Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Φεβ 2023
Ελλάδα

“Η Ελλάδα δεν θα γίνει ευρωπαϊκή μπανανία”

«Η σημερινή συνεδρίαση μέχρι στιγμής αποδεικνύει ξεκάθαρα, ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, και ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και υπογράμμισε ότι ο λαός έδωσε στην κυβέρνηση σαφή εντολή και στήριξη προκειμένου να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και το κατεστημένο, να συγκρουστεί και να πολεμήσει τα συστήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία κριτική στα κόμματα – χωρίς να κατονομάσει – που, όπως είπε, κάλυπταν την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης για 27 χρόνια, και που, όπως, πρόσθεσε, το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τώρα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, «να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση». Δίνοντας παράδειγμα τη Siemens που έδινε ποσοστό κατευθείαν από τα κέρδη της στα κόμματα, και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών που με αίμα ακόμα κεφαλαιοποιεί ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι γι΄αυτό και όταν έρχονταν οι λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τις χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μη γίνονται έλεγχοι.

Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα.

Για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Σαμαράς είχε πει για τον συνεργάτη του,  μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους, ε λοιπόν όχι δέκα, εκατό Παπασταύρους θα έχουμε που θα πληρώσουν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, τόνισε.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνετε πλάτες σε όλους αυτούς, ακόμα και τώρα προσπαθείτε να τους κάνετε πλάτες, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ. «Έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει ευρωπαϊκή μπανανία. Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι η κυβέρνηση ακόμη και αν δεν ζητήσει η αντιπολίτευση ονομαστική ψηφοφορία θα το ζητήσει η ίδια ώστε ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του μπροστά σε αυτή τη δημοκρατική τομή.

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για να αντικρούσουμε την πραγματικότητα, ότι αρνείστε να συναινέσετε για το ΕΣΡ με στόχο να μη διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής, είπε ο πρωθυπουργός. Η συναίνεση για το ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή καθώς η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς. Κάποιοι εδώ και καιρό παίζουν τα ρέστα τους, αυτοί που τον τελευταίο καιρό αγωνιούν για τον αγροτικό κόσμο, αυτοί που έλεγαν για τις σκληρές πολιτικές του μνημονίου, οι ίδιοι τόσο καιρό και τα ίδια μέσα παρήγαγαν τις ίδιες πολιτικές. Οι ίδιοι τόσα χρόνια εξαπέλυαν μύδρους εναντίον των αγροτών, τώρα τους συμπονούν. Πολλοί από αυτούς, όχι όλοι γιατί ήταν σύστημα εναλλαγής στην εξουσία, εκβίαζαν και με τον εκβιασμό ότι θα δημιουργήσουν κύμα αντίδρασης στις πολιτικές σας, νομίζουν ότι και εμείς θα κάνουμε πίσω απέναντι στις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό, αλλά κάνουν μεγάλο λάθος. Γιατί εμείς δεν ήρθαμε στην εξουσία για να διαχειριστούμε τις δικές σας δομές, αλλά για να τις αλλάξουμε. Έχουμε δεσμευτεί να καταπολεμήσουμε τα αίτια και όχι απλώς τα συμπτώματα της κρίσης, και όλοι γνωρίζουν ότι μεταξύ των αιτίων με σημαντική συνεισφορά σε όλα τα κακά που συνέβησαν στον τόπο ήταν και το πλέγμα διαφθοράς , διαπλοκής και φοροδιαφυγής. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, ελέγχουμε τις λίστες των φοροφυγάδων, ανασυγκροτούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και σήμερα βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Σύμφωνα με τη σημερινή διάταξη ξεκινάμε το διαγωνισμό για 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι που έχουν περιορισμένο αριθμό αδειών κύριοι, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Οι άδειες χωρών στην ΕΕ με παρόμοιο πληθυσμό της Ελλάδας, είναι δύο όχι τέσσερις, είπε ο πρωθυπουργός. Στη Γαλλία οι άδειες είναι μόλις πέντε, στη Γερμανία μόλις έξι, με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από της Ελλάδας. Άρα οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε, είναι πολλές και όχι λίγες. Εδώ και 5 χρόνια που υπάρχει επιτήρηση μόνο ένα δεν έχετε τηρήσει, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας,  να προχωρήσετε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η Ελλάδα ευρωπαϊκή μπανανία δεν θα επιτρέψουμε να γίνει, τόνισε ο πρωθυπουργός. Για όσους νεοφιλελεύθερους πιστεύουν ότι όλα τα λύνει η αγορά, διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, γιατί 27 χρόνια δεν το έχει λύσει και έχουμε καταλήξει σε σχήματα που επιβιώνουν με τα δάνεια των τραπεζών ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν στεγνώσει; Σκοπεύουμε να θέσουμε κανόνες δημοκρατικής πολιτείας και να τους τηρήσουμε, είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts