Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Δεκ 2020
Ελλάδα

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποχωρούν από τον διάλογο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον διάλογο μετά τη ρήξη με την ηγεσία του υπουργείου στη συνάντηση της Πέμπτης.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των γιατρών του οργανισμού (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει απολύτως καμία αλλαγή ως προς ουσιώδη σημεία του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκε πλήρως να αποδεχθεί ακόμη και τη δηλωμένη πρόθεσή του ενώπιόν τους προ τριημέρου να αποδεχθεί πρότασή τους για ύπαρξη κάποιας εύλογης μεταβατικής περιόδου προκειμένου να κάνουν διακοπή ελευθέρου επαγγέλματος, όσοι θα ήθελαν να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Μάλιστα, η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, αναφέρει πως «οι παρευρισκόμενοι θεσμικοί εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας εισέπραξαν μεταξύ άλλων και ειρωνείες του τύπου ότι μπορούμε για προτεινόμενες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου να απευθυνθούμε στη Βουλή διότι το υπουργείο απλώς εισηγείται, ενώ η ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει τελικά για τους νόμους»

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ καταλήγοντας βάλλει κατά του κ. Γεωργιάδη, ζητώντας μάλιστα την αποπομπή του:
«Επειδή από την συνάντηση προέκυψε πλήρης άρνηση του υπουργείου σε κάθε λογικό επιχείρημα, αλλά και επειδή αντιμετωπισθήκαμε με προσχήματα και ειρωνείες, αποχωρήσαμε οριστικά από τον διάλογο απαιτώντας την αποπομπή του απαράδεκτου υπουργού, καταστροφέα της δημόσιας υγείας, και καταγγέλλοντάς τον για υποκρισία και ειλημμένες αμετακίνητες αποφάσεις που μοναδικό σκοπό έχουν τον ομολογημένο δημόσια λόγο από τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης, για απόλυση χιλιάδων γιατρών».

«Οργή και αγανάκτηση» και από τον ΠΙΣ

Εν τω μεταξύ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του ζητεί να μην προωθηθεί «στη Βουλή το νομοσχέδιο – έκτρωμα», ενώ καλούν τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με οργή και αγανάκτηση παρακολουθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όλα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης του ελληνικού λαού.

»Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην πολιτική της καταστροφής και της απαξίωσης που επιχειρείται στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, και καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αντώνη Σαμαρά, να συναισθανθεί το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει, εάν προωθήσει και νομιμοποιήσει αυτήν την πολιτική η οποία οδηγεί τον πολίτη, ασφαλισμένο, ανασφάλιστο και άπορο, στο “εκτελεστικό απόσπασμα” λόγω της αδυναμίας του να αναζητήσει την περίθαλψή του.

»Το Προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου συναντήθηκε χθες, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, και με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ, με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα και συζήτησαν τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας επί του επίμαχου νομοσχεδίου που προωθείται για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

»Ζητήσαμε να μην προωθηθεί στη Βουλή αυτό το «έκτρωμα», που οδηγεί όχι σε μεταρρύθμιση, αλλά σε απορρύθμιση του Συστήματος και καταστροφικές συνέπειες.

»Αυτό το Νομοσχέδιο, που δεν στοχεύει στην μεταρρύθμιση της υγείας, αλλά στις απολύσεις ιατρών του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο είναι απαράδεκτο και καταστροφικό, αλλά αποτελεί επίσης προσβολή για τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής προστασίας, αλλά και γενικότερα, της ζωής των πολιτών.

»Η αοριστολογία για τη συγκρότηση των Δημόσιων Δομών που θα συσταθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες, για τους ιδιώτες ιατρούς που θα συνεργάζονται με το Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την παραπομπή της αξιολόγησης των ιατρών στο μέλλον και για την αποχώρηση όλων όσοι δεν αξιολογηθούν, δείχνει τους σκοπούς αλλά και την απαξίωση θεσμών, αξιών και προσώπων.

»Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλα τα κόμματα της Βουλής να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτό το «τερατούργημα» και όχι μόνο να ζητήσουν να αποσυρθεί, αλλά να καταγγείλουν την πολιτική υγείας που επιχειρείται σήμερα και οδηγεί στο περιθώριο και σε «θανάτους» πλειάδα συμπολιτών μας.

»Η προστασία της υγείας και της περίθαλψης του λαού είναι καθήκον όλων μας. Καλούνται όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, συστρατευμένοι υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, πέραν της καταγγελίας, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν όλους τους κοινωνικούς φορείς, διότι σήμερα σφραγίζεται η πλήρης διάλυση του κοινωνικού κράτους».

 

Related posts