Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Ιαν 2022
Πολιτισμός

Η Μαίρη Γκαζιάνη σχολιάζει το βιβλίο «Η ραπτομηχανή» της συγγραφέως Natalie Fergie

Μόλις κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα με τίτλο «Η ραπτομηχανή» της συγγραφέως Natalie Fergie.

Η ίδια η συγγραφέας αγαπά τη ραπτική και τα υφάσματα και έχει δική της σχετική με το αντικείμενο επιχείρηση. Αυτή η αγάπη της στάθηκε η αφορμή για να γράψει ένα επιτυχημένο βιβλίο γεμάτο τρυφερότητα που κατακτά τον αναγνώστη και προκαλεί συγκίνηση, σε κάποιους και νοσταλγία, κατά την εξέλιξη της αφήγησης.

Ξεκινώντας από μια μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο της Singer στην Σκωτία η συγγραφέας μας ταξιδεύει σε τέσσερις διαφορετικές εποχές, σε τέσσερις διαφορετικές γενιές καλύπτοντας μια περίοδο πάνω από έναν αιώνα.

Στο ταξίδι που ακολουθεί η ραπτομηχανή από χέρι σε χέρι ιδιοκτήτη της, ξεδιπλώνει τις ιστορίες των ανθρώπων που την κατέχουν καθώς και των οικείων τους. Οι κλωστές που γαζώνουν τα υφάσματα αφήνουν ένα αποτύπωμα συνέχειας και μέσα απ΄ αυτό υφαίνονται τα γεγονότα που δένουν τους ήρωες του βιβλίου από γενιά σε γενιά.

Μια κληρονομιά που αντιστέκεται στον χρόνο και οι κλωστές της αντέχουν ώσπου να ενώσουν την ιστορία του «τέλους» με την «αρχή» μέσα από ένα τριμμένο φάκελο αλληλογραφίας. Σημειώσεις που «ανοίγουν μια πόρτα ζωής» σε εκατοντάδες ανθρώπους που η ραπτομηχανή γάζωσε τα ρούχα τους, ένα πλήρες χρονολογικό ιστορικό για κάθε δουλειά που έγινε πάνω της, αποτελούν την αξία που κρύβει στα σπλάχνα της κι ακολουθείται μια διαδρομή συνέπειας από τους κατόχους της.

Ένα μυθιστόρημα πολύ δυνατό, με συναισθηματικές προσεγγίσεις καθώς ο αγώνας της επιβίωσης παραμένει σταθερός ως τις μέρες μας. Παράλληλα, μας διδάσκει την αξία της κληρονομιάς αντικειμένων από τους προγόνους μας, καθώς συνήθως τα «πετάμε» στα άχρηστα και αζήτητα, δίχως να τα προσεγγίσουμε με το συναίσθημα της ιστορίας που κουβαλάνε τα δαχτυλικά αποτυπώματα που τα άγγιζαν.

Ένα βιβλίο που, αφού κλείσουμε την τελευταία σελίδα του, εξακολουθεί να τριγυρίζει στο μυαλό μας, αναζητώντας δικές μας «ενοχές» για αντικείμενα παραγκωνισμένα και λησμονημένα που φέρουν επάνω τους την ιστορία των προγόνων μας.

Μια δύσκολη συγγραφική διαδρομή για τη συγγραφέα που αναζήτησε πολλές πηγές πληροφοριών, μια απολαυστική διαδρομή για τους αναγνώστες που ταξιδεύουν στον κόσμο της δύναμης ενός αντικειμένου. Μιας ραπτομηχανής!

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το βιβλίο «Η ραπτομηχανή» της Natalie Fergie που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα για να ξυπνήσουν δικές σας μνήμες, δεδομένου ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια, σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι υπήρχε μια ραπτομηχανή Singer. Κι αν έχετε κληρονομήσει κάποια απ΄ αυτές ίσως ν΄ ανακαλύψετε τα δικά της «μυστικά».   

Τίτλος: Η ραπτομηχανή, Συγγραφέας: Natalie Fergie, ISBN: 978-960-605-777-9,

Ξενόγλωσσος Τίτλος: The sewing machine, Μεταφραστής: Φωτεινή Πίπη, Ημ.έκδοσης: 25/09/2019, Αρ.σελίδων: 464, Χώρα προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Τιμή βιβλίου: 16.60€

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

 

Related posts