Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Ιούλ 2021
Πολιτισμός

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου μιλάει για το νέο βιβλίο της «ΣΙΒΥΛΛΑ, Το τίμημα της ύβρεως»

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε ξενοδοχειακά στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και οικονομικά στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για είκοσι χρόνια. Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα.

Αρθρογραφεί σταθερά στα διαδικτυακά περιοδικά The Mythologists, iporta.gr, Books & Style και στο koukidaki.blogspot.gr. Πολλά από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε και στο προσωπικό της μπλoγκ: myownnovelsworld.blogspot.com.

 ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Δήμητρα πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σου με τίτλο «ΣΙΒΥΛΛΑ, Το τίμημα της ύβρεως». Σε τι παραπέμπει ο τίτλος;

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ο τίτλος παραπέμπει σε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα της κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου και στις επιπτώσεις που είχε στη ζωή της.

Μ.Γ.: Ποια είναι η Σίβυλλα του βιβλίου;

Δ.Π.: Είναι μια γυναίκα βγαλμένη μέσα από τους αρχαίους μας μύθους, με χαρίσματα μαγικά, που όμως πρέπει να μείνουν κρυφά. Μια γυναίκα κάθε άλλο παρά τέλεια. Έχει αδυναμίες, κάνει λάθη όπως όλοι μας, και καλείται να τα πληρώσει.

Μ.Γ.: Το τίμημα της ύβρεως είναι ο υπότιτλος. Σε τι είδους ύβρη αναφέρεται που απαιτεί τίμημα;

Δ.Π.: Η ύβρις των αρχαίων Ελλήνων απαιτούσε πάντα ένα τίμημα, αφού έδειχνε ασέβεια στους θεϊκούς νόμους. Μια τέτοια διέπραξε η ηρωίδα μου, αλλά δεν θα την αποκαλύψω.

Μ.Γ.: Τι ώθησε την Οργετού να επαναστατήσει και να θελήσει να σπάσει τις αλυσίδες της νομοτέλειας στην οποία ήταν υποχρεωμένη να υπακούει;

Δ.Π.: Ήταν πολύ νέα και η νιότη δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη δύναμη και την γνώση που διέθετε. Έτσι, θεώρησε ότι είχε τη δυνατότητα να αλλάξει τα πάντα

Μ.Γ.: «Θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να φτάσει στην ουσία των πραγμάτων και να δει καθαρά τον λόγο της υπόστασής της» όπως ρωτάς στο οπισθόφυλλο;

Δ.Π.: Αυτό θα το μάθουν οι αναγνώστες…

Μ.Γ.: Τι σου προξένησε το ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσεις στη συγγραφή του συγκεκριμένου ιστορικού μυθιστορήματος;

Δ.Π.: Αγαπώ πολύ τη Μυθολογία, ιδιαίτερα τη δική μας. Οι Σίβυλλες ήταν αρχαία, παντοδύναμα πλάσματα που ζούσαν πάνω από χίλια χρόνια. Αυτές ήταν η απαρχή της έμπνευσης. Μετά έψαξα το χρονικό πλαίσιο όπου θα ενέτασσα το βιβλίο.

Μ.Γ.: Η ιστορία που αφηγείσαι ξεκινάει στον 14ο  αιώνα και καταλήγει στον 19ο αιώνα. Πως συνδέονται μεταξύ τους οι εποχές;

Δ.Π.: Οι εποχές συνδέονται με τις περιπέτειες της ηρωίδας και τις δοκιμασίες που όφειλε να υποστεί.

Μ.Γ.: Όλα ξεκινούν στους Δελφούς με την τελευταία Πυθία Ξενόκλεια στο Μαντείο του Απόλλωνα και φθάνουν μετά από αιώνες στη Δήλο με τη Δάφνη κι «ένα βέλος που μοιάζει με ψάρι, ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα του Ιησού». Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις;

Δ.Π.: Πολλές δοξασίες της αρχαίας θρησκείας πέρασαν μεταλλαγμένες στον χριστιανισμό. Ο Απόλλων παρουσιάζει  κοινά σημεία με τον Ιησού (π.χ. ονομασία Σωτήρ και Θεοφάνεια),  κι αυτό λειτούργησε σαν κλειδί να δώσω διέξοδο στην ηρωίδα μου να βρει τον δρόμο της.

Μ.Γ.: Δεδομένου ότι πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα τι θέση έχει η μυθοπλασία στο βιβλίο σου;

Δ.Π.: Η μυθοπλασία έχει πάντα σπουδαία θέση στα βιβλία μου. Είναι αυτή που ενεργοποιείται όταν διαβάζω τα καθαρά ιστορικά γεγονότα, αυτή που «ζωντανεύει» ανθρώπινες ζωές και τις εντάσσει στο πραγματικό πλαίσιο, διαμορφώνοντας το βάθος και τις επεκτάσεις που επιθυμώ. Και αυτή τη φορά, ενέπλεξα και τη μυθολογία.

Μ.Γ.: Όπως τα προηγούμενα βιβλία σου, έτσι κι αυτό είναι πλημμυρισμένο από πληροφορίες. Αναφέρεις τόπους, κτίρια, συνήθειες, άλωση της Πόλης, Ναΐτες ιππότες κλπ. Πόση έρευνα χρειάστηκε να κάνεις και πόσο χρόνο σου πήρε;

Δ.Π.: Η έρευνα είναι πάντα εκτενής και οι βουτιές στις ιστορικές πηγές ατελείωτες και συναρπαστικές. Χρειάστηκα αρχαίες πηγές (π.χ. Πλούταρχο), μεσαιωνικές (βυζαντινή ιστορία αρκετών πηγών-συγγραφέων, ιστορία Γένοβας) και νεώτερη ιστορία. Το βιβλίο τελείωσε σε περίπου ενάμιση χρόνο με καθημερινή και πολύωρη αφοσίωση.

Μ.Γ.: Στο βιβλίο σου υπάρχει έντονα το μεταφυσικό στοιχείο. Σύμφωνα με όσα διηγείσαι ποιος κινεί τα νήματα;

Δ.Π.: Τα νήματα τα κινεί ο Θεός, ανεξάρτητα με το όνομα με το οποίο αναφερόμαστε σ’ αυτόν. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στις πράξεις του ανθρώπου που προσπαθεί να χαράξει άλλη πορεία. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει στην υπόθεση του βιβλίου.

Μ.Γ.: Υπάρχει συνταγή για ένα καλό ιστορικό μυθιστόρημα;

Δ.Π.: Δεν έχω απάντηση σ’ αυτό. Μπορώ μόνο να πω ότι εγώ προσπαθώ να δώσω την ατμόσφαιρα της εποχής με πολλούς τρόπους, έτσι ώστε ο αναγνώστης να αισθανθεί ότι ζει μαζί με τους ήρωες.

Μ.Γ.: Σε ποια εποχή σκοπεύεις να μας οδηγήσεις με το επόμενο βιβλίο σου;

Δ.Π.: Το νέο βιβλίο κινείται μεταξύ δέκατου έκτου, δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα στην Κίνα, στην Αγγλία, στην Αμερική και στην Ελλάδα.

Μ.Γ.: Σ΄ ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σου εύχομαι καλοτάξιδο το νέο βιβλίο σου.

Δ.Π.: Εγώ ευχαριστώ για τις ευχές και τις , όπως πάντα, ουσιαστικές ερωτήσεις.

*Το μυθιστόρημα «ΣΙΒΥΛΛΑ, Το τίμημα της ύβρεως» της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική. 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

 

 

Related posts