Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Ιαν 2021
Πολιτισμός

H συγγραφέας Βιβή Κοντοπούλου και ο “Διάφανος Κύκνος”

 
Η συγγραφέας Βιβή Κοντοπούλου “εξομολογείται” στη Μαίρη Γκαζιάνη
 
 
«Να καταλάβει ο κόσμος ότι η κάθε ιδιαιτερότητα είναι ανθρώπινη, ανθρωπιά κι αγάπη αυτά τα δύο κάνουν τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν», τονίζει η συγγραφέας Βιβή Κοντοπούλου.
 
ΕΡ. Γεννήθηκες και μεγάλωσες στη Βέροια. Πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια;
ΑΠ. Από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου εισπράττω αγάπη. Μεγάλωσα σε ένα υγειές περιβάλλον με πολλούς ανθρώπους γύρω μου να με κοιτούν στα μάτια κάνοντας την κάθε μου επιθυμία πραγματικότητα.
ΕΡ. Μεγαλώνοντας σπούδασες νηπιαγωγός με ειδίκευση στα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα. Τι σε ώθησε προς αυτή τη κατεύθυνση;
ΑΠ. Το όνειρο μου ήτανε να γίνω παιδοψυχολόγος. Δεν ξέρω για ποιο λόγο το είχα επιλέξει. Ήμουν πολύ καλή μαθήτρια και διάβαζα πολύ. Τα πράγματα όμως δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε. Έτσι αποφάσισα να κάνω κάτι κοντά σε αυτό που ονειρευόμουν. Έγινα νηπιαγωγός, αλλά πάντα προτιμούσα να κάνω πρακτική σε κάτι διαφορετικό. Αγαπούσα και αγαπώ τα παιδιά και πρόσφερα πολλά σε παιδιά που πραγματικά με είχαν ανάγκη.
ΕΡ. Αργότερα δημιούργησες τον δικό σου παιδικό σταθμό. Ποια εμπειρία αποκόμισες από τη σχέση σου με τα παιδιά;
ΑΠ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ιερό στη ζωή από τα παιδιά. Οι εμπειρίες ήταν πολλές αλλά όχι άγνωστες, γιατί ήδη είχα δύο μικρά παιδιά. Μέσα από μια δική τους αγκαλιά παίρνεις ανάσα για να συνεχίσεις.
ΕΡ. Εδώ και χρόνια ζεις με την οικογένειά σου στο Μακρύγιαλο Πιερίας, όπου ασχολήθηκες με το εμπόριο, στην οικογενειακή επιχείρηση. Πως από τον παιδικό σταθμό μεταπήδησες στο εμπόριο;
ΑΠ. Το εμπόριο στην οικογένεια μου ξεκίνησε πριν πάρα πολλά χρόνια. Δούλευα στην οικογενειακή επιχείρηση με τον πατέρα μου και αργότερα τις αδελφές μου ενώ συγχρόνως είχα και τον παιδικό σταθμό. Όλα τα προλαβαίνεις αν έχεις θέληση για δουλειά.
ΕΡ. Αγαπημένη σου τέχνη είναι η ζωγραφική; Πότε άρχισες να ζωγραφίζεις;
ΑΠ. Μην φανταστείς ότι ζωγραφίζω σαν εσένα, μου αρέσει να παίζω με τα χρώματα και όταν έχω χρόνο κάνω διάφορα.
ΕΡ. Σε κάποιο τοπικό κανάλι παρουσιάζεις εκπομπή σχετική με το βιβλίο. Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο θέμα;
ΑΠ. Την εκπομπή την παρουσίαζα σε τοπικό κανάλι της Θεσσαλονίκης, δεν ξέρω αν θα συνεχίσει, αλλά ήταν και θα είναι μόνο για το βιβλίο γιατί αυτό θέλω να προωθήσω μέσα από αυτό που κάνω και να μάθει ο κόσμος ότι σε μικρούς εκδοτικούς οίκους υπάρχουν διαμάντια.
ΕΡ. Η συγγραφή πως μπήκε στη ζωή σου;
ΑΠ. Όνειρο ζωής! Έγραφα από πολύ μικρή την καθημερινότητα μου και ιστορίες που φανταζόμουν κι ήθελα να είναι πραγματικότητα. Τελικά, εμείς οι συγγραφείς γράφουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε να υπάρχει γύρω μας.
ΕΡ. Το πρώτο σου βιβλίο έχει το τίτλο «Η ζωή ένας ωκεανός». Σε τι αναφέρεται;
ΑΠ. Το πρώτο μου βιβλίο είναι αφιερωμένο στον πατέρα μου που έφυγε πολύ νωρίς από την ζωή, έτσι δημιούργησα μια ιστορία κι ένα μεγάλο δέσιμο πατέρα και κόρης. Φυσικά η ιστορία έχει μεγάλη πλοκή κατά την εξέλιξή της.
ΕΡ. Δεύτερο βιβλίο σου «Το μυστικό της καρδιάς». Που μπορεί να οδηγήσει ένα μυστικό;
ΑΠ. Ένα μυστικό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά, δεν ξέρω αν πρέπει πάντα να βγει στην επιφάνεια. Στην περίπτωση του βιβλίου έκανε πολύ καλό στους πρωταγωνιστές. Αναδείχθηκε η δυνατή φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας.
ΕΡ. Στο πιο πρόσφατο βιβλίο σου που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ, καταπιάνεσαι με ένα θέμα ταμπού για τον περισσότερο κόσμο. Διηγείσαι τη ζωή μιας τρανσέξουαλ με πολλές λεπτομέρειες. Πως εμπνεύστηκες το θέμα;
ΑΠ. Πριν 33 χρόνια ξεκίνησε η ιστορία, όταν ένας φίλος μου κοιτούσε, τότε, στον καθρέπτη τον εαυτό του και δεν ήξερε τι ήταν. Ο τότε φίλος, σημερινή αγαπημένη μου Τζοβάννα, με όλες τις υπόλοιπες κοπέλες που έχω γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια, μου προκάλεσαν την έμπνευση και την υποχρέωση, απέναντί τους, να γράψω αυτό το βιβλίο.

