Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
09 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

Η Μάρα Μεϊμαρίδη μιλάει στο Now24 για τη μεταφορά του βιβλίου της «Οι μάγισσες της Σμύρνης» στο θεατρικό σανίδι

Τη συνάντησα στο μαγαζί της. Ένας χώρος που μυρίζει Σμύρνη ενώ παράλληλα τα προσωπικά αντικείμενα της Κατίνας σε ταξιδεύουν σε μία νοσταλγική εποχή γεμάτη από Ιστορία αλλά και… μαγεία! Καθίσαμε στο γραφειάκι της. Κάναμε τσιγάρο, ήπιαμε καφέ και πιάσαμε την κουβέντα λες και γνωριζόμασταν καιρό. Η απλότητά της με καθήλωσε ενώ ο «off the record» λόγος της με γέμισε με ερωτηματικά. Μου μίλησε για το βιβλίο της «Οι μάγισσες της Σμύρνης» που παραμένει στα κλασικά Best Sellers, την τράπουλα Ντέστε και την ανταπόκριση που είχε στον κόσμο, αλλά φυσικά και για το έργο που εκτελεί στον σύλλογο της Σμυρνιοπούλας. Την παρατηρούσα με σχολαστικότητα. Διέκρινα στα μάτια της τη σοφία, στον λόγο της το μέτρο αλλά και τη σπουδή της μεταφυσικής, στην κίνηση των χεριών της τη θηλυκότητα και τέλος, στη σκέψη της την επιβεβαίωση πως η μαγεία είναι υπαρκτή μα κυρίως αποτελεσματική αρκεί να την πιστέψεις, να την εκτελέσεις σωστά και δίχως έπαρση.

Ο λόγος για τη Μάρα Μεϊμαρίδη, η οποία μιλά στο NOW24 για τη μεταφορά του βιβλίου της στο θεατρικό σανίδι, τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Σταμάτη Φασουλή, την Κατίνα, το αίσθημα του φόβου, το ασυνείδητο και το συνειδητό του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και για τα βαθυστόχαστα λόγια της Αττάρτης!

Συνέντευξη στον Κυριάκο Κουζούμη.


Κ.Κ: Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2002 και η τηλεοπτική μεταφορά του έγινε το 2006. Πλέον, -ύστερα από χρόνια- μεταφέρεται και στο θεατρικό σανίδι…

Μ.Μ: Στο μεσοδιάστημα είχαν προκύψει προτάσεις για κάτι αντίστοιχο αλλά δεν ευδοκίμησαν. Για παράδειγμα είχα συμφωνήσει με έναν σκηνοθέτη και μάλιστα είχαμε προχωρήσει ως προς τα κείμενα και άλλες λεπτομέρειες αλλά… απολύθηκε! Για μένα που είμαι πιο μεταφυσική, όλο αυτό μεταφράζεται ως ότι η Κατίνα δεν τον ήθελε ή ότι δεν ήθελε εκείνη τη συγκυρία. Αυτή τη φορά θα σου έλεγα πως το θέλει, το εγκρίνει και γι’ αυτό τον λόγο η παράσταση βαίνει ολοένα και καλύτερα.

Κ.Κ: Αισθητές διαφορές σε σχέση με την τηλεοπτική σειρά υπάρχουν;

Μ.Μ: Για να είμαι ειλικρινής θα σου πω ότι με τη σειρά, εγώ δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα. Δεν γνώριζα καν τους ηθοποιούς. Αφέθηκα σε έναν επαγγελματία σκηνοθέτη, τον αείμνηστο Κουτσομύτη που ήξερε πολύ καλά τη δουλειά του και όλα τα ανέλαβε εκείνος. Τώρα όμως, έχω βάλει το χεράκι μου. Παράλληλα γουστάρω τον Φασουλή. Είναι ωραίο να δουλεύεις με έξυπνους ανθρώπους. Να τους λες ένα και να καταλαβαίνουν δέκα. «Παντρευτήκαμε» λοιπόν, κι εγώ έστελνα κείμενα και εκείνος τα επεξεργαζόταν. Η παράσταση ξεκινά απ’ την τελευταία σκηνή, όπου η Κατίνα είναι στην Αίγινα και τους βλέπει όλους σαν φαντάσματα. Η οπτική είναι αφαιρετική, κάτι που εμένα, την υλίστρια, αρχικά με δυσαρέστησε. Ωστόσο στην πορεία με βρήκε απόλυτα σύμφωνη. Ξέρεις, προσωπικά βαριέμαι τα πάντα εντός πέντε λεπτών. Έχω παρακολουθήσει όμως το σύνολο της παράστασης πάνω από πέντε φορές και έχω καθηλωθεί. Την παρακολουθούσα ασκαρδαμυκτί… Έκανε πολύ ωραία δουλειά ο Σταμάτης.

