Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Μαΐ 2021
Ελλάδα

Η δεύτερη Άλωση της Πόλης από μία προβοκάτσια!

Με πρόσχημα την έκρηξη βόμβας στο δήθεν σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη
οι Τούρκοι κατέστρεψαν τον ελληνισμό της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 1955

Του Τάσου Κ. Κοντογινανίδη
akontogiannidis@yahoo.gr

Στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης το ρολόι έδειχνε 6 μ.μ. της 6-9-1955, όταν ξαφνικά από τους γύρω δρόμους άρχισαν να καταφθάνουν με μεταφορικά μέσα φοιτητές, πολίτες και… αστυνομικοί με πολιτικά. Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί έκτακτο παράρτημα της εφημερίδας «Ισταμπούλ Εξπρές» που γίνεται ανάρπαστο από τους συγκεντρωμένους, λόγω της εντυπωσιακής πρωτοσέλιδης είδησης: «Κατέστρεψαν το σπίτι του πατέρα μας με βόμβα». Τον οκτάστηλο τίτλο της εφημερίδας συνόδευε κείμενο που περιέγραφε τη… φανταστική καταστροφή του σπιτιού όπου δήθεν γεννήθηκε ο Κεμάλ και στεγάζει το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης… ( Ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Χρυσαυγή Λαγκαδά…)
Η είδηση τους μεταβάλλει σ’ έναν μανιασμένο όχλο που ζητεί εκδίκηση κι ένα αόρατο χέρι τούς οδηγεί στη διπλανή λεωφόρο Πέραν, με τα ελληνικά καταστήματα, αλλά και στον Γαλατά, όπου διαμένουν χιλιάδες φιλήσυχοι Έλληνες. Και θα δούμε στη συνέχεια τα «έργα» αυτού του όχλου…

