Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούλ 2024
SLIDER

Η αποχή του ΚΚΕ από τις εκλογές έφερε τον Εμφύλιο

Ο Στάλιν ήταν υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές της 31-3-1946 και κατά τον Δημητρώφ, αποχή  και ένοπλη εξέγερση ήταν «μεγάλη βλακεία!»

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη (*)

Αποχή δήλωσαν ΕΑΜ και ΚΚΕ, από τις πρώτες μεταπελευθερωτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 που όρισε  η κυβέρνηση Σοφούλη σε συνεννόηση με τους Άγγλους στις 7-2-46 και 13 υπουργοί και υφυπουργοί τους να παραιτούνται, επειδή η κυβέρνηση επέμενε στη διεξαγωγή τους. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ηγέτης του ΚΚΕ, στις 20 Μαρτίου, τελευταία μέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές, πήρε τον Πορφυρογιάννη και έφυγαν με πλοίο για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Πράγα στο Συνέδριο του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας, αφήνοντας πίσω Σιάντο και Ιωαννίδη να χειριστούν το θέμα της αποχής.

Η ψηφοφορία υπό το βλέμμα διεθνών παρατηρητών

Στη Θεσσαλονίκη, ο Ζαχαριάδης συναντά τον Μάρκο Βαφειάδη, υπεύθυνο Μακεδονίας του ΚΚΕ, στον οποίο δίνει εντολή για προειδοποιητικό χτύπημα στο Σταθμό του Λιτοχώρου Πιερίας κι εκείνος  μεταβιβάζει τον εντολή στους επικεφαλής του ΕΛΑΣ Βερμίου-Πιερίας (Τζαβέλα, Ελευθερίου, Ανδρεάδη). Το χτύπημα πραγματοποιείται λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, μ’ ένα τμήμα 33 ενόπλων του ΕΛΑΣ των Υψηλάντη (Αλέκος Ρόσιος, φιλόλογος καθηγητής στη Σιάτιστα) και Πάνου (καπνεργάτης από το Ροδολίβος Σερρών) με επικεφαλής, τον καπετάν Μπαρούτα. Επιτέθηκαν στον σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου με βλήματα όλμου, σκότωσαν  23 χωροφύλακες και  εθνοφύλακες στην τήρηση της τάξεως στις εκλογές, αιχμαλώτισαν άλλους τέσσερις, πήραν τον οπλισμό  του σταθμού και διέφυγαν. ΄Ηταν η αρχή του καταστρεπτικού Εμφυλίου πολέμου…

Ο Ζαχαριάδης όπως εικονίζεται στο αλφαβητάριο για τα παιδιά του Παιδομαζώματος στην… σλαβομακεδονική

Οι εκλογές διεξήχθησαν με την παρουσία 1.200 παρατηρητών του ΟΗΕ, που χωρισμένοι σε ομάδες είχαν διασκορπισθεί σ’ όλη την χώρα, αλλά όλα περιστράφηκαν στην αποχή. Η κυβέρνηση μιλούσε για 40% και το ΚΚΕ για 50%. Αν λάβουμε υπόψη  ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με τους εκλογικούς καταλόγους του 1936 χωρίς να αναθεωρηθούν, αφού δεν διεγράφησαν οι νεκροί  μιας δεκαετίας (πολέμου και κατοχής), η αποχή ήταν σχετικά μικρή. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ μιλούσε για διπλοψηφίες και νυχτερινές ψηφοφορίες… Το τι έλαβαν τα κόμματα, δεν ενδιαφέρει και τόσο, αλλά το τι επακολούθησε…

Την επομένη των εκλογών, για την επίθεση των Ελασιτών στο Λιτόχωρο, ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλει: «Οι αρχές και οι συμμορίες σκηνοθετούν δήθεν επιθέσεις  κομμουνιστών στο Λιτόχωρο Πιερίας! Προσοχή στις άτιμες προκλήσεις!» Και σημειώνει: «Η κυβέρνηση φρόντισε να εφοδιάσει τον Τύπο με διάφορα ψεύδη και προκλήσεις, ώστε να εμφανίζεται, η αντίθετη από την πραγματική εικόνα, της δράσης συμμοριών της δεξιάς…» Αποδίδει δηλαδή την επίθεση σε… προβοκάτσια της Δεξιάς… Αντίθετα η εφημερίδα της Δεξιάς «Εμπρός», γράφει όπως ακριβώς έγιναν τα πράγματα και τα αποδίδει σε κομμουνιστικές συμμορίες  (εξ ού και ο… Συμμοριτοπόλεμος!)

