Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Οκτ 2021
Auto-Moto

Honda CB125F: μια εξαιρετική και αξιόπιστη πρόταση για νέους αναβάτες!

Η νέα CB125F είναι μία σοβαρή μικρή μοτοσυκλέτα, για την εξέλιξη της οποίας υποβλήθηκαν 19 αιτήσεις κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας. Κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της Honda στην Atessa της ΝΑ Ιταλίας και πετυχαίνει ένα άλμα βελτίωσης στην οικονομία καυσίμου χάρη στον αερόψυκτο, αναβαθμισμένο κινητήρα Smart Power (eSP), χωρίς απώλειες επιδόσεων.

Επίσης, είναι κατά 11kg ελαφρύτερη, με επανασχεδιασμένο πλαίσιο και εκσυγχρονισμένο στυλ μεγάλης μοτοσυκλέτας. Ένας προβολέας LED και ο αναθεωρημένος, ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι τελικές πινελιές υψηλής ποιότητας. Η 2021 CB125F θα διατίθεται με τις εξής χρωματικές επιλογές: Splendor Red, Pearl Cool White, Black.

21YM HONDA CB125F

Κινητήρας

  • Νέος, αναβαθμισμένος κινητήρας Smart Power (eSP) προσφέρει 27% βελτιωμένη κατανάλωση, χωρίς απώλειες επιδόσεων
  • Τεχνολογίες ελαχιστοποιημένων τριβών περιλαμβάνουν έκκεντρη (offset) τοποθέτηση κυλίνδρου, βελονοειδή ρουλεμάν στα κοκοράκια εκκεντροφόρου και ψεκασμό λαδιού κάτω από το πιστόνι
  • Γεννήτρια-μίζα ACG παράγει εναλλασσόμενο ρεύμα και συμβάλλει δραστικά στη μείωση του βάρους του κινητήρα κατά 7kg
  • 5-τάχυτο κιβώτιο και αυτολιπαινόμενη αλυσίδα τελικής μετάδοσης

Ο νέος, αερόψυκτος, διβάλβιδος, μονοκύλινδρος, SOHC κινητήρας eSP (‘enhanced Smart Power) 124cc της CB125F, προδιαγραφών EURO5, σχεδιάστηκε από την αρχή με στόχο τη διατήρηση των βέλτιστων επιδόσεων για την πυκνή κυκλοφορία της πόλης, και με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την αξιοπιστία.

Η μέγιστη ισχύς των 8kW αποδίδεται στις 7.500 σαλ., και η μέγιστη ροπή των 10,9Nm στις 6.000 σαλ. (προηγούμενος κινητήρα 7,8kW στις 7.750 σαλ./10.2Nm στις 6.250 σαλ.). Η διάμετρος και η διαδρομή είναι στα 50 x 63.1mm, με σχέση συμπίεσης 10.0:1. Η επιτάχυνση 0 – 200m σε 12,4 δευτ., αλλά κυρίως η κατανάλωση καυσίμου έχει κάνει άλμα βελτίωσης – από 51km/l σε 66.7km/l, προσφέροντας πιθανή αυτονομία 700km από ένα ρεζερβουάρ 11L.

Η Honda έχει εξελίξει τους eSP κινητήρες της – και τη φιλοσοφία τους – για πολλά από τα σκούτερ της 125cc τα τελευταία 5 χρόνια. Οι μηχανικοί επικεντρώθηκαν στις τεχνολογίες ελαχιστοποιημένων τριβών σε όλους τους τομείς του κινητήρα, ξεκινώντας από το μηδέν. Ο eSP κινητήρας της CB125F επωφελείται από μία συνολική τεχνογνωσία οκτώ χρόνων.

Και αυτό ξεκινά με το βάρος. Η σχεδίαση του eSP είναι 7kg ελαφρύτερη συγκριτικά με του κινητήρα που αντικαθιστά. Ο κύλινδρος είναι  έκκεντρα τοποθετημένος (offset), μειώνοντας την τριβή μεταξύ της ποδιάς του εμβόλου και του χιτωνίου, ενώ το ίδιο το έμβολο ψύχεται από κάτω μέσω ενός μπεκ ψεκασμού λαδιού, μειώνοντας και πάλι την τριβή. Η λειτουργία των βαλβίδων γίνεται με κοκκοράκια με βελονοειδή ρουλεμάν.

