Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Σεπ 2020
Πολιτισμός

«Η Κοντυλένια του Νησιού» στη θεατρική σκηνή Τορόντο και Μοντρεάλ!

Τo ευπώλητο μυθιστόρημα της συγγραφέως Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη -Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, πρόκειται να ανεβεί σε θεατρική παράσταση στο Τορόντο 8 και 9 Φεβρουαρίου και στο Μόντρεαλ 16 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την δημιουργική παραγωγή της Ελληνικής Διασποράς στον Καναδά.

Η προσαρμογή του έργου σε θεατρικό και η παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι ΕΚΦΡΑΣΗ του Τορόντο σκηνοθετείται από την έμπειρη σκηνοθέτρια και χορογράφο Νάνσυ ‘Αθαν-Μυλωνάς, η οποία έχει βραβευθεί στο παρελθόν για πολλές δουλειές της ανά την ομογένεια.

Η Νάνσυ Άθαν-Μυλωνάς μεγάλωσε στην Αίγυπτο, αλλά έζησε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας ενώ από τις αρχές του 90 εγκαταστάθηκε στο Τορόντο, όπου παρεπιδημεί σήμερα διδάσκοντας στις νέες γενιές ελληνικούς χορούς και ελληνικό θέατρο. Η ίδια σημειώνει για την παράσταση της Κοντυλένιας:

«Από την ώρα που είδα το εξώφυλλο του νέου βιβλίου της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη η μορφή της Κοντυλένιας καρφώθηκε μέσα μου. Ήθελα να γνωρίσω τη νέα ηρωίδα της Ιουστίνης και να την μετουσιώσω σε θεατρική μορφή καθώς γνωρίζω τη δύναμη της γραφής της. Όταν διάβασα το μυθιστόρημα -όχι μία αλλά πολλές φορές-, διείσδυσα στα άδηλα και τα κρύφια της προσωπικότητας μιας γυναίκας που γνώρισε την ορφάνια, την αντρική αυταρχικότητα στο Μεγανήσι τα χρόνια του μεσοπολέμου και πάλεψε για μια καλύτερη ζωή. Την ερωτεύθηκαν όλοι μα εκείνη ερωτεύθηκε τον ένα και μοναδικό σφραγίζοντας της ζωή της με πόνο. Με συνεπήρε αυτή η ιστορία με τα πολλαπλά μηνύματα και τον ηθογραφικό καμβά με φόντο τη Λευκάδα.

Η ομάδα μου, που αποτελείται από τους θιάσους ΚΥΨΕΛΗ-ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ έχει δουλέψει πολύ σκληρά για να δώσει σάρκα και οστά στην Κοντυλένια του Νησιού, που θεωρώ ότι είναι μια παράσταση η οποία συνδυάζει ομορφιά, παράδοση και το φως της Λευκάδας. Πρέπει να πω ότι η γνωριμία μου με το νησί πέρσι το καλοκαίρι με συγκλόνισε και είμαι χαρούμενη που φέτος το καλοκαίρι θα ανεβάσουμε την παράσταση και στη Λευκάδα, εκεί όπου περπάτησε, αγάπησε και πόνεσε η Κοντυλένια της Ιουστίνης Φραγκούλη». 

Από την πλευρά της η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, συγγραφέας του έργου επισημαίνει: «Είναι συγκινητικό να παραδίδεις ένα έργο σου στο θέατρο και  να αντιλαμβάνεσαι πώς η μεταφορά του πάνω στη σκηνή δίνει αποχρώσεις μιας άλλης διάστασης που εσύ δεν είχες φανταστεί. Έχω εμπιστευθεί στη Νάνσυ Άθαν Μυλωνάς την Κοντυλένια μου γιατί εκείνη ξέρει να την περιποιηθεί, να αναδείξει τις κρυφές πτυχές της και να διδάξει θεατρικά το έργο στη νέα γενιά των Ελλήνων του Μοντρεάλ. Άλλωστε έχουμε συνεργασθεί στο παρελθόν στην παιδική παράσταση Ο ΠΟΛ ΚΑΙ Η ΛΑΡΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο μου.

Για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της παράστασης, ότι δηλαδή ο  θίασος ΕΚΦΡΑΣΗ  με παιδιά της ελληνικής ομογένειας του Καναδά θα παίξει το έργο, θα πει τα λόγια τα γραμμένα στα ελληνικά, θα μάθει να τα χρωματίζει. Νιώθω πως έτσι συμμετέχω στην διάσωση της γλώσσας και της παράδοσης εδώ στη Βόρεια Αμερική. Αυτή είναι η ανταμοιβή μου. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Μόντρεαλ τα τραγούδια του Λευκαδίτικου γάμου θα ερμηνεύσει με τη μοναδική δημοτική φωνή της η Ματίνα Λύτρα.

Το μουσικό θέμα είναι η «Θύμηση» Μαντολινάτα Μ/Φ Ομίλου «Ορφέα» Λευκάδας σε μουσική Διονύση Γράψα και εκτέλεση Κώστα Τζίντζα  και τα τραγούδια σε στίχους Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη ερμηνεύει η Πάττυ Καλού.

Την παράσταση ανεβάζει το Θεατρικό Εργαστήρι ΕΚΦΡΑΣΗ σε σκηνοθεσία και προσαρμογή της Νάνσυ Άθαν-Μυλωνάς. 

Το μυθιστόρημα Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, πάνω στο οποίο στηρίζεται το θεατρικό έργο του Θεατρικού Εργαστηρίου ΕΚΦΡΑΣΗ βρίσκεται στην 20η΄χιλιάδα της κυκλοφορίας του και έχει αποσπάσει μοναδικές κριτικές από αναγνώστες και κριτικούς βιβλίου.

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Related posts