Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Αυγ 2021
Απόψεις

Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγές- Ποιο είναι το μήνυμα του Brexit

 

 

Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης

 

Από την Φωτεινή Φώτου

Το Brexit είναι πλέον γεγονός.  Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια Βρετανική υπόθεση με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Μια νέα εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας εμφανίζεται στο προσκήνιο και απειλεί να φέρει ανατροπές με πιθανές συνέπειες, που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ακόμη.

Το πρώτο πλήγμα, όπως ήταν αναμενόμενο, το δέχτηκε η οικονομία. Οι αναταράξεις είναι ισχυρές και αν δεν παρθούν μέτρα θα προκληθεί πραγματικός σεισμός στην παγκόσμια αγορά. Όμως οι αγορές κάποια στιγμή θα ισορροπήσουν. Αυτό που πρέπει να δούμε, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, είναι κάποια θέματα, που ενώ τα αντιμετωπίζαμε ως δεδομένα και αυτονόητα στην ουσία δεν είναι.

Και αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στη δημοκρατία. Ποτέ άλλοτε, από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν αμφισβητήθηκε τόσο πολύ και ποτέ άλλοτε οι πολέμιοί της δεν είχαν τέτοια ευκαιρία να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Από τη στιγμή που το Brexit επικράτησε, λαϊκιστές και στοιχεία των άκρων ζητούν ρόλο στη διακυβέρνηση, εκμεταλλευόμενοι και καλλιεργώντας περισσότερο την απαξίωση της ΕΕ.

Είναι όλοι αυτοί που αναζητούν ενόχους στην παγκοσμιοποίηση, στους μετανάστες, στους τραπεζίτες, στους βιομηχάνους και όταν δεν τους αρκούν αυτοί το επεκτείνουν στους Μασόνους, στη λέσχη Μπίλντερμπεργκ, στους εξωγήινους, όπου τύχει. Τέτοια χαριτωμένα ακούμε συχνά τον τελευταίο καιρό.

Για το πώς έφτασε η ΕΕ στο σημείο αυτό λέγονται πολλά και θα ειπωθούν ακόμη περισσότερα. Η πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχασε τον προσανατολισμό της, δεν κατάφερε να λειτουργήσει σαν μια ολοκληρωμένη οντότητα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ήρθαν στην επιφάνεια όλες οι ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών, δημιουργώντας μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, βορρά και νότου και καλλιεργώντας ένα μοντέλο ανταγωνιστικότητας μεταξύ των πιο ισχυρών κρατών της. Η οικονομική κρίση ήταν η αφορμή να έρθουν στην επιφάνεια όλα τα κακώς έχοντα της ΕΕ. Όλα αυτά που τόσα χρόνια δεν ήθελε να δει και να αντιμετωπίσει. Η Ευρώπη είναι μια γηρασμένη Ήπειρος με τη δημογραφική κρίση να συναγωνίζεται την οικονομική. Από την άλλη, ένα θέμα που θα γίνεται όλο και πιο έντονα ορατό στα επόμενα χρόνια είναι ότι η ζυγαριά της οικονομίας κλείνει προς την Ανατολή, Κίνα και Ινδία και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί.

Η Ευρώπη υπήρξε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα προβλήματα που ανέκυψαν και που είναι πολύ-επίπεδα. Οι “αυταπάτες” φαίνεται πως είναι φαινόμενο Ευρωπαϊκό και όχι μόνο Ελληνικό. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της  κατέφευγε σε ενέργειες σπασμωδικές, που αντί για λύση έριχνε λάδι στη φωτιά. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το προσφυγικό, δεν κατάφερε να δημιουργήσει αίσθημα εσωτερικής ασφάλειας στους πολίτες της, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις νέες μορφές τρομοκρατικής απειλής. Η ΕΕ ταυτίστηκε στη συνείδηση πολλών Ευρωπαίων πολιτών με τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών της, γι αυτό και έχουμε  άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού.

Όμως, θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα μακροπρόθεσμα. Οι συμμαχίες είναι απαραίτητες και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε. Η ΕΕ χρειάζεται αναδιοργάνωση, ανασύσταση. Θα πρέπει να αποκτήσει πιο ανθρώπινο πρόσωπο, στοχεύοντας στον άνθρωπο και όχι στους οικονομικούς δείκτες. Μόνο έτσι θα αποκτηθεί η εμπιστοσύνη και θα υπάρξει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Οι αλαζονικές συμπεριφορές και οι μεμονωμένες εθνικές πολιτικές οδηγούν στη διάλυση της ΕΕ και αυτό είναι κάτι που απευχόμαστε. Η επικράτηση του Brexit στέλνει ένα μήνυμα, που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες. Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγές.

Related posts