Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαΐ 2023
Ελλάδα

Οι εισηγήσεις του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο για το προσφυγικό

Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, προκειμένου να διαμορφωθεί η θέση με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας της 7ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του υπογράμμισε ότι η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε, ενώ καταλόγισε σε κράτη – μέλη επί της βαλκανικής οδού ότι ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε. «Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Περιγράφοντας τα βασικά προβλήματα, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στον περιορισμό της ροής στα βόρεια σύνορα και τη μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς, όπως διαβεβαίωσε, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, πρωτοβουλίες που, όπως διευκρίνισε, αφορούν το εσωτερικό της χώρας, την Ευρώπη και την Τουρκία.
Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε και τον κορμό των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κορυφής, εξηγώντας ότι πρόκειται για τις θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:
Διαχείριση του Προσφυγικού:
-Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
-Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
-Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
-Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.
Μετεγκατάσταση:
-Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
Οικονομική βοήθεια:
-Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
Τουρκία:
-Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.
-Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κομβικό τον ρόλο της Ελλάδας για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και διευκρνίνισε ότι η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ότι ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Όπως συμπλήρωσε, συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Βίτσας. «Είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες και εξίσου κρίσιμο να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους. Τέλος, χαρακτήρισε εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα τις παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας.
Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts