Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Μαΐ 2022
Media

Η επισκόπηση Τύπου της Παρασκευής


 
 
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ψάξτε τον Βενιζέλο – «Μου την έστησαν» – Ειδικό Δικαστήριο! Απολογία του Γ. Παπακωνσταντίνου («είμαι αθώος») με βόμβες
 
ΕΘΝΟΣ: Σφουγγάρι σε πρόστιμα &ποινές – Γενναία ρύθμιση για τα χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία
 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Άγνωστη δύναμη» καταρρίπτει τα τουρκικά μαχητικά – Η Τουρκία αποσύρει τα F-4 μετά τα «ανεξήγητα» δυστυχήματα…
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όλα τα μυστικά για ρύθμιση χρεών σε εφορίες, Ταμεία – Ευνοϊκοί όροι και 100 δόσεις στο κυνήγι για έσοδα 9 δις €
 

ΕΣΤΙΑ: «Τρόικα- incognito» – Εθνικός θρίαμβος η φυγάδευσις σε ξενοδοχείο!

 
H ΑΥΓΗ: 100 ανάσες για την οικονομία – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες
 
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Μεροδούλοι – «Μανωλάδα Νο2» με εργαζόμενους – σκλάβους αποκαλύφθηκε στην Αχαΐα
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:  Στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οι οφειλές του 2015 – Βεβαιωμένες έως και την 1η Μαρτίου
 
Ο ΛΟΓΟΣ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις – Πως θα ρυθμίζονται οι οφειλές προς την Εφορία
 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:  Απάτη οι «φιλολαϊκές» μεταρρυθμίσεις μέσω ΟΟΣΑ
 
ΤΑ ΝΕΑ:  Ισορροπία τρόμου – Ελλάδα και Γερμανία σε αδιάλλακτη γραμμή
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ρύθμιση «σωσίβιο» – Τα μυστικά για την εξόφληση χρεών σε 100 δόσεις προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία
 
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προσκλητήριο ρύθμισης χρεών – Απαλλαγή από προσαυξήσεις – Ευνοϊκοί όροι για ασφαλιστικές οφειλές – Αναλυτικά παραδείγματα
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
 
 
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
 
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οι οφειλές του 2015», γράφει ότι οφειλές από φόρους οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και έχουν βεβαιωθεί από τις εφορίες μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία αναρτήθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση. Η ε/φ αναφέρεται στους όρους και τις προθεσμίες για την υπαγωγή των οφειλετών.
Η ΑΥΓΗ με κεντρικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «100 ανάσες για την οικονομία», γράφει ότι σε διαβούλευση έχει τεθεί το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η ε/φ σημειώνει ότι εντός της ρύθμισης εντάσσονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Φεβρουαρίου από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ για τα ταμεία στη ρύθμιση εντάσσονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Κατά την ε/φ, σταματούν οι κατασχέσεις με καταβολή του 25% της οφειλής.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με κεντρικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό του «Όλα τα μυστικά για ρύθμιση χρεών σε εφορίες, Ταμεία», και υπέρτιτλο «Ευνοϊκοί όροι και 100 δόσεις στο κυνήγι για έσοδα 9 δισ. ευρώ», γράφει, μεταξύ άλλων, ότι εντάσσονται σε ρύθμιση τα χρέη έως 1ης Μαρτίου 2015 από ΦΠΑ, ΦΜΥ, φόρο εισοδήματος, ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ, ακόμη και ΚΟΚ, με διαγραφή προσαυξήσεων για εφάπαξ πληρωμή ή εκπτώσεις ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Η ε/φ σημειώνει ότι αποφυλακίζονται και οι μεγαλοοφειλέτες εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ με κεντρικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό του «Σφουγγάρι σε πρόστιμα & ποινές» και υπέρτιτλο «Γενναία ρύθμιση για τα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία», κάνει λόγο για ισχυρά κίνητρα, που φθάνουν μέχρι και την ολική διαγραφή των προσαυξήσεων, όπως προβλέπει η νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Η ε/φ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι αίρονται οι διώξεις για οφειλές έως και 50.000 ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «Όσο πιο πολλά δίνεις τόσο πιο πολλά σβήνεις», γράφουν ότι σε 100 δόσεις εντάσσονται όσα χρέη έγιναν ληξιπρόθεσμα έως την 1η Μαρτίου και σημειώνει ότι το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει να βάλει γρήγορα, έως το τέλος Απριλίου, λεφτά στα ταμεία του.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με τίτλο «Ρύθμιση – ανάσα με κούρεμα και 100 δόσεις», γράφει ότι σε διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με διαγραφή προσαυξήσεων, ενώ αίρονται κατασχέσεις. Η ε/φ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι περισσότεροι από 3 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου μπορούν να ρυθμίσουν όλα τα χρέη από κάθε αιτία που έχουν στην Εφορία.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο «Η νέα ρύθμιση (για τις οφειλές) των 100 δόσεων!», αναφέρει ότι στη ρύθμιση εντάσσονται όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως την 1ηΜαρτίου 2015, ενώ καταργούνται τα πρόστιμα 10%, 20% και 30% για εκπρόθεσμη πληρωμή.
 
