Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Δεκ 2019
Απόψεις

Η επιλογή κρίσιμη και η απόφαση καθοριστική

 

Με άρθρο του ο Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής,Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τ. Δήμαρχος Χαλανδρίου αναλύει τις επερχόμενες ευρωεκλογές, τις ευθύνες του κόσμου και τους στόχους.

 

 

 

 

Γράφει ο Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος

 

Στις 18 και 25 Μαϊου οι Ελληνες πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν τα θέματα και τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και ταυτόχρονα τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη, πολύ κρίσιμη για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίοδο.

 

Και οι δύο επιλογές πολύ δύσκολες και κρίσιμες για το μέλλον αυτού του τόπου. Αφενός μεν οι αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν και έχουν πιο προσωπικό χαρακτήρα ως προς την αξιολόγηση των προσώπων που θα εμπιστευθούν οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Αφετέρου οι Ευρωεκλογές είχαν πάντα πολιτική διάσταση και σημασία, αλλά αυτή την φορά, δίνεται και το δικαίωμα όχι μόνο της πολιτικής έκφρασης και αποτύπωσης ψήφου πρoς πολιτικούς φορείς, σχηματισμούς και κόμματα. Αυτή την φορά δημιουργείται και μία προσωπική διάσταση, λόγω της δυνατότητας αμεσότερης επιλογής – εκλογής διά της ψήφου (σταυρού επιλογής).

Η κρισιμότητα της ψήφου δεν περιορίζεται μόνο στην επιλογή των προσώπων ή των αυτοδιοικητικών ή πολιτικών σχηματισμών ή φορέων, αλλά περισσότερο ίσως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες!

Η οικονομική και κοινωνική συγκυρία δυσμενής, η πολιτική κατάσταση αρκετά ρευστή και η Ευρωπαϊκή συγκυρία ταραγμένη (λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία), και νεφελώδης λόγω του προβληματισμού που έχει δημιουργήσει η αδυναμία ύπαρξης ξεκάθαρου στόχου  και η ατολμία για την διαμόρφωση και χάραξη της πορείας της Ε.Ε. μέσα σε ένα παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που καθημερινά μεταβάλλεται και δημιουργεί νέους συσχετισμούς δυνάμεων και ισορροπιών.

Ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού των πολιτών ορατός, μέσα από την διάσταση της πρόθεσης έκφρασης μηνύματος διαμαρτυρίας για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και την πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει καθημερινά η Ελληνική κοινωνία.

 

Η χώρα πέρασε μία περιπέτεια που οδεύει πρoς το τέλος της και υπάρχει μέσα από αυτή την οδυνηρή για όλους μας εμπειρία ,ένα κεκτημένο.

Το κεκτημένο της δημιουργίας κλίματος σταθερότητας, το κεκτημένο της αναδιοργάνωσης και επαναπροσδιορισμού υπηρεσιών και λειτουργιών του κράτους και μέσα από αυτή την διαδικασία την δημιουργία προοπτικής ανάπτυξης . Αυτό το κεκτημένο κινδυνεύει την κρίσιμη στιγμή, να ακυρωθεί μέσα από μία εν πολλοίς δικαιολογημένη οργή και αντίδραση των πολιτών.

Αυτό το κεκτημένο δεν πρέπει να διαγραφεί εξαιτίας κάποιων εσφαλμένων επιλογών, παραλείψεων ή μη αποδοτικών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Ακόμα περισσότερο αυτό το κεκτημένο δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό οπορτουνιστικών λογικών και τακτικών, οι οποίες τίποτα νέο και αισιόδοξο μπορούν να προσφέρουν στην χώρα.Ο γόνιμος πολιτικός διάλογος, ο πλουραλισμός προτάσεων και απόψεων και η αντιπαράθεση με γνήσιες προθέσεις και καθαρές θέσεις μπορούν να προσφέρουν σε μία διαδικασία, η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για όλους μας.

Σε αυτές τις εκλογές σε τοπικό – περιφερειακό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες προτάσεις και θέσεις για τον στόχο, την πορεία  και τα μέσα με τα οποία οι υποψήφιοι και οι πολιτικοί σχηματισμοί ή κόμματα προτίθενται να οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες και την χώρα. Ειδικότερα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης οι υποψήφιες και υποψήφιοι πρέπει να κριθούν για την ύπαρξη θέσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την καθαρότητα πολιτικού λόγου και στόχευσης ,την ικανότητα διαχείρισης της καθημερινότητας των πολιτών και το έργο το οποίο έχουν παράξει όσες και όσοι διαχειρίστηκαν  θέσεις εξουσίας τα προηγούμενα χρόνια. Στη διαδικασία επιλογής των νέων εκπροσώπων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να κριθεί η καθαρότητα της χάραξης και συνέχισης της πορείας της χώρας μέσα στο “ευρωπαϊκό γίγνεσθαι” και ο προσανατολισμός της στις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Όλοι μας θέλουμε μία καλύτερη Ευρώπη, αλλά αυτό θα τα πετύχουμε με την παρουσία μας και τον αγώνα μας ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η επιλογή λοιπόν κρίσιμη, το διακύβευμα σημαντικό και η απόφαση καθοριστική.Ας αναλάβουμε η καθεμιά και ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί για το μέλλον της κοινωνίας μας , της χώρας μας και της Ευρώπης.

 

Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,τ. Δήμαρχος Χαλανδρίου

Related posts