Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Ιούλ 2020
Απόψεις

Η δημιουργός του Κ.Μ. Αγίας Παρασκευής, Ντίνα Μανωλοπούλου, “εξομολογείται” στη Μαίρη Γκαζιάνη


 
 
 Από την Μαίρη Γκαζιάνη
«Να πορευόμαστε στη ζωή μας με όραμα και πάντα με όρθιο ανάστημα σε πείσμα όλων των πιέσεων», μας προτρέπει η Ντίνα Μανωλοπούλου.
 
Ποιο ήταν το ερέθισμα που οδήγησε τη σκέψη σου να συλλάβει την ιδέα του Κοινωνικού Μαγειρείου;
Το ερέθισμα για τη δημιουργία του Κ.Μ. μου το έδωσε ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς. Στόχος του ήταν να μην πεινάσει κανένας άνθρωπος στην Αγία Παρασκευή.
Πως ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας;
Συζητήσαμε την ιδέα με τον δήμαρχο και με ρώτησε αν μπορούσα να βοηθήσω. Εγώ, σαν έτοιμη από καιρό, του απάντησα «Εμπιστεύσου με και θα το πραγματοποιήσω».
Βρήκες υποστηρικτές της ιδέας σου αμέσως ή χρειάστηκε χρόνος και κόπος για να πείσεις κάποιους αρμόδιους ή μη;
Αμέσως άρχισε ο δημιουργικός μαραθώνιος που υποστηρίχτηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και ειδικά από τους τεχνίτες.    
Πως λύθηκε το θέμα της στέγασης;
Το θέμα της στέγασης καλύφθηκε από ένα κληροδότημα μιας μικρής μονοκατοικίας. Τα πλεονεκτήματα είναι α) είναι εύκολα προσβάσιμος, β) οι χώροι είναι ευκολόχρηστοι και γ) υπάρχει ένα στρέμμα κήπος ο οποίος καλλιεργείται και συμβάλλει στις ανάγκες του Κ.Μ.
Και όταν το Κ.Μ. βρήκε στέγη, ποιες ήταν οι επόμενες κινήσεις σου για τον εξοπλισμό του σε συσκευές και τροφές;
Όταν ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του χώρου, επανδρώθηκε με τα απαιτούμενα έπιπλα μέσω χορηγιών έτσι ώστε να θυμίζει ανάλογους επαγγελματικούς χώρους. Η αναζήτηση των προϊόντων για τη σίτιση είναι μια συνεχής αγωνία, γιατί εξαρτάται από τις προσφορές των χορηγών. Ευτυχώς, οι άνθρωποι της χώρα μας έχουν μια σταθερή αξία στις προσφορές.
Πως επανδρώθηκε από ανθρώπινο δυναμικό;
Αρχικά, οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό καλύφθηκαν από εθελοντές. Το μαγικό δίδυμο για το Κ.Μ. ήταν οι χορηγοί για τα τρόφιμα και οι εθελοντές για τη λειτουργία του. Σήμερα η λειτουργία του καλύπτεται από 5 επαγγελματίες μέσω του ΔΡΑΣΕ που αμείβονται μέσω του ΕΣΠΑ. 
Πόσους ανθρώπους σιτίζει σήμερα;
Προσφέρονται 900 μερίδες φαγητού την εβδομάδα.
Σιτίζονται και άτομα/οικογένειες εκτός του χώρου του Κ. Μ.;
Οι προσφερόμενες μερίδες διανέμονται στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη και η διακομιδή πραγματοποιείται με αυτοκίνητα του δήμου.
Η δραστηριότητα αφορά μόνο κατοίκους της Αγίας Παρασκευής ή επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές;
Το Κ.Μ. προσφέρει σίτιση στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής.
Ποια συναισθήματα διακρίνεις στα πρόσωπα των ανθρώπων που έρχονται για σίτιση;
Είμαι πολύ ευχαριστημένη που μέσα από τη δράση του Κ.Μ. μπορούμε να καλύψουμε την καθημερινή ανάγκη ανθρώπων που βρίσκονται σε αδυναμία σίτισης. Τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης τους είναι έκδηλα κι αυτή είναι η ανταμοιβή και η δύναμη που στηρίζει τη συνεχή προσπάθεια.
Ποια είναι η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής στο έργο σας;
Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής είναι περήφανοι για την άψογη οργάνωση και λειτουργία, γι΄ αυτό άλλωστε οι χορηγοί μας στηρίζουν επί τρία χρόνια αυτή τη προσπάθεια.
Πιστεύεις ότι μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να στηριχτεί η επιβίωση των απόρων;