 
ΤΣΙΠΡΑΣ – ΟΟΣΑ
 
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Σαφείς αιχμές από Α. Τσίπρα για τους εταίρους», γράφει ότι ο κ. Τσίπρας υπέγραψε στο Παρίσι συμφωνία συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για τον σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων. Η ε/φ σημειώνει ότι στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, ο κ. Α. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο να μην υπάρξει εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα απάντησε μεταξύ άλλων ότι «Αν δεν υπάρξει εκταμίευση, κάποιος θέλει να δυναμιτίσει τη συμφωνία».
Η ΑΥΓΗ με τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «6+4 μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσωπο», αναφέρεται σε συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για το ελληνικό πρόγραμμα και σημειώνει ότι τη «σφραγίδα» του ΟΟΣΑ θα έχουν 6 μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ ο Π/Θ, που υπέγραψε χθες στο Παρίσι τη σχετική συμφωνία με τον Α. Γκουρία, ανέπτυξε στη Γ.Σ. του οργανισμού άλλες 4 μεταρρυθμίσεις με «θετικό πρόσημο» που προτείνει η κυβέρνηση. Η ε/φ υπό τον τίτλο «Αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης», γράφει ότι με ειρωνικό τρόπο δίνοντας «συγχαρητήρια» στον Α. Τσίπρα «για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ!», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μία μέρα μετά την επίσημη επανέναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμη μία διαφημιστική απάτη: Υπόσχεται «φιλολαϊκές» μεταρρυθμίσεις μέσω ΟΟΣΑ». Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Π/Θ και την κυβέρνηση για έλλειψη αίσθησης των διεθνών διαδικασιών, αρμοδιοτήτων και συσχετισμών και έκανε λόγο για απώλεια πολύτιμου χρόνου και αποδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο «Ψάχνει σωσίβια, τρέχει να πείσει», και υπέρτιτλο «Ο Α. Τσίπρας στον ΟΟΣΑ πριν τις Βρυξέλλες – Συναντήσεις με Σουλτς, Γιούνκερ», γράφει ότι σωσίβιο στο Παρίσι και στον ΟΟΣΑ αναζήτησε ο Π/Θ Α. Τσίπρας πριν την μετάβαση στις Βρυξέλλες. Στόχος, σύμφωνα με την ε/φ, ήταν να πείσει τους δανειστές ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο «Συμβόλαιο για μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται στη συνάντηση Τσίπρα – Γκουρία στο Παρίσι και την υπογραφή συμφωνίας. Η ε/φ σημειώνει, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του κ. Α. Τσίπρα ότι «Είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους μας. Δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στον λαιμό», ενώ πρόσθεσε ότι η εργαλειοθήκη είναι παρελθόν και χτίζεται μία νέα σχέση με το ΟΟΣΑ.
ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «’Θα πληρώσουμε και χωρίς εκταμίευση δόσης» και υπέρτιτλο «Για εμπόδια από εταίρους έκανε λόγο ο Α. Τσίπρας», γράφουν για τη συνάντηση Τσίπρα – Γκουρία και την υπογραφή σχετικής συμφωνίας στο Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Π/Θ, όπως αναφέρει η ε/φ, με δηλώσεις του δεν έκρυψε πως η στάση ορισμένων εταίρων μας προκαλεί σκεπτικισμό στην Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν αρκετοί που βάζουν εμπόδια στη συμφωνία, μολονότι η χώρα μας προσπαθεί να την τηρήσει στο ακέραιο.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με τίτλο «Άλλη ‘εργαλειοθήκη’ με… καρφιά», σημειώνει ότι ο Α. Τσίπρας συζήτησε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ την παροχή τεχνογνωσίας σε μεταρρυθμίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά δεν έλειψαν και οι «σπόντες» προς τους εταίρους μας. Η ε/φ αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν αισθάνεται καμία θηλιά στον λαιμό του, αφού ακόμη και αν δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί σίγουρα στις υποχρεώσεις της». Σε άλλο σημείο υπό τον τίτλο «Η νέου τύπου ‘εργαλειοθήκη’ του ΟΟΣΑ», η ε/φ αναφέρεται στη τεχνογνωσία που θα παράσχει ο Οργανισμός στην Ελλάδα σε 6 τομείς μεταρρυθμίσεων.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο «Τσίπρας προς Γκουρία: ‘Αρκετά με τις πολικές λιτότητας’», αναφέρεται στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Α. Γκουρία και τη συμφωνία για συνεργασία ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
 
