Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Δεκ 2018
Πολιτισμός

Η Μαρία Κωνσταντούρου μιλάει στη Μαίρη Γκαζιάνη για το νέο βιβλίο της «Ασκίμ θα πει αγάπη»

 

 

 

 

 

 

Από την Μαίρη Γκαζιάνη

Η Μαρία Κωνσταντούρου είναι μια καταξιωμένη συγγραφέας, αγαπημένη στο αναγνωστικό κοινό. Με το νέο της βιβλίο, Ασκίμ θα πει αγάπη, είναι βέβαιο ότι,  ακόμα μια φορά, θα εντυπωσιάσει τους αναγνώστες της με μια ιστορία που διεξάγεται κυρίως στη Μυτιλήνη. «Στη Βατούσα, ανακάλυψα γωνιές και ομορφιές, και βρήκα το ιδανικό σκηνικό για να στήσω μια ιστορία που τριβέλιζε εδώ και τρία χρόνια το μυαλό μου» αναφέρει η ίδια, κι εκεί τοποθετεί τους ήρωές της Έλλη, Δημήτρη, Κρινάνθη, Έσμα, Όμηρο… προκειμένου ν’ αναζητήσουν το Ασκίμ και ό,τι σημαίνει για τον καθένα τους…  

ΕΡ. Μαρία, πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σου μυθιστόρημα με τίτλο «Ασκίμ θα πει αγάπη». Σε τι παραπέμπει ο τίτλος;

ΑΠ. Πιστεύω πως ο τίτλος παραπέμπει σε κάποιο είδος αισθηματικού μυθιστορήματος, όμως δεν είναι έτσι. Το βιβλίο αναφέρεται στην αγάπη ως αξία, ως συναίσθημα, ως ανάγκη. Σε όλα τα πρόσωπα της αγάπης – σ’ αυτή του παιδιού προς τον γονιό και αντίστροφα, στη φιλική, στην ερωτική, ακόμη και στην εγωιστική αγάπη προς τον εαυτό μας.

ΕΡ. Τι ρόλο έχει το Ασκίμ στο βιβλίο σου;

ΑΠ. Το Ασκίμ είναι για κάποιους ήρωες ευκαιρία για εξουσία, για άλλους κίνητρο για πλουτισμό και για κάποιους άλλους η ανάμνηση μιας δυνατής αγάπης. Εγώ θα το πω πολύ απλά, σαν μια μαθηματική εξίσωση. Ασκίμ ίσον δύναμη, δύναμη ίσον αγάπη, συνεπώς ασκίμ ίσον αγάπη, γιατί η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη-αξία που μπορεί να εξυψώσει τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει σε επίπεδα ιδανικά.

ΕΡ. Η ιστορία που αφηγείσαι εξελίσσεται κυρίως στη Μυτιλήνη. Γατί επέλεξες τη Μυτιλήνη;

ΑΠ. Η Λέσβος είναι ένα νησί που αγάπησα από μικρή, όταν πρωτοπήγα με την οικογένειά μου. Ξετρελάθηκα με τις ομορφιές της, με τα γραφικά παραδοσιακά χωριά, με το απέραντο πράσινο που την καλύπτει και το καθάριο γαλάζιο που την περιβάλλει. Μεγάλη πια, όταν ξαναπήγα στο νησί και πέρασα από τη Βατούσα για να επισκεφτώ μια πολύ καλή μου φίλη, λάτρεψα αυτό το εκπληκτικό χωριό που θαρρείς έχει φωλιάσει στην άκρη της καλντέρας. Πρόπερσι, στην τρίτη μου επίσκεψη, κατά την οποία έμεινα σχεδόν τρεις εβδομάδες στη Βατούσα, ανακάλυψα γωνιές και ομορφιές που δεν είχα προσέξει νωρίτερα και βρήκα το ιδανικό σκηνικό για να στήσω μια ιστορία που τριβέλιζε εδώ και τρία χρόνια το μυαλό μου.

ΕΡ. Τι συμβολίζει μια πέτρα που «μιλάει» μέσα από το δικό σου γραπτό;

ΑΠ. Συμβολίζει αξίες και ιδανικά που λόγω διαφόρων καταστάσεων τείνουμε να ξεχάσουμε. Συμβολίζει έναν αντικειμενικό κριτή και ταυτόχρονα έναν σοφό συμβουλάτορα, προκειμένου να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας. Συμβολίζει την αγνότητα της ψυχής, την αναθεώρηση των προτεραιοτήτων μας, την απάντηση στους υπαρξιακούς προβληματισμούς μας, την αλήθεια για την ευτυχία μας. Και, φυσικά, συμβολίζει την ανιδιοτελή, την αέναη αγάπη.

ΕΡ. Χωρίς το βιβλίο σου να αναφέρεται αποκλειστικά στον έρωτα, ο έρωτας κυριαρχεί στις σελίδες του. Τι σου προκάλεσε την έμπνευση για το συγκεκριμένο βιβλίο; 

ΑΠ. Ο έρωτας, ως αναπόσπαστο και απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας, δεν μπορεί να λείπει από μια ιστορία που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις. Ακόμη κι αν προσπαθούσα να τον παραβλέψω και να επικεντρωθώ σε ένα μυθιστόρημα αμιγώς κοινωνικό ή αστυνομικό, εκείνος θα έβρισκε πάντα τον τρόπο να εισχωρήσει σε κάποιες σελίδες και να κάνει αισθητή την καταλυτική παρουσία του. Ωστόσο η έμπνευση για το συγκεκριμένο βιβλίο δεν προήλθε από τον έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους ούτε βασίστηκε στις ερωτικές σχέσεις κάποιων ηρώων. Η έμπνευση γεννήθηκε από την ανάγκη να υμνήσω την ανθρωπιά, να τιμήσω εκείνους που επιμένουν να παραμένουν άνθρωποι και να αναλύσω χαρακτήρες και επιλογές.

ΕΡ. Μύθοι και ιστορίες υπάρχουν σε πολλά χωριά και νησιά της Ελλάδας. Η δική σου ιστορία βασίζεται σε κάποιον πραγματικό μύθο;

ΑΠ. Όχι. Τον μύθο του Ασκίμ τον έφτιαξα με το μυαλό μου για να εξυπηρετήσω την ιστορία μου. Όταν βρέθηκα εκεί που οι ντόπιοι αποκαλούν τ’ς Ατσγγάνας τα σκαμιά, κάτι σαν μικρογραφία των Μετεώρων, ένιωσα αμέσως πως εδώ έπρεπε να γεννηθεί ο θρύλος του Ασκίμ.

ΕΡ. Το μεταφυσικό στοιχείο υπάρχει έντονα στο βιβλίο σου μέσω του αντικειμένου Ασκίμ. Πιστεύεις στα μεταφυσικά στοιχεία; Είχες ποτέ κάποια προσωπική εμπειρία;

ΑΠ. Δεν ξέρω τι να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Με βάση τη λογική θα έλεγα ότι δεν πιστεύω. Κανείς δεν κατάφερε να με πείσει ποτέ πως υπάρχουν μεταφυσικά φαινόμενα. Ωστόσο πιστεύω στο υπερβατικό, δηλαδή σε αυτό που μπορεί να υπερβεί τα φυσικά όρια ή τα όρια της λογικής, γιατί θεωρώ ότι καθετί σπουδαίο έχει μια ξεχωριστή οντότητα, όχι πάντα πλήρως αντιληπτή από τη λογική μας.

ΕΡ. Σύμφωνα με τις επιδιώξεις των ηρώων σου μέσα από τις πράξεις τους, η ευτυχία που αναζητούν είναι εγωκεντρική;

ΑΠ. Έτσι κι αλλιώς η ευτυχία έχει ένα στοιχείο εγωκεντρικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απαραίτητα εγωιστική. Κάποιοι από τους ήρωές μου έχουν περισσότερο εγωισμό και είναι διατεθειμένοι να προκαλέσουν πόνο σε άλλους προκειμένου να επιτύχουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως ευτυχία. Κάποιοι άλλοι είναι δοτικοί και αλτρουιστές, οπότε δεν επιθυμούν η προσωπική τους ευτυχία να βασιστεί στη δυστυχία των άλλων. Τελικά, είναι ο χαρακτήρας και ο τρόπος του καθενός αυτά που καθορίζουν το είδος της ευτυχίας.

