Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Ιούλ 2021
Media

Η επισκόπηση των Διεθνών ΜΜΕ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ & ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ 
Μειώνονται οι φόβοι για άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας στα αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά συνεχίζεται η συζήτηση για Grexit. Ρόλο κλειδί  στη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών έχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τη WSJ.  Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στρέφεται το ενδιαφέρον. Αναφορές και στη σύλληψη Μπόμπολα και την ενεργειακή συμφωνία Βουλγαρίας-Ελλάδας-Ρουμανίας.
Το Βερολίνο χαμηλώνει τις προσδοκίες για συμφωνία στη Ρίγα [AP, Reuters]. Κι ενώ εξασθενούν οι ελπίδες για άμεση συμφωνία, τα ρευστά διαθέσιμα της Ελλάδας φαίνεται ότι αρκούν ως τον Ιούνιο, δήλωσαν ευρωπαίοι και έλληνες αξιωματούχοι χθες, υποβαθμίζοντας τους φόβους για επικείμενη χρεοκοπία [Reuters]. Στο  Εuro Working Group  εκφράστηκαν αμφιβολίες για το αν η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετή για να ξεκλειδώσει το δάνειο. Βασικότερα εμπόδια οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό [Βloomberg]. Στο μεταξύ η ΕΚΤ αύξησε το όριο δανεισμού μέσω του ELA,  παρέχοντας στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, [WSJ] [Reuters] κίνηση που υποδηλώνει επίσης ότι η έξοδος καταθέσεων επιταχύνεται, σημειώνει το Βloomberg. Πάντως, η ΕΚΤ δεν αύξησε το μέσο «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών [Reuters]. Κι ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται να καταλήξει σε συμφωνία, η Merkel δηλώνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να πιέζει για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη [WSJ, Βloomberg].
Ωστόσο, το ΔΝΤ και όχι το Βερολίνο είναι το κλειδί για επίτευξη συμφωνίας, υποστηρίζει ανάλυση του Simon Nixon στη WSJ και επισημαίνει ότι εν όψει του κινδύνου χρεοκοπίας, το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να χαμηλώσει τον πήχη των αιτημάτων του. Αυτό είναι μια σημαντική κίνηση, αλλά ο συνδυασμός ενός προγράμματος λιγότερων μεταρρυθμίσεων και η επίδραση μηνών πολιτικής αναταραχής στην ελληνική ανάπτυξη αναμένεται να προκαλέσουν ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό. Θα χρειαστεί τότε αναδιάρθρωση του χρέους – κάτι που η ευρωζώνη απορρίπτει – και το ζήτημα είναι αν το ΔΝΤ θα επιμείνει στους κανόνες του περί βιωσιμότητας του χρέους ή θα τους κάμψει όπως έκανε το 2010, υποκύπτοντας στην πολιτική πραγματικότητα.
Πέντε χρόνια μετά την είσοδο στο μνημόνιο η ανάκαμψη είναι αβέβαιη, γράφει ο Yiannis Palaiologos στην WSJ, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, ακόμα κι αν χρειαστεί να μην τηρήσει κάποιες από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, και προτρέποντας τους δανειστές να προσφέρουν δημοσιονομικό περιθώριο και ανακούφιση του χρέους. Στο πλαίσιο της συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οEbrahim Rahbari της Citigroup υποστηρίζει ότι τo Grexit δεν θα προκαλούσε μεγάλη κρίση στις αγορές [Bloomberg]. Ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης μετά από ένα Grexit υποτιμάται, επισημαίνει αντίθετα η UBS [CNBC]. To Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση προσφύγων, εκτιμά ο Ewen Cameron Watt της Black Rock Βloomberg].  Η Ελλάδα ίσως είναι η νέα Lehman, προειδοποιεί το Politico. Οι δανειστές ίσως επιτρέψουν χρεοκοπία και παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, σύμφωνα με την Medley Global Advisors [Bloomberg].
Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής η EE σχεδιάζει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις ελέγχου των συνόρων και να παράσχει επιπλέον πόρους στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. [WSJ]
Στη σύλληψη Μπόμπολα αναφέρεται η WSJ, κάνοντας λόγο για «το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους ολιγάρχες» και μεγιστάνες των ΜΜΕ.
Συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου υπέγραψε η Βουλγαρία με την Ελλάδα και τη Ρουμανία – σε μια κίνηση μείωσης της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία. [WSJ] Για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και υπερβολικά υψηλές χρεώσεις κατηγορεί την Gazprom η ΕΕ. [Bloomberg]
 
ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα καθώς ο χρόνος περνάει, η απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει με τους πιστωτές της και ο ρόλος ΔΝΤ και ΕΚΤ είναι τα βασικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που απασχολούν τα υπό εξέταση βρετανικά ΜΜΕ. Σημειώνονται επίσης οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα, και η συμφωνία της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των 5 αεροσκαφών του Ναυτικο. Δ/μα στην Guardian αναφέρεται στο έντονο πρόβλημα των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα.
Το think tank Open Europe εξετάζει και αναλύει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς να συνοδευτεί από έξοδο από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι σε οποιοδήποτε σενάριο μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ενίσχυε την εχθρότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Μία αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ ενδεχομένως να ήταν διαχειρίσιμη από οικονομική άποψη. Ωστόσο, αθέτηση πληρωμών προς την ΕΚΤ θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα φαύλο κύκλο που θα οδηγούσε σε  Grexit. Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση της ΕΚΤ θα είναι ζωτικής σημασίας, υπογραμμίζοντας ακριβώς πόσο σημαντική και πολιτική είναι η θέση της. ΤοOpen Europe υποστηρίζει ότι μολονότι η αθέτηση πληρωμών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε πολιτικό επίπεδο, δεν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και για μια διαγραφή χρέους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στην κατοχή επίσημων πιστωτών (Guardian). Το δ/μα του SimonNixon στη WSJ  αναπαράγεται στους Times, υποστηρίζοντας ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη στάση του ΔΝΤ, πίσω από το οποίο «κρύβεται» όλον αυτόν τον καιρό το Βερολίνο. Παρά τους αυστηρούς του κανόνες, εκτιμάται ότι το ΔΝΤ έχει κάνει ένα βήμα πίσω, ωστόσο ακόμα κι έτσι, δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα καταστεί εφικτή μία συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους  πιστωτές της. Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Economist αναρτάται βίντεο-συζήτηση αναφορικά με το συνεχιζόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους και πιστωτές της. Ο ανταποκριτής επισημαίνει ότι μολονότι ο χρόνος πιέζει την Ελλάδα, πρόκειται στην ουσία για ένα «longend-game». Οι πιστωτές έχουν υιοθετήσει έναν βαθμό κυνισμού στον τρόπο που διαχειρίζονται το πρόβλημα και αυτό που απαιτούν από την Ελλάδα είναι σοβαρότητα αναφορικά με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται ακόμα ο περιορισμός του κινδύνου επιμόλυνσης από την ελληνική κρίση και η ανύπαρκτη υποστήριξη από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η εφημερίδα Telegraph  σε δημοσίευμά της για το οξύ πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα επισημαίνει,  επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία, ότι εάν είσαι άνεργος στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να ξαναβρείς εργασία.
Περίοπτη θέση στην κεντρική ιστοσελίδα της εφημερίδας Times έχει δημοσίευμα που επισημαίνει ότι οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, καθώς τελειώνουν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Αναφορά γίνεται στη δήλωση του κ. Μάρδα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επισημαίνονται οι πολύ χαμηλές προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στην συνάντηση της Ρίγας. (Σχετικό δημοσίευμα στην Independent και έτερο δημοσίευμα στους Times). Στη στήλη της ηλεκτρονικής έκδοσης της Guardian, businesslive blog, γίνονται  πολυάριθμες αναφορές στις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με την ΠΝΠ που έφερε η κυβέρνηση για τα αποθεματικά των Ταμείων και επισημαίνεται ότι στελέχη του Σύριζα, ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγονος, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτός ένας «έντιμος συμβιβασμός».
