H Mary Quant είναι Βρετανίδα σχεδιάστρια με καταγωγή από την Ουαλία, γεννημένη στις 11 Φεβρουαρίου του 1930. Της έχει αποδοθεί η δημιουργία της μίνι φούστας -της ανήκει σίγουρα η ονομασία της- αν και την εποχή εκείνη, επηρεασμένοι από το διαστημικό ταξίδι του Apollo 11 και το φουτουριστικό κλίμα της εποχής, την είχαν ήδη ανεβάσει ψηλότερα ο Andre Courrèges και ο John Bates.
Λέγεται ότι ο πρώτος περίπατος στο φεγγάρι διήρκησε 2 ώρες, 31 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα τα οποία στάθηκαν ικανά να αλλάξουν την ιστορία του κόσμου, επηρέασαν ωστόσο κατά πολύ και την ιστορία της μόδας. Την επίδραση τους είδαμε ξεκάθαρα στις δημιουργίες των Paco Rabbane, Andre Courrèges και Pierre Cardin. Πολλά χρόνια αργότερα, στις μέρες μας, ο Nicolas Ghesquière θα δηλώσει πως τα ταξίδια που οραματίζεται ο Jeff Bezos είναι αυτά που επηρέασαν την φουτουριστική γυναικεία κολεξιόν του για το 2022 για τη Louis Vuitton.
Φαίνεται πως το διάστημα, το μέλλον και η αστρονομία επηρέαζαν τη μόδα συχνά ανά τους αιώνες, όμως φαίνεται και πως οι πιθανότητες και οι δρόμοι που ανοίγονται για τη μόδα πια είναι αστρονομικές και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Ποια θα είναι όμως τελικά η επικρατέστερη κατεύθυνση;
Σίγουρα πλέον όλοι ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο να ψωνίζουμε αλλά και να ‘’εμφανιζόμαστε’’ διαδικτυακά. Πρόσφατα όμως είδαμε συλλογές που παρουσίασαν έως και ψηφιακά ρούχα. Πρέπει ίσως σίγουρα να σκεφτούμε τι ρόλο θα παίξει στο μέλλον η Virtual Fashion. Θα αγοράζουμε και τέτοια ρούχα πια; Τα χρειαζόμαστε όλα αυτά;
Το Vanilla Issue, ο ινσταγκραμικός λογαριασμός που κατεξοχήν ασχολείται με την καινοτομία και την εξτραβαγκάνζα στη μόδα, τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά παρουσιάζει Virtual δημιουργίες σχεδιαστών.
Έχουμε καιρό τώρα συζητήσει ότι η μόδα πρέπει να αλλάξει, είναι αμφίβολο όμως ακόμα προς ποια κατεύθυνση θα ταξιδέψει. Η ευαισθησία στην επιλογή των υλικών, η γνώση για την περιβαλλοντική κρίση και η παντελής αποστροφή στις ετεροχρονισμένες συνθήκες εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού που –μεταξύ άλλων- διαφαίνεται πως θα επικρατήσουν είναι σίγουρα ένας δρόμος. Είναι όμως και προορισμός;
Με τα νέα δεδομένα και εφόδια, ποια θα είναι τα νέα σύνορα; Αν μόνο αναλογιστούμε ότι το περασμένο καλοκαίρι τα brands Vallentino, Marc Jacobs και Maison Margiela 6 συμπεριέλαβαν στις συλλογές τους Βίρτουαλ εμφανίσεις ενώ μια γενική αγάπη για το διάστημα εκφράστηκε και με την πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία Balenciaga X NASA, η βίρτουαλ μόδα είναι σίγουρα ένα από αυτά.
Εν κατακλείδι φαίνεται πως η μόδα για άλλη μια φορά αντιγράφει –όχι τη ζωή κατά τη γνώμη μου αλλά- την τέχνη εφόσον εκεί πρωτοείδαμε και όλο και πιο συχνά βλέπουμε την τάση του NFT, των ψηφιακών έργων τέχνης δηλαδή , η αγοροπωλησία των οποίων κοστίζει εκατομμύρια δολάρια, χωρίς αυτά τα ίδια να μπορούν ποτέ να υπάρξουν πραγματικά. Τέχνη που ποτέ δε θα κρεμαστεί στον τοίχο, ρούχα που ποτέ δε θα φορεθούν στα αλήθεια και μια νέα πραγματικότητα που δεν είχαμε ποτέ πριν φανταστεί ακριβώς στο κατώφλι του 2022. Το αύριο διαφαίνεται συναρπαστικό.