Κ.Κ: Μεταξύ πολλών άλλων είσαι και η «μάνα» της Σμυρνιοπούλας…

Μ.Μ: Η «Σμυρνιοπούλα» είναι ένας σύλλογος πνευματικός, φιλοσοφικός και μεταφυσικός. Δεν θα πω τις κλασικές μπούρδες ότι ξεκίνησε από εσωτερική ανάγκη. Θα πω ότι μαζεύτηκε κόσμος γύρω μου και με ρωτούσαν για παράδειγμα πού πάνε οι ψυχές όταν πεθαίνουν κι άλλα παρόμοια. Έτσι συγκεντρωθήκαμε κι αρχίσαμε σεμινάρια. Μέσα απ’ αυτά πολλοί και κυρίως με συναισθηματικά κριτήρια με αποκάλεσαν μάνα, εννοώντας φυσικά πνευματική μάνα.

Κ.Κ: Πως το αντιμετωπίζεις αυτό; Δεν σε βαραίνει με ευθύνη;

Μ.Μ: Φυσικά! Το αντιμετωπίζω ήπια και με σεβασμό. Έχω να κάνω με ένα τσούρμο ψυχές, οι οποίες έχουν έρθει γιατί έχουν ανάγκες ως προς την εξέλιξη τους.

Κ.Κ: Τι είδους διδαχές παίρνουν οι «Σμυρνιοπουλίνες»;

Μ.Μ: Αρχικά θα σου πω ότι έχω σπουδαστές και πατεράδες με τις κόρες τους αλλά και μανάδες με τους γιους τους, δηλαδή δεν έχω μόνο γυναίκες. Γίνονται διάφορα σεμινάρια που αφορούν στον εγκέφαλο αλλά και στη συνείδηση. Ως γνωστόν ο κάθε ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από το 90% του ασυνείδητου και από το 10% του συνειδητού. Αυτό που εν τέλει επικρατεί είναι πάντα οι τάσεις του ασυνείδητου και καλούμαστε να το τουμπάρουμε μέσω γνώσης και φυσικά μιας τελετουργίας.

Κ.Κ: Πες μου ένα παράδειγμα…

Μ.Μ: Λέει κάποιος ότι θέλει να γίνει πλούσιος. Είναι εύκολο, αρκεί να ακολουθήσει κάποια βήματα κυρίως όμως να το πιστέψει! Να μεταφέρει στο τώρα την επιθυμία του και να την εκλάβει ως γεγονός, ενώ παράλληλα να την εμπλουτίσει με συναίσθημα. Εδώ είναι το δύσκολο. Το να πιστέψει, να νιώσει βαθιά μέσα του το ότι είναι όντως πλούσιος. Γιατί την ίδια στιγμή που το συνειδητό του θα ζητήσει τον πλούτο, θα έρθει το ασυνείδητο και θα του θυμίσει όλα εκείνα τα κουτάκια π.χ το καλό το παλικάρι είναι το φτωχό, ο πλούσιος είναι κακός, τα λεφτά είναι βρώμικα και πόσα άλλα, με αποτέλεσμα να μπουν εμπόδια. Αυτά τα εμπόδια καλούμαστε να καταρρίψουμε ή να τα τουμπάρουμε. Και υπάρχει μέθοδος Υπάρχει ξόρκι! Αυτά διδάσκονται τόσο με χειροπιαστά υλικά όσο και με θεωρία. Χρειάζονται μυρωδιές, εικόνες αλλά κυρίως συναίσθημα. Υποχρεούσαι λοιπόν, αν θες να γίνει αυτό που επιθυμείς να κάνεις μια «μαγική» τελετή.

