Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Μαρ 2021
Πολιτισμός

H Νάντια Δαλκυριάδου  σκηνοθετεί την παράσταση «Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι»

Νάντια Δαλκυριάδου: «Η αγάπη, η αλληλεγγύη και κυρίως η λογική δεν είναι αυτονόητα στον κόσμο μας».

Με αφορμή την παιδική παράσταση «Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» την οποία σκηνοθετεί η Νάντια Δαλκυριάδου μιλά στην Σοφία Παππά για το ρόλο του θεάτρου, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να μιλήσουμε εμείς οι ενήλικες στα παιδιά για τη δικαιοσύνη, την ανθρωπιά, την αποδοχή της διαφορετικότητας. 

Τι γίνεται στον κόσμο των ζώων, όπως το περιστέρι σας, όταν δεν έχει ταίρι; 

Στον κόσμο των ζώων, όπως και στον κόσμο των ανθρώπων η κοινωνία δεν είναι πάντα έτοιμη να δεχτεί τη διαφορετικότητα και εκεί κρίνεται και η εξέλιξη μας κατά τη ταπεινή μου άποψη. Όταν λοιπόν ένα περιστέρι δεν έχει ταίρι καλείται η κοινωνία των περιστεριών να αποφασίσει. Τι να κάνει; Να το κρατήσει κοντά της; Να το διώξει για να συνεχιστεί η πατροπαράδοτη αντίληψη ότι όλοι έχουν ένα ταίρι; Και εκεί βλέπουμε, ό,τι θα δούμε και στην κοινωνία των ανθρώπων.. Απόψεις όλων των ειδών κα ευτυχώς στην ιστορίας μας, στα περιστέρια θριαμβεύει η δικαιότερη.. «αποφασίσαμε λοιπόν να το κρατήσουμε μαζί μας, με τα άλλα τα παιδιά, παιδί μας»

Και τι γίνεται στον κόσμο των ενηλίκων; Είναι πιο σκληρός αυτός ο κόσμος;

Απ΄ ό,τι  βλέπουμε, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό η αγάπη, η αλληλεγγύη και κυρίως η λογική δεν είναι αυτονόητα στον κόσμο μας.  Είναι πιο παράλογος αυτός ο κόσμος και αγωνιζόμαστε από κάθε πλευρά να μιλήσουμε στα παιδιά για τη λογική, τη δικαιοσύνη, την ανθρωπιά.

Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά σ’ αυτές τις έννοιες που εμπεριέχονται μέσα στο παραμύθι σας, όπως αλληλεγγύη, διαφορετικότητα, γενναιότητα; Τις αντιλαμβάνονται τα παιδιά;

Τις αντιλαμβάνονται και μάλιστα ως αυτονόητες! Είναι συγκινητικό πως κάποιες έννοιες που για τους μεγάλους χρειάζονται αιτιολόγηση, για τα παιδιά είναι αυτονόητες! Κανένα παιδί δεν ξαφνιάζεται με την αποδοχή ενός ορφανού αυγού, κανένα παιδί δε συμφωνεί με τον Ιδομενέα που λέει ότι αυτό το διαφορετικό περιστέρι θα ντροπιάσει τη φυλή των περιστεριών, κανένα παιδί δεν θεωρεί παράξενο ότι ο Λευτέρης αγαπάει τη Ρίτα και το γιο της, σαν δικό του παιδί. Μάλλον κάτι μας συμβαίνει μεγαλώνοντας και τα πράγματα περιπλέκονται.

Σας κάνουν κριτική τα παιδιά; Κι αν ναι, τι είδους; Έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε μαζί τους μετά την παράσταση; 

Συχνά έχουμε τη δυνατότητα να πούμε δυο κουβέντες  με τα παιδιά και τους γονείς. Τα παιδιά σ αυτή την ηλικία, έχω καταλάβει, οτι δεν έχουν τη διάθεση της κριτικής, αποδέχονται κι αγαπάνε τον Λευτέρη  και τους υπόλοιπους  ήρωες και δεν έχουν ερωτηματικά για το πώς έπραξε. Οι γονείς συχνά μας λένε πολύ ενθαρρυντικά λόγια, καθώς το έργο αγγίζει θέματα όπως η διαφορετικότητα, η μονογονεική οικογένεια, η αλληλεγγύη, η αποδοχή του ξένου και χαίρονται που έρχονται σ’ επαφή τα παιδιά τους με τρόπο απλό και με τέτοια ζητήματα.

Θεωρείτε ότι προσφέρετε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους;

Θεωρώ πως η δουλειά  που κάνουμε, εκτός από ψυχαγωγικό, έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα, δίνει ώθηση στη σκέψη, στην κρίση, στη φαντασία. Το θέατρο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο, ώστε κάποιος να «μπει στα παπούτσια» κάποιου άλλου, να ταυτιστεί, να αποκτήσει αυτό που λέμε ενσυναίσθηση, έστω και για λίγο. Υπό αυτή την έννοια, κάνουμε μια δουλειά που συν-διαμορφώνει χαρακτήρα, μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες.

Τι θα ευχόσαστε σε όλα τα παιδιά ενόψη των γιορτών και του νέου έτους;

Σε όλα και για όλα τα παιδιά εύχομαι υγεία, τύχη και ίσες ευκαιρίες στη ζωή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Δύο λόγια για την παράσταση

Ο Λευτέρης, το μικρό περιστέρι θα φτερουγίσει εκτάκτως και τα Χριστούγεννα στο θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3, Γκάζι, τηλ.: 210 3412689). Θα διηγηθεί την ιστορία του, με τρόπο διαφορετικό αλλά πάντα πολύ τρυφερό, σε μωρά αλλά και παιδιά.

