Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Αυγ 2022
Απόψεις

Η αποχή του ΚΚΕ  από τις εκλογές έφερε τον Εμφύλιο το 1946

 

Ο Στάλιν ήταν υπέρ των εκλογών, ενώ ο Δημητρώφ χαρακτήρισε την αποχή  από τις εκλογές και την ένοπλη εξέγερση «Μεγάλη βλακεία!»

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

 Στις αρχές Φεβρουαρίου 1946, ενώ η κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη σε συνεννόηση με τους Άγγλους, όρισαν για την 31η Μαρτίου, τις πρώτες μεταπελευθερωτικές βουλευτικές εκλογές, ΕΑΜ  και ΚΚΕ δήλωσαν ( 7-2-46) αποχή, ενώ 13 υπουργοί και υφυπουργοί παραιτήθηκαν  επειδή η κυβέρνηση Σοφούλη επέμενε στην διεξαγωγή τους. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ηγέτης του ΚΚΕ, στις 20 Μαρτίου, τελευταία μέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές, πήρε τον Πορφυρογιάννη και έφυγαν με το βαπόρι για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Πράγα στο Συνέδριο του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας, αφήνοντας πίσω Σιάντο και Ιωαννίδη να χειριστούν το θέμα της αποχής.

Ψηφοφορία κάτω από το βλέμμα διεθνών παρατηρητών

Στη Θεσσαλονίκη, ο Ζαχαριάδης συναντά τον Μάρκο Βαφειάδη, υπεύθυνο Μακεδονίας του ΚΚΕ, στον οποίο δίνει εντολή για προειδοποιητικό χτύπημα στο Σταθμό του Λιτοχώρου Πιερίας κι εκείνος  μεταβιβάζει τον εντολή στους επικεφαλής των Ελασιτών Βερμίου και Πιερίας ( Τζαβέλα, Ελευθερίου, Ανδρεάδη). Το χτύπημα πραγματοποιείται λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, μ’ ένα τμήμα 33 ενόπλων του ΕΛΑΣ των Υψηλάντη (Αλέκος Ρόσιος, φιλόλογος καθηγητής στη Σιάτιστα) και Πάνου (καπνεργάτης από το Ροδολίβος Σερρών) με επικεφαλής, τον καπετάν Μπαρούτα. Επιτέθηκαν στον σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου με βλήματα όλμου, σκότωσαν  23 χωροφύλακες και  εθνοφύλακες που προορίζονταν για την τήρηση της τάξεως στις εκλογές, αιχμαλώτισαν άλλους τέσσερις, πήραν τον οπλισμό  του σταθμού και διέφυγαν.

΄Ηταν η αρχή του καταστρεπτικού Εμφυλίου πολέμου… Κυβέρνηση και Τύπος, μίλησαν για μια συμμορία κομμουνιστών  που επιτέθηκε στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου. Για συμμορίες που έδρασαν έγραψε κι ο «Ριζοσπάστης» και η γενίκευση της σύρραξης ονομάστηκε στην εξέλιξη της… «Συμμοριτοπόλεμος».

Οι εκλογές διεξήχθησαν με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, αλλά όλα περιστράφηκαν στην αποχή. Η κυβέρνηση μιλούσε για 40% και το ΚΚΕ για 50%. Αν λάβουμε υπόψη  ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με τους εκλογικούς καταλόγους του 1936 χωρίς να αναθεωρηθούν, αφού δεν διεγράφησαν οι νεκροί  μιας δεκαετίας (πολέμου και κατοχής), η αποχή ήταν σχετικά μικρή. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ μιλούσε για διπλοψηφίες και νυχτερινές ψηφοφορίες… Το τι έλαβαν τα κόμματα, δεν ενδιαφέρει και τόσο, αλλά το τι επακολούθησε…