Ως δημιουργός και υπεύθυνη της λειτουργίας του Κ. Μ. πιστεύω ότι το όραμα «βοήθεια στους άπορους» που είναι από τα μεγαλύτερα θέματα της κρίσης, μπορεί να υποστηριχτεί κυρίως από χορηγούς και εθελοντές.  
Σήμερα έχετε μόνιμους χορηγούς; 
Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Κ. Μ. δημιούργησα δίκτυο χορηγών που λειτουργεί επί τρία χρόνια με την ίδια διάθεση για προσφορά. Οφείλω άπειρα ευχαριστώ σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που στηρίζουν αγόγγυστα αυτή τη δράση.
Υπάρχει πτωτική ή ανοδική τάση στις ανάγκες προς σίτιση;
Ο αριθμός των αιτούντων αυξάνεται παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα (ανεργία, φόροι κλπ).
Θεωρείς ότι οι έλληνες παραμένουν ευαίσθητοι στις ανάγκες του διπλανού τους ή έχουν οχυρωθεί στις προσωπικές οικονομικές δυσκολίες που λίγο ως πάρα πολύ αντιμετωπίζουμε όλοι; 
Η κρίση, που έπληξε την Ελλάδα, ανέδειξε ιδιότητες κι ευαισθησίες που χαρακτηρίζουν τους έλληνες. Στο DNA των ελλήνων βρίσκεται η αλληλεγγύη για τον διπλανό τους παρά τα δικά τους προβλήματα που συσσωρεύονται από λάθος πολιτικές.
Ποια είναι η Ντίνα Μανωλοπούλου εκτός του έργου της προσφοράς στον συνάνθρωπο;
Βλέπω την Ντίνα Μανωλοπούλου σαν ένα κρίκο στην αλυσίδα της εκφρασμένης ανθρωπιάς που καταφέρνει να κρατήσει όρθια την ανθρώπινη υπόσταση, παρά τη συντεταγμένη προσπάθεια όλων εκείνων που θέλουν να μας γονατίσουν.
Τι είναι για σένα ο εθελοντισμός;
Θεωρώ ότι εθελοντισμός είναι όραμα, είναι στόχος ζωής, είναι κινητήρια δύναμη με αμφίπλευρο αποτέλεσμα, γι΄ αυτόν που προσφέρει και γι΄ αυτόν που ωφελείται. Είναι δύναμη που κρατάει γερά τον κοινωνικό ιστό που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας.
Εξυπηρετούνται άλλοι στόχοι μέσω του Κ.Μ. ;
Εξ ορισμού το Κ.Μ. είναι ο χώρος που καλύπτει διατροφικές ανάγκες. Με αυτή την αντίληψη και με πολύ προσπάθεια κατάφερα να εξοικονομώ, μέσω χορηγών, πλεόνασμα τροφίμων. Με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου κ. Σταθόπουλου και του προέδρου του Δ.Σ. κ. Βλάχου, τους οποίους διακρίνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα κοινωνικά θέματα, στέλνουμε προϊόντα και προς άλλες δομές που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, όπως, άστεγους στο Πεδίο Άρεως, δομή κέντρου Αθηνών (πλατεία Βικτωρίας), για 500 οικογένειες στο Ίλιον, για παιδιά μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, στους μετανάστες της περιοχής Λαυρίου, στους άστεγους του Πειραιά (αλληλεγγύη για όλους), στους μετανάστες στην πλατεία Αμερικής, στην ένωση αφρικανών γυναικών, στους Πομάκους στο Ρουφ, στο Χολαργό για τις κακοποιημένες γυναίκες.   
Αν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει στο έργο του Κ.Μ., πως μπορεί να επικοινωνήσει;
Όσοι θέλουν να βοηθήσουν τη προσπάθειά μας, με οποιοδήποτε τρόπο, μπορούν να μας βρουν στη διεύθυνση Ρόδων 13, Αγ. Παρασκευή και στα τηλέφωνα 210-6546342, 694 61 15162
Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;
Η ευχή μου είναι να πορευόμαστε στη ζωή μας με όραμα και πάντα με όρθιο ανάστημα σε πείσμα όλων των πιέσεων.
Ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη που προβάλει το έργο του Κ.Μ.
 
(Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κοινωνικού Μαγειρείου)
***  Τη φωτογράφιση έκανε η Γωγώ Ατζολετάκη
 

Μαίρη ΓκαζιάνηΓεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, με τελευταίο το «Μαζί μου σε θέλω» (οι στίχοι περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ) σε μουσική και ερμηνεία Χλόης Λάμπρου. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 
 

Related posts