Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Αυγ 2020
Οικονομία

Οι έξι εντολές της Λαγκάρντ στον Έλληνα πρωθυπουργό


 
Ο Αλέξης Τσίπρας όπως πάντα ευγενικός έστειλε μια επιστολή στην Λαγκάρντ και ξεκίναγε ως εξής:
« Αγαπητή Κριστίν …»
Η ψυχρή Λαγκάρντ του απάντησε :
« Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ…»
Με αυτό έδειχνε ότι δεν υπάρχει κανένα φιλικό κλίμα αλλά το αντίθετο.
Η ελληνική κρίση βρίσκεται το διάστημα αυτό στην πιο δύσκολη φάση. Μόνο που δεν το έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός αφού από το πρωί ως το βράδυ μας βομβαρδίζουν για τους πρόσφυγες και την τουρκική παρέμβαση.
Οι εξελίξεις καθίστανται πλέον απρόβλεπτες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.
Η επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται στο ξενοδοχείο Χίλτον και το απόγευμα θα ακούσουμε πολλά και διάφορα.
Ποια είναι τα βασικά μηνύματα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ:
1. «Δείχνει» προς την πλευρά της Αθήνας για την υποκλοπή και τη διαρροή της συνομιλίας και κάνει λόγο για απειλές! Αναφέρει σε αυστηρό ύφος ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο ιδιωτικός χαρακτήρας των συνομιλιών μεταξύ των μελών της αποστολής του Ταμείου και η προσωπική τους ασφάλεια. Σημειώνει επίσης ότι «το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει και όχι με απειλές, ενώ δεν επικοινωνεί μέσω διαρροών».
 
2. Χαρακτηρίζει «απλώς ανοησίες» την ιδέα ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική, απαντώντας με αυτό τον εντελώς ασυνήθιστο τρόπο στις κατηγορίες της κυβερνητικής εκπροσώπου και στην επιστολή του πρωθυπουργού.
 
3. Στηρίζει απόλυτα τον Τόμσεν και διαψεύδει κατηγορηματικά τις προσδοκίες της Αθήνας ότι θα απομάκρυνε ή θα αδρανοποιούσε τον Δανό πρώην ελεγκτή καθώς εκφράζει την πλήρη στήριξη και κάλυψή της στη διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου. «Η ομάδα» σημειώνει η Λαγκάρντ «αποτελείται από έμπειρο προσωπικό, το οποίο απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης και προσωπικής μου υποστήριξης».
 
4. Θέτει θέμα εμπιστοσύνης για την ελληνική κυβέρνηση. «Συμφωνώ μαζί σας» αναφέρει προς τον πρωθυπουργό, «ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με έκανε να προβληματιστώ ως προς το αν πράγματι μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας για τις δηλώσεις της άλλης πλευράς. Έπειτα από σκέψη, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στη ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα να συνεχίσει τις συζητήσεις».
 
5. Παρουσιάζει εικόνα μεγάλης απόστασης στις διαπραγματεύσεις και όχι επικείμενης συμφωνίας όπως έκαναν κυβερνητικές πηγές τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση από την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του Ταμείου και θα μπορούσε έτσι να την παρουσιάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση. Τονίζει ότι θα υποστηρίξει μόνο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, διαφορετικά εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη κι έτσι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σύντομα να πάρει κι άλλα μέτρα.
 
6. Αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα τον οποίο προτρέπει να κινηθεί με ταχύτητα! Η επικεφαλής του Ταμείου εμφανίζεται στην επιστολή της να υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό ότι πρόσφατα του εξήγησε στο τηλέφωνο, ότι για να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ώστε να υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να επιτευχθούν, πρέπει να γίνει μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους.
 
«Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να οδηγήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις σε μια ταχεία ολοκλήρωση» αναφέρει, θέλοντας έτσι να διαψεύσει ότι το Ταμείο καθυστερεί ηθελημένα τη διαπραγμάτευση.
 
Ποια στάση θα τηρήσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση;
Μήπως ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθε την αλήθεια;

Related posts