Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
31 Μαΐ 2020
Πολιτισμός

Η Μαρία Παπαδάκη μιλάει για το νέο βιβλίο της «Ευλογημένο ψέμα»

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε λογιστική και αγγλικά, και έχει συνεργαστεί με το διαδικτυακό περιοδικό «Μουσικόραμα». Είναι καταξιωμένη στιχουργός, έχοντας σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Μαρία πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σου με τίτλο Ευλογημένο ψέμα. Τι πραγματεύεται;

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Είναι η ιστορία ενός νέου άνδρα που ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Οι συγκυρίες της ζωής όμως ήταν τέτοιες που τον εμπόδισαν. Έτσι, έγινε ιερέας. Δυο ενασχολήσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, αλλά τόσο επιθυμητές και οι δυο από τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου μου. Το “Ευλογημένο ψέμα” καταγίνεται λοιπόν με την ιεροσύνη, τις βαθιές επιθυμίες των ανθρώπων, την υιοθεσία, τη μετανάστευση, τη φιλία, τη διαφορετικότητα, το trafficking, τα όνειρα και φυσικά την κινητήριο δύναμη της ζωής τον έρωτα.

Μ.Γ.: Πως μπορεί ένα ψέμα να θεωρείται ευλογημένο;

Μ.Π.: Καμιά φορά θεωρείται ευλογημένο, αν λέγεται για να βοηθήσει ή να προστατέψει κάποιον. Αν είναι ένα κατά συνθήκην ή ζωτικό ψεύδος, καμιά φορά επιβάλλεται να λέγεται κιόλας, γιατί η ασχήμια της εκάστοτε αλήθειας είναι τόσο… ηχηρή που ξεκουφαίνει. Στην περίπτωση των ηρώων μου το ψέμα ειπώθηκε ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, αλλά θεωρήθηκε και χαρακτηρίστηκε… ευλογημένο πολύ αργότερα.

Μ.Γ.: Ο ήρωάς σου Γιάννης γίνεται «ένας εντελώς εναλλακτικός ιερέας» αναφέρεται στο οπισθόφυλλο. Γιατί τον χαρακτηρίζεις εναλλακτικό ιερέα;

Μ.Π.: Τον χαρακτηρίζω… εναλλακτικό γιατί αυτό ακριβώς ήταν. Ένας διαφορετικός ιερέας που δεν τον ενδιέφεραν οι τύποι αλλά η ουσία. Δεν φορούσε ράσο στην καθημερινότητά του, παρά μόνο στα μυστήρια και στον Ναό, και πολεμήθηκε πολύ γι’ αυτό από την Ιεραρχία. Το ποίμνιό του όμως που τον αγαπούσε πολύ γιατί ήταν πάντα κοντά τους και στις χαρές και στις λύπες τους και στα προβλήματά τους, φίλος γκαρδιακός και αδερφός τους, τον βοήθησε και τον υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια και κατάφερε να παραμείνει στη θέση του δίπλα τους, παρά τις αντιρρήσεις και τις απειλές των ανωτέρων του.

Μ.Γ.: Το να κυκλοφορεί ένας ιερέας με πολιτικά ρούχα εκτός εκκλησίας είναι κάτι που ισχύει ή αφορά δικό σου συγγραφικό εύρημα;

Μ.Π.: Στην περίπτωση του ιερέα του βιβλίου μου ισχύει. Ο Γιάννης είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Μ.Γ.: Τι οδήγησε τον Γιάννη να παντρευτεί τη Σμαρούλα πριν τη χειροτονία του ενώ γνώριζε ότι ήταν «λιγάκι πεταχτή»;

Μ.Π.: Η επιθυμία της μητέρας του, η δική του επιθυμία να χειροτονηθεί μια ώρα αρχύτερα και να αφοσιωθεί στα Θεία και η αδιαφορία του για το ποια γυναίκα θα είχε δίπλα του, αφού μόλις είχε χάσει τον έρωτα της ζωής του κι ήταν απελπισμένος.

Μ.Γ.: Την παντρεύτηκε αλλά την αρνείται ερωτικά. Είναι υπεύθυνος για την αποτυχία του γάμου του;

Μ.Π.: Και βέβαια είναι. Πιστεύω γενικά πως στην αποτυχία ενός γάμου είναι υπεύθυνοι και οι δύο πάντα. Στην περίπτωση του Γιάννη και της Σμαρούλας, ο Γιάννης θεωρείται υπεύθυνος για την αποτυχία του γάμου τους επειδή αδιαφορεί παντελώς για κείνη και ερωτικά αλλά την αρνείται και σαν άνθρωπο. Και η Σμαρούλα θεωρείται υπεύθυνη επειδή δεν άλλαξε καθόλου την πρότερη… πεταχτή ζωή της για χάρη του άνδρα που παντρεύτηκε.