Ο Στάλιν και ο Γκεόργκι Δημητρώφ, αντίθετη στην αποχή

Από το ημερολόγιο του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρώφ, προκύπτει,  οτι, αν οι ΄Ελληνες κομμουνιστές άκουγαν τον Στάλιν, δεν θα χυνόταν άδικα τόσο αθώο αδελφικό αίμα… Κατά τον Δημητρώφ, «τα μέλη του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να βγούν από την κυβέρνηση Σοφούλη- Παπανδρέου. Καταπιάστηκαν με μια δουλειά για την οποία δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις τους. Φαίνεται υπολόγιζαν, ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβαινε στο Αιγαίο. Δεν μπορούσαμε να στείλουμε στην Ελλάδα δικά μας στρατεύματα. Οι Έλληνες (ΚΚΕ- αντάρτες) έκαναν μεγάλη βλακεία».

Ο Εμφύλιος ήταν μέγα λάθος!!! Μία δήλωση που είχε κάνει ο Χαρίλαος Φλωράκης στις 14-11-1998, σε συγκέντρωση ομογενών  στη Στοκχόλμη, προξένησε τότε ζωηρές εντυπώσεις: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα ήθελε να συμμετάσχει στις εκλογές του 1946, τουλάχιστον σ’ ορισμένες περιοχές, αλλά σεβάστηκε την απόφαση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ». Υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές ήταν και ο ΕΑΜίτης Ιωάννης Πασαλίδης, αλλά δεν εισακούστηκε.

Ο γραμματοκομιστής Μήτσος Παρτσαλίδης

Ο Μήτσος Παρτσαλίδης, κατά τον Φλωράκη, έφερε από την Μόσχα την εντολή  του Μολότωφ (καθ’ υπόδειξη Στάλιν) να πάρει το Κόμμα μέρος στις εκλογές. Ο Ζαχαριάδης αφού τον ρώτησε αν αυτή την εντολή την ανέφερε σε κανένα, απάντησε αρνητικά και τότε του είπε: «Μην το πεις πουθενά, έχει πάρει απόφαση η Ολομέλεια  της Κ.Ε. του ΚΚΕ τον Φλεβάρη του 1946. Αποκλείονται δεύτερες εκλογές. Οι εκλογές έχουν το χαρακτήρα νόμιμου πραξικοπήματος. Ο λαός δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα. Άφησε το, το Κόμμα είμαστε εμείς». Κατά την άποψη του Φλωράκη, ήταν λάθος του ΚΚΕ η αποχή όπως και του ΕΑΜ.  και συνεπώς υπαίτιοι για τις μετέπειτα εξελίξεις… Και ο Μάρκος Βαφειάδης, 30 χρόνια αργότερα θα δηλώσει «μας απέκρυψαν την εντολή του Στάλιν και οδηγηθήκαμε στον εμφύλιο πόλεμο».

Συμπερασματικά, ο Στάλιν ήταν υπέρ της Συμφωνίας της Γιάλτας και έπρεπε η Ελλάδα να ακολουθήσει τον δυτικό δρόμο… ΄Αλλωστε το ίδιο είχαν πράξει όλα τα Κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης.

 

(*)

akontogiannidis@yahoo.gr

Στη βασική φωτογραφία : Οι  οργανωτές της επίθεσης στο Λιτόχωρο με επικεφαλής, (δεξιά), Υψηλάντη  (Αλ. Ρόσιος)