Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Ιαν 2022
Πολιτισμός

Η Ντένια Πάτρα μιλάει στο NOW24 για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα

Αποφάσισε να καταπιαστεί με ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό είδος πεζογραφίας. Το παιδικό! Και είναι σίγουρα απαιτητικό, διότι τα παιδιά δεν ξέρουν να προσποιούνται τη χαρά και τον εντυπωσιασμό. Η αλήθεια καθρεφτίζεται στα μάτια τους ενώ η τέρψη στο χαμόγελό τους. Αποφάσισε να καταπιαστεί με ένα «βαθύ» θέμα της ψυχολογίας. Την εσωτερική μοναξιά, ιδίως στην παιδική ηλικία. Το κοίταξε μέσα απ’ το σκόπευτρο της έλλειψης φίλων ενώ το «πασπάλισε» με την επίδραση της φαντασίας. Και τέλος, αποφάσισε να μοιραστεί το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα με το αναγνωστικό κοινό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Ο λόγος για τη Ντένια Πάτρα, τη συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «Η Αέρινη Παρέα» (Εκδ. Πνοή) που μίλησε στο NOW24 για το κίνητρο, το εν λόγω είδος και τις πρώτες παιδικές αντιδράσεις. Όπως χαρακτηριστικά η ίδια λέει «Μέσα στην “Αέρινη Παρέα” ο ανήλικος εαυτός μου συναντήθηκε με τον ενήλικο».

Συνέντευξη στον Κυριάκο Κουζούμη.


Κ.Κ: Πώς προέκυψε η όλη ιδέα του βιβλίου;

Ν.Π: Από μικρή αγαπούσα πολύ τα βιβλία. Ήταν η αγαπημένη μου συντροφιά. Σε κάθε βιβλίο που διάβαζα, γινόμουν μέρος της ιστορίας, ταξίδευα σ’ έναν φανταστικό κόσμο, γεμάτο γοητεία και μαγεία. Η συγγραφή δεν ήταν ένα παιδικό μου όνειρο, προέκυψε στην πορεία. Η απόλαυση της ανάγνωσης με οδήγησε σε αυτό το μονοπάτι.

Κ.Κ: Γιατί επέλεξες το παιδικό είδος;

Ν.Π: Γράφοντας τις δικές μου ιστορίες διαπίστωσα ότι απευθύνονταν στα παιδιά. Ένα παιδί έχει ζωηρή φαντασία, περιπετειώδες πνεύμα κι αυτό είναι συναρπαστικό για τους ενήλικες. Πιστεύω ότι στα παιδιά μπορείς να μιλήσεις για όλα, αρκεί να ανακαλύψεις τον κατάλληλο τρόπο. Αναζητάς συνεχώς νέους τρόπους και ταξιδεύεις σε νέους δρόμους. Αυτή η αναζήτηση, ο πειραματισμός, η αποκάλυψη είναι η ομορφιά και η γοητεία της παιδικής λογοτεχνίας. Τα παιδιά είναι πηγή αστείρευτης αγάπης, αισιοδοξίας, θαυμασμού και έμπνευσης.

 Κ.Κ: Αν αναζητούσαμε το νόημα-μήνυμα του βιβλίου, πέραν απ’ τα εμφανή, ποιο θα ήταν αυτό;

Ν.Π: Το βιβλίο αναφέρεται στο θέμα της απομόνωσης που βιώνουν αρκετά παιδιά στο κοινωνικό και σχολικό τους περιβάλλον. Το θέμα αυτό δεν αγγίζει μόνο τα εσωστρεφή παιδιά αλλά και τους εσωστρεφείς ενήλικες. Ωστόσο το βαθύτερο μήνυμα του βιβλίου είναι ότι αναγνωρίζοντας μια αδυναμία του χαρακτήρα μας, έχουμε την ικανότητα να βρούμε τη λύση, επιστρατεύοντας τη φαντασία μας νιώθουμε πιο δυνατοί και με πίστη, θάρρος και τόλμη μπορούμε να κατακτήσουμε αυτό που επιθυμούμε.

