναγιά της φωτιάς λειτουργεί αυτόνομα από την εξομολόγηση. Είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο κινείται παράλληλα με το προηγούμενο. Είναι η ζωή και οι «περιπέτειες» των δευτερευόντων ηρώων της Εξομολόγησης.
 
ΕΡ. Τι σε παρότρυνε να γράψεις ένα νέο βιβλίο «πάνω» στην εξομολόγηση;
 
ΑΠ. Κάπου οι ήρωες και κάπου οι αναγνώστες. Όταν πριν από ένα χρόνο άρχισαν να εισρέουν οι πρώτες κριτικές για την Εξομολόγηση σχεδόν όλοι μου έλεγαν ότι ήθελαν περισσότερο Μανούσο, ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον γιο της γερόντισσας Μαρκέλλας, τι απέγινε ο Οσμάν, η Αμπασέ κλπ. Κάπως έτσι ήταν μέσα μου κι εμένα οι ήρωες. Ζωντανοί γεμάτοι απαιτήσεις και με μια δυναμική που δεν μου άφηνε άλλο περιθώριο παρά να συνεχίσω. Πάλεψα μαζί τους, τους κανάκεψα, μάλωσα και στο τέλος αγαπήθηκα και συμφιλιώθηκα μαζί τους και με την ιδέα να πιάσω το νήμα από την αντίθετη άκρη.
 
ΕΡ. Τα πρόσωπα που υπήρχαν στη «σκιά» στο προηγούμενο βιβλίο σου, με το νέο βιβλίο έρχονται στην επιφάνεια. Ήταν οι ήρωες που σε ανάγκασαν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο ή ήταν δική σου ανάγκη;
 
ΑΠ. Είναι αυτό που απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση. Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους. Άλλωστε οι ιστορίες των ηρώων μου, αφού έχουν υπάρξει πραγματικά, ήταν έτοιμες μέσα μου και κάποιες ήταν ήδη γραμμένες στα κιτάπια μου.
 
ΕΡ. Τα δυο βιβλία συνδέονται απόλυτα. Μπορούν να διαβαστούν αυτοτελώς;
 
ΑΠ. Μπορούν να διαβαστούν από αναγνώστες που δεν έχουν διαβάσει το ένα ή το άλλο βιβλίο. Τα δυο μυθιστορήματα δεν έχουν τις ίδιες ιστορίες και έτσι το κοινό δεν θα διαβάσει τα μυστικά της Εξομολόγησης στην Παναγιά της Φωτιάς και το αντίθετο. Έχει φυλάξει καλά τις αποκαλύψεις μου.
 
ΕΡ. «Η εξομολόγηση» αναφέρεται στην ιστορία της Ελένης και «Η Παναγιά της φωτιάς» στην ιστορία του γιου της Κωνσταντή. Τα χρόνια των αφηγήσεων αφορούν τις ίδιες περιόδους. Γιατί επέλεξες να εκδοθούν σε δυο χωριστά βιβλία;
 
ΑΠ. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι η Εξομολόγηση θα άφηνε τόσο πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες σε εκκρεμότητα. Δεν είχα σκοπό να  γράψω δεύτερο βιβλίο όταν σκάρωνα την πρώτη ιστορία μου. Εξάλλου αν τολμούσα να γράψω όλα όσα υπάρχουν στα δύο βιβλία θα έβγαινε μία έκδοση των 1000 σελίδων.
 
ΕΡ. Στο νέο βιβλίο συναντάμε και νέα πρόσωπα όπως ο Γιώργος. Είναι υπαρκτά πρόσωπα, πραγματικές ιστορίες ή μυθοπλασία για τις ανάγκες του βιβλίου;
 
ΑΠ. Ο Γιώργος δεν είναι νέο πρόσωπο. Είναι ο οδηγός, φίλος και φύλακας του πατέρα Θεόφιλου στην Εξομολόγηση. Απλά στο νέο βιβλίο παρακολουθούμε την άκρως ενδιαφέρουσα ζωή του και φυσικά στο πρόσωπό του βρήκα τον ήρωα που ήθελα για να αναδείξω κάποια χαρακτηριστικά. Την αληθινή φιλία, την αφοσίωση και τα ιδανικά.
 
ΕΡ. «Πόση είναι η απόσταση που χωρίζει την αδυναμία από τη δύναμη, το μικρό από το μεγάλο, το εφικτό από το ανέφικτο» ρωτάς σ΄ ένα σημείο του βιβλίου. Πόση πιστεύεις ότι είναι;
 
ΑΠ. Τεράστια και μηδαμινή. Αναλόγως πόση δύναμη έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις και σε τι περίοδο της ζωής μας βρισκόμαστε. Όλα είναι στο χέρι μας ενώ παράλληλα τίποτα δεν εξαρτάται από μας απόλυτα.
 
ΕΡ. Τα δυο βιβλία σου «Η εξομολόγηση» και «Η Παναγιά της φωτιάς» θα εξελιχθούν σε τριλογία ή ολοκληρώθηκαν οι ιστορίες των ηρώων;
 
ΑΠ. Όχι δεν θα υπάρξει συνέχεια. Οι ιστορίες έχουν κλείσει και οι ήρωες έχων αποδώσει τα χρωστούμενα.
 
ΕΡ. Ήδη έχεις ξεκινήσει μια μεγάλη περιοδεία, για παρουσιάσεις του νέου βιβλίου, όπου οι αναγνώστες σου σε περιμένουν. Ποια είναι η ανταπόκριση που δέχεσαι;
 
ΑΠ. Υπάρχει μεγάλη αγάπη από τον κόσμο και ιδιαίτερη προσμονή από τους αναγνώστες για να γνωριστούμε και να τα πούμε από κοντά. Καθημερινά ο Εκδοτικός μου οίκος αλλά και εγώ προσωπικά δεχόμαστε προσκλήσεις για παρουσιάσεις σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Η τιμή είναι μεγάλη η αγκαλιά τεράστια.
 
ΕΡ. Αφού σου ευχηθώ κι αυτό το βιβλίο σου να γίνει best seller, θα σου ζητήσω να κλείσεις όπως θέλεις αυτή τη συνέντευξη.
 
ΑΠ. Αγάπα αυτό που έχεις, ακόμα κι αν είναι λίγο. Με τον καιρό αυτό το λίγο γίνεται πολύ.
 
*** Το βιβλίο «Η Παναγιά της φωτιάς» του Σπύρου Πετρουλάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
 
 

Μαίρη ΓκαζιάνηΓεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 
 
 
 
 

Related posts