 
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ
 
 
ΤΑ ΝΕΑ, με κεντρικό τίτλο «Ισορροπία τρόμου» και υπέρτιτλο «Ελλάδα και Γερμανία σε αδιάλλακτη γραμμή» γράφουν ότι σε τεντωμένο σκοινί ισορροπεί η σχέση της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές της χώρας, με αιχμές και κατηγορίες να ανταλλάσσονται από επίσημα χείλη. Σύμφωνα με την εφ. ενώ το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να εξασφαλίσει και το τελευταίο ευρώ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου, η ΕΚΤ συνεχίζει το «μαρτύριο της σταγόνας» με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Όπως γράφει η εφ. η δήλωση χθες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από το Παρίσι ότι θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου ακόμα κι αν δεν εισπραχθεί η δόση είναι αποκαλυπτική του ανησυχητικού κλίματος με φόντο και την ένταση στις σχέσεις με το Βερολίνο. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Γενς Βάιντμαν ότι «δεν ευθύνεται η ΕΚΤ που η Ελλάδα έχει χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών». Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Τα τεχνικά κλιμάκια στο Χίλτον» η εφ. γράφει ότι το κέντρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μεταφέρθηκε από τις Βρυξέλλες σε Αθήνα και σε χαμηλότερο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων.
Το ΕΘΝΟΣ, με τίτλο «Στόχος η ολοκλήρωση του προγράμματος» γράφει ότι στόχος της νέας διαδικασίας, που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες και συνεχίζεται στην Αθήνα, είναι να υλοποιηθεί το Ελληνικό Πρόγραμμα που ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2016 δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Όπως τόνισε ο κ. Ράις το Ταμείο επιθυμεί να επανέλθουν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεων και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει επιστολή της Κρ. Λαγκάρντ προς το Eurogroup με διαφωνίες για τις ελληνικές προτάσεις. Όπως γράφει η εφ.. η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν να περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών της κυβερνητικής λίστας. Σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Δεν θέτει χρονοδιάγραμμα η Κομισιόν» η εφ. γράφει ότι οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται επί ελληνικού εδάφους με αντικείμενο τη εξειδίκευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μετά την μονοήμερη εναρκτήρια συνάντηση στις Βρυξέλλες.
H ΑΥΓΗ, με τίτλο «Η «ομάδα των Βρυξελλών’’ θέλει λεπτομερέστερα στοιχεία» γράφει ότι συνεχίζονται από χθες και για τις επόμενες μέρες στην Αθήνα οι τεχνικές συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του ελληνικού προγράμματος. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και κοινοτικών εμπειρογνωμόνων που έγινε προχθές στις Βρυξέλλες ήταν τελικά μικρότερης διάρκειας γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών ήθελαν περισσότερα και λεπτομερέστερα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες να στέλνουν τα πρώτα στοιχεία στους δανειστές. Όπως γράφει η εφ. σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Στην Αθήνα με … προτεραιότητες» τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα εξετάσουν κατά προτεραιότητα στοιχειά σχετικά με το δημοσιονομικό κενό και την ανάπτυξη ενώ η ειδική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 ήταν ο,6 του ΑΕΠ και όχι 1,5%. Τέλος η εφ. γράφει ότι σύμφωνα με κοινοτική πηγή τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΤΕπ εργάζονται εντατικά για την πρώτη μεγάλη μεικτή επένδυση στην Ελλάδα η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Το δημοσιονομικό κενό στο τραπέζι των κλιμακίων» γράφει ότι αρχίζουν σήμερα οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και της τρόικας, που έφτασαν χτες στην Αθήνα. Σύμφωνα με την εφ. πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η δημοσιονομική κατάσταση και το κενό που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2 δις ευρώ, εάν δεν αλλάξει ο δημοσιονομικός στόχος. Σύμφωνα με την εφ. σημειώθηκε διάσταση απόψεων στη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Ακόμη σύμφωνα με το ΔΝΤ «η διαδικασία δεν έχει αλλάξει, θα υπάρξει αξιολόγηση».  Τέλος η εφ. προβάλλει τη θέση του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν ότι δεν κινδυνεύει η Ευρωζώνη από τυχόν Grexit.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με τίτλο «Εντός των τειχών οι συζητήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών» γράφει ούτε 24 ώρες δεν κράτησε η μεταφορά των συζητήσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτός έδρας (Βρυξέλλες) που επινόησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειά της να πείσει ότι τίποτα δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Χθες οι συζητήσει στο πλαίσιο της αξιολόγησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επέστρεψαν εντός των τειχών, δηλαδή στην Αθήνα, γιατί απλούστατα οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στα δημοσιονομικά στοιχεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα τεχνικά κλιμάκια από την Αθήνα θα στέλνουν τα στοιχεία στις έδρες των «θεσμών» και όταν υπάρξει πρόοδος τότε οι επικεφαλής θα επανέλθουν στις Βρυξέλλες.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,  με τίτλο « ‘’Κρυφτούλι’’ με τα… τεχνικά κλιμάκια» γράφει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέφθασαν χθες στην Αθήνα και αρχίζουν τη συλλογή στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η εφ. σημειώνει επίσης ότι επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα θα είναι η Βουλγάρα Ίβα Πέτροβα. Επίσης, με τίτλο «Συμβούλιο ‘’μπαμπούλας’’ για τη δημοσιονομική πειθαρχία»  γράφει ότι το πρώτο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση (με τις ευλογίες των δανειστών) είναι η ενεργοποίηση μιας παλιάς έμπνευσης του Γ. Σταϊκούρα για τη σύσταση Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
 
