Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Ιούν 2020
Auto-Moto

Η Daimler Trucks παρουσίασε το φορτηγό του μέλλοντος.

 

 

Ένα καινοτόμο όχημα, το Mercedes-Benz Future Truck 2025,  με το έξυπνο σύστημα Highway Pilot ολοκλήρωσε  με επιτυχία το πρώτο αυτόνομο ταξίδι του σε μια εθνική οδό κοντά στο Μαγδεμβούργο . Το σύστημα Highway Pilot που θα αναπτυχθεί περαιτέρω για χρήση σε οχήματα παραγωγής – θα λανσαριστεί το 2025, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

“Το φορτηγό του μέλλοντος είναι μία Mercedes-Benz η οποία οδηγείται αυτόνομα”. Ο Dr Wolfgang Bernhard, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler και υπεύθυνος για τα φορτηγά και τα λεωφορεία του ομίλου, τόνισε αυτό το σημείο όταν περιέγραφε το Mercedes-Benz Future Truck 2025, το οποίο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 3 Ιουλίου. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με το εξαιρετικά έξυπνο σύστημα υποβοήθησης Highway Pilot, που του επιτρέπει να οδηγείται εντελώς αυτόνομα σε ταχύτητες μέχρι 85 km/h. Η Daimler Trucks παρουσίασε το όχημα κάνοντας αναπαράσταση ενός ταξιδιού κατά μήκος ενός τμήματος του Α14 αυτοκινητοδρόμου κοντά στην πόλη του Μαγδεμβούργου, στον οποίο το φορτηγό ταξίδεψε σε εντελώς ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης.

Το Future Truck 2025 είναι η απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις και τις ευκαιρίες του μέλλοντος στον κλάδο των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.Το Future Truck 2025 ξεχωρίζει σε τρεις τομείς: στην αποτελεσματικότητα, στην ασφάλεια και στη συνδεσιμότητα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα μεταφορών προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και των καταναλωτών. Ο στόχος είναι η πλήρης σύνδεση του οχήματος με το περιβάλλον του. Αυτό ξεκινά από τον οδηγό, το ίδιο το όχημα, την υποδομή και τους διερχόμενους οδηγούς. Η παγκόσμια πρεμιέρα χαρακτηρίστηκε από μία εντυπωσιακή επίδειξη της τεχνολογίας του οχήματος υπό την παρουσία εκατοντάδων εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, κυβερνητικών αξιωματούχων, επιχειρηματιών, αναλυτών της κεφαλαιαγοράς και επενδυτών.

Μεταφορικές προκλήσεις του μέλλοντος

Η μελέτη “World Τransport Reports” που διεξήχθη από τους ειδικούς της εταιρείας ProgTrans προβλέπει ότι ο όγκος των εμπορευματικών μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθεί κατά περίπου 20% μεταξύ 2008 και 2025. Αντιθέτως, δεν θα υπάρξει σχεδόν καμία αλλαγή στα μερίδια που αντιστοιχούν στα μέσα μεταφορών. Αυτό σημαίνει ότι τα φορτηγά θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του συνόλου των εμπορευμάτων που μεταφέρονται οδικώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο όγκος των οδικών μεταφορών, μόνο στη Γερμανία θα αυξηθεί από 3,7 δισεκατομμύρια τόνους σήμερα, σε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2050, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας. Μείωση του κόστους των μεταφορών αυτών θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

 

Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, των διοδίων καθώς οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί καθιστούν την αγορά αλλά και το κόστος χρήσης ενός φορτηγού αρκετά υψηλά, ενώ υπάρχει μία δυσκολία στο να βρεθούν καλά καταρτισμένοι οδηγοί φορτηγών. Το Future Truck 2025 προσφέρει λύσεις που βασίζονται στην εκτεταμένη τεχνολογική ειδίκευση της Daimler. Ένα επιπλέον νέο σύστημα, γνωστό ως “Predictive Powertrain Control” χρησιμοποιεί πληροφορίες σχετικά με την τοπογραφία του δρόμου αλλά και χαρακτηριστικά της διαδρομής προκειμένου να ρυθμίζει τη λειτουργία του συστήματος μετάδοσης και να μεγιστοποιεί την οικονομία καυσίμου.

Το σύστημα Highway Pilot θα αναβαθμίσει σημαντικά το προφίλ εργασίας των οδηγών φορτηγών. Θα τους απελευθερώσει, όχι μόνο από την υποχρέωση να εκτελούν μονότονα καθήκοντα, αλλά θα τους δώσει επίσης περισσότερο χρόνο για εργασίες που διεξάγονταν στο παρελθόν από υπαλλήλους γραφείου.

 

Μαζί με πολλά νέα στοιχεία, το Future Truck 2025 περιλαμβάνει  συστήματα που είναι ήδη σε λειτουργία, για παράδειγμα στα επιβατικά αυτοκίνητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Daimler απέδειξε για άλλη μια φορά την ικανότητά της να μεταφέρει εντός του ομίλου την τεχνογνωσία. Με το Highway Pilot, η Daimler Trucks είναι πλέον ο πρώτος κατασκευαστής φορτηγών στον κόσμο, με στόχο την ανάπτυξη ενός αυτόνομου συστήματος οδήγησης για χρήση σε οχήματα παραγωγής.

 

Related posts