Κ.Κ: Πόσοι σε έχουν χαρακτηριστεί φαντασμένη; Και πόσο σε απασχολεί;

Μ.Μ: Ο λόγος των άλλων και το τι πιστεύουν οι άλλοι είναι δικό τους θέμα κι όχι δικό μου. Ας πουν ό,τι θέλουν. Δεν με επηρεάζει! Όποιος εγκλωβίστηκε στο δεύτερο τσάκρα, δηλαδή να νοιάζεται μονάχα για το τι λέει ο κόσμος γύρω του, παρέμεινε εκεί. Αν ο άνθρωπος δεν ήταν λιγουλάκι τρελούτσικος, δεν θα είχε πατήσει στο φεγγάρι. Ξέρεις, είναι ωραίο πράγμα να ‘χεις λίγη τρέλα γιατί έτσι δημιουργείς, εξελίσσεται, πας παρακάτω!

Κ.Κ: Έχεις κάνει λόγο για τον φυσικό πλούτο, τη χημεία των φυτικών αγαθών αλλά και τη μαγεία της μάνας φύσης. Πιστεύεις ότι η φύση έχει προνοήσει για όλα, μεταξύ άλλων και για το ανθρώπινο είδος ως προς την εξέλιξή του;

Μ.Μ: Σε γενικές γραμμές ναι! Κυρίως με απασχολεί το νόημα της ζωής! Ξέρεις, αν ρωτήσεις εκατό ανθρώπους για το νόημα της ζωής γενικά και αόριστα, θα πάρεις εκατό διαφορετικές απαντήσεις. Στη μεταφυσική όμως πιστεύουμε ότι η ψυχή είναι μια ενέργεια η οποία δεν χάνεται. Ψυχή έχω εγώ, ψυχή έχει κι ο λαγός. Μάτια έχω εγώ, το αυτό κι ο λαγός. Καρδιά, νεφρά, ρινικό σύστημα έχω εγώ, το ίδιο κι ο λαγός. Ωστόσο το ίδιο δεν είμαστε. Έχουμε όμως τον ίδιο στόχο. Να διαιωνίσουμε το dna μας στις επόμενες γενιές. Κρεατομηχανές γαρ! Όποιος επιτυγχάνει κάτι τέτοιο, φεύγει ευτυχισμένος μέσα απ αυτή την ενσάρκωση. Όποιος δεν το επιτυγχάνει ή τρελαίνεται ή φιλοσοφεί. Βέβαια οι άνθρωποι που δεν έκαναν παιδιά, έδωσαν τα φώτα τους για πολλά φιλοσοφικά ζητήματα. Η φύση ωστόσο, έχει προνοήσει για πολλά αν όχι για όλα! Θα σου πω ότι κάποιες σπουδάστριες οι οποίες επειδή φοβούνται πως δεν θα επιλεγούν απ’ τα αρσενικά, ενώ στην ουσία το θηλυκό είναι αυτό που επιλέγει, λένε «εγώ δεν θέλω παιδιά». Τι αστείο! Συνεπώς, μεταφυσική και μαγεία έχουν να πολεμήσουν μέσα σου τον φόβο. Αυτόματα όταν δεν έχεις φόβους ανεβαίνει η επιθυμία σου και πετυχαίνεις αυτό που θες. Είναι για κλάματα να πιστεύεις ότι ήρθες σ’ αυτήν την ενσάρκωση δίχως να έχεις στόχους. Αναζητάς μία ιδέα. Να χώσεις μέσα στο 90% του ασυνείδητου το ότι ήρθες σε ένα ταξίδι. Ε ρούφηξέ το λοιπόν! Φύγε απ’ το δεύτερο τσάκρα και ανέβα προς τα πάνω. Υπάρχουν ομορφιές! Δεν είναι κρίμα να μην απολαύσεις, επειδή φοβάσαι;

Κ.Κ: Πόσο εύκολο νομίζεις ότι είναι για κάποιον να ξεπεράσει τον φόβο του;

Μ.Μ: Χμ! Θα το πω πολύ απλά. Ή θα κάτσεις έξι χρόνια στο ντιβάνι ενός ψυχιάτρου ή θα κάνεις ένα ξόρκι που διαρκεί ένα τέταρτο. Είπαμε πριν ότι ο εγκέφαλος μιλάει μια δική του γλώσσα και καταλαβαίνει από μυρωδιές, εικόνες και λόγια. Τα λόγια είναι αυτά που συνοδεύουν μια τελετή. Οι μυρωδιές είναι το αποτέλεσμα μιας χημείας φυτικών υλικών ενώ οι εικόνες είναι η τράπουλα της ντέστε. Αν κανείς ακολουθήσει τα παραπάνω, θα δει πολλά…