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο στην πρώτη της σελίδα «Η κυβέρνηση φλερτάρει με δημοψήφισμα» και υπέρτιτλο «Έμμεση αναφορά Τσίπρα» γράφει ότι κυβερνητικά στελέχη διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε σχετικές δηλώσεις προέβησαν οι υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και Εργασίας Π. Σκουρλέτη αναφερόμενοι στην συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση με τους εταίρους. Έμμεση αναφορά σε μια τέτοια επιλογή έκανε χθες από το Παρίσι και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στον ΟΟΣΑ.
Το ΕΘΝΟΣ, με τίτλο «Πράσινο για ‘’επανεκκίνηση της οικονομίας’’» γράφει ότι φουλ τις μηχανές για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό των δράσεων και την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων βάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Οικονομική Πολιτική, που κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του άναψε το «πράσινο» φως για την ανάρτηση στο διαδίκτυο του σχεδίου νόμου για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» προς δημόσια διαβούλευση.
 
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
 
Το ΕΘΝΟΣ, με τίτλο «Ελληνογερμανική σύγκρουση για δήλωση του Β. Σόιμπλε» κάνει λόγο για ελληνογερμανικές αψιμαχίες με αφορμή τόσο την έγερση θέματος πολεμικών αποζημιώσεων και δανείου όσο και τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, που όμως αποδείχθηκε ότι είχαν μεταφραστεί λάθος και διατηρούν το κλίμα έντασης ενώ υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Η εφ. γράφει ότι έγινε διάβημα από το ΥΠΕΞ για τον σχολιασμό κατά του Γ. Βαρουφάκη ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε «ανοησίες» τα δημοσιεύματα περί προσβολής.
 
H ΑΥΓΗ, με τίτλο «Δυναμική αλλά πολιτική διαπραγμάτευση από την Αθήνα» γράφει ότι η κίνηση της ελληνικής πλευράς σε προφορικό διάβημα προς το Βερολίνο για τη στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ απέναντι στην ίδια και στον υπουργό Οικονομικών της χώρας μας επιβεβαιώνει τη διάθεση της κυβέρνησης για δυναμική- πλην αμιγώς και σαφώς πολιτική – λειτουργία της σε ευρωπαϊκό, διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που αγγίζουν την εθνική υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Η εφ. προβάλλει ακόμη τη δήλωση Σόιμπλε ότι δε προσέλαβε τον Γ. Βαρουφάκη καθώς και τη θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι το διάβημα έγινε για την ουσία των λεχθέντων του κ. Σόιμπλε. Ακόμη η εφ. σε άλλο ρεπορτάζ της για το θέμα των γερ4μανικών επανορθώσεων κάνει λόγο για ακραία συνηγορία του ΠΟΤΑΜΙΟΥ υπέρ της Γερμανίας ενώ σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Το χρέος και η ανοχή» αναφέρεται στο πως αντιμετωπίζει ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.
ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «Σόιμπλε: ‘’Ανοησία’’ τα περί προσβολής του Βαρουφάκη» γράφει ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τις δηλώσεις του που αφορούσαν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η πέτρα του σκανδάλου ήταν οι δυο λέξεις: «Ανόητα» και «αφελής». Αυτές οδήγησαν στο διάβημα διαμαρτυρίας που επέδωσε η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο στο γερμανικό ΥΠΕΞ για τις «απαξιωτικές» αναφορές του Β. Σόιμπλε στον Έλληνα ομόλογό του.  Ακόμη, όπως γράφει η εφ., στο ανοικτό μέτωπο των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου που ανακίνησε η ελληνική κυβέρνηση, βρήκε πολιτικό σύμμαχο στη Γερμανία το κόμμα «Αριστερά». Τέλος η εφ. προβάλλει τη δήλωση Γερμανού καθηγητή για τις αποζημιώσεις ότι «Η ‘’συνθήκη 2+4’’ του 1990 δεν δεσμεύει την Ελλάδα».
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ,  με τίτλο «Ερμηνεύοντας τις… ερμηνείες» γράφει ότι χαμένοι στη μετάφραση είναι τον καιρό αυτό Αθήνα και Βερολίνο, με αποτέλεσμα να ζούμε πρωτοφανείς, ακραίες καταστάσεις. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε μια κίνηση που δεν έχει γίνει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν προέβη την Τετάρτη το βράδυ σε διάβημα προς το γερμανικό ΥΠΕΞ, μέσω της πρεσβείας μας στο Βερολίνο, ουσιαστικά για μια παρεξήγηση. Αιτία , δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, στις οποίες φερόταν να λέει – σύμφωνα με την ελληνική ερμηνεία – ότι ο Έλληνας συνάδελφός του Γ. Βαρουφάκης, είναι «ανόητα αφελής». Στην πραγματικότητα ο Σόιμπλε περιέγραφε αστειευόμενος μια προσωπική του συνομιλία με τον Γ. Βαρουφάκη για τη γενικότερη συμπεριφορά των ΜΜΕ, όπου του είπε τη φράση «ξαφνικά αφελής», εννοώντας πως δεν πίστευε ότι ο Βαρουφάκης θα είναι αφελής σε ότι αφορά τη στάση των μίντια, αφού έχει αρκετή εμπειρία από αυτά. Ακόμη σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Για όλα (δεν) φταίει η μετάφραση» η εφ. γράφει ότι χθες η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε την ερμηνεία ότι το ελληνικό διάβημα στη Γερμανία δεν αφορούσε μια συγκεκριμένη φράση του Β. Σόιμπλε για τον Γ. Βαρουφάκη, αλλά το συνολικά απαξιωτικό ύφος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ενώ είχε ήδη προκύψει θέμα με τη μετάφραση συγκεκριμένου αποσπάσματος, το οποίο προήλθε από ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι. Τέλος με τίτλο «Γερμανική Αριστερά και οικονομολόγοι: Επανορθώσεις και χρέος παραμένουν στο τραπέζι» η εφ. γράφει ότι σε αντίθεση με την καγκελαρία που πιστεύει ότι το θέμα έχει κλείσει πολλές είναι οι φωνές εντός και εκτός Γερμανίας που θεωρούν και τεκμηριώνουν ότι οι ελληνικές αξιώσεις είναι ορθές.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο «Στο ‘’κόκκινο’’ οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου» γράφει ότι καμία διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης που παρατηρείται στις ελληνογερμανικές σχέσεις δεν έδειξαν χθες ούτε η Αθήνα ούτε το Βερολίνο. Αντίθετα, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω όξυνση των διμερών σχέσεων. Το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο γερμανικό συμπύκνωνε την ενόχληση της Αθήνας για τη συνολική στάση του έναντι του κ. Βαρουφάκη και της ελληνικής κυβέρνησης και όχι για τη φράση «ανόητα αφελής», όπως είχε αρχικά μεταδοθεί.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, στη στήλη «Παράτυπος» με τίτλο «Διπλωματική… οργή» γράφει ότι στο υπουργείο Εξωτερικών το φυσάνε και δεν κρυώνει, καθώς, ως φαίνεται, η Ελλάδα επέδωσε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας στη Γερμανία για… υποτιθέμενες δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, που τελικώς ήταν… μεταφραστικό λάθος.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,  με τίτλο « Διάβημα για τις απαράδεκτες ύβρεις του Σόιμπλε» σημειώνει πως η Αθήνα αποδοκίμασε έντονα τους σκληρούς χαρακτηρισμούς προς τον Γ, Βαρουφάκη ενώ σε άλλο ρεπορτάζ  σημειώνει ότι Άδωνις και Σταύρος Θεοδωράκης παραμένουν πιστοί φίλοι του Βερολίνου.
ΕΚΤ – ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
 
