Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Νοέ 2021
SLIDER

Η διχαστική πανδημία

Από τον Νίκο Καραπάνο

Εδώ και μήνες, όλη μέρα, καθηλωμένοι στα social media και στις τηλεοράσεις δε νομίζω ότι υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να μην έχει εξαντλήσει κάθε πτυχή και διάσταση αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας που μας επιβάλει λίγο ή πολύ ένα ασυνήθιστο και μη φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Δεν θα αναλύσουμε τα αίτια ή τις πολιτικές πρακτικές στη διαχείριση της πανδημίας αφού ο καθένας μας έχει τις απόψεις του.

Όμως αυτό που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι ότι ο Κορωνοϊός έρχεται να “πυροδοτήσει” για μια ακόμη φορά διχαστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες – που σίγουρα και εκεί καταγράφονται φαινόμενα αμφισβήτησης και αντίδρασης –  αλλά τουλάχιστον στην Ελλάδα που το μικρόβιο του διχασμού όπως προκύπτει άλλωστε και από τη νεότερη ιστορία μας, είναι μάλλον καταγεγραμμένο στο DNA μας, η πανδημία αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία για κοινωνικούς διαχωρισμούς και αντιπαλότητες.

Η υγειονομική κρίση ήρθε για την Ελλάδα στην πιο ακατάλληλη στιγμή τότε που μετά την πολυετή οικονομική κρίση, μία νότα ελπίδας και αισιοδοξίας έκανε την εμφάνιση της.

Κάτω από το βάρος των δυσκολιών που φέρνει η ανάσχεση σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες, βλέπουμε κοινωνικές ομάδες να “κραδαίνουν” όπλα και να αφορίζουν αντιλήψεις και συμπεριφορές άλλων κοινωνικών ομάδων θεωρώντας λίγο πολύ αυτές υπεύθυνες για τα δικά τους δεινά.

Στην πρώτη φάση της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας οι ηλικιωμένοι ως ευπαθέστεροι είχαν στοχοποιηθεί ως υπαίτιοι για το “φρένο” στην οικονομία, αφού για να τους προστατέψουμε αναγκαστήκαμε σε εγκλεισμό, ενώ στη δεύτερη φάση οι νέοι και η έντονη ζωή που κάνουν χαρακτηρίζονται οι υπεύθυνοι για την εξάπλωση του ιού που μας οδήγησε και πάλι σε νέο περιορισμό και κατ΄επέκταση σε νέο οικονομικό μαρασμό.

Η διχαστική νοοτροπία το μόνο που καταφέρνει είναι να οδηγεί εκτός από την προφανή εχθρότητα σε έλλειψη συνεννόησης αλλά κυρίως σε αδυναμία κατανόησης της πραγματικής διάστασης του προβλήματος.

Οι διχασμοί διαμορφώνουν νοοτροπίες που επιζητούν την αδιαλλαξία, τον δογματισμό, την άρνηση σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού ενώ υποθάλπει τη διαμάχη και την καθήλωση στο “εμείς”.

Οι πολιτικές θέσεις αναπόφευκτα εισχωρούν και διαβρώνουν κάθε λογική και προσπάθεια δημιουργίας κοινής στρατηγικής που θα οδηγήσει σε προοπτικής κοινωνικής ανάτασης & ανάταξης.

Έτσι κλασσικές πολώσεις όπως “δεξιά – αριστερά”, “συντηρητισμός – πρόοδος”, “ιδιωτικός τομέας – δημόσιος τομέας ”, “παραγωγικοί εργαζόμενοι – αντιπαραγωγικοί κρατικοδίαιτοι” φθάσαμε να συντηρούμε παθογόνες πρακτικές του παρελθόντος που αντιστρατεύονται κάθε υπερβατική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Στην κοινωνική ζωή έχουμε οδηγηθεί να δίνουμε σημασία μόνο στο σήμερα λες και αυτό που θα συμβεί στο μέλλον δεν ενδιαφέρει. Και αυτή η αδιαφορία για το μέλλον αποτυπώνεται σε όλες τις άσχημες εξελίξεις που ίσως είχαν επισημανθεί από κάποιες φωνές αλλά δεν είχαν καμία αξία.

Οι διχαστικές αντιλήψεις είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην παρούσα κατάσταση που διανύουμε καθώς η ελληνική κοινωνία χρειάζεται πρωτίστως αλληλεγγύη και συλλογική διάθεση κατανόησης των αναγκών της κάθε κοινωνικής τάξης, της κάθε επαγγελματικής ομάδας χωριστά.

Εμπεδωμένες συμπεριφορές δεν αλλάζουν εύκολα! Για αυτό είναι ανάγκη να προτάσσουμε το συλλογικό πάνω από το ατομικό, το συντεχνιακό.

Και αν η οικονομική κρίση δεν μας δίδαξε αρκετά, μήπως η πανδημία είναι μια δεύτερη ευκαιρία να απαγκιστρωθούμε από ρητορικές όπου το μόνο που επιθυμούν είναι να συντηρούν ένα μοντέλο κοινωνικών αντιθέσεων και οικονομικής προοπτικής που συνεχώς καταρρέει;

Ένα είναι σίγουρο. Διαιρεμένοι δεν μπορούμε να νικήσουμε τον Κορωνοϊό!

Γιατί το παρελθόν μας μπορεί να έχει στιγματιστεί από εμφύλιες διαμάχες, αλλά την ίδια στιγμή έχει αποδείξει περίτρανα ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι αντιμετωπίζουμε με πρωτοφανή επιτυχία κάθε πρόκληση.

Εκτός από την ενότητα χρειάζεται να θυμόμαστε όλα εκείνα τα στοιχεία του Ελληνικού πνεύματος, του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών που μας κάνουν μοναδικούς. Αξίζει για τα παιδιά μας και τις νέες γενιές να καταδείξουμε ότι η χώρα μας για αναρίθμητους λόγους είναι προηγμένη και δημοκρατική που απαρτίζεται από άξιους και σκεπτόμενους πολίτες.

Πρέπει να αντιληφθούμε και να αποτινάξουμε από πάνω μας το γεγονός, ότι ο νεοέλληνας, είναι το φυσικό αποτέλεσμα και επακόλουθο των συνθηκών που επικρατούν εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Και για όσους πιστεύουν ότι είμαστε ένα πιόνι έρμαιο των πολιτικών επιλογών μας, που επιτηδευμένα μας στέρησαν την μόρφωση ενώ ταυτόχρονα μας βομβάρδιζαν με κάθε είδους προπαγάνδα, ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προβάλλουμε την ενότητα ως το νέο μανιφέστο που θα μας φέρει τις πραγματικές ελευθερίες που χρειαζόμαστε και όχι μόνο εκείνες που μας στέρησε η πανδημία.

 

Related posts