Μία γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος – Alternating Current Generator (ACG) αποτελεί επίσης συστατικό της φιλοσοφίας eSP και συνδυάζει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εκκίνηση του κινητήρα, εξοικονομώντας βάρος και απλουστεύοντας τη διάταξη. Η απαιτούμενη προσπάθεια για εκκίνηση του κινητήρα μειώνεται χάρη σε ένα σύστημα επιστροφής του στροφάλου πριν τη φάση εισαγωγής – ιδανική θέση για το μιζάρισμα – αλλά και έναν αποσυμπιεστή ώστε να μειωθεί η αντίσταση λόγω συμπίεσης. Η λειτουργία της μίζας ACG είναι εξαιρετικά αθόρυβη. Το κιβώτιο είναι 5 ταχυτήτων και η αλυσίδα τελικής μετάδοσης είναι αυτολιπαινόμενη.

21YM HONDA CB125F

 Πλαίσιο, Στυλ & Εξοπλισμός

  • Νέο, σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο μειώνει το βάρος κατά 1,7kg, δύο πίσω αμορτισέρ ρυθμίζονται ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων τους
  • Ανανεωμένο στυλ αποπνέει πιο επιθετική εικόνα μεγάλης μοτοσυκλέτας, ενισχυμένη με πρόσθετα στοιχεία ταυτότητας CB
  • Το φέρινγκ φιλοξενεί ένα προβολέα LED και ψηφιακό πίνακα οργάνων
  • Με συνολικό βάρος 117kg (γεμάτο) είναι κατά 8,6% ελαφρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο

Το νέο σωληνωτό πλαίσιο κατασκευάζεται από ατσάλι υψηλής αντοχής και είναι 1.7kg ελαφρύτερο. Αναρτά τον κινητήρα από την κεντρική δοκό και η γεωμετρία του προσφέρει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ οδηγικής άνεσης και σταθερότητας στην ευθεία, ενώ παράλληλα εστιάζει στην ευελιξία και σπορ αίσθηση σε όλες τις γωνίες κλίσης. Η γωνία κάστερ και το ίχνος είναι 26° και 92.4mm, με μεταξόνιο 1280mm και συνολικό βάρος (wet weight) 117kg, ελαφρύτερο από πριν κατά 11kg, πολύ σημαντικό.

Δύο πίσω αμορτισέρ προσφέρουν ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων 5 σταδίων και συμπληρώνουν την ενδοτικότητα και οδηγική ποιότητα του τηλεσκοπικού πιρουνιού 31 mm(SOS). Μοντέρνοι εμπρός και πίσω τροχοί 18 ιντσών από χυτό αλουμίνιο με σχέδιο split-spoke αυξάνουν την ευστάθεια και ποιότητα κύλισης σε αστικούς δρόμους με τραχύ οδόστρωμα. Τα ελαστικά είναι διαστάσεων 80/100 μπροστά και 90/90 πίσω. Ένας εμπρός δίσκος 240mm χρησιμοποιεί δαγκάνα δύο εμβόλων, και υποστηρίζεται από ένα πίσω ταμπούρο 130mm. Το σύστημα πέδησης συνδυασμένης λειτουργίας (Combined Braking System) σημαίνει ότι η ενεργοποίηση του πίσω φρένου εφαρμόζει επίσης ελαφρά πίεση πέδησης μπροστά.

Η CB125F, ΜΥ2021 χαρακτηρίζεται από ένα επιθετικό, νέο στυλ που παραπέμπει σε μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες της οικογένειας CB, αγκαλιάζοντας ένα επανασχεδιασμένο πλαίσιο. Το φαρδύ ντεμπόζιτο και τα ασημί ένθετα, ειδικότερα, προέρχονται από την οικογένεια CB-R Neo Sports Café, ενώ το γωνιώδες φέρινγκ με τη μαύρη ζελατίνα, επιρροή από τη CB500F, παρέχει προστασία από τον αέρα και ενισχύει το σπορ στυλ. Επίσης φιλοξενεί ένα νέο προβολέα LED και ψηφιακό πίνακα οργάνων, που προβάλλει σημαντικές πληροφορίες, όπως μία ένδειξη επιλεγμένης σχέσης κιβωτίου, μέση κατανάλωση καυσίμου σε πραγματικό χρόνο, υπολειπόμενη αυτονομία και ένδειξη ECO, όταν υιοθετείται το πιο αποδοτικό στυλ οδήγησης. Το μπουτόν start/stop button είναι ένας ενσωματωμένος διακόπτης (το προηγούμενο  μοντέλο δεν διέθετε μπουτόν stop στάνταρ) όπως και ο διακόπτης μεγάλης σκάλας / σινιάλου.

Ο κινητήρας, ο σωλήνας εξαγωγής, τα πιρούνια και οι τροχοί έχουν μαύρο χρώμα, αναδεικνύοντας τις έντονες γραμμές και την τολμηρή βαφή. Το σιλανσιέ είναι επίσης μαύρο, με μία χρωμιωμένη θερμική ασπίδα στο τελείωμά του. Λαμπερές κόκκινες λεπτομέρειες υπάρχουν στα αμορτισέρ και στα καπάκια μπουζί ΗΤ. Λεπτομέρειες υψηλής ποιότητας είναι τα φτερά του ανάγλυφου λογοτύπου της μάρκας (3D Honda Wings) στα ένθετα και καθρέπτες/φλας που εναρμονίζονται με τη σχεδιαστική γλώσσα της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας.