Το ΕΘΝΟΣ, με τίτλο «Η ΕΚΤ συνεχίζει το… μαρτύριο της σταγόνας», παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ για την απόφαση της ΕΚΤ αύξησης του ορίου άντλησης ρευστότητας στη γραμμή ELA κατά εξακόσια εκατομμύρια ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να δίνει «με το σταγονόμετρο τόση ρευστότητα όση χρειάζεται το σύστημα». Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα «μαξιλάρι» 3,5 δις ευρώ για να αντλήσουν ρευστότητα. Ο κ. Μάριο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι προαπαιτούμενο για την επάνοδο της Ελλάδας στην ομαλή χρηματοδότηση είναι η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με τίτλο «Με σταγονόμετρο άλλα 600 εκατομμύρια από τον ELA», παρουσιάζει ρεπορτάζ για την απόφαση της ΕΚΤ να χορηγήσει συμπληρωματικό όριο άντλησης ρευστότητας ύψους εξακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. Σφίγγει η θηλιά, αλλά δεν πνίγει. Ακολουθώντας αντιστρόφως ανάλογες πορείες, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ σημείωσε μεγάλη πτώση τον Φεβρουάριο.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με τίτλο «Αύξηση του ELA κατά 600.000.000», παρουσιάζει σύντομο ρεπορτάζ για την απόφαση της ΕΚΤ αύξησης του ορίου άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ συνέχισε την τακτική του μαρτυρίου της σταγόνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά τη χθεσινή αύξηση του ορίου χρήσης του ELA, οι ελληνικές τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους αχρησιμοποίητη ρευστότητα ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, με τίτλο «600 εκατομμύρια ευρώ από τον ELA και… βλέπουμε από βδομάδα», παρουσιάζει σύντομο ειδησεογραφικό ρεπορτάζ για την απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) κατά εξακόσια εκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Ουσιαστικά, ο κ. Μάριο Ντράγκι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε Βρυξέλλες και Αθήνα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τον ELA.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με αναγγελία στην πρώτη σελίδα «ELA με το σταγονόμετρο εγκρίθηκε από την ΕΚΤ» και εσωτερικό τίτλο «Επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες μέσω του ELA», παρουσιάζει την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο άντλησης κεφαλαίων από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ συνεχίζει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με το σταγονόμετρο. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τροπολογία ώστε να μπορέσει να αντλήσει το δημόσιο ρευστότητα δύο δις ευρώ από τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων που διατηρούν στις εμπορικές τράπεζες. Η ΑΥΓΗ, με τίτλο «ΕΚΤ: αύξηση του ELA κατά 600 εκατομμύρια ευρώ», παρουσιάζει εν συντομία την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του ορίου άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες κατά εξακόσια εκατομμύρια ευρώ. Ούτε κρύο ούτε ζέστη μπορεί να χαρακτηρισθεί η απόφαση της ΕΚΤ. Ούτε έγινε το θαύμα, το οποίο ενδεχομένως προσδοκούσε η ελληνική κυβέρνηση. Η στρόφιγγα άνοιξε με το σταγονόμετρο.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΕΠΟΠΤΕΙΑ
 
