Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Φεβ 2021
SLIDER

Η απόφαση του Eurogroup, Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών,νοηματοδοτεί πλέον την «αλληλεγγύη της Ευρώπης»

Γράφει ο Γιώργος Συριόπουλος

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν χθες τα μεσάνυχτα σε μια καταρχήν συμφωνία προκειμένου να διατεθούν περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού. Αναμένουν, ωστόσο, από τους ηγέτες καθοδήγηση για τα μέσα και τις πηγές χρηματοδότησης της ανάκαμψης, συνδέοντας την επόμενη φάση με τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών, σε συνεδρία τύπου ECOFIN, αφού μετείχαν και οι 27 υπουργοί της ΕΕ, κλείστηκε σε συνεδρίαση διάρκειας μόλις 45 λεπτών της ώρας, μετά από τρείς διαδοχικές αναβολές έναρξης της συνεδρίασης, που είχε αρχικό σάλπισμα στις 18:00, ώρα Ελλάδας.

EUROGROUP ΣΕ… ΔΟΣΕΙΣ

Από το Eurogroup είχαμε συνηθίσει να περιμένουμε αποφάσεις για δόσεις. Αυτή τη φορά πήραμε ένα Eurogroup σε δόσεις, αφού και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν επιβεβαίωση του έντονου παρασκηνίου μεταξύ Λισαβώνας – Βρυξελλών – Λουξεμβούργου – Βερολίνου – Ρώμης – Παρισιού – Μαδρίτης και Χάγης.

Το τελικό ανακοινωθέν έπρεπε να συμβιβάζει αντιφατικές θεωρήσεις της έννοιας της ‘αλληλεγγύης’ των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Η Ολλανδία απέρριπτε τα δάνεια άνευ όρων. Η Γερμανία απέρριπτε τα ‘ευρωομόλογα’. Η Αυστρία ήθελε οι ‘απορρίψεις’ να διατυπώνονται ξεκάθαρα. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία ήθελαν τα χρήματα να διατεθούν με σύντομες διαδικασίες και εκτός ελέγχου των δημοσιονομικών πλαισίων. Τελικώς, προέκυψε ακόμη μια… δημιουργική ασάφεια!

Η τηλεδιάσκεψη άρχισε, μετά από τρεις διαδοχικές αναβολές, στις 22:30 ώρα Ελλάδας και τελείωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα με έναν ομόφωνο και πανηγυρικό συμβιβασμό, αφού είχαν τροποποιηθεί οι διατυπώσεις που προκαλούσαν ενστάσεις ως την τελευταία στιγμή από την Ολλανδία και την Αυστρία.

ΔΙΧΤΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 540.000.000 ΕΥΡΩ

Η συμφωνία εστιάζει στην κινητοποίηση δανείων ύψους € 540.000 εκατομμυρίων, μέσω του ESM (€240 δισ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (€200 δισ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (€100 δισ) δημιουργώντας δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, για τις επιχειρήσεις και για τις χώρες.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ… ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ

Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου Ταμείου Ανάκαμψης της  ευρωπαϊκής Οικονομίας, αλλά χωρίς αναφορά σε ‘κοινό χρέος’ παρά με τη μνεία ότι εναπόκειται στους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν για το ύψος και τις πηγές χρηματοδότησης αυτού του προσωρινού Ταμείου, συμπεριλαμβάνοντας καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα αλλά και μέρος του προϋπολογισμού της Ένωσης, που θα αναπροσαρμοστεί πλέον από την Επιτροπή.

Το πιθανότερο είναι ένα μεγάλο μέρος του νέου (ακόμη μη συμφωνημένου) ΠΔΠ 2021-2027 να βαφτιστεί ‘εφαλτήριο ανάκαμψης, με θεμέλια τις δαπάνες για την Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή μετάβαση.

Στον αντίποδα, πάντως, και έχει σημειολογική αξία αυτό, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την επιβολή φόρου CO2 για τη βιομηχανία, με ισχύ από το 2021. “Δεν είναι σκόπιμο να σπαράξουμε εταιρείες που πλήττονται σκληρά από την κρίση κορωνοϊού”, φέρεται να υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί των Κάτω Χωρών, όπως γράφει η Financieele Dagblad.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΣ ΜΕ ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Σημείο τριβής ως την τελευταία στιγμή ήταν η προϋπόθεση δανεισμού από τον  ESM. Τελικώς, η Χάγη ικανοποιήθηκε με την ρητή αναφορά ότι μόνον η δανειοδότηση που θα προορίζεται για δαπάνες σχετικές με την υγειονομική κρίση δεν θα συνδέεται με δημοσιονομικούς όρους.