Μ.Γ.: Η Σμαρούλα απατά τον Γιάννη από την πρώτη μέρα του γάμου τους. Γιατί δέχτηκε να τον παντρευτεί;

Μ.Π.: Της άρεσε σαν άνδρας και ήθελε να μπει σε μια οικογένεια με καλό… όνομα όπως η δική του. Έκανε και το χατίρι του πατέρα της που επιθυμούσε διακαώς να κάνει γαμπρό του τον Γιάννη. Δεν φαντάστηκε βέβαια ποτέ την εξέλιξη που θα είχαν τα πράγματα. Η πορεία του γάμου της με τον Γιάννη ήταν εντελώς διαφορετική από κείνη που η ίδια ονειρευόταν.

Μ.Γ.: «Δεν τη γούσταρε. Δεν έπρεπε να τον γουστάρει» γράφεις για τους δυο τους. Ποια πλευρά του Γιάννη επικρατούσε στη σχέση του με τη Σμαρούλα, του ιερέα ή του άντρα; 

Μ.Π.: Καμιά πλευρά του νομίζω δεν επικρατούσε. Η Σταυρούλα είδε εγωιστικά τη σχέση της με τον Γιάννη κι αφού εισέπραξε πως δεν τη… γούσταρε σαν γυναίκα, δεν έπρεπε και κείνη να τον γουστάρει και δεν προσπάθησε καθόλου να τον προσεγγίσει. Ο Γιάννης αφοσιώθηκε στο έργο του σαν ιερέας και αδιαφόρησε εντελώς για τη γυναίκα του. Είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε δίπλα του το ίδιο ήταν για κείνον.

Μ.Γ.: Τι ήταν αυτό που έφερε κοντά τη Μαρία με την Πατρόνα από την πρώτη στιγμή;

Μ.Π.: Η χημεία τους. Ταιριάξανε τα χνώτα τους. Κατάλαβε αμέσως η μια την άλλη. Η φιλία χτύπησε την πόρτα και των δυο κι αυτές την καλοδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες!

Μ.Γ.: Και τι ήταν αυτό που έφερε κοντά τον Γιάννη με τη Μαρία επίσης από την πρώτη στιγμή; 

Μ.Π.: Και πάλι η χημεία τους. Και φυσικά ο κεραυνοβόλος έρωτας που τους έδεσε με γερά δεσμά. Ήταν βέβαια και η απώλεια αγαπημένων προσώπων  που είχαν βιώσει κι οι δυο τους. Είχαν τον ίδιο πόνο, και η ανάγκη τους να τον μετριάσουν με την κατανόηση και τη συμπόνοια μιας αδερφής ψυχής… τους έφερε κοντά απ’ την πρώτη στιγμή!

Μ.Γ.: Ο παπα-Γιάννης δίδαξε στη Μαρία «πως να αψηφά τα… σιδερωμένα συναισθήματα». Ποια θεωρείς σιδερωμένα συναισθήματα;

Μ.Π.: Τους τύπους, τα επιφανειακά συναισθήματα, τα “πρέπει” που καπελώνουν τα “θέλω”, τον ευνουχισμό του αυθορμητισμού, την υποκρισία, τη θεωρητική ευγένεια.

Μ.Γ.: Η Μαρία είπε ένα φοβερό ψέμα στον Γιάννη. «Η αγάπη την είχε παρακινήσει ή ο εγωισμός» όπως ρωτάς σε κάποιο σημείο; 

Μ.Π.: Μπορεί και τα δυο. Δεν θα προσπαθήσω να της βρω άλλοθι. Όμως, αν ήσασταν στη θέση της τι θα κάνατε; Ίσως η παράφορη αγάπη που έτρεφε για τον Γιάννη κι είχε γίνει απωθημένο μέσα της, να μην της επέτρεψε να σκεφτεί λογικά εκείνη τη στιγμή κι έτσι κατέληξε να του πει το φοβερό αυτό ψέμα.

