Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Οκτ 2022
Πολιτισμός

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου παρουσίασε το βιβλίο της «Γλυκιά πενικιλίνη»

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα στο αίθριο της «Στοάς Βιβλίου», στο «Polis Art Café», η Μαρίνα Παπαγεωργίου παρουσίασε το βιβλίο της «Γλυκιά πενικιλίνη» από τις εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ.

Η «Γλυκιά πενικιλίνη»  είναι το πρώτο βιβλίο της Μαρίνας Παπαγεωργίου. Ήταν εκατοντάδες φίλοι και άνθρωποι των γραμμάτων που βρέθηκαν κοντά της. Ήταν τόσοι πολλοί οι παρευρισκόμενοι που δεν χωρούσαν ούτε όρθιοι στην αίθουσα.

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η επαγγελματική διαδρομή της ξεκίνησε από τη μετάφραση και συνεχίστηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Από το 1996 εργάζεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου.

Για το βιβλίο της μίλησαν οι συγγραφείς Δημήτρης Στεφανάκης και  Βαγγέλης Προβιάς. Στο πάνελ εκτός από την Μαρίνα Παπαγεωργίου και τους δύο συγγραφείς  ήταν και ο Κωνσταντίνος Κορίδης, Εκδότης (εκδ. Ιωλκός).

από αριστερά: Βαγγέλης Προβιάς, Συγγραφέας, Μαρίνα Παπαγεωργίου, Συγγραφέας / Δημιουργός της Γλυκιάς Πενικιλίνης
Δημήτρης Στεφανάκης, Συγγραφέας, Κωνσταντίνος Κορίδης, Εκδότης, εκδ. Ιωλκός

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δεκατέσσερις ιστορίες «γειτονεύουν» στη Γλυκιά πενικιλίνη.

Ανάμεσα στους γείτονες, η Τασία του νεροχύτη, ο πολεμιστής του Κολωνού, η Αποστολική, ο Νικολάκης από τον Ψαρομαχαλά, οι νησιώτες του βουνού, ο Τάσος ο σινεματζής από το Μενίδι, οι χρυσοθήρες του Ακροκόρινθου, ένας επιστολολάτρης, τρεις μεταφραστές στον ημιώροφο, η αχώριστη παρέα του χολ και άλλοι· μεταξύ τους, κι εκείνοι που δεν «δικτυώνονται» ποτέ.

Στη συλλογή διηγημάτων Γλυκιά πενικιλίνη τα πρόσωπα ζουν στις αθηναϊκές συνοικίες, αλλά και σε τόπους και γειτονιές της επαρχίας. Οι αφηγήσεις εκτυλίσσονται σε διαφορετικό χρόνο, «ανεβοκατεβαίνοντας» δεκαετίες χωρίς γραμμική ροή, και μετατοπίζονται σε γνώριμες ελληνικές διαδρομές. Με πρώτο «σταθμό» τη Βικτώρια, η αφήγηση στέκεται στον Κολωνό του 1920 και στην κατοχική Κυψέλη, ιχνογραφεί την αθηναϊκή γειτονιά του 1980, περνά το κατώφλι δίπατου σπιτιού στον Άγιο Παντελεήμονα του ‘50, ανεβαίνει στην πολυκατοικία του ‘70, περνά αόριστα και από το σήμερα. Ξεφεύγοντας από το αθηναϊκό αστικό τοπίο, επεκτείνεται στα βουνά του λεκανοπεδίου, αλλά και σε κάστρα της Πελοποννήσου, παρακολουθώντας κι εκεί πρόσωπα και κοινότητες σε διαφορετικές εποχές.

Μικροί και μεγάλοι «σεισμοί», άνθρωποι ορατοί και «αόρατοι», γεύσεις και επιγεύσεις, γλυκιές και πικρές. Μυστικά, «αστικοί μύθοι», φάρσες και όνειρα της μέρας, σκηνικά και παρασκήνια, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι, με τις μεγάλες ή μικροσκοπικές στιγμές που τους σημαδεύουν. Και ακόμα, πρόσωπα που φροντίζουν να μεταγγίζουν σταγόνες παιδικής φαντασίας στην καθημερινότητα: τα διηγήματα της συλλογής συστήνουν και τους «ονειροπαρμένους» κατοίκους κάθε «γειτονιάς».

Συστατικά της Γλυκιάς πενικιλίνης, οι συνειρμοί των εικόνων, των λέξεων και των αισθήσεων και η ασυνείδητη –ή απόλυτα συνειδητή– διατήρηση της παιδικής ματιάς και μνήμης ως στάσης ζωής και δημιουργικής ενέργειας στο χρόνο.

 

 

 

Related posts