Ο Στάλιν και ο Γκεόργκι Δημητρώφ

Την επομένη των εκλογών,  για την επίθεση των Ελασιτών στο Λιτόχωρο, ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλει: « Οι αρχές και οι συμμορίες σκηνοθετούν δήθεν επιθέσεις  κομμουνιστών στο Λιτόχωρο Πιερίας! Προσοχή στις άτιμες προκλήσεις! Και σημειώνει: Η κυβέρνηση φρόντισε να εφοδιάσει τον Τύπο με διάφορα ψεύδη και προκλήσεις, ώστε να εμφανίζεται, η αντίθετη ακριβώς από την πραγματική εικόνα, της δράσης συμμοριών της δεξιάς… Αποδίδει δηλαδή την επίθεση σε… προβοκάτσια της Δεξιάς… Αντίθετα η εφημερίδα της Δεξιάς «Εμπρός» γράφει  όπως ακριβώς έγιναν τα πράγματα και τα αποδίδει σε κομμουνιστικές συμμορίες  ( εξ ού και ο… Συμμοριτοπόλεμος!)

Ο Ζαχαριάδης όπως εικονίζεται στο αλφαβητάριο για τα παιδιά του Παιδομαζώματος…

Από το ημερολόγιο του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρώφ, προκύπτει,  οτι, αν οι εγχώριοι κομμουνιστές άκουγαν τον Στάλιν, δεν θα χυνόταν άδικα τόσο αθώο αδελφικό αίμα… Κατά τον Δημητρώφ, «τα μέλη του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να βγούν απο την κυβέρνηση Παπανδρέου. Καταπιάστηκαν με μια δουλειά για την οποία δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις τους. Φαίνεται υπολόγιζαν οτι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβαινε στο Αιγαίο. Δεν μπορούσαμε να στείλουμε στην Ελλάδα δικά μας στρατεύματα. Οι Έλληνες (  το ΚΚΕ και οι αντάρτες ) έκαναν μεγάλη βλακεία».

Ο Εμφύλιος ήταν μέγα λάθος!!! Μία δήλωση που είχε κάνει ο Χαρίλαος Φλωράκης στις 14-11-1998, σε συγκέντρωση ομογενών  στη Στοκχόλμη, προξένησε τότε ζωηρές εντυπώσεις: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα ήθελε να συμμετάσχει στις εκλογές του 1946, τουλάχιστον σ’ ορισμένες περιοχές, αλλά σεβάστηκε την απόφαση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ».

Ο γραμματοκομιστής Μήτσος Παρτσαλίδης

Στάλιν: Πάρτε μέρος στις εκλογές!

Ο Μήτσος Παρτσαλίδης, κατά τον Φλωράκη, έφερε από την Μόσχα την εντολή  του Μολότωφ ( υπόδειξη Στάλιν) να πάρει το Κόμμα μέρος στις εκλογές, αλλά ο Ζαχαριάδης  δεν το δεχόταν. «Άφησε το, το Κόμμα είμαστε εμείς» του απάντησε. Και την άποψη του ο Ζαχαριάδης την αποτυπώνει στην απόφαση της Β΄ Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ τον Φλεβάρη του 1946: «Αποκλείονται δεύτερες εκλογές. Οι εκλογές έχουν το χαρακτήρα νόμιμου πραξικοπήματος. Ο λαός δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα…» Δηλαδή, ήταν λάθος του ΚΚΕ η αποχή όπως και του ΕΑΜ  και συνεπώς υπαίτιοι για τις μετέπειτα εξελίξεις…

Δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για το χτύπημα στο Λιτόχωρο που το αποδίδει… σε συμμορίες της Δεξιάς!…

 

Δημοσίευμα του «Εμπρός» που μιλά για κομμουνιστικές συμμορίες που χτύπησαν στο Λιτόχωρο…

Στη βασική φωτογραφία : Δεξιά ο Υψηλάντης (Αλ. Ρόσιος) που πήρε μέρος στην επίθεση στο Λιτόχωρο. Μαζί του ο Πέτρος Ανταίος ( Σταμ. Γιαννακόπουλος) και Σπύρος ( Πέτρος Ρούσος)

 

Τάσος Κοντογιαννίδης

akontogiannidis@yahoo.gr

 

 

Related posts