Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Φεβ 2019
Πολιτισμός

«Η Ερήμωση» – Η νέα ταινία μικρού μήκους του Θωμά Γιαννάκη

Ο Θωμάς Γιαννάκης είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας μικρού μήκους «Η Ερήμωση», στην οποία πρωταγωνιστούν η Χριστίνα Γερογιάννη και η Χριστίνα Σωτηρίου.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μιλά για τη δουλειά του, αλλά και για τη δημιουργία της νέας αυτής ταινίας.

Για μένα

Η ενασχόλησή μου με τον κινηματογράφο ξεκίνησε ως χόμπι από το 2009 με τη συμμετοχή μου στις εργασίες για ταινίες μικρού μήκους του στούντιο της σχολής κινηματογράφου Σταυράκου ως ηθοποιός και έκτοτε ως βοηθός φωτογραφίας και ηθοποιός σε 2 πτυχιακές εργασίες (ταινίες μικρού μήκους) φίλων μου για τη σχολή Σταυράκου. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια καλλιτεχνικής και εφαρμοσμένης φωτογραφίας με εισηγητή τον φωτογράφο που θαυμάζω, τον Πλάτωνα Ριβέλλη. Από το 2014 δημιουργώ τις δικές μου ταινίες, κι έχω τις συμμετοχές μου στα φεστιβάλ από τότε μέχρι και σήμερα.

Το θέμα (λίγα λόγια για την ταινία)

Η «Ερήμωση» είναι η τελευταία ταινία μου, στην οποία πρωταγωνιστούν η Χριστίνα Γερογιάννη και η Χριστίνα Σωτηρίου. Η ταινία αυτή περιγράφει τις στιγμές που η Μαρία, μια σκηνοθέτιδα του θεάτρου, δέχεται περίεργες επισκέψεις στο σπίτι της από την αγαπημένη της φίλη και ηθοποιό την Έφη η οποία αντί για μια φυσιολογική συμπεριφορά, μοιάζει να υποδύεται τους ρόλους που της είχε αναθέσει στο παρελθόν η Μαρία.

Το μήνυμα

Η εναλλαγή των ρόλων μέντορα και μαθητή, έχει ρίζες της στην έννοια του «πρωταγωνιστή» στις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι το συστατικό της φιλίας, όπου ο ένας δέχεται να διδαχτεί από τον άλλον και το αντίστροφο, επιβεβαιώνοντας την αποδοχή να πρωταγωνιστεί στις καταστάσεις μια ο ένας και μια ο άλλος. Η Έφη, που τώρα έχει το ρόλο της δασκάλας στην ίδια της δασκάλα, θα της μάθει αυτά που δεν μπορεί να διδάξει και χρειάζεται την απλότητα της νεότητας για να τα καταλάβει. Ταυτόχρονα η ταινία λειτουργεί σαν ένα σχόλιο για το θέατρο, για τους ρόλους της ζωής και της σκηνής που αλληλοσυμπληρώνονται ή μας δημιουργούν τη συγκίνηση από τις αντιθέσεις τους. Οι σκηνές γίνονται κυρίως στους κλειστούς χώρους του σπιτιού, σε περιβάλλον εγκλωβισμού, ναι μεν σε αντίθεση με την έννοια της «ερήμωσης», αλλά η παγίδευση ενός ανθρώπου μπορεί να βρίσκεται στην απεριόριστη έκταση κι ενός έρημου τόπου.

Γιατί έγινε η ταινία αυτή

Με ενδιέφερε πάρα πολύ το θέμα που αρχικά καθένας για τους λόγους του απέναντι στον άλλο έχει τις συστολές του (δασκάλα-μαθήτρια) αλλά τελικά πετυχαίνουν να έχουν μια ζεστή ειλικρινή σχέση. Τελικά δεν ξέρω ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη να έχει δίπλα του έναν μέντορα, ο ηθοποιός ή ο σκηνοθέτης! Μοιάζει σαν παιχνίδι με το χρόνο το να μεταδόσεις στον ηθοποιό τις ουσίες που έχεις συνειδητοποιήσει και θέλεις να ενσαρκώσει, σαν να επιστρέφεις πάλι σε πράγματα του παρελθόντος που δεν έχεις ξεπεράσει και θέλεις να μελετήσεις ξανά.

