Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Ιαν 2023
Lifestyle

HISWA 2019–Έκθεση σκαφών στο Lelystad της Ολλανδίας

Vintage & Luxury style θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα ακόμη στα μικρά σκάφη αναψυχής. Νέες τάσεις με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Καινοτομία παντού. Ζητούμενο η εξωστρέφεια των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων.

Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Τροπαιάτης

Οι Ολλανδοί δεν χαρίζουν και δεν χαρίζονται… ούτε στο χρόνο. Κυρίως, μάλιστα, σε αυτόν. Γι’ αυτό και με το τέλος του καλοκαιριού βλέπεις, εκεί στο Βορά των ποταμών και της μεγάλης λιμνοθάλασσας, η πρώτη εμπορική έκθεση του φθινοπώρου να παρουσιάζει σκάφη αναψυχής!

Στην Ελλάδα αυτό θα ήταν αδιανόητο. Αλλά οι κάτοικοι των Κάτω Χωρών, που ζουν για τη ζωή, χωρίς φορολογικά τεκμήρια διαβίωσης, με το που αφήνουν πίσω τις διακοπές σχεδιάζουν τις επόμενες. Και οι Ολλανδοί λατρεύουν τη θάλασσα. Μα, πιο πολύ επιζητούν να έχουν σκάφος. Να ταξιδεύουν παντού. Ή να μένουν μέσα στο σκάφος. Επειδή το νερό είναι η αγνότερη έκφανση της φύσης. Κι επειδή οι Βόρειοι ζουν για τη φύση!

Επισκεφθήκαμε την έκθεση, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης-πρόκλησης, μάλλον από περιέργεια. Στην αρχή θέλαμε να δούμε πόσους επισκέπτες μπορεί να έχει μια έκθεση σκαφών στο τέλος του καλοκαιριού μια σχεδόν χειμωνιάτικη φθινοπωρινή ημέρα, στο Lelystad. Μια μικρή ολλανδική πόλη απέναντι από το Άμστερνταμ, που διαθέτει δύο από τις πολλές οργανωμένες μαρίνες στη λιμνοθάλασσα της Flevoland.


Άραγε, τι είδους σκάφη παρουσιάζονται σ’ αυτό το παραλίμνιο χωριό; Τι είδους κοινό πηγαίνει; Ποιες εταιρίες εκπροσωπούνται; Από ποιες χώρες επενδύουν σε μια τέτοια μικρή και καθόλου διάσημη έκθεση ηλικίας μόλις τριών ετών;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα ερωτήματα βρήκαν απαντήσεις καταιγιστικές. Και η αρχική επιφύλαξη μετατράπηκε γρήγορα σε μελαγχολία, όταν διαπιστώσαμε ότι στη μικρή αυτή έκθεση μετέχουν και τουρκικές εταιρίες παραγωγής σκαφών αναψυχής, με ενδιαφέρουσες και οικονομικές προτάσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγο πιο πέρα, καινοτόμα προϊόντα. Εξωλέμβια που λειτουργεί με γκάζι!

 

 

 

 

 

Εξωλέμβια που λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία από τον ηλιοσυλλέκτη του σκάφους…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ηλεκτρικά σκούτερ που παράγονται στο Λουξεμβούργο!

Παιχνίδια για υποθαλάσσια απόλαυση!

 

 

 

Εξωλέμβια τερατάκια…

 

 

Κανόε με τουρμποκινητήρα ταχύτητας 10 ναυτικών κόμβων, που το σχεδίασε ένας πρώην τεχνικός Η/Υ που βαρέθηκε τη δουλειά γραφείου και δημιούργησε εταιρία με την ελληνική ονομασία HE KRATOS! Εννοώντας, όπως μας εξήγησε, το κράτος της Τροίας που έκρυβε την ωραία Ελένη! Αυτό θυμόταν ο άνθρωπος από την ελληνική μυθολογία, αυτό ανέδειξε συνδέοντας το δημιούργημά του με τον απόηχο της Αργοναυτικής εκστρατείας όπου «ο καθένας μετείχε με ό,τι πλεούμενο διέθετε», όπως μας είπε ο Αιγυπτιακής καταγωγής Ολλανδός, πλέον, δημιουργός.

 

 

Αποκορύφωμα… τα σκάφη – κατοικίες. Πλωτά καταλύματα που ήδη ενοικιάζονται για μικρής διάρκειας διαμονή σε μαρίνες. Μια εκπληκτική επιχειρηματική δράση, που στην Ελλάδα μάλλον θα σκόνταφτε στην ανάγκη αναρίθμητων αδειών. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν εικόνες από μια έκθεση που την αναδεικνύουμε μόνο για ένα λόγο: μήπως και πεισθούν ελληνικές μικρές εταιρίες κατασκευής σκαφών ή αξεσουάρ ή μαρίνες να επενδύσουν στην εξωστρέφεια. Αρκεί αυτό που παρουσιάζουν να αποπνέει ποιότητα και μεράκι…

 

 

 

 

 

Υπερήφανη εικόνα για τον Έλληνα επισκέπτη η παρουσία των προϊόντων της εταιρίας LALIZAS που γιγαντώνεται και εξαπλώνεται διεθνώς χάρις στην αξιοπιστία της και την απαράμιλλή ποιότητα των προϊόντων της σε σωσίβια και είδη ερασιτεχνικής ναυσιπλοΐας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όσο για τις νέες τάσεις… vintage, luxury και αξιοποίηση των χώρων με αρχιτεκτονική προσέγγιση και υψηλή αισθητική. Επαγγελματισμός παντού!

 

 

 

Οι φωτογραφίες μιλάνε μόνες τους. Και τα λένε όλα! Ο κόσμος θέλει φως…

 

Κι η όμορφη επίσκεψη τελείωσε με ένα εκπληκτικό χάμπουργκερ. Το μόνο που μπορούσαμε να αγοράσουμε δίνοντας λίγη γεύση στη δική μας ζωή…

 

 

Ελπίζουμε του χρόνου να δούμε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Μικρά ελληνικά ναυπηγεία να εκθέτουν δημιουργίες τους. Η αγορά των σκαφών αναψυχής είναι διεθνώς καλπάζουσα. Ας μην ομφαλοσκοπούμε. Κι ας απαιτούμε από όλους του κρατικούς φορείς να χρηματοδοτούν και διευκολύνουν τη συμμετοχή σε εκθέσεις διεθνώς. Μόνον έτσι επιτυγχάνονται εξαγωγές, δουλειές και ανάπτυξη. Το brand της Ελλάδας είναι ισχυρότερο στις θάλασσες απ’ ότι στις παραλίες.-

 

Related posts