ΕΡ. «Φτιάχνεις στο μυαλό σου ένα σκηνικό, μια φανταστική πραγματικότητα που θέλεις οπωσδήποτε να ζήσεις», αναφέρεις σε κάποιο σημείο. Η φαντασία ή και η επιρροή των σχέσεων με τους άλλους σκηνοθετούν αυτό το σκηνικό;

ΑΠ. Νομίζω πως περισσότερο οι εκάστοτε ανάγκες μας είναι αυτές που διαμορφώνουν το σκηνικό στο οποίο στήνουμε τις επιθυμίες μας. Αυτό που νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε υπαγορεύει τις περισσότερες φορές τα βήματά μας.

ΕΡ. Η μοίρα ή οι επιλογές καθόρισαν την πορεία των ανθρώπων που μπλέχτηκαν με το Ασκίμ;

ΑΠ. Δεν πιστεύω και πολύ στη μοίρα. Ανήκω σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο χαρακτήρας μας είναι και η μοίρα μας. Συνεπώς οι ήρωές μου ακολούθησαν ο καθένας την πορεία του σύμφωνα με τις επιλογές του. Φυσικά ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά μας προκύπτουν και από ένα ευρύτερο περιβάλλον που δεν ήταν επιλογή μας.

ΕΡ. Ποια ανάγκη έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν στις μαγικές ιδιότητες του Ασκίμ;

ΑΠ. Η ίδια ανάγκη που μας κάνει να πιστεύουμε σε θεούς, στοιχειά ή και παντοδύναμα γούρια. Δηλαδή η βαθιά επιθυμία για υπέρβαση που ανέφερα νωρίτερα. Πρόκειται για μια ανάγκη βαθιά ριζωμένη μέσα μας και ίσως τελικά να είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία μας στη ζωή.

ΕΡ. «Λίγοι θα καταλάβουν πως… Ασκίμ θα πει αγάπη», αναφέρεις στο οπισθόφυλλο. Ποιο είναι αυτοί που καταλαβαίνουν και ποιοι όχι;

ΑΠ. Αυτοί που το καταλαβαίνουν είναι εκείνοι που χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια και αγνότητα ψυχής. Αναγνωρίζουν την αξία της αληθινής αγάπης, της φιλαλληλίας, του δοσίματος, της αυτοθυσίας. Διαχωρίζουν τα υλικά –και φθαρτά– αγαθά από τον ψυχικό πλούτο και αναγνωρίζουν την αλήθεια της ύπαρξής τους στα πνευματικά ιδεώδη. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που όλοι θα θέλαμε να έχουμε κοντά μας.

ΕΡ. Αφού σ΄ ευχαριστήσω και σου ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σου, θα σου ζητήσω να κλείσεις αυτή τη συνέντευξη με μια αγαπημένη σου φράση μέσα από το βιβλίο.

ΑΠ. Κι εγώ με τη σειρά μου θα σε ευχαριστήσω γι’ αυτήν την τόσο όμορφη κουβέντα μας και θα σε αποχαιρετήσω λέγοντας: «Σημασία έχουν οι ταμπέλες… Αυτές που μας κολλάνε οι άλλοι, αλλά κι εκείνες που επιλέγουμε οι ίδιοι για τους εαυτούς μας. Και η δεύτερη περίπτωση είναι η χειρότερη. Γιατί την κριτική του περίγυρου εύκολα την αγνοούμε, ιδίως όταν δεν μας συμφέρει. Όμως τη δική μας ετυμηγορία πολύ δύσκολα την αμφισβητούμε και την απορρίπτουμε».

*Το βιβλίο της Μαρίας Κωνσταντούρου «Ασκίμ θα πει αγάπη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Από τον Ιούλιο 2017 είναι διευθύντρια σύνταξης του πολιτιστικού on line magazine Books and Syle.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

Related posts