Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Μαρ 2025
SLIDER

Η Κομισιόν διαψεύδει Κικίλια για τα εμβόλια: Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία

Δεν επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσα δήλωσε το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σχετικά με χιλιάδες δόσεις εμβολίου του νέου κορωνοϊού, που αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα στο τέλος του έτους. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιβιαν Λουνέλα τόνισε ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», ήταν η απάντηση της Βίβιαν Λουνέλα, όταν κατά το briefing ερωτήθηκε σχετικά και πρόσθεσε πως στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα Κράτη Μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca , ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

«Αυτό, όμως», τόνισε η εκπρόσωπος, «είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών» και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες», υπογράμμισε.