Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Οκτ 2021
Ελλάδα

H πρώτη γυναίκα-εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο

Το υπουργικό συμβούλιο κατά την σημερινή συνεδρίασή του, κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, αποφάσισε ότι για δύο χρόνια (έως το 2015) πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος Σωτήρης Ρίζος και για ένα χρόνο θα είναι πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο νυν αντιπρόεδρος Μιχαήλ Θεοχαρίδης.

 

Παράλληλα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου θα είναι εισαγγελέας γυναίκα. Πρόκειται για τη σημερινή αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη η οποία θα παραμείνει στη θέση αυτή για 3 χρόνια, δηλαδή έως το 2016. Ήδη η κυρία Κουτσαμάνη εδώ και καιρό ασκεί καθήκοντα αναπληρώτριας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, μετά την παραίτηση – στην εκπνοή του περασμένου Μαΐου – του Ιωάννη Τέντε από την θέση του Εισαγγελέα ΑΠ, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Επίσης, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας προήχθη ο σύμβουλος Επικρατείας Νικόλας Ρόζος, ο οποίος θα αποχωρήσει από δικαστικό σώμα το 2015.

 

Ακόμη, σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου προήχθησαν οι αρεοπαγίτες Ιωάννης Σίδερης, ο οποίος αποχωρεί σε δύο χρόνια, η Δήμητρα Παπαντωνοπούλου η οποία συνταξιοδοτείται σε 4 χρόνια, δηλαδή το 2017, ο Νικόλαος Λεοντής ο οποίος αποχωρεί σε τρία χρόνια, ο Αντώνιος Αθηναίος που είναι μόνο για ένα χρόνο στη θέση αυτή, ο Γρηγόρης Κουτσόπουλος ο οποίος του χρόνου συνταξιοδοτείται και ο Σπυρίδων Μιτσιάλης που συνταξιοδοτείται σε δύο χρόνια.

 

Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι από σήμερα ο Ευάγγελος Νταής και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ο Ι. Σακελλαρίου.

 

Δηλώσεις Ρίζου, Θεοχαρίδη, Κουτζαμάνη

 

Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος σε δήλωσή του με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, κάνει λόγο για συνεργασία των εξουσιών και ενότητα, ενώ ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχαήλ Θεοχαρίδης ρίχνει το βάρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μεγάλης βραδύτητας στην απονομή της Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης. Ακόμη, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη επισημαίνει ότι αναλαμβάνει τα ηνία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη.

 

Ειδικότερα, ο κ. Ρίζος υπογράμμισε: «Η επιλογή μου ως προέδρου του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου σημαίνει κορυφαία ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία και των τριών βαθμίδων της Διοικητικής Δικαιοσύνης, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Διοικητικών Εφετείων και των Πρωτοδικείων. Προέχον ζήτημα για την επιβίωση των θεσμών αυτών και τη δημιουργική του συμβολή στην επιχειρούμενη αναδιοργάνωση του Κράτους είναι η επανατοποθέτησή τους στο μέγα θέμα της διαχειρίσεως του χρόνου. Το θέμα αυτό θα είναι ο βασικός μου προσανατολισμός και η απαίτηση προς τον εαυτό μου, τους δικαστές και την πολιτική εξουσία».

 

Οι δικαστές, επισημαίνει ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ, «έχουν χρέος συνολικής στρατεύσεως, η πολιτική εξουσία χρέος συνδρομής με απλές και ουσιαστικές ρυθμίσεις. Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα προέλθει από τη συνεργασία και όχι από την απομόνωση και την περιχαράκωση των εξουσιών, δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κράτος Δικαίου, όπως αρθρώνεται από το Σύνταγμά μας και όπως μορφοποιήθηκε από την πάγια ευρωπαϊκή παράδοση, δεν είναι Κράτος διαλύσεως αλλά κράτος δυναμικής ενότητος».

 

 

 

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρίδης, τόνισε: «Με την επιλογή μου από το υπουργικό συμβούλιο, ως προέδρου του Αρείου Πάγου, αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη είναι θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητη και ότι οι Έλληνες δικαστές της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είναι αταλάντευτα προσηλωμένοι στα δικαστικά τους καθήκοντα, τα οποία θα συνεχίσουν να επιτελούν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, με μοναδική πυξίδα τη νομιμότητα και τη συνείδησή τους. Οι πολίτες μπορούν να προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές, ως εγγυητές των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους».

 

Ακόμη, ο κ. Θεοχαρίδης σημείωσε: «Πρώτιστο καθήκον μας θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της μεγάλης βραδύτητας στην απονομή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού απαιτούνται συνδυασμένες ενέργειες τόσο από μέρους της Πολιτείας με τη θέσπιση κατάλληλων διαρθρωτικών μέτρων, που θα αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών (όπως λ.χ. η ψήφιση νέων Κωδίκων με απλοποιημένες ενιαίες διαδικασίες, η εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ιδίως στα τρία μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστών, δικαστικών γραμματέων, κ.λπ.), όσο και από μέρους των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα πρέπει, ανταποκρινόμενοι στις επιτακτικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής, να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εργάζονται με αυταπάρνηση, με στόχο να καταστεί αποτελεσματικότερη η απονομή της Δικαιοσύνης, προς όφελος τελικά των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου».

 

Η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, υπογραμμίζει ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα η επιλογή μου στην κορυφαία θέση της Εισαγγελικής Ιεραρχίας» και προσθέτει: «Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με τη συνεργασία των άξιων συναδέλφων και των δικαστικών υπαλλήλων να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα δύσκολα καθήκοντα που αναλαμβάνω. Έχω πλήρη συνείδηση ότι αναλαμβάνω τα ηνία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, όπου ο Εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας».

Related posts