Το ΕΘΝΟΣ  με τίτλο στην πρώτη του σελίδα «Με ισχυρό ρόλο οι επίτροποι του Δημοσίου στις τράπεζες» αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης  για την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα  με το ρεπορτάζ μέχρι το Πάσχα θα έχει «ξεκαθαρίσει» το τοπίο σε ό,τι αφορά και τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και τον μετασχηματισμό του ΤΧΣ, ώστε το Δημόσιο να ασκεί πλήρως τα δικαιώματά του στις τράπεζες.  Όπως  σημειώνει η εφ. «Το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει το γρηγορότερο η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  με τίτλο «Αυστηρότερη εποπτεία τραπεζών από το Δημόσιο» κάνει λόγο για ενίσχυση της διαφάνειας σε δανειοδοτήσεις και αμοιβές. Σύμφωνα  με το ρεπορτάζ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης επεξεργάζεται σχέδιο ενίσχυσης του ρόλου και της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος από το ελληνικό Δημόσιο, με απόλυτο σεβασμό, ωστόσο, στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων και των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Έρχονται μειώσεις στα μερίσματα των συνταξιούχων του δημοσίου» αναφέρεται σε επιστολή- βόμβα του ΜΤΠΥ και στην αδυναμία καταβολής μερισμάτων του Μαΐου, αν δεν εγκριθεί επιχορήγηση 158 εκατ. Σε άλλο ρεπορτάζ και με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Η Παναρίτη προαναγγέλλει ‘‘μπλόκο’’ στις πρόωρες συντάξεις» η εφημερίδα σημειώνει ότι με τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η παραχώρηση των ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων με εγγύηση έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Η συμφωνία προβλέπει την επαναπώληση ρέπος και την επιστροφή των χρημάτων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με επιτόκιο περίπου 2,7%.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Γκάφα Βρούτση: Είχαμε έτοιμες μειώσεις των συντάξεων» αναφέρει ότι από ομολογία- σοκ που έκανε (χωρίς να το θέλει) ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ, Βρούτσης, προκύπτει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν έτοιμη για νέο «κούρεμα» συντάξεων.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με τίτλο «Σφοδρή αντιπαράθεση για τις συντάξεις» αναφέρει ότι συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους χθες στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δηλώσεις Ρωμανιά, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό στηρίχτηκαν σε ψευδή στοιχεία. Η ΑΥΓΗ με τίτλο «Νέα αντιπαράθεση για τις αναλογιστικές μελέτες των ταμείων» αναφέρει ότι νέα αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης με αφορμή τις αποκαλύψεις του Γ. Ρωμανιά για τις αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Ο Δ. Στρατούλης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα αποκαταστήσει σταδιακά τις συντάξεις.
 
