Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαΐ 2020
Media

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και τι γράφουν οι εφημερίδες

Κάθε εφημερίδα αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο το θέμα με τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα. Σίγουρα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Διαβάστε λοιπόν και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα.
Η ΑΓΟΡΑ με βασικό τίτλο «Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν τη νέα συμφωνία» παραθέτει την «ακτινογραφία των μέτρων -σοκ συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, που προσφέρει η κυβέρνηση στη τρόικα για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με την εφημερίδα το νέο πακέτο μέτρων, αφορά στο σύνολο των νοικοκυριών και θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Όπως σημειώνεται αναμένονται: αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα, εμβόλια, βιβλία, ξενοδοχεία και θέατρα. «Μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις». Μειώσεις μισθών και επιδομάτων στο δημόσιο καθώς και επιπλέον αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Η εφ. φιλοξενεί ακόμη αποκλειστικές δηλώσεις του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά «οι προσπάθειές σας δεν βρίσκονται στο τέλος τους…». Επίσης η εφ. προβάλλει αποκλειστική δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος χαρακτηρίζει «εθνικό στόχο τη συμφωνία με τους δανειστές» καθώς και συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη ο οποίος χαρακτηρίζει «ψευδαισθήσεις τα περί κατάργησης των μνημονίων με μια μονοκονδυλιά».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με κεντρικό τίτλο «Ο ΦΠΑ ‘’κλειδί’’ για επιστροφή της τρόικας» γράφει ότι η κυβέρνηση αναζητεί στους συντελεστές του ΦΠΑ εκείνο το «βαρύ δημοσιονομικό μέτρο» που θα πείσει την τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μελετάται η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% και του υψηλού συντελεστή κατά μισή μονάδα. Η εφ. σημειώνει ακόμη ότι οι δανειστές αναμένουν τις απαντήσει της κυβέρνησης στα καυτά ανοικτά μέτωπα έως σήμερα το πρωί για να αποφασίσουν αν υπάρχει η απαραίτητη σύγκλιση ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας και να ολοκληρωθεί ο έλεγχός της. Η εφ. προβάλλει ακόμη και δήλωση του επιτρόπου Μοσκοβισί ο οποίος τόνισε ότι «η Επιτροπή επιθυμεί να βρεθεί ένα βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα». Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στα τρία σενάρια που εξετάζονται για τους συντελεστές ΦΠΑ καθώς και στα σενάρια για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Η ΑΥΓΗ με κεντρικό τίτλο «Συμβόλαιο θανάτου συνυπογράφουν κυβέρνηση-τρόικα» γράφει ότι η κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος απάντησαν «ναι σε όλα», χωρίς προσχήματα και αστερίσκους στην τρόικα για να αποφύγουν τον αιφνίδιο θάνατο της κυβέρνησής τους και να φτάσουν, όπως-όπως, στις εκλογές με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση «εκτελεί» τους συνταξιούχους με περικοπή κατώτατων συντάξεων κατά 30%, αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 62 για όλους και αύξηση του συντελεστή 6% ΦΠΑ στα φάρμακα, που θα συμπαρασύρει και τις τιμές. Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα αναμένονται νέες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου και παρεμβάσεις στους συντελεστές ΦΠΑ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2,5 έως 3 δις ευρώ. Η εφ προβάλλει επίσης τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας σύμφωνα με την οποία «απέτυχε η στρατηγική του ‘’καλού μαθητή’’».

ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο στην πρώτη τους σελίδα «Η τρόικα πάτησε το κάστρο του ΦΠΑ» γράφουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αύξηση του χαμηλού συντελεστή 6,5% για τα ξενοδοχεία και αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, «μπας και επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα». Επίσης η εφ. σημειώνει ότι στο μεταξύ, οι τροϊκανοί, εξακολουθούν να δυσφορούν με τις 100 δόσεις και να εξαρτούν την τελική συμφωνία από τη μείωσή τους παρότι έχουν αρχίσει οι διακανονισμοί. Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα η χθεσινή άτυπη ενημέρωση από την ΕΚΤ προς επιλεγμένα ΜΜΕ ήταν αρνητικοί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος η εφ. προβάλλει τη θέση του Β. Σόιμπλε και του επιτελείου του πως υπάρχει ακόμη καιρός για συμφωνία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, τις παραινέσεις Μοσκοβισί για επίτευξη συμφωνίας καθώς και τη βεβαιότητα που εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με κεντρικό τίτλο «ΦΠΑ – φαρμάκι» γράφει ότι καταρρέουν «κόκκινες γραμμές» με αύξηση των έμμεσων φόρων για αρχή και προσθέτει πως υπάρχει σχέδιο αύξησης του υπερ-μειωμένου ΦΠΑ από 6,5% σε 8 έως 10%. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στις εκβιαστικές απαιτήσεις της τρόικας που ξεκίνησε από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με την εφ. μεταξύ των νέων προτάσεων που πρόκειται να υποβάλλει στους δανειστές η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο περιλαμβάνεται η αύξηση του φόρου, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, γεγονός που θα επιφέρει καταιγίδα ανατιμήσεων.

Το ΕΘΝΟΣ επικεντρώνει το βασικό πρωτοσέλιδο τίτλο του στο «νέο χάρτη αλλαγών στο ασφαλιστικό». Επίσης προβάλλει τις προτάσεις της κυβέρνησης στην τρόικα προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία και σημειώνει ότι ανεβαίνει στα 22 από τα 15 έτη ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, μπαίνει φρένο στις συνταξιοδοτήσεις πριν από τα 62 έτη, γίνονται πιο αυστηρά τα κριτήρια για την χορήγηση του ΕΚΑΣ και θα γίνεται με νέο τρόπο ο υπολογισμός όλων των συντάξεων. Η εφ. αναφέρεται ακόμη και στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ και κάνει λόγο για αυξήσεις σε ξενοδοχεία, φάρμακα και έντυπα. Ακόμη προβάλλει την έκθεση της TASK FORSE που κάνει λόγο για πιστωτική γραμμή με συμφωνία για μεταρρυθμίσεις καθώς και για τις πιέσεις Μοσκοβισί προς την Αθήνα για λήψη μέτρων.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με κεντρικό τίτλο «Κόκκινες γραμμές με … ροζ κορδέλες» γράφει για νέα σκληρά μέτρα που δεν αντέχει κανείς καθώς και για σοκ με τις συντάξεις. Η εφ. κάνει λόγο για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης ακόμα και στις πιο τρελές απαιτήσεις της τρόικας και σημειώνει πως έρχεται νέο μνημόνιο με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ενώ το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι το 2016. Σύμφωνα με το δημοσίευμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έρχονται μειώσεις μισθών για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων στο δημόσιο, τίθεται υπό αμφισβήτηση η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα και μπαίνει στο τραπέζι η καταστροφική αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με κεντρικό τίτλο «Στην πρέσα της τρόικας ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ» κάνει λόγο για ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για μέτρα 1 δις ευρώ εν όψει συμφωνίας και σημειώνει πως οι προστάσεις των δανειστών θα επιφέρουν σημαντικές ανατιμήσεις σε φάρμακα, τουρισμό και εκδόσεις.

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ προτάσσει ως βασικό πρωτοσέλιδο θέμα της τη «φυγή» 150 χιλιάδων ασφαλισμένων στη σύνταξη αν γίνου δεκτές οι αξιώσεις της τρόικας για το ασφαλιστικό. Η εφ. κάνει λόγο για άμεση απειλή για τα Ταμεία τα οποία αναμένεται να επιβαρυνθούν με 1,6 δις ευρώ. Το δημοσίευμα κάνει λόγο επίσης για επώδυνη συμφωνία με αλλαγές στον ΦΠΑ σημειώνοντας πως αναμένονται ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ έχουν τίτλο «Προς επώδυνο συμβιβασμό» και κάνουν λόγο για σκληρό μήνυμα από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν ακόμη ότι το παζάρι για το «κενό» φέρνει νέα μέτρα.

Related posts