Η Μαίρη Γκαζιάνη με τη συγγραφέα Βιβή Κοντοπούλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στην αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ

ΕΡ. Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα;
ΑΠ. Ναι, έχει πολλές αλήθειες κρυμμένες σε κάθε ιστορία που ξεδιπλώνεται στα μάτια του αναγνώστη.
ΕΡ. Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να προσεγγίσεις τη ψυχοσύνθεση της ηρωίδας σου;
ΑΠ. Πολύ δύσκολο και πολύ εύκολο, γιατί έζησα την ζωή της από την αρχή που γεννήθηκε σαν αγόρι κι όλη την υπόλοιπη πορεία μέχρι που πέταξε τη μάσκα και φόρεσε το δικό της θέλω.
ΕΡ. Κάποιοι θα σοκαριστούν με τις λεπτομέρειες που αναφέρεις. Τι έχεις να τους πεις;
ΑΠ. Δεν πρέπει να μας σοκάρει η αλήθεια των καταστάσεων, πρέπει, με τον τρόπο μας, να μην επιτρέπουμε να γίνονται.
ΕΡ. Τι θέλεις να περάσεις στο αναγνωστικό σου κοινό με αυτό το βιβλίο;
ΑΠ. Να καταλάβει ο κόσμος ότι η κάθε ιδιαιτερότητα είναι ανθρώπινη κι όλοι αυτοί πάνω από όλα είναι άνθρωποι και πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν ανθρώπους του ίδιου Θεού και όχι σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
ΕΡ. Πιστεύεις ότι είναι εύκολο να κατανοηθούν οι επιλογές των τρανσέξουαλ από τους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν μια παρόμοια κατάσταση;
ΑΠ. Όχι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος που δεν γνωρίζει, ίσως για το λόγο αυτό πήρα αυτή την απόφαση να γράψω αυτό το βιβλίο.
ΕΡ. Και πόσο εύκολο είναι να κατανοηθούν από οικογένειες που το αντιμετωπίζουν;
ΑΠ. Πολύ δύσκολο ειδικά για τους πατεράδες, οι μητέρες είναι πιο ευαίσθητες σε ότι έχει σχέση με το παιδί τους, προσπαθούν να βλέπουν τον άνθρωπο που έχουν και όχι αν είναι γυναίκα η άνδρας.
ΕΡ. Τα λόγια της Κατίνας προς τη μητέρα του Λάμπη/Λίζας είναι συγκλονιστικά. Όμως οι σχέσεις που αναφέρονται στο μυθιστόρημα μπορούν να υφανθούν στη πραγματική ζωή;
ΑΠ. Μα είναι η πραγματική ζωή το ξέσπασμα της Κατίνας προς την μητέρα της Λίζας και της κάθε μητέρας που δεν την άφησαν να ζήσει την κάθε στιγμή δίπλα στο παιδί της.
 ΕΡ. Τι είναι για σένα η γραφή;
ΑΠ. Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
Στα βιβλία σου επιλέγεις κοινωνικά θέματα. Με ποιο θέμα θα καταπιαστείς στο επόμενο βιβλίο σου;
ΑΠ. Ένας ήλιος διαφορετικός είναι το βιβλίο που γράφω τώρα. Ένα βιβλίο κοινωνικό, πιστεύω ότι κι αυτό θ΄ αγγίξει την καρδιά του κάθε αναγνώστη.
ΕΡ. Ξέρω ότι αγαπάς πολύ το σκάκι. Πόσο καλή είσαι σ΄  αυτό;
ΑΠ. Το σκάκι είναι μέρος της καθημερινότητας όλων όσων είναι μέσα στην οικογένεια μου. Ήταν η αγάπη που μας μετέδωσε ο πατέρας μου που το λάτρευε. Πιστεύω ότι είμαι αρκετά καλή.
ΕΡ. Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;
Απ. Να ελπίζουμε και να χαμογελάμε. Καμιά φορά μέσα από μια μεγάλη φωτιά έρχεται και η λάμψη. Ανθρωπιά κι αγάπη αυτά τα δύο κάνουν τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν. Θα μου επιτρέψεις να πω σε όλους, όσους είναι δίπλα μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την κάθε στιγμή που μου χαρίζουν κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ΄ όλους όσους έχω την τιμή να διαβάζουν τα έργα μου, γιατί χωρίς όλους αυτούς εμείς δεν θα είχαμε ποτέ τον τίτλο ως συγγραφείς.
Και τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ σ΄ εσένα που στέκεσαι λαμπάδα αναμμένη σε όλους εμάς.
 

Μαίρη Γκαζιάνη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, με τελευταίο το «Μαζί μου σε θέλω» (οι στίχοι περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ) σε μουσική και ερμηνεία Χλόης Λάμπρου. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

Related posts