Κ.Κ: Μια και την ανέφερες, είναι αλήθεια ότι σου έχουν ζητήσει πολλοί να τους ρίξεις τα χαρτιά αλλά έχεις αρνηθεί;

Μ.Μ: Ναι! Γιατί να σ’ τα ρίξω εγώ; Ξέρεις, όταν βρήκα την τράπουλα, η οποία είναι σε δέρμα, την αναστήλωσα και πριν τη μοιραστώ με τον κόσμο, έγραψα και ένα βιβλιαράκι με οδηγίες. Συνεπώς μπορεί ο καθένας να τη ρίξει μόνος του. Μου ζητούν να τους τη ρίξω εγώ γιατί πολύ απλά έχω ασχοληθεί πολύ με κάτι τέτοιο και πλέον, οι οδοί μέσα στο κεφάλι μου έχουν γίνει λεωφόροι. Το ίδιο μπορεί να προκύψει και σε άλλους.

Κ.Κ: Και για να επανέλθουμε στα της παράστασης. Έχει ο θεατής να δει κάτι παραπάνω απ’ τα αναμενόμενα;

Μ.Μ: Θα ξεχώριζα τα λόγια της Αττάρτης! Σοφός λόγος, μεστός με βαθιά ουσία και απέραντη τροφή για σκέψη!

Κ.Κ: Η Αττάρτη λέει στην Ευταλία όταν τη δέχεται στο κονάκι της μαζί με την Κατίνα «Εσύ Ευταλία θα πάρεις τη γνώση και η κόρη σου τη χάρη. Μέχρι να μεγαλώσει κι αυτή και να πάρει κι αυτή τη γνώση». Πώς εκλαμβάνονται αυτές οι έννοιες;

Μ.Μ: Η Ευταλία γίνεται φύλακας των γραφών και υποχρεούται να μεγαλώσει την καινούρια μάγισσα, η οποία έχει ένα χρονικό διάστημα να απολαύσει τον υλικό πλούτο, ώστε να μην τον έχει απωθημένο και έτσι, έπειτα να πάει στο επόμενο τσάκρα. Η χάρη έχει την ίδια έννοια με αυτή που συναντάται στον Χριστιανισμό, την Αγίου Πνεύματος ενέργεια ή αλλιώς Φώτιση! Η γνώση είναι απαραίτητη για την εξέλιξη. Είναι η εκμετάλλευση κάποιων υλικών ως αυτά έχουν με στόχο την εκδίωξη του φόβου, την ανάταση της ψυχής και την επίτευξη του σκοπού!

Κ.Κ: Τέλος, η Κατίνα γέννησε δύο παιδιά, ωστόσο στην πορεία της πρόεκυψε και ένα τρίτο. Μια ψυχοκόρη, την οποία όμως θυσίασε. Ήταν -πιθανόν- η τιμωρία της για την αλαζονεία που είχε επιδείξει. Πιστεύεις ότι οι άνθρωποι τιμωρούνται για την έπαρσή τους;

Μ.Μ: Παράδεισος και κόλαση είναι στο μυαλό. Ενοχές και σκοτεινά σημεία που κάνεις τα βιώνει όπως τα βιώνει. Προσωπικά έχω δει ανθρώπους να τιμωρούνται σκληρά για την αλαζονεία τους κι άλλους να τα περνούν μέλι γάλα. Ίσως να τιμωρηθούν σε κάποια άλλη ενσάρκωση…


Πληροφορίες για τη θεατρική παράσταση

Οι «Μάγισσες της Σμύρνης» επιστρέφουν στην Αθήνα και πρόκειται να μαγέψουν τα πλήθη. Ο σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής θα μας ταξιδέψει 130 χρόνια πίσω στα παράλια της Σμύρνης με μια έντονη ιστορία γεμάτη έρωτες, πάθος και ξόρκια. Η ιστορία που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη αρχικά από τους αναγνώστες και έπειτα από τους τηλεθεατές του Mega, έρχεται για να ταράξει τα ήρεμα νερά μας.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται η Μαρία Καβογιάννη, η Σμαράγδα Καρυδη, ο Μέμος Μπεγνής, ο Ηλίας Μελέτης και στο ρόλο της μάγισσας Αττάρτης, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Θέατρο:  Παλλάς (Βουκουρεστίου 5)

