Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2022
Media

Οι αντιδράσεις του Eurogroup και οι τοποθετήσεις των σχολιαστών των εφημερίδων

 

 
Τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, οι εκτιμήσεις, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς και οι περαιτέρω κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι ρυθμίσεις για τα αδήλωτα εισοδήματα, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα, τα εσωκομματικά της ΝΔ, η δίκη της Χρυσής Αυγής, οι δηλώσεις Χαρδούβελη, η δίκη για την υπόθεση της Siemens,  η συγκρότηση της επιτροπής για τις Γερμανικές οφειλές και το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.
 
EUROGROUP
 
ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «Πρεμιέρα στο παζάρι» γράφουν ότι αρχίζουν αύριο στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με την εφ. οι συναντήσεις με τους δανειστές θα γίνονται σε Βρυξέλλες και Αθήνα αν και όπως σημειώνει η εφ. η άφιξη τεχνικών κλιμακίων στην πρωτεύουσα παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως μια σπάνια πιθανότητα, την οποία όμως δεν αποκλείει. Πάντως, η διακήρυξη ότι η πολιτική ηγεσία δεν θα συναντάται με τα τεχνικά κλιμάκια παραμένει στο τραπέζι. Η εφ. προβάλλει επίσης τη δήλωση του Γ. Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup ο οποίος τόνισε ότι «Αν συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και αρχίσει η εφαρμογή τους θα μπορούσε να υπάρξει χρηματοδότηση σε φάσεις». Ακόμη η εφ. με τίτλο «Ο Γιάνης είναι επικεφαλής, όχι ο Γιάννης» αναφέρεται στη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν πριν την έναρξη του χθεσινού Eurogroup, ότι η ομάδα που θα είναι υπεύθυνη για τις συζητήσεις θα στηρίζεται στον αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και σημειώνει πως η κυβέρνηση διέψευσε τη φήμη περί αντικατάστασης του Βαρουφάκη από τον Δραγασάκη.
 
H ΑΥΓΗ,  με κεντρικό τίτλο «Κερδίζει έδαφος η ελληνική πρόταση» και υπέρτιτλο «Πράσινο φως για συζήτηση από το Eurogroup» κάνει λόγο για θετικό κλίμα στην κατεύθυνση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Προβάλει επίσης και τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι θα γίνει εκταμίευση της δόσης ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες αύριο στις Βρυξέλλες θα γίνει η πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων ενώ προβάλλονται και οι δηλώσει του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη ότι κατά το χθεσινό Eurogroup έγινε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας. Σύμφωνα με την εφ. η χθεσινή εξέλιξη καθιστά οριστικά παρελθόν την τρόικα και τις μνημονιακές πολιτικές και ανοίγει τον δρόμο σε μια νέα φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης της χώρας. Η εφ. προβάλλει επίσης την κυβερνητική θέση ότι ήταν θετική η εξέλιξη στο Eurogroup ενώ υπάρχει και βούληση για λύση και στο χρηματοδοτικό. Επίσης γίνεται αναφορά στη διάψευση των δηλώσεων του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ ότι τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αναλαμβάνει κατ’ ουσίαν ο Γ. Δραγασάκης αντί του Γ. Βαρουφάκη. Η εφ. συγκεκριμένα προβάλλει τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο οποίος τόνισε «έχουμε υπουργό Οικονομικών». Τέλος η εφ. προβάλλει και την κυβερνητική θέση για δημοψήφισμα η οποία συνοψίζεται στη φράση «Δεν είναι επιλογή μας, αλλά δεν το απεμπολούμε».
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με κεντρικό τίτλο «Πρώτα συμφωνία και μετά δόσεις» και υπότιτλο « Αποφάσισε το Eurogroup – Αξιολόγηση από την ‘’τρόικα’’ σε Βρυξέλλες και Αθήνα» γράφει ότι χθες το Eurogroup αποφάσισε πρώτα συμφωνία με την «τρόικα» σε ένα πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων και μετά – στο μέτρο που τα συμφωνηθέντα υλοποιούνται – εκταμίευση δόσεων. Όπως γράφει η εφ. ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν προκαταβολές αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και εφαρμογή. Αν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και αρχίσει η εφαρμογή, τότε εγώ είμαι ανοικτός στο να υπάρξει εκταμίευση σε δυο μέρη». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπό την πίεση της εξάντλησης των ταμιακών διαθεσίμων του δημοσίου, από αύριο θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στις Βρυξέλλες, ενώ θα υπάρξουν και τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων θα είναι η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη προτείνει η Αθήνα, αλλά και άλλων που δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ο κ. Γ. Βαρουφάκης στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και της λίστας που έστειλε στις 24 του ίδιου μήνα στους ομολόγους του. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωράει, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους εταίρους σε μέτρα που έχουν δημοσιονομικό κόστος ή επηρεάζουν του τραπεζικό σύστημα. Ακόμη η εφ. σε ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα» γράφει πως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και νέες προς υλοποίηση μεταρρυθμίσεις, ενώ ζητούν να ξεπεραστεί η χρηματοδοτική ασφυξία.
 