Μ.Γ.: Ο Γιάννης ζει σ΄ ένα στημένο σκηνικό, χωρίς να το επιλέξει. Είχε το δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια;

Μ.Π.: Και βέβαια είχε το δικαίωμα. Μα η συμβίωσή του με την Μαρία του χάρισε τέτοια ευτυχία που υπήρχαν στιγμές που δεν τον ένοιαζε καθόλου που δεν είχε επιλέξει ο ίδιος τη ζωή που ζούσε.

Μ.Γ.: «Η καινούργια της προσωπικότητα μάζευε μέσα της μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης και την κέρναγε κάθε λίγο και λιγάκι, καθιστώντας την σχεδόν ραδιούργα!» γράφεις για τη Μαρία. Το ψέμα αλλοίωσε τον χαρακτήρα της;

Μ.Π.: Δεν θα το’ λεγα ακριβώς έτσι. Όμως, όταν πεις ένα ψέμα, έστω κι αν αυτό είναι αθώο, μετά σίγουρα θα χρειαστεί να πεις κι άλλο, κι άλλο για να μην κινδυνεύσει να αποκαλυφθεί το πρώτο. Έτσι, ίσως και χωρίς να το θέλεις ή να το έχεις επιλέξει καταντάς ραδιούργος αφού σκηνοθετείς μια κάλπικη ζωή. Και ναι… μπορεί για λίγο ν’ αλλάξεις και χαρακτήρα.

Μ.Γ.: «Που έβρισκε τη δύναμη να λέει ψέματα και να κάνει απατεωνιές με τόση ευκολία;»  η Μαρία, όπως ρωτάς σε κάποιο άλλο σημείο του βιβλίου;

Μ.Π.: Βίωνε την απόλυτη ευτυχία στο πλάι του Γιάννη και δεν ήθελε επουδενί να τη χάσει. Έβλεπε όμως και κείνον πολύ ευτυχισμένο κι ας τον βύθιζε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ στην πλάνη. Πώς λοιπόν να σταματήσει να χτίζει στην άμμο, αφού έβλεπε το κύμα ήρεμο και χαλαρό; Δεν φαντάστηκε ποτέ, παρά τον ενδόμυχο φόβο της, πως η θάλασσα της ζωής τους μπορεί κάποια στιγμή να φουρτουνιάσει και να πνίξει και τα ψέματά της και τους ίδιους στην αγριάδα και τη μανία της.

Μ.Γ.: «Είχε την ευτυχία» γράφεις πάλι για τη Μαρία. Ευτυχία θεμελιωμένη στα ψέματα μπορεί να σταθεί;

Μ.Π.: Κι όμως μπορεί, όπως αποδεικνύεται κι απ’ την ιστορία του βιβλίου. Ίσως βέβαια να είναι πρόσκαιρη, αλλά για λίγο διάστημα δεν παύει να είναι… ευτυχία!

Μ.Γ.: «Αλήθεια, μπορεί να σε κάνει σκληρό κι αδιάφορο για τους συνανθρώπους σου η αγάπη;» είναι δική σου ερώτηση. Τι απαντάς;

Μ.Π.: Εξαρτάται από τις συγκυρίες. Αν η αγάπη χαθεί ξαφνικά και ανελέητα και βέβαια μπορεί. Αν η αγάπη είναι ανέφικτη και μόνο υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να επιβιώσει, υπάρχει περίπτωση να γίνει κι αυτό.

Μ.Γ.: Ο Γιάννης πριν χειροτονηθεί ιερέας είχε την λαχτάρα να γίνει τραγουδιστής. Πιστεύεις πως όταν θέλεις κάτι πολύ η ζωή βρίσκει τρόπο να σου το δώσει, όπως στην περίπτωση του Γιάννη;

Μ.Π.: Έτσι πιστεύω. Το πιο μεγάλο κομμάτι όμως είναι στο χέρι σου. Αν πεις… μπορώ και προσπαθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις, αν αποδείξεις στη ζωή πως είσαι αγωνιστής, σίγουρα θα σου δώσει αυτό που θέλεις πολύ, και το κυριότερο είναι πως θα το’ χεις πετύχει εσύ ο ίδιος!