Το οικογενειακό ατελιέ της Μαρίας Διαμάντη λειτούργησε για πρώτη φορά στον Κεραμεικό το 1930 ως ένα κλασσικό μοδιστράδικο της εποχής
Η ιδιοκτήτρια του, Μαρία Διαμάντη η μεγαλύτερη, κατασκευάστρια ρούχων και καπέλων, λόγω της μεγάλης εμπειρίας της και της διάθεσης της να μεταδώσει τις γνώσεις της, ιδρύει –παράλληλα με τις δραστηριότητες του ατελιέ- τη σχολή κοπτικής – ραπτικής Μαρία Διαμάντη από την οποία, στα χρόνια που λειτούργησε, αποφοίτησε πολύ μεγάλος αριθμός σπουδαστριών.
Η εγγονή της Μαρίας Διαμάντη, η Μαρία Διαμάντη η νεότερη, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο οικογενειακό ατελιέ και σχολή ραπτικής. Σπούδασε σχέδιο μόδας και ενδυματολογία θεάτρου και δίδαξε σε σχολές μόδας στην Ελλάδα. Το 2011 δημιούργησε το δικό της ατελιέ στον ίδιο δρόμο του Κεραμεικού όπου στεγαζόταν το πρώτο εκείνο ατελιέ, της γιαγιάς της, την οδό Μαραθώνος. Από τότε σχεδιάζει και πουλά ρούχα χειροποίητα, αποκλειστικά κατασκευασμένα για το άτομο για το οποίο προορίζονται, αναβίωσε τα ”μαθήματα μόδας” που η γιαγιά της παρέδιδε και μελετά και κατασκευάζει τα ”γλυπτά φορέματα” .
Το 2017 επέκτεινε τις δραστηριότητες του ατελιέ παραδίδοντας on-line μαθήματα μόδας σε Έλληνες του εξωτερικού σε όλο τον κόσμο μέσω των οποίων η ομάδα της μεγάλωσε και απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Είχε ήδη παρουσιάσει με την ομάδα των μαθητών της δύο αφιερωματικές εκθέσεις, τη μια τον Απρίλιο του 2014 με τίτλο ”180 minutes for 18 ideas” και θέμα το κοστούμι ως μορφή τέχνης με εναλλακτικές πρώτες ύλες και τη δεύτερη τον Ιούνιο του 2017 με τίτλο #fashionrewindproject και θέμα το κοστούμι ως μορφή τέχνης στη μόδα και τον κινηματογράφο προηγούμενων δεκαετιών, όταν μαζί με την ομάδα της ανακοίνωσαν ότι δύο χρόνια ήδη μελετούσαν και εργάζονταν πάνω στην τρίτη τους κατά σειρά ομαδική έκθεση με θέμα την επικαιρότητα των Ελλήνων κορυφαίων και διεθνώς καταξιωμένων σχεδιαστών στην οποία μάλιστα επρόκειτο να λάβουν μέρος μαθητές μόδας από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα ταξίδευαν για το σκοπό αυτό στην Αθήνα.
Το πρώτο μέρος της έκθεσης αυτής, της Μαρίας Διαμάντη και της ομάδας της, φόρος τιμής στους Παγκόσμιους Έλληνες Σχεδιαστές, με τίτλο #Ode_Couture , παρουσιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.
Info: Maria Diamandi atelier, 31 Marathonos str. Athens
www.mariadiamandi.com – mdiamadi@yahoo.gr
Black & White Portraits: Argyris Vavouyios for Maria Diamandi atelier © 2020 Athens. All rights reserved
Related posts
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
Νικ και Τσάρλι: Μυθιστόρημα της Alice Oseman από τις εκδόσεις Διόπτρα
Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη Το μυθιστόρημα που βασίστηκε η σειρά graphic novels Heartstopper. Μπορεί ένας εφηβικός έρωτας να…