Κ.Κ: Τι θα είχες να πεις σε ενήλικους που επιλέγουν να ταξιδεύουν ψυχολογικά μέσω ενός παιδικού βιβλίου;

Ν.Π: Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας Simba Information, η επιστροφή στην παιδική λογοτεχνία δημιουργεί θετικά συναισθήματα στους ανθρώπους, καθώς περισσότεροι από το 50% νιώθουν ευχάριστα όταν διαβάζουν μια ιστορία από την παιδική τους ηλικία. Πολλοί ενήλικες επιλέγουν να διαβάζουν παιδικά βιβλία, ο απλός τρόπος και η ευαισθησία που θίγονται σημαντικά θέματα που αφορούν όλους, τους ταξιδεύει, λειτουργεί ευεργετικά για την ψυχολογία τους. Ακόμη, πολύ συχνά η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου από τον γονέα προς το παιδί γίνεται αφορμή για μια όμορφη συζήτηση και αυτή η συνήθεια γίνεται ανάμνηση που θα ακολουθεί το παιδί στην ενήλική του ζωή.

Κ.Κ: Τι σου είπαν τα παιδιά του κοινωνικού σου περιβάλλοντος, όταν πληροφορήθηκαν την ιστορία;

Ν.Π: Όταν ολοκλήρωσα την ιστορία αρχικά τη διάβασαν τα παιδιά μου. Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούσα τις αντιδράσεις τους. Χάρηκα με τον ενθουσιασμό τους. Όταν διάβασαν το βιβλίο τα παιδιά του κοινωνικού μου περιβάλλοντος, συγκινήθηκαν με την ιστορία, ταξίδεψαν στο μονοπάτι που έδειχνε ο πρωταγωνιστής, ρωτούσαν για τον ήρωα, ενδιαφέρονταν να μάθουν πώς ένιωθε και πολλά από αυτά ταυτίστηκαν μαζί του. Επίσης, έγινε η αφορμή να ξεκινήσουν να αφηγούνται ανάλογα περιστατικά.

Κ.Κ: Πόσο κρύβεται ο παιδικός δικός σου ψυχισμός πίσω απ’ την ιστορία και τους ήρωες αυτής;

Ν.Π: Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου με είχε παρασύρει ο ήρωας και το περιβάλλον του. Όταν ολοκληρώθηκε η ιστορία, τη διάβασα ως αναγνώστης, χωρίς να εμπλέκομαι συναισθηματικά. Διαπίστωσα ότι πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μου ήταν στοιχεία του πρωταγωνιστή. Ως παιδί ήμουν λιγομίλητη και ευαίσθητη. Θεωρώ ότι σε κάθε δημιουργική έκφραση του ανθρώπου μεταφέρεται μοιραία και ο ψυχισμός σου. Μέσα στην «Αέρινη Παρέα» ο ανήλικος εαυτός μου συναντήθηκε με τον ενήλικο.

Κ.Κ: Φοβάσαι την κριτική ενός παιδιού, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι απέραντα αληθινή;

Ν.Π: Γνωρίζοντας  τη σπουδαιότητα του παιδικού βιβλίου στη μετέπειτα ζωή μας ως ενήλικες η συγγραφή παιδικών βιβλίων αποτελεί ευθύνη και μεγάλη πρόκληση. Έχει πολύ ενδιαφέρον ο αυθορμητισμός και ο ενθουσιασμός που εκφράζονται τα παιδιά. Δεν με φοβίζει η κριτική των παιδιών. Είναι θετικό όταν οι αναγνώστες επιθυμούν να εκφράσουν την άποψή τους. Είναι ζητούμενο η αλληλεπίδραση. Ενώ η παιδική λογοτεχνία ορίζεται από τους αναγνώστες της, δηλαδή τα παιδιά, ουσιαστικά απευθύνεται σε μια ετερογενή ομάδα, με διαφορετικές αναγνωστικές προτιμήσεις, διαφορετική ικανότητα και εμπειρία ανάγνωσης, χόμπι, εθνικότητα, φυλή, πολιτισμό, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ενήλικες. Αυτό το στοιχείο δίνει χιλιάδες διαφορετικές προσεγγίσεις κάθε βιβλίου. 

