Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Ιούν 2020
Ελλάδα

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους

Διαβάστε τι λένε τα ρεπορτάζ των ελληνικών εφημερίδων για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους

Τα ΝΕΑ με κεντρικό τίτλο «Προς (gr)exit της τρόικας» και υπότιτλο «Νέο καμπανάκι Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας – Με γαλλικό κλειδί ο συμβιβασμός στην Ευρώπη – Τσίπρας εξωτερικού από σήμερα ως την Τετάρτη», γράφουν ότι η κυβέρνηση βρίσκει νέες συμμαχίες στην προσπάθεια συμβιβαστικής λύσης για την ανάπτυξη και τη διευθέτηση του χρέους. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στη δημόσια παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ, στην τοποθέτηση του γάλλου υπ. Οικονομικών για «νέο συμβόλαιο με την Ελλάδα» και προσθέτει ότι την ίδια ώρα, διαρροές από τις Βρυξέλλες θέλουν τον Πρόεδρο της Κομισιόν να επεξεργάζεται σχέδια για «έξοδο» της τρόικας. Επίσης με τίτλο «Το τελευταίο ταγκό για την τρόικα;» η εφ. γράφει πως η Ευρώπη δείχνει θετική για αποχώρησή της από την Ελλάδα και αντικατάστασή της από άλλον εποπτικό μηχανισμό. Επίσης προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ξεκινά σήμερα, αρκετά πιο ήρεμος συγκριτικά με ένα έντονο Σαββατοκύριακο, έναν μαραθώνιο συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους. Όσον αφορά στη χθεσινή συνάντηση Βαρουφάκη – Σαπέν, η εφ. σημειώνει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Τέλος, η εφ. σε ανάλυσή της με τίτλο «Διαπραγμάτευση με δύο άσους στο τραπέζι» σημειώνει ότι «Οι ρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι τα μόνα καλά της ελληνικής κυβέρνησης στα μάτια της γερμανικής καγκελαρίας».

Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο «Πίστωση χρόνου για νέο συμβόλαιο με τους εταίρους» αναφέρονται στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης με τον γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν. Η εφ. προβάλλει τις δηλώσεις του γάλλου υπουργού, ο οποίος τόνισε ότι «Θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα για την κυβέρνηση, ώστε να σχεδιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» καθώς και τις δηλώσεις του . Βαρουφάκη ο οποίος επισήμανε πως «πρέπει να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την ανάπτυξη, ώστε να πάρουν όλοι τα λεφτά τους πίσω». Ακόμη η εφ., σε εκτενές ρεπορτάζ της με τίτλο «Οι τέσσερις κινήσεις για να σβήσει η φωτιά, μετά την έκρηξη της Παρασκευής», σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε μπαράζ επαφών μεταξύ των οποίων και με τον Μ. Ντράγκι, ενώ πραγματοποίησε παρέμβαση στο Bloomberg όπου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη ρήξη, αλλά μια αμοιβαία επωφελή λύση με στόχο την ανάπτυξη. Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην δήλωση Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε ότι «δεν επιθυμεί να δοθεί η αίσθηση ότι σταματά η διαπραγμάτευση» καθώς και σε αυτή του κ. Μ. Σουλτς ότι «Μέρκελ και Ολάντ περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις». Τέλος σημειώνει πως ο υπ. Οικονομίας των ΗΠΑ Τζακ Λου σε τηλεφωνική επαφή με τον Γ. Βαρουφάκη ζήτησε «να προχωρήσουν μαζί για την επίλυση της κρίσης». Η εφ. προβάλλει και την χθεσινή παρέμβαση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη ο οποίος σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό παράθυρο για συμφωνία με τους εταίρους σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα από ουραγός γίνεται καταλύτης των εξελίξεων στην Ευρώπη». Σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Βρυξέλλες: Σχεδιάζουν τη μετά – τρόικα εποχή για την Ελλάδα» η εφ. γράφει ότι η Κομισιόν εξετάζει τη διαμόρφωση χαλαρής εποπτείας που θα έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με κεντρικό τίτλο «Νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη» και υπέρτιτλο «Δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας» προβάλλει την ευρωπαϊκή περιοδεία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι και σημειώνει: «Οι όροι της νέας συμφωνίας για την υπέρβαση της λιτότητας τίθενται στο τραπέζι της πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Γαλλία και Ιταλία προαναγγέλλουν ραγδαίες αλλαγές, απορρίπτοντας το πρόγραμμα της τρόικας, ενώ εισηγούνται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης, με τίτλο «Οι σταθμοί της διαπραγμάτευσης» γράφει ότι ξεκινώντας από την Κύπρο, ο Αλ. Τσίπρας αρχίζει σήμερα την ευρωπαϊκή περιοδεία του για μια πολιτική λύση στο θέμα του χρέους, με θετικά μηνύματα τόσο από τη Γηραιά Ήπειρο όσο και από την Αμερική. Η εφ. αναφέρεται ακόμη και στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του επιτελείου του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ώστε να χαραχθεί η τακτική και να αποσταλούν στις κατάλληλες κατευθύνσεις τα απαραίτητα «μηνύματα» σχετικά με τις ελληνικές θέσεις. Σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Μεθαύριο τα σπουδαία» η εφ. σημειώνει ότι είναι καθοριστική η συνάντηση της Τετάρτης, του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει σε ένα εναλλακτικό σχέδιο με έκτακτη οικονομική βοήθεια και χωρίς τρόικα για την Ελλάδα. Προσθέτει τέλος ότι η ιταλική κυβέρνηση περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρώμη. Ακόμη με τίτλο «Νέο συμβόλαιο με γαλλική σφραγίδα» γράφει ότι όπως προέκυψε από την συνάντηση του υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι, η κυβέρνηση κερδίζει σημαντικούς πόντους, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων και διαβεβαιώσεων για στήριξη των ελληνικών θέσεων. Η εφ. προσθέτει ότι συνεχίζεται ο μαραθώνιος των επαφών του κ. Βαρουφάκη σε Λονδίνο και Ρώμη ενώ «κλειδί» για τις εξελίξεις θα αποτελέσουν και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με κεντρικό τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και υπέρτιτλο «Στροφή 180Ο στη ρητορική της κυβέρνησης μετά τη ¨ρήξη της Παρασκευής¨», γράφει ότι ο Γ. Βαρουφάκης στη συνάντησή του με τον Γάλλο υπ. Οικονομικών, με σαφώς ηπιότερη στάση, δήλωσε ότι «όποιος πρεσβεύει τη διαμάχη Βορρά – Νότου είναι εχθρός της ΕΕ» και πως «Η Γερμανία είναι ¨πνευματικός φάρος¨», επιμένοντας όμως στις κυβερνητικές θέσεις. Από την πλευρά του ο γάλλος ομόλογος του Μ. Σαπέν απάντησε «όχι» σε κούρεμα, «ναι» σε συζήτηση για ελάφρυνση χρέους και εποπτεία του προγράμματος από «τρίο»… αντι «τρόικας». Η εφ. προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Σουλτς για να «μαζέψει» της δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο κ. Βαρουφάκης. Επίσης αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ επεξεργάζεται σχέδιο στήριξης με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. Σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Αναδίπλωση Τσίπρα με τηλεφωνικό μαραθώνιο» η εφ. αναφέρεται στο μήνυμα του πρωθυπουργού μέσω Bloomberg για εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων, υπό το φόβο των αγορών. Σημειώνει ακόμη ότι ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με του κ.κ. Ντράγκι, Σουλτς και Ντάισελμπλουμ έδωσε διαβεβαιώσεις – προκειμένου να πέσουν οι τόνοι – ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί μονομερείς ενέργειες. Τέλος με τίτλο «No troika, no money» η εφημερίδα υποστηρίζει πως η ΕΕ διαμηνύει στην Ελλάδα «Ξεχάστε το κούρεμα». Σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Απότομη προσγείωση στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα», η εφ. κάνει λόγο για στροφή 180Ο στη ρητορική Βαρουφάκη και προβάλει τη διάψευση του Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στη δήλωση του Έλληνα υπ. Οικονομικών για επίσημο αίτημα συνάντησης στο Βερολίνο. Τέλος με τίτλο «Νέο σχέδιο στη συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα» γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι «Θα επιδιώξουμε συμφωνία για αλλαγή πορείας». Όσον αφορά στα σχέδια Γιούνκερ και με τίτλο «Στο τραπέζι έκτακτο σχέδιο για κάλυψη έως το καλοκαίρι» η εφ. γράφει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν λέει «ναι» σε μια νέου τύπου τρόικα και στον κατώτατο μισθό, αλλά «όχι» σε κούρεμα χρέους.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο «Με το πρωθυπουργικό Embraer ο Αλέξης πετάει για Ευρώπη» αναφέρεται στο μαραθώνιο συναντήσεων που ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Επίσης, η εφ. προβάλλει την δήλωση του υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη μετά την συνάντησή του με τον γάλλο ομόλογό του ότι «Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δις». Ακόμη, κάνει λόγο για ξαφνική στροφή από Γιούνκερ, αλλά και για νέο ψυχρό «όχι» από τη frau Μέρκελ για «κούρεμα» του χρέους.

Related posts