Καθώς προορίζονται για χρήση σε καθημερινές μετακινήσεις, και μύηση νέων αναβατών στο μηχανοκίνητο κόσμο των δύο τροχών –  κατάλληλες και για Ακαδημίες εκμάθησης οδήγησης δικύκλου  – η θέση οδήγησης της CB125F είναι κάθετη και ξεκούραστη, με τα μαρσπιέ τραβηγμένα μπροστά and φαρδύ σωληνωτό τιμόνι προσφέροντας βέλτιστο έλεγχο και αυτοπεποίθηση στον αναβάτη καθώς και σφαιρική ορατότητα. Η σέλα τοποθετείται κατά 15mm ψηλότερα, στα 790mm και μπορεί να μεταφέρει με άνεση δύο ενήλικες. Χειρολαβές για το συνεπιβάτη ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό, όπως και το κεντρικό σταντ.

21YM HONDA CB125F

Τεχνικές Προδιαγραφές

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 
ΤύποςΑερόψυκτος 4 τετράχρονος OHC μονοκύλινδρος
Χωρητικότητα124cc
Αρ. Βαλβίδων ανά Κύλινδρο2
Διάμετρος & Διαδρομή50 x 63.1mm
Σχέση Συμπίεσης10.0:1
Μέγιστη Ισχύς8kW @7,500rpm
Μέγιστη Ροπή10.9Nm @ 6,000rpm
Επίπεδο Θορύβου (dB)73.5dB(Lwot) 71.8dB(Lurban)
Χωρητικότητα σε λιπαντικό1L
ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ 
ΨεκασμόςΗλεκτρονικός PGM-FI
Χωρητικότητα ντεπόζιτου11L
Κατανάλωση καυσίμου (WMTC)66.7 Km/L
Εκπομπές CO2 WMTC34 g/km
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 
Χωρητικότητα μπαταρίας12V-5A・h
  
ΜΕΤΑΔΟΣΗ 
Τύπος ΣυμπλέκτηΥγρός, πολύδισκος με σπειροειδή ελατήρια
Τύπος Κιβωτίου5 τάχυτο
Final DriveΑλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ (ΣΚΕΛΕΤΟΣ) 
ΤύποςΣωληνωτό ατσάλινο
ΠΛΑΙΣΙΟ 
Διαστάσεις (Μ´Π´Υ)2015mm x 750mm x 1100mm
Μεταξόνιο1280mm
Γωνία Κάστερ26°
Ίχνος Τροχού92.4mm
Ύψος Σέλας790mm
Απόσταση από το έδαφος160mm
Απόβαρο117KG
Ακτίνα στροφής2.04m
ΑΝΑΡΤΗΣΗ 
Τύπος ΕμπρόςΤηλεσκοπικό πιρούνι 31mm
Τύπος ΠίσωΔύο αμορτισέρ – προσφόρτιση ελατηρίων 5 σταδίων
ΤΡΟΧΟΙ 
Διάσταση Ζάντας Εμπρός18 ιντσών, αλουμινένια, πέντε ακτίνων
Διάσταση Ζάντας Πίσω18 ιντσών, αλουμινένια, πέντε ακτίνων
Ελαστικό Εμπρός80 / 100 18M/C
Ελαστικό Πίσω90 / 90 18M/C
ΦΡΕΝΑ 
Τύπος ΣυστήματοςCBS
Εμπρός240mm μονός δίσκος με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω130mm ταμπούρο
ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 
ΌργαναΤαχύμετρο, χιλιομετρητής, δείκτης καυσίμου, στροφόμετρο, ένδειξη επιλεγμένης σχέσης κιβωτίου
ΠροβολέαςLED
Πίσω ΦωςLED

 

 

 

Όλες οι προδιαγραφές είναι προσωρινές και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση

 

Σημειώστε ότι οι αναφερόμενες τιμές είναι αποτέλεσμα δοκιμών της Honda σε τυποποιημένες συνθήκες, όπως προβλέπονται από τον κύκλο WMTC. Οι δοκιμές λαμβάνουν μέρος σε ράουλα, χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση του οχήματος με έναν μόνο αναβάτη και χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου δύναται να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, τη συντήρηση του οχήματος, τις καιρικές και οδικές συνθήκες, την πίεση των ελαστικών, την τοποθέτηση πρόσθετων αξεσουάρ, τη φόρτωση, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη και άλλους παράγοντες.

.

 

 

 

Related posts