 
ΑΠΟΛΟΓΙΑ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με βασικό τίτλο στην πρώτη σελίδα «Ψάξτε τον Βενιζέλο, “μου την έστησαν”», παρουσιάζει εκτενώς την απολογία του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι αθώος και έριξε βόμβες με δηλώσεις-σοκ για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο: «Με πέταξε στα σκυλιά, ενώ υπερασπιζόταν σκαστές περιπτώσεις διαφθοράς», «τον έσωσε η συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά, θα έπρεπε να κάθεται δίπλα μου στο εδώλιο», «μου την είχαν στημένη, εξαρχής με ήθελαν ένοχο», «δεν έκανα αναζήτηση, μόνο ένα δυο αρχεία άνοιξα από το στικάκι».
Τα ΝΕΑ, με τίτλο «Γ. Παπακωνσταντίνου: “Η ιστορία είναι στημένη, τους χάλασα τη σούπα”», παρουσιάζουν δισέλιδο ρεπορτάζ με παράθεση των βασικών σημείων της απολογίας του πρώην υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού επανέλαβε στην απολογία του στο ειδικό δικαστήριο ότι είναι αθώος, διηγήθηκε τους σταθμούς και τα πρόσωπα από τα οποία πέρασε η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, ενώ πλησιάζοντας στον επίλογό του άρχισε το σφυροκόπημα προς το ΣΔΟΕ και το ΠΑΣΟΚ.
Το ΕΘΝΟΣ, με τίτλο «Δήλωσε “απολύτως αθώος”», παρουσιάζει ολοσέλιδο ρεπορτάζ με παράθεση των βασικών σημείων της απολογίας του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για σκευωρία, αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι δεν διανοήθηκε ποτέ να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ. Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός δέχθηκε «καταιγισμό» ερωτήσεων από τους δικαστές επί τέσσερις ώρες, είπε δε ότι δικάζεται κάθε μέρα.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με τίτλο «“Το ΠΑΣΟΚ με πέταξε στα σκυλιά”», παρουσιάζει ολοσέλιδο ρεπορτάζ με παράθεση των βασικών σημείων της απολογίας του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έριξε καρφιά και πυρά κατά του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και κατά του κ. Γιάννη Διώτη. Η απολογία του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, κράτησε και παρέμεινε όρθιος για τέσσερις ώρες.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, με αναγγελία στην πρώτη σελίδα «Απολογία-ποταμός στο ειδικό δικαστήριο» και εσωτερικό τίτλο «“Προβοκάτσια” ΣΔΟΕ-επιχειρηματιών εναντίον του…», παρουσιάζει ολοσέλιδο ρεπορτάζ με τα  βασικά σημεία της απολογίας του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών όρθιος επί πεντάωρο απολογήθηκε χθες στο ειδικό δικαστήριο: «Είμαι αθώος, το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά.» Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ομολογώντας ότι «δεν χειρίστηκε σωστά» το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, ενώ πίσω από τη διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του βλέπει πιθανή συνεργασία των οικονομικών ελεγκτών και «επιχειρηματικών κύκλων». Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με αναγγελία στην πρώτη σελίδα «Απολογία Παπακωνσταντίνου» και εσωτερικό τίτλο «Παπακωνσταντίνου: Στημένη ιστορία», παρουσιάζει τα βασικά σημεία της απολογίας του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απολογούμενος υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του και επέρριψε ευθύνες στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ για τους χειρισμούς τους στη λίστα Λαγκάρντ τις ευθύνες απέδωσε στον Γιάννη Καπελέρη και στον κ. Γιάννη Διώτη.
Η ΑΥΓΗ, με τίτλο «Γ. Παπακωνσταντίνου: “Το ΠΑΣΟΚ με πέταξε στα σκυλιά”», παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ με παράθεση των βασικών σημείων της απολογία του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο. «Είμαι απολύτως αθώος», ανέφερε ο πρώην υπουργός, εξαπολύοντας βολές κατά του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Γιάννη Καπελέρη, αλλά και αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Γιάννη Διώτη ότι στα χέρια του αλλοιώθηκε το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ.
 
 
Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
 
Η ΑΥΓΗ στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το πρώτο νομοσχέδιο» σημειώνει ότι ο αριθμός των δικαιούχων σίτισης που προβλέπεται από το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου και του βουλευτή της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρα κατά την δεύτερη ανάγνωση του ν/σ σε επίπεδο επιτροπής στη Βουλή. Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Θολό τοπίο με το επίδομα σίτισης» αναφέρεται στις ασάφειες και στις αντιπαραθέσεις, όσον αφορά το πόσοι θα δικαιούνται το επίδομα σίτισης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, οι οποίες σημάδεψαν την τελευταία συνεδρίαση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών επί του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση.
ΕΡΤ – ΜΙΣΘΟΙ – ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ
 
 
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ πρωτοσέλιδα με τίτλο «Αποκαλύψεις για ΕΡΤ : Μισθολογικός πόλεμος δημοσιογράφων» αναφέρει : «Επίθεση στους Κ. Αρβανίτη και Κ. Βαξεβάνη από το Ποτάμι για τους μισθούς τους στην ΕΡΤ, οι δύο δημοσιογράφοι δημοσιοποίησαν τις αμοιβές του Σταύρου Θεοδωράκη». Όπως αναφέρει στις εσωτερικές σελίδες το σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Κόντρα για το… μεροκάματο» και υπότιτλο «ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Στ. Θεοδωράκης, Κ. Αρβανίτης και Κ. Βαξεβάνης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις παχυλές αμοιβές του παρελθόντος στην ΕΡΤ», πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού με αφορμή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ και τις αμοιβές των Σταύρου Θεοδωράκη, Κώστα Βαξεβάνη και Κώστα Αρβανίτη από την κρατική τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Ο Στ. Θεοδωράκης κατά υπ. Δικαιοσύνης» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επιλογή του «Ποταμιού» να σκληρύνει πλέον τη στάση του έναντι της κυβέρνησης φάνηκε και από την απάντηση της Σεβαστουπόλεως στις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Θεοδωράκης έκανε μια αναιτιολόγητα ακριβή εκπομπή στην ΕΡΤ.
Η ΑΥΓΗ με τίτλο « «Χρυσοκάνθαρος» στην ΕΡΤ ο Στ, Θεοδωράκης» και υπέρτιτλο «Ο Διευθυντής του «Κόκκινου» Κ. Αρβανίτης απαντά στο Ποτάμι» υπογραμμίζει ότι Το Ποτάμι προσπαθεί να απαξιώσει την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αναφέρει ότι χθες το Ποτάμι έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφοντας στο παρελθόν-και επιμένοντας να παλεύει σε ένα γήπεδο όπου είναι γνωστά τα έργα και ημέρες του επικεφαλής του Στ. Θεοδωράκη.
 
