Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Δεκ 2021
Απόψεις

H μισή Τουρκία αγαπά τον Ερντογάν. Η άλλη μισή τον απεχθάνεται. Αυτό σημαίνει Εμφύλιος

 

ekloges erdoganΤου “paratiriti”

Η νίκη του Ερτνογάν στις  χθεσινές εκλογές στην Τουρκία ήταν οριακή. Οι υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας  ενίσχυσαν τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτό το αποτέλεσμα  ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για το μέλλον της χώρας. Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, δεν τον ενέκριναν. Είπαν ΟΧΙ . Όμως στα βάθη της ασιατικής Τουρκίας που δεν ξέρουν τη διαφορά και τι ρόλο θα παίξει αυτό το ΝΑΙ που  ψήφισαν, βοήθησαν να κερδίσει έστω και οριακά ο Ταγίπ  Ερντογάν.

Τώρα του έδωσαν  ενισχυμένες εξουσίες και το αξίωμα του πρωθυπουργού θα καταργηθεί. Η εκτελεστική εξουσία θα είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του.

Με δύο λόγια θα κάνει ότι θέλει και με την ψήφο του κόσμου. Κανένας δεν θα μπορεί να τον αμφισβητήσει.  Οι υποστηρικτές του προέδρου λένε πως αυτό ήταν απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και να υπάρξει σαφής διάκριση με τη δικαστική και τη νομοθετική εξουσία.

Οι αντίπαλοί του εκφράζουν φόβους ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα αντίβαρο. Κανένας μηχανισμός ελέγχου της εξουσίας του.

Τι θα γίνει τώρα με τις σχέσεις της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ο Ερντογάν  κατηγορεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για «ναζιστικές πρακτικές».

Τι θα γίνει με τις ενταξιακές  διαπραγματεύσεις της χώρας στην ΕΕ;

Ο Μαρκ Πιερινί του κέντρου μελετών Carnegie Europe, λέει ότι η τακτική του  να επιτίθεται συνεχώς στην ΕΕ εξυπηρετήσει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Και το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι «Πόλεμος ή Ειρήνη με τους Κούρδους» ;

Μετά την κατάρρευση της ιστορικής εκεχειρίας με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) το καλοκαίρι του 2015, η νοτιοανατολική Τουρκία έχει βυθιστεί σε μια δίνη αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των κούρδων αυτονομιστών.Οι νέες ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις συνοδεύτηκαν από την διεύρυνση της καταστολής των Κούρδων, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτικών και μέσων ενημέρωσης, που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τις «τρομοκρατικές» ενέργειες του PKK.

Η τουρκική κοινωνία είναι έντονα πολωμένη τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το πρόσωπο του Ερντογάν. Η μισή χώρα τον αγαπά και η άλλη μισή τον απεχθάνεται.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό έδειξαν οι εκλογές. Και αυτό σημαίνει εμφύλιος πόλεμος.

Οι αγορές θεωρούσαν ότι το «ναι» θα κέρδιζε στο δημοψήφισμα και προσβλέπουν σε μια επιστροφή της σταθερότητας στην Τουρκία, η οποία επλήγη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από αλλεπάλληλες τρομοκρατικές ενέργειες και την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου. Όμως μεσοπρόθεσμα κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Η μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στους θεσμούς, η αυξημένη πόλωση της κοινωνίας και η καθυστέρηση της υιοθέτησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ίσως επηρεάσουν την ανάπτυξη.

 

Related posts