Σημειώστε τις ημερομηνίες:

«Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι», για παιδιά από 18 μηνών και πάνω.
Τετάρτη 26/12 στις 17:00
και Τετάρτη 2/1 στις 12:00

Ο Λευτέρης, το μικρό περιστέρι που αγάπησαν μωρά και γονείς μέσα από τη βρεφική παράσταση «Θα Βγω απ’ το Αυγό», επιστρέφει. Για μια ακόμη φορά φτερουγίζει μακριά από τις σελίδες του παραμυθιού της Μαρίνας Πλεμένου «Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι». Η διαφορά είναι πως πλέον συνοδοιπόροι σ’ αυτό το ταξίδι του θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά (από 18 μηνών έως και 6 ετών).

Πρώτο φτερούγισμα: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 11:00 στο θέατρο Άβατον

 Ένα παραμύθι για την αλληλεγγύη και τη διαφορετικότητα

Σε μια ταράτσα, η κυρά Μαριγώ η περιστέρα βρίσκει ένα αυγό διαφορετικό από όλα τ’ άλλα. Μοναχικό. Μα, σταθείτε! Πού ακούστηκε αυγό μοναχικό;

Κραααακ και τσουπ! Από τ’ αυγό βγαίνει ένα περιστεράκι, ο Λευτέρης.

Και τότε… Σάλος μεγάλος ξεσπά στων περιστεριών τα μέρη, τι γίνεται μ’ ένα περιστέρι που δεν έχει ταίρι;

Η Νάντια Δαλκυριάδου σκηνοθετεί μια τρυφερή παράσταση όπου μέσα από το λόγο, το χορό και τη μουσική καλεί τους μικρούς θεατές ν’ ακολουθήσουν το ταξίδι του μικρού περιστεριού στην προσπάθειά του να βρει ταίρι και μαζί του να θυμηθούν πως:

Όλοι το ξέρουμε καλά

Μέσα σ’ αυτή την πλάση

Μακριά και να πετάξουμε

Η αγάπη θα μας φτάσει!

Ο «Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» είναι μια ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό (και υπενθυμίζει και σ’ εμάς τους μεγάλους) ότι κανείς δεν είναι μόνος του. Παράλληλα, μιλά για τη δύναμη της αλληλεγγύης, την αποδοχή, τη βοήθεια, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη γενναιότητα, την τρυφερότητα… Όλα αυτά δηλαδή που κάνουν τη ζωή μας ν’ αξίζει και να έχει νόημα.

Κι αν νιώσετε μόνοι σας ποτέ και δίχως ταίρι

Για σταθείτε μια στιγμή..!

Θυμηθείτε το Λευτέρη!

Ταυτότητα παράστασης

Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι

Κείμενο: Μαρίνα Πλεμένου

Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου

Μουσική: Δάφνη Φαραζή

Σκηνικά-Κοστούμια: Βίκυ Πάντζιου

Φώτα: Γιώργος Ψυχράμης

Παίζουν: Βασιλική Κούλη, Δάφνη Μαρκάκη, Μαίρη Ξένου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Δημήτρης Φουρλής

Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης

Φωτογραφίες: Αγάπη Καλογιάννη

Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι, www.theatroavaton.com

Πότε: Από 30 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 17:00 και Κυριακή στις 11:00

Διάρκεια: 70 λεπτά με διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 8 € κανονικό, 6 € πολυτέκνων, 5 € ανέργων, ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων

Τηλέφωνα Κρατήσεων: 210 3412689 και 6944189698

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: επικοινωνήστε στο 6944189698

 

Βιογραφικά συντελεστών

Μαρίνα Πλεμένου: Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Βιέννη. Από την πρώτη κιόλας επαφή της με τα παιδιά, αισθάνθηκε την ανάγκη να «ζωντανεύει» όλα όσα ήθελε να τους πει. Έτσι για πολλά χρόνια δούλεψε παράλληλα ως εμψυχώτρια και δασκάλα ζωγραφικής. Η προσπάθειά της ν’ ανταποκριθεί στις απορίες και στις συγκινήσεις των παιδιών την οδήγησε να γράφει παραμύθια.

 

Νάντια Δαλκυριάδου:

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται σαν ηθοποιός στην Αθήνα σε παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια ως εμψυχώτρια παιδικών θεατρικών ομάδων και ομάδων ΑΜΕΑ. Είναι ηθοποιός, συνδημιουργός και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Anumati, η οποία ανέβασε την πρώτη παράσταση για βρέφη από 4 μηνών «Θα Βγω απ’ το Αυγό».

Δάφνη Φαραζή:

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική από πολύ μικρή και η αγάπη της για τον κινηματογράφο την οδήγησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο σχετικό τμήμα της Καλών Τεχνών. Με πτυχίο στην κατεύθυνση του Ήχου, ξεκίνησε να εργάζεται ως sound designer και ηχολήπτρια. Παράλληλα συνθέτει μουσική για οπτικοακουστικές παραγωγές και άλλα προσωπικά project. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Αnumati, όπου έγραψε τη μουσική της παράστασης για βρέφη «Θα Bγω απ’ το Aυγό» .

Οι συντελεστές του θεάτρου ευχαριστούν τον ορνιθολόγο Νίκο Παναγιώτου και το Greek bird club για τη βοήθεια που απλόχερατους  έδωσαν .

 

Related posts