Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Οκτ 2020
Πολιτισμός

Οι Κορφιάτικες Ιστορίες (3) ταξιδεύουν σε Φλώρινα, Πρέβεζα και Κέρκυρα!

Μετά την πρεμιέρα των παραστάσεων στην Κέρκυρα, τον Απρίλιο, οι «Κορφιάτικες Ιστορίες (3)» συνεχίζουν την πορεία τους και θα παρουσιαστούν στην ακριτική πόλη της Φλώρινας (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας – 16/5), στην παραθαλάσσια πόλη της Πρέβεζας (Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας – 17/5) και ξανά στο νησί των Φαιάκων (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας – 19/5)
Πρόκειται για τα διηγήματα: «Πίστομα» (1898), «Ακόμα;» (1904) και «Αμάρτησε;» (1912) από τη συλλογή «Κορφιάτικες Ιστορίες». Με άξονες τη γυναίκα, την αμαρτία από τη σεξουαλικότητα και την απόδοση δικαιοσύνης – τιμωρίας οι «ηθογραφίες» του Κερκυραίου λογοτέχνη αντιμετωπίζονται επί σκηνής με διαφορετικούς τρόπους. Από τη δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας στην παλαιϊκή ηχητική απόδοση και από εκεί στη ζωντανή αφήγηση με θεατρικό κώδικα.
Μια νέα γυναίκα εκδράμει στην κερκυραϊκή εξοχή. Αποκόπτεται από τη συντροφιά της καθώς φωτογραφίζει τοπία του βορρά. Ανακαλύπτει, τυχαία, στα χαλάσματα ενός αρχοντικού ένα παλιό βιβλίο. Είναι οι «Κορφιάτικες Ιστορίες» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ξεκινά να διαβάζει… Από το αφαιρετικό διήγημα «Πίστομα» -με την πύκνωση και την ακραία σκληρότητα του εθιμικού δικαίου-, στο ρεαλιστικό αγροτικό ηθογράφημα «Ακόμα;» με την οικογενειακή τιμή να οπλίζει το χέρι του απατημένου συζύγου έως την αποφυγή του μοιραίου στο μυσταγωγικό «Αμάρτησε;» με την κατασβεστική απόφαση του ταπεινού ιερέα, ο Κων. Θεοτόκης (1872 – 1923) εμφανίζεται πρωτεργάτης της πεζογραφίας της εντοπιότητας και θριαμβευτής της μικρής φόρμας. Τα κείμενα της ερωτικής επιθυμίας που συγκρούονται με την απαγόρευση, παρουσιάζονται στο ακέραιο του εκάστοτε λεκτικού σώματος, δίχως περικοπές ή άλλου είδους παρεμβάσεις.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενα: Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Αφήγηση–σκηνοθεσία–μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης
Βίντεο: Γρηγόρης Πανόπουλος
Ήχος: Νίκος Μασσαράς
Εικαστικά έργα: Νίκος Κόκκαλης
 
Γυναίκα: Ιωάννα Σταματίου
 
 
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
-Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, ώρα 20:00 – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας (Κτήριο Εξάρχου, Ταγμ. Φουλεδάκη 8, Φλώρινα)
 
-Σαββάτο 17 Μαΐου 2014, ώρα 21:30 – Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας (Κάστρο Αγίου Ανδρέα, Πρέβεζα)
 
-Δευτέρα 19 Μαΐου 2014, ώρα 21:00 – Αίθουσα Εκδηλώσεων «Εύη Λάσκαρι» Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας (Αγγλικοί Στρατώνες, Παλαιό Φρούριο, Κέρκυρα)
* Στην τελευταία παράσταση της Κέρκυρας θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την κα Ζωή Νικολαΐδου
 
Διάρκεια: 50΄
 
www.protasi.org
τηλ. επικοινωνίας: 699 7166 210
 
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.
 
Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν –καλλιτεχνικά- το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.
 

Related posts