Παραστάσεις: Πέμπτη-Σαββάτο: 9 μ.μ, Κυριακή-Τετάρτη: 7 μ.μ


Δυο λόγια για το βιβλίο

Σμύρνη στα 1887. Η Κατίνα είναι μια έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά. Στους φτωχομαχαλάδες όπου ζει γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τούρκα, που τη μυεί στη μαγεία. Κανένα εμπόδιο δε σταματά πλέον μια μάγισσα, κι η Κατίνα βάζει μπρος να ανέβει ψηλά. Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ, λιώματα και μαγικά αποδεικνύονται αλάνθαστα. Καταφέρνει να πάρει τέσσερις άντρες, τον ένα καλύτερο από τον άλλον, τον ένα πλουσιότερο από τον άλλον. Ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά στο ράγκο (κοινωνική τάξη), η Κατίνα ανακατεύεται στις δουλειές τους και κουμαντάρει άξια τα εμπόρια, τις μπάνκες, τα καπνά, φτάνοντας μια μέρα να διαφεντέψει και την ίδια τη Σμύρνη. Οι γραφές της, τα ξόρκια και τα μαγικά βρέθηκαν σ’ ένα σκονισμένο μπαουλάκι, εκατό χρόνια μετά, στο σπίτι της Αίγινας.

Δυο λόγια για τη συγγραφέα

Η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι ανθρωπολόγος-ψυχαναλύτρια, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχο­λής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Καστέλλα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκα­φές. Παράλληλα αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Μετέβη στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές Αρχαιολογίας (Πανεπιστήμιο Sorbonne I) και ακολούθησε νέα κατεύθυνση σπουδών, Βιολογίας και Ιατρικής Ανθρωπολογίας, στο Université Paris-Jussieu και στο École de Médecine de Saints-Pères, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πήρε μέρος σε ανασκαφές (Θράκη και Άβδηρα) μελετώντας το σκελετικό υλικό. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την υγεία του παιδιού (ΙΥΠ –Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία– Τομέας Κοινωνικής Παιδιατρικής) πάνω σε θέματα Φυσιολογίας και Αυξολογίας. Ήταν η κύρια ερευνήτρια της έρευνας «Εθνικά Πρότυπα Ανάπτυξης Ελληνοπαίδων 6-18 ετών», που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών. Η διατριβή της στο Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ως θέμα «Αυξολογικά χαρακτηριστικά Ελληνοπαίδων – Ακτινοδιαγνωστική μελέτη». Πολλές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά. Το 2000 ξεκίνησε νέο κύκλο σπουδών, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας (Αμερική, Πανεπιστήμιο UMD). Στη συνέχεια σπούδασε ψυχοθεραπεία –εξαετούς φοίτησης– στη συστημική και ραϊχική μέθοδο. Από το 1990 δημοσιογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο (Θεαθήναι, Ελεύθερος Τύπος, Τηλεθεατής, Espresso κ.ά.) εκδίδοντας και περιοδικά (Mara’s Life). Εργάστηκε στην τηλεόραση. Εκπομπή της ήταν οι «Ιστορίες Μυστηρίου» (ANT1), ενώ συμμετείχε και στον «Πρωινό καφέ» (ANT1), στο «Υπάρχει λόγος» (Star), καθώς και στο σίριαλ «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» (Mega). Έχει δύο μαγαζιά στην Αθήνα: το «Μάγισσες της Σμύρνης Shop», με όλη τη σμυρναίικη κουλτούρα, και «Το Μποτέ της Ευταλίας», με σπιτικά σμυρναίικα καλλυντικά από παλιές συνταγές. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Οι Μάγισσες της Σμύρνης, το πρώτο λογοτεχνικό της έργο που έγινε best seller, Deste – Η τράπουλα της Κατίνας, όπου διέσωσε και αναπαρήγαγε μία παλιά μαντική τράπουλα, Βιβλίο Μαγείας Ι και Ατταρτικός Κύκλος, με τα παλιά σμυρναίικα ξόρκια. Η Ντάσταρ είναι το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο. Σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια. Παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία του Σμυρναϊκού Μουσείου.

Related posts