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ,  με κεντρικό τίτλο «Χαλαρώνει ο κλοιός» και υπέρτιτλο «Οξυγόνο στην οικονομία δίνει η έναρξη των τεχνικών συζητήσεων» κάνει λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία από την πολιτική λύση στο Eurogroup. Όπως σημειώνει η εφ. η άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, δημιουργεί ανακούφιση στην κυβέρνηση. Η καταρχήν αποδοχή των ελληνικών προτάσεων και το σαφές μήνυμα της Αθήνας ότι επιθυμεί λύση πάνω στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου χαλάρωσε τον κλοιό της πιστωτικής ασφυξίας που είχε επιβληθεί το τελευταίο διάστημα. Σε άλλο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Κυβέρνηση: Πήραμε αυτό που επιδιώκαμε» η εφ. γράφει πως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αίσθημα ανακούφισης από το αποτέλεσμα του Eurogroup, ωστόσο αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η επίθεση που δέχεται ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης, με «τελευταίο, αλλά όχι έσχατο», όπως προβλέπουν, το επεισόδιο με τον Ιρλανδό ομόλογό του, ο οποίος ζήτησε την αντικατάσταση του Έλληνα υπουργού από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Ακόμη, σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος για τις τεχνικές διαβουλεύσεις» η εφ. γράφει ότι η αποδοχή της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της τεχνικής επεξεργασίας του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στους δανειστές άλλαξε το κλίμα στη χθεσινή σύνοδο των «19». Όπως σημειώνει η εφ. οι τεχνικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν τελικά στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Τέλος η εφ. προβάλλει τη δήλωση Βαρουφάκη μετά τη λήξη του Eurogroup ότι «προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
 
Το ΕΘΝΟΣ με  βασικό τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος για τη συμφωνία» σημειώνει ότι το Eurogroup αποφάσισε να ξεκινήσουν από αύριο οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας-Θεσμών, ενώ η κυβέρνηση βάζει  ξεκινά τις προωθήσεις των μεταρρυθμίσεων για την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά θετικά τις εξελίξεις υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν δεκτές , ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι πέραν των ελληνικών παρεμβάσεων που  έκανε η κυβέρνηση στη λίστα υπάρχει και συζήτηση για σειρά αλλαγών και νομοθετημάτων που προτείνουν οι εταίροι. Στο ρεπορτάζ προστίθεται επίσης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στην ατζέντα των δανειστών , ενώ όσον αφορά το επιχείρημα Ντάισελμπλουμ ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος  , η εφημερίδα υποστηρίζει ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Μαξίμου , αντικρούει τις επιθέσεις υπενθυμίζοντας την πρόσφατη λαϊκή εντολή και την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου και θα ανταλλάξουν απόψεις για την ανεργία και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.
 
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με βασικό τίτλο «Νέα περαίωση και επιστροφή τρόικας» αναφέρεται στις αποφάσεις και στο παρασκήνιο του χθεσινού Eurogroup και σημειώνει σε ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες ότι τα ίδια πρόσωπα μέσω Βρυξελλών  θα αξιολογούν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Στο ρεπορτάζ προστίθεται ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια στη διάρκεια της αξιολόγησης και θα φέρνει ισοδύναμα σε κάθε δημοσιονομική απόκλιση .Επίσης σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο ‘Ελπίζουν σε στήριξη ενώ ακόμα ψάχνουν για μεταρρυθμίσεις» η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για άμεση λύση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει προτού καν αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Η εφημερίδα επίσης κάνει λόγο ομολογία Βαρουφάκη γα ελλιπή λίστα μεταρρυθμίσεων που υπόσχεται μεταρρυθμίσεις σε …κύματα  και προσθέτει δήλωση του υπ. Οικονομικών σύμφωνα με την οποία ¨η διαδικασία των τεχνοκρατών οι οποίοι έρχονταν στην Αθήνα και επέβαλλαν λύσεις στα ελληνικά υπουργεία έχει τελειώσει. Είναι κομμάτι της ιστορίας». Ακόμα σε άλλο ρεπορτάζ με τον τίτλο «Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης και …σύννεφα Βαρουφάκη» η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Ιρλανδού υπ. Οικονομικών σχετικά με την απομάκρυνση Βαρουφάκη από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τη αντικατάστασή του από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη καθώς και στο ότι η ελληνική κυβέρνηση αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες αφού σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη  υπάρχουν τέσσερις λόγοι που χαρακτηρίζουν θετικό το αποτέλεσμα.
 