Το Εκτακτο παράρττημα της Ισταμπούλ Εξπρέςς φανατίζει τα πλήθη
Η αφορμή των γεγονότων αυτών έχει ως αφετηρία τα συμβαίνοντα στην Κύπρο, όπου ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ εναντίον της Βρετανίας βρισκόταν σε εξέλιξη, αφού οι προσπάθειες να πειστεί το Λονδίνο να αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού είχαν ναυαγήσει. Η Αγγλία, για να παραμείνει κυρίαρχη στην Κύπρο, καθοδηγεί και προτρέπει την Τουρκία να απαιτήσει δικαιώματα πάνω στο νησί. Την παροτρύνει να δημιουργήσει οργανώσεις που να προβάλλουν το σύνθημα «η Κύπρος είναι τουρκική». Η διπλωματική αυτή κίνηση σε βάρος της Ελλάδος εξάπτει τον φανατισμό του όχλου σε μια άνευ προηγουμένου ανθελληνική υστερία.
Φανατισμένα πλήθη στην πλατεία Ταξιμ
Αλλά κάτι θα έπρεπε να σοφιστούν για να πυροδοτήσουν το μίσος στους «αγανακτισμένους Τούρκους» εναντίον των Ελλήνων. Όλα ήταν μελετημένα. Στον κήπο του σπιτιού όπου τάχα γεννήθηκε ο Κεμάλ, στη Θεσσαλονίκη, τοποθετείται βόμβα και προκαλεί ασήμαντες υλικές ζημιές. Την τοποθέτησε, όπως αποκαλύφθηκε μετά, ο Τούρκος φύλακας του κτιρίου, Χασάν Μεχμέτογλου, ο οποίος την παρέλαβε από τον φοιτητή Οκτάι Εγκίν, γιο παλιού βουλευτή της Ροδόπης, τον οποίο επιβράβευσαν αργότερα, διορίζοντάς τον αρχηγό της Αστυνομίας στην Αγκυρα.
Λεηλασίες κατω από το βλεμα της Αστυνομίας
Την ώρα που γινόταν η έκρηξη της βόμβας στο προξενείο, οι εγκάθετοι στην πλατεία Ταξίμ, οπλισμένοι με ρόπαλα, λοστούς, μαχαίρια και διαρρηκτικά εργαλεία, ξεχύνονταν στους δρόμους για δράση! Με πρωτοφανή φανατισμό φωνάζουν συνθήματα: «Yikin, Kirin, giavourdour» (Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρης) και «Kahrolsun giavourlar» (Ανάθεμα στους γκιαούρηδες) και κινούνται προς τα ελληνικά μαγαζιά.
Με καταλόγους σπιτιών και καταστημάτων στα χέρια, τα οποία είχαν μαρκάρει νωρίτερα με μπογιές, σαρώνουν στο πέρασμά τους τα πάντα. Δεκάδες Έλληνες, κυρίως κληρικοί, κακοποιήθηκαν χωρίς έλεος και δολοφονήθηκαν.
Ο Έλληνας καταστηματάρχης ξυλοκοπειται
Εκκλησίες πυρπολήθηκαν, σπάνιες εικόνες, αγιογραφίες και σκεύη ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν και σχολεία με όλα τα περιουσιακά στοιχεία και με σπάνιους πίνακες έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Οι βάρβαροι κατέστρεψαν με μανία εργοστάσια, εστιατόρια και ξενοδοχεία Ελλήνων και έκαψαν γραφεία και πιεστήρια ελληνικών εφημερίδων.
Δεν σεβάστηκαν ούτε τους νεκρούς! Οι πατριαρχικοί τάφοι και τα σκηνώματα μεγάλων ευεργετών του έθνους στη Ζωοδόχο Πηγή (Βαλουκλιώτισσα), δέχονται την κανιβαλική συμπεριφορά και τη μανία του όχλου. Ο 90χρονος μοναχός Χρύσανθος Μαντάς βρίσκει τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες, ενώ βασανίζουν και αφήνουν ημιθανή τον Επίσκοπο Παμφιλίου Γεράσιμο. Στα Θεραπιά καίνε τη Μητρόπολη Δέρκων με τη βιβλιοθήκη της. Στο Μέγα Ρέμα σκοτώνουν από το πολύ ξύλο τον μητροπολίτη Ηλιουπόλεως Γεννάδιο…
Ο πατριάρχης Αθηναγόρας, τραγικός ηγέτης της Ορθοδοξίας, προσπαθεί να εμψυχώσει εκείνους που τρομοκρατημένοι ετοιμάζονται να φύγουν. Τις επόμενες ημέρες σχηματίζονται καραβάνια από Έλληνες που εγκαταλείπουν τη Βασιλεύουσα. Το σχέδιο των βαρβάρων πέτυχε… Η μανία των κάφρων μεταφέρεται στη Σμύρνη, όπου καίνε το ελληνικό προξενείο και επιτίθενται στα σπίτια των Ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ, τα λεηλατούν, βιάζουν γυναίκες, καίνε σημαίες, οικοσκευές και περιουσίες.
Και όταν οι εγκάθετοι ολοκληρώνουν το έργο τους, η τουρκική κυβέρνηση ευαρεστείται να… κηρύξει στρατιωτικό νόμο για να σταματήσουν τα έκτροπα… Οι τούρκοι παρακρατικοί σκότωσαν 14 Έλληνες, τραυμάτισαν σοβαρά 600, έκαψαν και λεηλάτησαν 4.340 καταστήματα, 2.600 χριστιανικά σπίτια,73 εκκλησίες, 26 σχολεία, 110 εστιατόρια, 21 εργοστάσια, 27 φαρμακεία, 3 εφημερίδες και όλα τα νεκροταφεία! Κι ενώ όλα αυτά τα υπέστησαν οι δύσμοιροι Έλληνες της Πόλης, οι μουσουλμάνοι της Θράκης απολάμβαναν και απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Related posts