Η Γερμανία απέρριψε την πρόταση για την αμοιβαιοποίηση χρέους, αλλά οι υπουργοί συμφώνησαν να «διερευνήσουν» νέες πηγές χρηματοδότησης της ανάκαμψης υπό την καθοδήγηση των ευρωπαίων ηγετών.

Ιταλία και Ισπανία δέχτηκαν την προσφορά για πιστωτική γραμμή με μόνη απαίτηση πρόσβασης τη δέσμευση να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Η χορηγούμενη πρόσβαση θα είναι ύψους έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, με έτος αναφοράς το 2019. Ωστόσο, Ρώμη και Μαδρίτη δεν εγκαταλείπουν την ιδέα για “κοινούς μηχανισμούς χρηματοδότησης της οικονομικής ανάκαμψης”, ενόσω η Ολλανδία την απορρίπτει προκαταβολικά.

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ… ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

‘Κρίση χωρίς προηγούμενο, μέτρα χωρίς προηγούμενο, ταχύτητα χωρίς προηγούμενο, σε αποφάσεις που φτάνουν σχεδόν στο 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ’, ήταν η αξιολόγηση της συμφωνίας από τον Μάριο Σεντένο.

‘Ενθουσιασμένη, για την καινοτόμο συμφωνία’, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

‘Τα ευρω-ομόλογα μπήκαν στο τραπέζι. Οι όροι του EMS αφαιρέθηκαν από τον πίνακα. Καταθέτουμε μια φιλόδοξη πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα αγωνιστούμε γι’ αυτήν την πρόταση’, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομιικών, Ρομπέρτο Γλουαλτιέρι.

‘Ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπιστούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού’, ήταν το σχόλιο το Χρήστου Σταϊκούρα, επισημαίνοντας πως ‘αυτή η απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες, μελλοντικά, ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες’.

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ… ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΣ…

Η Χάγη απαιτούσε, ως αργά το βράδυ, τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να συνδέονται απαραίτητα με την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη διόρθωση των ανισορροπιών του ελλείμματος και του χρέους μόλις ξεπεραστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Υγεία, ενώ η Αυστρία ζητούσε να περιληφθεί η απόρριψη της λύσης των ‘κορωνο-ομολόγων’.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας επέμενε στην ανάγκη σύναψης ενός ‘Μνημονίου’ (MOU)!  Όρος τοξικός για το Νότο της Ευρώπης. Απαλείφθηκε με τη λύση της πιστωτικής γραμμής και διάφορους διαφορικούς νομικισμούς στον προφορικό λόγο του κ. Ρέγκλινγκ, που προσπάθησε να εξηγήσει πως η για πρώτη φορά χρήση του ‘εργαλείου’ ECCL, δηλαδή της ‘Ενισχυμένων Προϋποθέσεων Πιστωτικής Γραμμής’ είναι μια επικών διαστάσεων απάντηση στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομερείς για τη διαδικασία χορήγησης δανεισμού μέσω αυτό του μηχανισμού του ΕΜΣ. Και κυρίως το πως θα διερμηνευθούν οι απαραίτητες εκθέσεις ‘ενισχυμένης εποπτείας’ που βασίζονται σε μηνιαίες αποστολές στοιχείων, τεστ αντοχής των τραπεζών και έναν διευρυμένο ανεξάρτητο έλεγχο των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης.

Ο Ολλανδός, Βόπκε Χόκστρα, είχε εντολή, από το Κοινοβούλιό του, να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία θα καθιστούσε τις Κάτω Χώρες υπεύθυνες για το δημόσιο χρέος μιας άλλης χώρας.

Βέβαια, αν η ‘αλληλεγγύη’ μεταφράζεται σε δάνεια… οι τράπεζες θα έπρεπε να είναι φιλανθρωπικές ΜΚΟ. Αλλά… αυτό είναι μια άλλη ανάγνωση, που δεν ταιριάζει ούτε με το μήνυμα του Ιησού, τη Μεγάλη Πέμπτη, που έδωσε θέση στο τραπέζι της Θείας Μετάληψης ακόμη και στον Ιούδα.

Μετά… ξεκίνησε η πορεία των Παθών.

 

 

Related posts