Οι Financial Times αναφέρονται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των 5 αεροσκαφών του Ναυτικού έναντι 500 εκ. ευρώ, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για υπερβολικές δαπάνες στην Άμυνα και για έλλειψη διαφάνειας στις στρατιωτικές συμβάσεις. Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η συμφωνία αυτή αποκαλύπτει αντικρουόμενες προτεραιότητες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Από τη μια, η αριστερή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ ο Π. Καμμένος επιθυμεί τη βελτίωση της εναέριας άμυνας της χώρας. Άλλοι επίσης, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με συμφωνίες σαν κι αυτή υπαναχωρεί από την προεκλογική του δέσμευση να καταστήσει την ελάφρυνση της φτώχειας πρώτη προτεραιότητα των κρατικών δαπανών.
H Guardian αναφέρεται με ρεπορτάζ της στο έντονο πρόβλημα των μεταναστών που συρρέουν στην Ελλάδα. Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι, μολονότι η παγκόσμια Κοινότητα εστιάζει στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην “αποστράγγιση ” των πόρων της, την ίδια στιγμή που η ξενοφοβία και η ρατσιστική βία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Έλληνες, έχοντας υποστεί τη λιτότητα, έχουν στραφεί στη Χρυσή Αυγή.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ 
O Π/Θ Α. Τσίπρας θεωρείται μετριοπαθής και διατεθειμένος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Γι’ αυτό και η ηγεσία των εταίρων έχει αποφασίσει να συνδιαλέγεται απευθείας μαζί του [SZ]. Για την ΕΚΤ δεν υπάρχει η 30η Ιουνίου, η 11η Μαΐου είναι η ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία [Handelsblatt]. «Η υπομονή μας έχει όρια», δηλώνει ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz. Σε διάφορα δημοσιεύματα [ZeitSpiegel, Bild] διατυπώνεται η κατηγορία ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα, από τα οποία επωφελούνται οι πλούσιοι Έλληνες.
Μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τις διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό και η ηγεσία των εταίρων αποφάσισε να μιλά απευθείας με τον Π/Θ Α. Τσίπρα, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής και διατεθειμένος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Ο ΥπΟικ Γ. Βαρουφάκης έχει, τουλάχιστον πνευματικά, εγκαταλείψει την κυβέρνηση [SZ].
Για την Ελλάδα μόνον μία προθεσμία μετρά: αυτή της 30ης Ιουνίου. Ο τόνος είναι πιο φιλικός στη διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να συνομιλούν μεταξύ τους και όχι παράλληλα. Όπως πολλές φορές συνέβη κατά τα έξι χρόνια της κρίσης, το πρόβλημα μετατίθεται στους υψηλότερους φορείς λήψης απόφασης, την Καγκελάριο Merkel και τον Π/Θ Α. Τσίπρα. [SZ]. Πάντως, η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα δεν θα φέρει ένα πρόωρο τέλος της ελληνικής κρίσης, καθώς οι δανειστές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, την κατηγορούν ότι λαμβάνει μέτρα που ευνοούν τους πλούσιους Έλληνες [Spiegel].
Η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μία πολιτική συμβολισμών αλλά και μεταρρυθμίσεις υπέρ των πλουσίων. Πιθανόν ο Π/Θ Α. Τσίπραςνα προσπαθεί να δημιουργήσει τον πολιτικό χώρο που θα του επιτρέψει στην επόμενη φάση να επιτύχει την επανεκκίνηση του κράτους. Ίσως να πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι θα καμφθούν, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί [Zeit]. Ότι ετοιμάζει φορολογική αμνηστία για τους πλούσιους κατηγορεί τον Π/Θ Α. Τσίπρα η Bild. «Όλοι χάνουν» από την διαπραγματευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, της οποίας η έλλειψη σχεδίου απομακρύνει τη συζήτηση από την λανθασμένη πολιτική διάσωσης [Zeit].
