Επιστροφή στην κορυφή
Κυριακή, 17 Δεκ 2017
 
 

Η ανταπόκριση του κόσμου στο Λονδίνο δεν σταματά στα λόγια και στα δάκρυα

Δευτέρα, 19 Ιούνιος 2017 - 11:03

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

Του Πέρη Χαλάτση

Την ήμερα που ξέσπασε η φωτιά στο Grenfell Tower στον πύρινο πύργο, όπου έχασαν τη ζωή τους 58 άνθρωποι βρισκόμουν στο Λονδίνο. Έφθασα μέχρι το σημείο που επέτρεπαν οι αστυνομικές αρχές την προσέγγιση στο κτίριο. Η κινητοποίηση ήταν  τεράστια αλλά δυστυχώς ο κατάλογος των νεκρών ατέλειωτος.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ευαισθησία των ανθρώπων εκεί. Όλοι προσφερόντουσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες. Και ενώ τις επόμενες ώρες της μεγάλης  καταστροφής, οι πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειες για να σβήσουν τη φωτιά και οι ειδικές μονάδες έβρισκαν μέσα στο κτίριο απανθρακωμένους ανεβάζοντας ώρα με τη ώρα τον κατάλογο των  νεκρών, υπήρχε μια έντονη κινητικότητα στην αγορά.

Είπα ότι είναι περίεργο άλλοι να θρηνούν  και άλλοι να τρέχουν και να γεμίζουν τα καταστήματα στις γειτονικές περιοχές.

Και ενώ ετοιμαζόμουν να ρωτήσω τι διαφορετικό είχε εκείνη η ήμερα και τα μικρομάγαζα είχαν γεμίσει κόσμο η απορία μου λύθηκε γρήγορα.

Δεν χρειάσθηκε να ρωτήσω.

Μια Ιταλίδα που μένει μόνιμα στο Λονδίνο, βρισκόταν στο ταμείο μπροστά από εμένα. Είχε αγοράσει δύο πουπουλένια παπλώματα.

Ζήτησε μια έκπτωση και αμέσως η ταμίας  την έκανε.

Όταν ήρθε η σειρά μου με ρώτησε η ταμίας αν αυτά που είχα αγοράσει ήταν για εμένα προσωπικά.

Τότε κατάλαβα ότι όσοι αγόραζαν ρούχα, κουβέρτες και φαγητά, ήταν  για τους ανθρώπους που κατοικούσαν  στον πύργο της κολάσεως και θα έμεναν τη νύκτα  στο δρόμο.

Υπήρχε μια μεγάλη κινητοποίηση από ευαίσθητους πολίτες αλλά και μια ανταπόκριση από τους καταστηματάρχες που έδιναν τα εμπορεύματά τους σε τιμή κόστους.

Την επομένη διάβασα στις εφημερίδες ότι σε διάστημα,  λιγότερο από 48 ώρες , οι κάτοικοι του Λονδίνου είχαν ξοδέψει 2.2 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πρόλαβαν να σωθούν από την φονική πυρκαγιά.

Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από ένα ελαττωματικό ψυγείο.

Απο το διαμέρισμα αυτού του ανθρώπου ξεκίνησε η καταστροφή

Ένα ψυγείο που είχε αγοράσει ένας φτωχός βιοπαλαιστής –μάλλον μεταχειρισμένο και χωρίς προδιαγραφές.

Έκανε οικονομία λίγες λίρες. Απλά ήθελε να κάνει τη δουλειά του όσο πιο φθηνά γινόταν. Που να φανταζόταν ότι θα έκαιγε ένα κτίριο και θα πέθαιναν τόσοι άνθρωποι. Όταν άρπαξε φωτιά το ψυγείο του τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική. Τα πρώτα οχήματα έφθασαν 6 λεπτά μετά το τηλεφώνημα.. Όμως η φωτιά είχε φθάσει μέσα στον 4ο όροφο. Και σε λίγη ώρα είχε τυλιχθεί στις φλόγες ο Grenfell Tower.

Η κινητοποίηση του κόσμου τεράστια. Η συγκίνηση τους ήταν έμπρακτη. Για φαντασθείτε ότι σε λιγότερο από 48 ώρες είχαν ξοδέψει από το υστέρημα τους, 2.2 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσουν τους επιζώντες.

 

Αλλά και η ανταπόκριση της κυβέρνησης ήταν μεγάλη. Βλέπετε δεν είναι Ελλάδα να στέλνουν οι πολιτικοί ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα.

Η Κυβέρνηση θα εγκαταστήσει σε ξενοίκιαστα σπίτια , όλους τους πληγέντες το αργότερο μέσα σε μία εβδομάδα. Θα τους αποζημιώσει με χρήματα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Ένας από τους διασωθέντες που μίλησα αρκετά μαζί του μου είπε ότι του βρήκαν διαμέρισμα την 3η ημέρα μετά την τραγωδία και μάλιστα κοντά στο σημείο της εργασίας του. Και όταν τον ρώτησα αν είχε κάποιον γνωστό μου απάντησε:

« Είμαι ένας άγνωστος ανάμεσα σε εκατομμύρια αγνώστους. Στην Αγγλία το κράτος σέβεται τον πολίτη. Και δεν τον αφήνει απροστάτευτο. Όλοι όσοι επιζήσαμε το λιγότερο σε μια εβδομάδα θα έχουμε καινούργια κατοικία με έξοδα που θα πληρώνονται από το ίδιο το κράτος…»

Τα λόγια είναι περιττά !!!

 Μοιράσου το...!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: