Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Μαρ 2019
Πολιτισμός

Η Ευαγγελία Παπανίκου μιλάει για το βιβλίο της «Η Ωραιοτάτη & οι Εννέα Μούσες»


Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη
Η Ευαγγελία Παπανίκου ζει στην απροσδιόριστη περιοχή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, εκεί που σμίγουν τα μυθικά Πιέρια με το Βέρμιο και όπου ο Αλιάκμονας σχηματίζει μαιάνδρους ανάμεσά τους. Παρατηρεί άστρα, σύννεφα, τριαντάφυλλα και γλυκά άγρια μάτια. Διαβάζει και γράφει παραμύθια για μικρούς μεγάλους και μεγάλους μικρούς. Το βιβλίο της «Η Ωραιοτάτη & οι Εννέα Μούσες» βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό λογοτεχνίας της International Art Society & Academy, «InterartiaInternational Festival» (2014) στην κατηγορία παιδικό παραμύθι.
 
ΕΡ. Ευαγγελία διάβασα στο βιογραφικό σου ότι γράφεις παραμύθια για μεγάλους μικρούς και μικρούς μεγάλους. Τι πραγματεύονται συνήθως τα βιβλία σου;
ΑΠ. Οι ιστορίες μου διαπραγματεύονται συνήθως πανανθρώπινες αξίες που στοχεύουν να ψυχαγωγήσουν τους αναγνώστες, αλλά και να τους εμπνεύσουν με αξίες και ιδανικά. Επίσης, με τη διαφορετική οπτική γωνία και τις ανατροπές που δίνονται, ευελπιστώ να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη, ειδικά των παιδιών. Και πάντα, μα πάντα, σε όλα τα κείμενά μου υπάρχει μια στέρεη βάση στη μυθολογία μας.
ΕΡ. Ποια ανάγκη σε ώθησε προς τη συγγραφή;
ΑΠ. Στη συγγραφή με ώθησε μια εσωτερική ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης και η ανάγκη να επικοινωνήσω με τον έξω κόσμο μέσω αυτής της τέχνης.
ΕΡ. Το βιβλίο σου «Η ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» έχει βραβευτεί με το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό λογοτεχνίας της International Art Society & Academy το 2014 στην κατηγορία παιδικό παραμύθι. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου από αυτήν την καταξίωση;
ΑΠ. Όταν έλαβα τα νέα για το βραβείο ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή, καθώς μόλις έβγαινα από μια δύσκολη προσωπική περίοδο της ζωής μου. Ήταν από αυτές τις στιγμές, που η πεζή πραγματικότητα ή θα σε κάνει να χαρείς υπερβολικά ή να μη χαρείς καθόλου καθώς κοιτάς τη ματαιότητα στα μάτια. Επειδή όμως γενικά προσπαθώ να πορεύομαι, ειδικά στον καλλιτεχνικό χώρο, έχοντας το «Μέτρον Άριστον» ως οδηγό (όπως αυτό αναφέρεται και στις αρετές του βασιλιά Τυνδάρεω στην «Ωραιοτάτη») χάρηκα αλλά όχι υπερβολικά.
ΕΡ. Τι θέμα διαπραγματεύεται το παραμύθι σου;
ΑΠ. Το βιβλίο «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» διαπραγματεύεται το μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα στο αρχετυπικό πλαίσιο του παραμυθιού της Χιονάτης. Το παραμύθι μου εξερευνάει μια διαφορετική κι ανατρεπτική εκδοχή του μύθου βάζοντας τον αναγνώστη να αξιολογήσει συνειδητά ή υποσυνείδητα, χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, όπως ο εγωισμός και ο ναρκισσισμός αλλά και ο αλτρουισμός και η αγάπη, σε διάφορες μορφές της, μητρική, πατρική, αδερφική, ερωτική, φιλική κι όλα αυτά μέσα σε έναν αληθινό αλλά υπερφυσικό κόσμο μιας άλλης εποχής.
 
ΕΡ. Πως προήλθε η έμπνευση να γράψεις ένα παραμύθι με αναφορά στην Ωραία Ελένη της αρχαίας Σπάρτης σε συνδυασμό με το γνωστό παραμύθι της Χιονάτης;
ΑΠ. Η Ωραία Ελένη είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης ανά τους αιώνες για τους καλλιτέχνες. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές του μύθου της μου κέντρισε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα από την αρχή. Οι παλιές, πολύπαθες ιστορίες, όπως της Ωραίας Ελένης και της Χιονάτης, κρύβουν πάντα μεγάλες αλήθειες και βαθύτερα νοήματα μέσα τους αλλά ίσως και ανακρίβειες, ειδικά σε συνδυασμό με τα στερεότυπα της κοινωνίας και της εποχής κατά την οποία λέγονται ή γράφονται. «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» αποτελεί μια ένωση Ανατολής-Δύσης επειδή ήθελα να φέρω τη μυθολογία και την αρχαία ελληνική γραμματεία πιο κοντά στην καθημερινή μας ζωή μ’ έναν πιο εύληπτο τρόπο και ειδικά για τα παιδιά.
 