Η ΕΚΤ όμως χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα. Υπάρχει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν αξιοποιείται ο χρόνος που κερδίζεται. Χρηματοπιστωτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να περιμένει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η επόμενη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 11 Μαΐου θεωρείται ως η ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση. Ο Draghi δεν επιθυμεί να δυσκολέψει το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. [Handelsblatt].
«Δεν θα επιτρέψουμε να μας σέρνουν αριστερά και δεξιά από τη μύτη. Η υπομονή μας έχει όρια», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕυρωκοινοβουλίουMartin Schulz σε συνέντευξή του στη Bild«Η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει τους Έλληνες στην Ευρωζώνη. Και αναμένω ότι και η ίδια η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα. Η αίσθησή μου είναι ότι και η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει καταλάβει ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για όλους», προσέθεσε [Focus]. «Πρέπει να σταματήσουμε να χτυπάμε τους Έλληνες», δήλωσε ο Schulz σε εκδήλωση της Welt και τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Παρόλα αυτά: «Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές είναι κακές, για να το πούμε κομψά» [Welt].
Η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να βγει από το Ευρώ είναι άνευ αντικειμένου, «κανείς δεν μπορεί να βγει από το Ευρώ», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην Επίτροπος Günter Verheugen«Είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί», αντέτεινε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Alexander Graf Lambsdorff«Βαθιά ανήθικη» χαρακτήρισε ο Verheugen την άποψη Schaeuble ότι ένα Grexit δεν θα προκαλέσει ζημία στην παγκόσμια οικονομία και πρόσθεσε: «Ο Schaeuble είναι ένας Σουηβός εξυπνάκιας» [Welt].
Η Ελλάδα αναζητά 2,5 δις Ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών το Μάιο [Stern]. «Η ρευστότητα στην Ελλάδα είναι ήδη περιορισμένη, αλλά θα αρκέσει μέχρι και τον Ιούνιο», δήλωσε ο επικεφαλής του EuroworkingGroup, Thomas Wieser. [Spiegel]. Για απελπισμένη προσφυγή στα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ κάνει λόγο ο Gerd Hoehler στη Handelsblatt.
Ποιός θα χρηματοδοτήσει τον Turkish Stream; Προς το παρόν κανείς στην Ευρώπη δεν βιάζεται, με δεδομένη τη στασιμότητα στην κατανάλωση και το αδιευκρίνιστο νομοθετικό πλαίσιο. Ακόμα και αν βρεθούν επενδυτές δεν είναι ρεαλιστικό να κατασκευαστεί ένας αγωγός 1.000 χιλιομέτρων μέχρι το 2019 [Handelsblatt]. Οι πολύ αυστηροί κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι δεν επιτρέπουν σε παραγωγό φυσικού αερίου να κατέχει και δίκτυο μεταφοράς του, μπορεί να παραβιασθούν στην περίπτωση του ελληνικού αγωγού [Welt]. Το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται τη διαδικασία της Ευρ. Επιτροπής εναντίον της Gazprom ως δίωξη εναντίον του. Η πρόσφατη προσέγγιση της Ελλάδας και της Gazprom αντιμετωπίστηκε στις Βρυξέλλες ως απόπειρα διχασμού της ΕΕ [SZ]. «Δεν μπορεί κανείς να αποκλίνει από την κοινή θέση της ΕΕ και να αναμένει ότι θα λάβει αλληλεγγύη», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz στην εφ. Kölner Stadt-Anzeiger. [Focus].