Η Χριστίνα Γερογιάννη λέει για τον χαρακτήρα του ρόλου της:

«Εγω της δίνω ελπίδα. Νιώθω ότι έχει καταλάβει τι της συμβαίνει, και είναι ήδη το πρώτο βήμα για να λυτρωθείς από αυτό. Νιώθω ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει, δεν ξέρω αν θα βρει το σθένος να το κάνει, όμως το πρώτο βήμα της συνειδητοποίησης έχει γίνει».

Η Χριστίνα Σωτηρίου λέει για το θέατρο:

«Στο θέατρο πρέπει να είσαι ειλικρινής, είναι κάτι πολύ βασικό. Πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία, να αντιλαμβάνεσαι τους συνεργάτες σου ξεχωριστά τον καθένα, πώς λειτουργεί. Βασίζεται πολύ στην ενέργεια των ατόμων σαν σύνολο, δεν μπορείς να παίζεις μόνος σου, γιατί εκείνη τη στιγμή μοιράζεσαι κάτι με τον άλλο, κάτι πολύ προσωπικό».

Credits

ηθοποιοί: Χριστίνα Γερογιάννη, Χριστίνα Σωτηρίου
διεύθυνση φωτογραφίας: Τάσος Κοσμίδης
βοηθός φωτογραφίας-οπερατέρ: Λευτέρης Βαλμάς
σκηνογραφία-ενδυματολογία: Βενετία Νεστορίδου
μουσική: Ambientx
βοηθός οπερατέρ: Αλέξανδρος Μπίσυλλας
φωτογράφος backstage: Άρης Λεούσης
ηχοληψία: Χρήστος Σακελλαρίου
μπούμαν: Παναγιώτης Κυριακού
οργάνωση παραγωγής: Ορφέας Οικονόμου
media sponsor: Μουσική Πυξίδα
παραγωγή, μοντάζ, σενάριο, σκηνοθεσία: Θωμάς Γιαννάκης

Η φιλμογραφία μου με τις συμμετοχές μου στα φεστιβάλ και τα βραβεία

2018 Η Ερήμωση (Desolation) (σκηνοθεσία, μυθοπλασίας, 9′)

2018 Απ’ την Αθήνα στους Δελφούς (σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ, 30′) 5th International Documentary Festival of Ierapetra

2018 The Elected (σκηνοθεσία, μυθοπλασίας, 8′) 5th Horrorant Film Festival 2018 – 1st ReHab Film Festival (Θεσσαλονίκη) – 1st Short Film Anthem (Αθήνα)

2017 Asteroid (σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ, 23′) 4th International Documentary Festival of Ierapetra (2nd festival award winner)-11o Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ «DocFest» Χαλκίδας – Και σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ από το φεστιβάλ της Ιεράπετρας που ταξιδεύει (Ρωσία, Ουκρανία, Κριμαία, Γεωργία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κίνα, Αρμενία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Τουρκία, Μαρόκο και Αλγερία)

2017 The Good Son (σκηνοθεσία, μυθοπλασίας, 15′) 8th «Bridges» Peloponnesian International Film Festival (Best Cinematography Award Winner for Greek Short Film) – Geofilmfestival Seconda Edizione & ExpoCinema, Cittadella Padova, Italy – 2nd «Kubrick» Athens Short Film Festival

2017 I Was Born Twice (σκηνοθεσία, μυθοπλασίας, 6′) 2nd Select Respect Film Festival (Θεσσαλονίκη) – 6th Open September Festival

2016 Neon Chora – (σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ, 13′) NGO Association for the Social Support of Youth

2015 Pedestrian Walk (ηθοποιός, μυθοπλασίας, 12′) Graduate Work of Hellenic Cinema and Television School Stavrakos (dir. George Hatzisaroglou)

2014 Mikros Erotikos (σκηνοθεσία-ηθοποιός, πειραματική, 3′) Naoussa International Film Festival  – Short Film Night of 2nd FestivArt

2013 The Blood of the Green Lion (ηθοποιός, πειραματική, 15′) Graduate Work of Hellenic Cinema and Television School Stavrakos (dir. Aris Lechouritis) – 2nd Open September Festival

Related posts