ΕΡ. Ποιος ήταν ο στόχος σου γράφοντας το συγκεκριμένο βιβλίο;
ΑΠ. Ο κύριος στόχος μου με κάθε τι καλλιτεχνικό είναι να εκφράσω τις ιδέες μου μ’ έναν πρωτότυπο τρόπο ενώ ψυχαγωγώ αλλά χωρίς διδακτισμό κι υποδείξεις. Κι επειδή ειδικά στην τέχνη τα όνειρα επιτρέπονται, θα ήθελα ν’ αλλάξω τον κόσμο προς το καλύτερο, έστω κατά μία λέξη ή κατά μια ιδέα. Εκτός απ’ αυτό, ελπίζω ο αναγνώστης να νιώσει τη χαρά που νιώθω εγώ όταν εξερευνώ τα μονοπάτια της μυθολογίας μας και να του εξάψω τη φαντασία για την περαιτέρω μελέτη των πηγών της ενώ προβληματίζεται και με αντίστοιχα θέματα της εποχής μας, όπως για παράδειγμα η ανδροκρατούμενη κοινωνία μας και η θέση της γυναίκας.
 
ΕΡ. Ποια είναι τα θετικά ή αρνητικά στοιχεία που ήθελες να αναδειχτούν μέσα από το παραμύθι;
ΑΠ. Θα ήθελα ο κάθε αναγνώστης, μεγάλος ή μικρός, να διαλέξει ποια στοιχεία θέλει να κρατήσει ή ν’ απορρίψει ο ίδιος, αναλόγως με το τι αισθάνεται ή τι φαντάζεται όταν διαβάζει την ιστορία. Άλλωστε, πιστεύω ακράδαντα ότι ο συγγραφέας πρέπει να δημιουργεί ερωτήσεις παρά να προσφέρει έτοιμες απαντήσεις. Αλλά κάποια στοιχεία που αναδεικνύονται είναι, τι μπορεί να συμβεί αν ξεπεραστεί το μέτρο των ανθρώπων ή τι προκαλεί η ανέντιμη κι η εγωιστική συμπεριφορά. Καθώς, και ως πού μπορεί να φτάσει η μητρική αγάπη και τι μπορεί να καταφέρει ο έρωτας. Και κυρίως, πώς μπορεί ο άνθρωπος να νικήσει τη μοίρα του και τι μπορεί να καταφέρει παρ΄ όλες τις αντίξοες συνθήκες.
 
ΕΡ. Έχεις γράψει άλλα βιβλία κι αν ναι επηρεάζεσαι πάντα από άλλα παραμύθια ή μύθους;
ΑΠ. Τα αρχέτυπα και το μεταφυσικό στοιχείο στη μυθολογία μας καθώς επίσης κι η αρχαιοελληνική γραμματεία αποτελούν μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα. Γι’ αυτό το λόγο, συνήθως όλα μου τα γραπτά έχουν κάποια αναφορά στη μυθολογία ή σε μυθολογικά γεγονότα ή αρχέτυπα ηρώων, είτε απευθείας καθορίζοντας την πλοκή της ιστορίας ή παραπέμποντας συνειρμικά στους χαρακτήρες και το ήθος τους. Υπάρχουν διάφορα γραπτά μου που περιμένουν τη σωστή στιγμή για να έρθουν στο αναγνωστικό φως.
 
ΕΡ. Τι είδους είναι τα αγαπημένα σου αναγνώσματα;
ΑΠ. Αγαπημένα μου αναγνώσματα υπάρχουν πολλά και είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Θα έλεγα όμως ότι βρίσκω τις τραγωδίες ως το ανώτερο είδος λογοτεχνίας. Ακολουθεί η ποίηση γενικότερα. Εκτός από αυτά και από τη μελέτη της μυθολογίας, απολαμβάνω την ανάγνωση θρίλερ μεταφυσικού μυστηρίου και αστυνομικής λογοτεχνίας.
 
ΕΡ. Ποια είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σχέδιά σου;
ΑΠ. Στα επόμενα λογοτεχνικά μου σχέδια περιλαμβάνεται η συνέχεια της σειράς «Μυθαλογία», πρώτο βιβλίο της οποίας είναι «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» με πολλές ανατροπές κι εκπλήξεις. Επίσης σύντομα θα έρθει κι η έκδοση ενός μεταφυσικού θρίλερ. Στα όνειρά μου υπάρχει και μια ποιητική συλλογή που ετοιμάζεται σιγά σιγά. Επίσης, ιδιαίτερο κομμάτι στην καρδιά μου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουν τα σχέδιά μου για τη διοργάνωση του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria (υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης) όπου είμαι συνδιοργανώτρια του ενήλικου τμήματος και υπεύθυνη του παιδικού τμήματος.
 
Σ΄ ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης κι εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου.
Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια.
 
*Το βιβλίο «Η Ωραιοτάτη & οι Εννέα Μούσες» της Ευαγγελίας Παπανίκου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.
 
Μαίρη Γκαζιάνη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.
Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.
Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 υπήρξε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style.
Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.
 
 
 
 
 
 

Related posts