Η σύλληψη του Λ. Μπόμπολα έδωσε το πολιτικό μήνυμα ότι η Ελλάδα εννοεί σοβαρά την πρόθεσή της να κινηθεί εναντίον των ολιγαρχών. [SZ]. Επιτυχία του Α. Τσίπρα στον αγώνα εναντίον των πάμπλουτων Ελλήνων φοροφυγάδων, επισημαίνει η Bild.
ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Στην διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές επικεντρώνεται ο σημερινός γαλλικός Τύπος μετά και από την διαφαινόμενη απροθυμία της ΕΚΤ να σκληρύνει την στάση της απέναντι στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, «ενισχυμένη» βλέπει την διαπραγματευτική θέση του Α. Τσίπρα ο Romaric Godin στην La Tribune. Το ότι η ΕΚΤ δεν τόλμησε να διπλασιάσει τα ενέχυρα που ζητούνται ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τον ELA, «επιβεβαιώνει ότι η θέση των πιστωτών της Ελλάδας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο οι ίδιοι θέλουν να πιστεύουν», προσθέτει. «Αντιμέτωποι με μια ελληνική κυβέρνηση που κρατάει τις θέσεις της, οι απειλές της ΕΚΤ, όπως και τα τελεσίγραφα του Eurogroup, φαίνεται να μην είναι πλέον πραγματικά αποτελεσματικά», συμπληρώνει.
Αντίθετη είναι η άποψη που εκφράζεται σε άρθρο γνώμης της Liberation, όπου εκτιμάται ότι «την φορά αυτή ο Α. Τσίπρας βρίσκεται πραγματικά με την πλάτη στον τοίχο». «Δεν μπορεί να καταφύγει σε τεχνάσματα, δεν μπορεί να ακολουθήσει παρελκυστική πολιτική, ούτε να ταλαντεύεται ανάμεσα στη μέθη της αντιπαράθεσης με τους πιστωτές και τον ίλιγγο της παραίτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. Από την πλευρά της η  Les Echos χαρακτηρίζει την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA ως μια «νέα χειρονομία καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα». Επισημαίνεται πάντως πως οι ελπίδες των δανειστών ότι η Ελλάδα θα προσέλθει με μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup της Ρίγα τη Παρασκευή «έχουν πλέον εξανεμιστεί».
Άλλο ρεπορτάζ της Les Echos παραπέμπει σε διαβεβαιώσεις αξιωματούχων ότι η ρευστότητα επαρκεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ η EurActiv αναφέρει ότι ο Δ. Μάρδας  υπερασπίστηκε την απόφαση δέσμευσης των αποθεματικών των ταμείων των ΟΤΑ, χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητη» για την διασφάλιση της ρευστότητας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από την διαδικτυακή πύλη στην σημερινή συνάντηση Τσίπρα- Merkel στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την παραμονή της «κρίσιμης», όπως χαρακτηρίζεται, Συνόδου του Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας.
Τέλος, σε ανάλυση του Romaric Godin στην La Tribune εκφράζεται η άποψη ότι «ναι μεν η  δημοτικότητα του Α. Τσίπρα σημειώνει κάμψη, ωστόσο παραμένει υψηλή, ενώ δεν εμφανίζεται κάποια εναλλακτική λύση στον ορίζοντα». «Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι  το σπίτι του Α. Τσίπρα ‘δεν έχει αρπάξει ακόμα φωτιά’ και ως εκ τούτου τίποτα δεν δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά την στάση απέναντι στους δανειστές». «Ίσα ίσα», υποστηρίζει, «η υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτό που από μια μερίδα του πληθυσμού γίνεται αντιληπτό ως εσφαλμένη κυβερνητική πολιτική στο εσωτερικό πεδίο». «Ωστόσο», παρατηρεί, «η ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω του παρατηρούμενου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις εγκυμονεί  κινδύνους για την κυβέρνηση».

Related posts