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο «Eurogroup: Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τεχνικά κλιμάκια» σημειώνει ότι το Μαξίμου βλέπει χαλάρωση της ασφυξίας και ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων  συμφωνήθηκε αφού πρώτα ο υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης αποδέχθηκε ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα έχουν  δημοσιονομικές χρηματοπιστωτικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις θα περνούν από τον έλεγχο των δανειστών. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι ο Γ. Βαρουφάκης υπέβαλλε τρείς νέες προτάσεις μέτρων που προέρχονται από το mail Χαρδούβελη  και προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν άλλα δύο πακέτα με επτά-οκτώ προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Επίσης  άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται στις δηλώσεις του Ιρλανδού υπ. Οικονομικών περί «καπελώματος» του Γ. Βαρουφάκη από τον Γ. Δραγασάκη, οι οποίες προκάλεσαν την άμεση διάψευση από το Μαξίμου. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει και τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Γιούνκερ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ,με στόχο την αντιστροφή του κλίματος και την περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων.
 
 
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ – ΜΜΕ
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Μέρκελ: Έχουμε δύσκολο δρόμο», γράφει ότι την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έθεσε ως στόχο η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ, με προϋπόθεση, όμως, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την ε/φ, η κα Μέρκελ δήλωσε από το Τόκιο, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».
 
Η ΑΥΓΗ υπό τον γενικό τίτλο «Eurogroup: Πράσινο φως για συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε αντιδράσεις ξένων αξιωματούχων υπό τους εξής υπότιτλους: «Σόιμπλε: ‘Όχι μονομερείς ενέργειες», σύμφωνα με την ε/φ απότομος και μάλλον ολιγόλογος ήταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε ο οποίος προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και να εφαρμόσει το πρόγραμμα και «Μέρκελ και Γιούνκερ θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ», η ε/φ αναφέρεται σε δηλώσεις της Α. Μέρκελ από το Τόκιο ότι «ο πολιτικός μας στόχος είναι ότι φυσικά η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Τέλος, η ε/φ γράφει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit… η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης».
 
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο «Ενόχληση Σόιμπλε για το δημοψήφισμα», και υπέρτιτλο «Την τήρηση των δεσμεύσεων από την Αθήνα ζήτησε η Μέρκελ», γράφει ότι τρεις φορές χρησιμοποίησε τον όρο «τρόικα» ο Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup μη κρύβοντας τη δυσφορία του για τα όσα περί δημοψηφίσματος είπε ο Γ. Βαρουφάκης στην Corriere della Sera. «Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Σόιμπλε. Τέλος, η ε/φ σημειώνει ότι νωρίτερα από το Τόκιο η  Α. Μέρκελ έκανε λόγο για πολύ δύσκολο δρόμο σε ότι αφορά την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «έχω πει επανειλημμένως ότι πολιτικός μας στόχος είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάτι για το οποίο έχουμε εργαστεί πολλά χρόνια». Η ε/φ αναφέρεται και σε δημοσίευμα των Financial Times, σημειώνοντας ότι οι συνεχείς προστριβές της Ελλάδας με τους δανειστές προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ευρώπη. Πολλά κορυφαία στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών τόνισαν στους Financial Times ότι ένα Grexit θα προκαλούσε χάος στην Ευρώπη.
 
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με τίτλο «Θετικοί για Eurogroup αρνητικοί για Καμμένο», γράφει ότι με αισιοδοξία υποδέχτηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ τη χθεσινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Αντίθετα, οι Γερμανοί πολιτικοί αντέδρασαν στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, ότι αν οι εταίροι – πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» για τους μετανάστες.
 
ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο «’Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο δρόμο’», κάνει λόγο για νέο μήνυμα από Μέρκελ στην Αθήνα. Η ε/φ σημειώνει ότι ‘Όχι’ στο ενδεχόμενο ενός Grexit είπε η Α. Μέρκελ, η οποία δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν και εκκρεμότητες.
 
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο «Μέρκελ: Στόχος η Αθήνα να μείνει στο ευρώ», αναφέρεται στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου από το Τόκιο ότι αποτελεί πολιτικό στόχο η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Υπό τον τίτλο «Bloomberg: Στο τραπέζι πάλι η στήριξη από ELA», γράφει ότι όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Bloomberg και Reuters επικαλούμενα αξιωματούχο της ΕΚΤ, εντός της εβδομάδας η ΕΚΤ αναμένεται να επανεξετάσει τη συνέχιση της στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA). Τέλος, υπό τον τίτλο «Να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα» η ε/φ αναφέρεται σε δηλώσεις του υφυπουργού Άμυνας της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Τοντεσκινί από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του γαλλικού τμήματος των συμμαχικών νεκροταφείων Ζέπενλικ. «Η Γαλλία επιθυμεί να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα από την Ευρώπη για να μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», σημείωσε, κατά την ε/φ, ο Γάλλος αξιωματούχος.
 

Related posts