Μ.Γ.: Η «ευλογία σταλμένη από έναν Θεό φιλεύσπλαχνο», όπως θεωρούσε ο Γιάννης τη Μαρία, μετατρέπεται σε «κατάρα σταλμένη απ΄ τον πιο υποχθόνιο και σατανικό μάγο». Τα συναισθήματά του άλλαξαν;

Μ.Π.: Προς στιγμήν άλλαξαν… ναι. Δεν είναι εύκολο να χωνέψεις πως ο άνθρωπος που λατρεύεις και εμπιστεύεσαι σε βύθισε σε ένα απόλυτο ψέμα για τόσο πολύ καιρό, έστω κι αν ένιωθες ευτυχισμένος. Τυφλώνεσαι από την πίκρα και την απογοήτευση και σχεδόν μισείς τον… ψεύτη ή την ψεύτρα, που κάποτε αγάπησες πιο πολύ κι απ’ τον ίδιο σου τον εαυτό.

Μ.Γ.: Η Μαρία άρχισε να νιώθει οίκτο «για τον ίδιο της τον εαυτό…». Ήταν θύτης απέναντι στον Γιάννη. Ήταν ταυτόχρονα θύτης κι απέναντι στον εαυτό της; 

Μ.Π.: Ήταν θύτης και στις δυο περιπτώσεις. Απέναντι στον εαυτό της γιατί παρασύρθηκε απ’ τον ανομολόγητο έρωτα που ένιωθε και τον καταδίκασε να λέει ψέματα και να φοβάται συνέχεια μην αποκαλυφθεί η αλήθεια και γκρεμιστεί η ζωή της απότομα και τραγικά, και απέναντι στον Γιάννη γιατί τον καταδίκασε να ζει μια ζωή που δεν ήταν δική του.

Μ.Γ.: Ο Γιάννης επέλεξε τον δρόμο της εκδίκησης απέναντι στη Σμαρούλα και τον Πελοπίδα. Που βρισκόταν εκείνες τις στιγμές η πίστη του προς τον Θεό;

Μ.Π.: Ακόμη κι ένας ιερέας ή κάποιος που πιστεύει βαθιά στον Θεό είναι άνθρωπος πρώτα απ’ όλα, και σαν άνθρωπος ενεργεί όταν νιώσει να απειλείται η ζωή του ή η ζωή των αγαπημένων του. Γι’ αυτό το λόγο λέω ότι ο Γιάννης ήταν εναλλακτικός και ως άνθρωπος και ως ιερέας. Δεν σιδέρωνε τα συναισθήματά του και δεν είχε κρατήματα όταν έπρεπε να υπερασπιστεί ότι αγαπούσε.

Μ.Γ.: «Λεηλάτησαν τη ζωή του» σκέφτεται ο Γιάννης για τη Σμαρούλα και τον Πελοπίδα. Ήταν αυτοί οι μόνοι υπεύθυνοι;

Μ.Π.: Δεν ήταν οι μόνοι υπεύθυνοι φυσικά, αλλά οι βασικοί αφού απείλησαν ακόμη και  την ακεραιότητά του. Για τη λεηλασία μιας ζωής βέβαια υπεύθυνοι είναι πολλοί, μη εξαιρουμένου και του ίδιου μας του εαυτού. Και στην περίπτωση του Γιάννη, αν εκείνος δεν δεχόταν να παντρευτεί τη Σμαρούλα μόνο και μόνο για να χειροτονηθεί, τίποτα απ’ όλα αυτά τα τραγικά δεν θα είχε συμβεί.

Μ.Γ.: Στο βιβλίο σου υπάρχει και το μεταφυσικό στοιχείο. Πιστεύεις σ΄ αυτό; Είχες ποτέ κάποια εμπειρία;

Μ.Π.: Πιστεύω πολύ στο μεταφυσικό στοιχείο, γι’ αυτό υπάρχει σ’ όλα μου τα βιβλία. Πιστεύω πως υπάρχει ενέργεια στο Σύμπαν που μπορεί και βουνά να μετακινήσει. Εμπειρία προσωπική δεν είχα, αλλά έχω βρεθεί με ανθρώπους που είχαν και μου την περιέγραψαν.

Μ.Γ.: Σύμφωνα με το τέλος του βιβλίου, εκεί που οι επιλογές των ανθρώπων ανατρέπουν τις καταστάσεις, έρχεται η ίδια η ζωή να δώσει τη σωστή λύση;

Μ.Π.: Έτσι είναι. Η ζωή είναι η ίδια η μεγαλύτερη ανατροπή. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία!

Μ.Γ.: Σ΄ ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σου εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου.

Μ.Π.: Εγώ ευχαριστώ για τις ωραίες ερωτήσεις και για την ευχή!

*Το μυθιστόρημα «Ευλογημένο ψέμα» της Μαρίας Παπαδάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

Related posts