Κ.Κ: Πώς λειτούργησε σε ψυχολογικό επίπεδο η καραντίνα;

Ν.Π: Η περίοδος της καραντίνας ήταν δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους μας. Άλλαξε η καθημερινότητά μας και ο κυριότερος προβληματισμός μας ήταν η υγεία μας. Σε ψυχολογικό επίπεδο προσπάθησα πολύ να μην χάσω την ψυχραιμία και την αισιοδοξία μου. Ο χρόνος μου ήταν αφιερωμένος στην οικογένειά μου και στην ανάγνωση βιβλίων. Αυτές οι ασχολίες με θωράκισαν ψυχολογικά. Προσπαθώντας να ενισχύσουμε την προσαρμοστικότητα μας και την ευελιξία μας είναι ευκολότερο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που παρουσιαστήκαν. Ο ποιοτικός χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα και αγαπημένες ενασχολήσεις βοηθούν να παραμείνουμε αισιόδοξοι και ψυχικά υγιείς. 

Κ.Κ: Μελλοντικά σχέδια;

Ν.Π: Αυτό το διάστημα σχεδιάζω το επόμενό μου παιδικό βιβλίο. Πολλές ιστορίες κρύβονται στα συρτάρια μου. Πολλοί ήρωες ανυπομονούν να γίνουν παιδικό βιβλίο και να συντροφεύσουν πολλά παιδιά. Ένα συναίσθημα, ένα αγαπημένο πρόσωπο, μια εικόνα αποτελούν πηγή έμπνευσης. Ωστόσο, η έμπνευση δεν είναι αρκετή αν δεν ακολουθήσει σκληρή δουλειά και αφοσίωση για να αποτυπωθεί στο χαρτί. Πολλές ιδέες κατακλύζουν το μυαλό μου καθημερινά. Έχω όμως εμπιστοσύνη στα συναισθήματα και στη δυναμική τη κάθε ιστορίας, και είμαι σίγουρη ότι θα αισθανθώ ποια από όλες θα ολοκληρωθεί.

Δυο λόγια το παιδικό βιβλίο «Η Αέρινη Παρέα»

Τι συμβαίνει όταν ο μοναδικός μας φίλος έχει μετακομίσει μακριά; Ποιος μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε φίλους; Ο Ορέστης έχει συντροφιά τα σύννεφα που αντικρίζει κάθε πρωί από το παράθυρο του δωματίου του και δημιουργεί με τη φαντασία του την Αέρινη Παρέα. Πώς μπορεί άραγε ένα σύννεφο να ενώσει τις παιδικές καρδιές; Μα με τον μαγικό τρόπο της Αέρινης Παρέας που ενώνει απρόβλεπτα τον Ορέστη με μια ομάδα συμμαθητών του.

Είναι βέβαιο πως μπορούμε να αποκτήσουμε φίλους όταν αναγνωρίσουμε και εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, αξιοποιώντας τη δύναμη της φαντασίας και της θέλησης.

Μια τρυφερή ιστορία γεμάτη έντονα συναισθήματα και αισιοδοξία που αγγίζει με ευαισθησία το θέμα της φιλίας.

Δυο λόγια τη συγγραφέα 

Η Ντένια Πάτρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Δημόσια Ιστορία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Από παιδί αγαπούσε πολύ τα βιβλία. Είναι συντονίστρια στη Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου Ενηλίκων και εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά και ενήλικες στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη. Είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού NECI. Από το 2019 είναι διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του διεθνούς οργανισμού Living Values in Education.

Αγαπάει να ακούει το ζωηρό και γάργαρο γέλιο των παιδιών και τον ήχο των σελίδων ενός βιβλίου καθώς γυρίζουν. «Η αέρινη παρέα» είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο.

Related posts