 
« ΜΑΝΩΛΑΔΑ» – ΣΚΛΑΒΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
ΤΟ ΕΘΝΟΣ στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Σκλάβοι και μαύρο χρήμα στο κάτεργο της Αχαΐας» αναφέρει ότι νέα υπόθεση «Μανωλάδας» αποκαλύφθηκε στην Αχαΐα. Συνελήφθηκαν 51χρονος ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής φάρμας και ο 41χρονος Ρουμάνος επιστάτης, που φέρονται να ανάγκαζαν 9 Ρουμάνους να εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ δεν δίσταζαν να πυροβολούν για εκφοβισμό. Στο Πτηνοτροφείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο εντοπίστηκαν σε κρυφό χρηματοκιβώτιο 1,6 εκατ. Ευρώ.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο «Εργασιακό Γκουαντάναμο» αναφέρει ότι νέα υπόθεση «Μανωλάδας» προκαλεί σοκ στην Αχαΐα με πρωταγωνιστή έναν 51χρονο ιδιοκτήτη μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας, ο οποίος μαζί με δύο επιστάτες φέρονται να «φυλάκιζαν» και να βασάνιζαν μετανάστες που απασχολούσαν στην επιχείρησή τους, στο Δήμο Ερυμάνθου.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με κεντρικό τίτλο «Μερόδουλοι» κάνει λόγο για «Μανωλάδα Νο 2» με εργαζόμενους- σκλάβους που αποκαλύφθηκε στην Αχαΐα και σημειώνει ότι 9 εργάτες από τη Ρουμανία δούλευαν σε πτηνοτροφική μονάδα 19 ώρες την ημέρα, χωρίς ανάπαυση και με την απειλή- ενίοτε και χρήση- όπλου. Μετά, κλειδαμπάρωμα σε ένα άθλιο δωμάτιο με ελλιπή σίτιση και χωρίς θέρμανση. Ο 51χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας και ένας 41χρονος Ρουμάνος συνελήφθησαν.
ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «Συνθήκες Μανωλάδας σε πτηνοτροφείο στην Αχαΐα» αναφέρει ότι φυλακισμένοι και κάτω από άθλιες συνθήκες ζούσαν τους τελευταίους μήνες εννέα Ρουμάνοι που είχαν πέσει θύματα εργασιακού τράφικινγκ από ιδιοκτήτη πτηνοτροφείου στη Αχαΐα, ο οποίος και συνελήφθη για εμπόριο ανθρώπων.
Η ΑΥΓΗ με τίτλο «Νέα ‘‘Μανωλάδα’’ στη Χαλανδρίτσα» αναφέρει ότι 51χρονος ιδιοκτήτης πτηνοτροφείου στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας, ο οποίος και συνελήφθη, είχε εργάτες- σκλάβους από τη Ρουμανία να του δουλεύουν υπό την απειλή των όπλων, από το πρωί μέχρι το βράδυ, να μένουν στο παράπηγμα που τους είχε βάλει και να τρέφονται με ότι τους έδινε. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1,5 εκατ. Ευρώ, πιστόλι, φυσίγγια και σπρέι πιπεριού.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Νέα Μανωλάδα» σημειώνει ότι με πυροβολισμούς στον αέρα για εκφοβισμό, εξανάγκαζαν αλλοδαπούς εργάτες να εργάζονται χωρίς αμοιβή και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες ένας 51χρονος ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής μονάδας στην Αχαΐα και ένας 42χρονος υπήκοος Ρουμανίας. Στην πτηνοτροφική μονάδα οι αστυνομικοί βρήκαν χρηματικό ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκατ. Ευρώ.
 
 
ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
 
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με τίτλο «Κατεδαφίζεται (τώρα) η “αθηναϊκή Ριβιέρα” του Νότη Μηταράκη», παρουσιάζει ρεπορτάζ για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. Χαρακτηριζόταν παραμάγαζο για τον διορισμό ημετέρων, μια κρατική εταιρεία που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση δήθεν για την ενιαία αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Ο κ. Νότης Μηταράκης εμφανίστηκε χθες αντιμνημονιακός, ξεσπάθωσε και κατήγγειλε την κυβέρνηση. Ωστόσο, το σχέδιο ανάπτυξης που υποσχόταν ο κ. Νότης Μηταράκης έμεινε στα χαρτά, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλους «Η ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ και κατάργηση Παράκτιου Μετώπου» και «Η ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ και κατάργηση του Παράκτιου Μετώπου», παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ για το πρώτο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης κατάργησης του Παράκτιου Μετώπου. Το πρώτο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση του Παράκτιου Μετώπου και την ενίσχυση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με την απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Όπως διαφαίνεται, στόχος είναι η ΕΤΑΔ να αποτελέσει την «προίκα» στο νέο ταμείο που επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα έσοδα του νέου ταμείου θα χρηματοδοτήσουν τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, αντί το χρέος της χώρας, όπως συμβαίνει σήμερα με το ΤΑΙΠΕΔ. Η ΕΤΑΔ έχει μεταβιβάσει περίπου 3.000 ακίνητα για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η ΑΥΓΗ, με αναγγελία στην πρώτη σελίδα «Καταργείται η Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ» και εσωτερικό τίτλο «Νέος φορέας αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», παρουσιάζει σύντομο ειδησεογραφικό ρεπορτάζ για τη δημιουργία νέου ενιαίου φορέα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως είχε εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις, με τη συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και την κατάργηση της εταιρείας Παράκτιο Μέτωπο.

Related posts