Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιούλ 2024
Κόσμος

H Liangzhu και ο Κόσμος-Διάλογος μεταξύ του Κινεζικού και του Ελληνικού Πολιτισμού διεξήχθη στην Hangzhou

Ξεκινά η σειρά δραστηριοτήτων «Πολιτιστική Ημέρα Hangzhou Liangzhu» 2023

Όταν ο κινεζικός πολιτισμός με ιστορία άνω των 5.000 ετών συναντά τον ελλαδικό πολιτισμό, την πηγή του δυτικού πολιτισμού, και όταν η «όμορφη γη στο νερό», η Αρχαία πόλη Liangzhu συναντά την Ακρόπολη της Αθήνας, την «πόλη-κράτος στον ψηλό λόφο», πραγματοποιείται ένας διάλογος μεταξύ ανατολικών και δυτικών πολιτισμών και ένας διάλογος για την προστασία, την κληρονομιά και την αξιοποίηση μεταξύ των παγκόσμιων κληρονομιών. Στις 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Hangzhou Liangzhu, η Liangzhu και ο Κόσμος- «Αρχαία Πόλη Liangzhu και Ακρόπολη Αθηνών»- Διάλογος μεταξύ του Κινεζικού και Ελληνικού Πολιτισμού στην Liangzhu, Yuhang, Hangzhou.

Η Αρχαία Πόλη Liangzhu συναντά την Ακρόπολη Αθηνών

Ο Διάλογος μεταξύ Κινεζικού και Ελληνικού Πολιτισμού- Liangzhu και ο Κόσμος – «η Αρχαία Πόλη Liangzhu – η Ακρόπολη Αθηνών» συντονίστηκε από την China News Service και τη Λαϊκή Κυβέρνηση της Hangzhou, διοργανώθηκε από τη Λαϊκή Κυβέρνηση της Περιφέρειας Yuhang της Hangzhou, την Επιτροπή Διαχείρισης Αρχαιολογικού Χώρου της Διοικητικής Περιφέρειας Hangzhou Liangzhu, τον Όμιλο Διεθνούς Επικοινωνίας China News Service, το chinanews.com, την China News Daily και ανελήφθη από το Μουσείο Liangzhu (Ερευνητικό Ινστιτούτο Liangzhu) και τον Διεθνή Όμιλο Επικοινωνίας China News Service στο υποκατάστημα της Zhejiang.

Η καλοσύνη και η γειτονία με όλα τα έθνη είναι ο σταθερός τρόπος του κινεζικού πολιτισμού στην αντιμετώπιση του κόσμου. Η Κίνα συνεχίζει να οικοδομεί έναν σύγχρονο πολιτισμό του κινεζικού έθνους σε μια νέα ιστορική αφετηρία και διατηρεί επίσης μια ανοιχτή και περιεκτική στάση. Στις 2 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Xi Jinping τόνισε στη συνεδρίαση για την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη ότι ο κινεζικός πολιτισμός είναι εξαιρετικά περιεκτικός, καθορίζοντας θεμελιωδώς τον ιστορικό προσανατολισμό της επικοινωνίας και της ολοκλήρωσης του κινεζικού έθνους, προσδιορίζοντας το αρμονικό πρότυπο διαφορετικών και συνυπαρχουσών θρησκευτικών πεποιθήσεων στην Κίνα και το ανοιχτό μυαλό της κινεζικής κουλτούρας που αγκαλιάζει τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Στις 3 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Xi Jinping υπογράμμισε στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον «Τρίτο Διάλογο για τις Ανταλλαγές και την Αμοιβαία Μάθηση μεταξύ των Πολιτισμών» και την «Πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη Σινολόγων» ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να προωθήσει τις κοινές αξίες της ειρήνης, της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης, του δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας για όλη την ανθρωπότητα, να εφαρμόσει την Πρωτοβουλία Παγκόσμιου Πολιτισμού και να εργαστεί απο κοινού για να προωθηθεί η πρόοδος του ανθρώπινου πολιτισμού αντικαθιστώντας την αποξένωση με τις ανταλλαγές, τις συγκρούσεις με την αμοιβαία μάθηση και την ανωτερότητα με τη συνύπαρξη.

Μόνο με την προώθηση της ισότιμης ανάπτυξης και των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, τα όνειρα των ανθρώπων μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον Διάλογο μεταξύ του Κινεζικού και του Ελληνικού Πολιτισμού, τον Διάλογο της «Αρχαίας Πόλης Liangzhu με την Ακρόπολη Αθηνών».

Στην τελετή έναρξης στις 6 Ιουλίου, ο Liu Ying, Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της Δημοτικής Επιτροπής του Κόμματος Hangzhou και Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής της Περιφέρειας Yuhang, ως οικοδεσπότης, ανέφερε στην ομιλία του ότι «η αρχαία πόλη Liangzhu και η Ακρόπολη της Αθήνας είναι συμπυκνωμένες ενσαρκώσεις των αντίστοιχων υπέροχων πολιτισμών της Κίνας και της Ελλάδας και αποτελούν τα πολύτιμα μαργαριτάρια στα πολιτιστικά τους στέμματα. Τώρα και οι δυο αναζητούν τρόπους έρευνας, προστασίας και αξιοποίησης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και συνεισφέρουν στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την εκδήλωση ως μια ευκαιρία για ανταλλαγή, συναναστροφή και διδαχή από τους πολιτισμούς της Κίνας και της Ελλάδας. Η Yuhang και η Αθήνα βελτιώνουν συνεχώς το επίπεδο πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και από κοινού διευρύνουν το μονοπάτι της προόδου του ανθρώπινου πολιτισμού».

Ο Γεώργιος Παρθενίου, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, τόνισε ότι η αρχαία πόλη Liangzhu και η Ακρόπολη της Αθήνας εκφράζουν συστήματα πεποιθήσεων και πρότυπα αστικού πολιτισμού. Επίσης, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας εποικοδομητικής συγκριτικής ανάλυσης και μελέτης ενός πολυδιάστατου πολιτισμικού σύμπαντος. «Αυτά ουσιαστικά μας παρέχουν το μοναδικό πλεονέκτημα της βαθύτερης κατανόησης, των ανταλλαγών και των κοινών πολιτιστικών γνώσεων για τον κινεζικό και τον ελληνικό πολιτισμό. Επιπλέον, όπως και ο πολιτισμός, έτσι και η συνεργασία των δύο χωρών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων στο ίδιο πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

«Όπως αναφέρει ένα παλιό κινεζικό ρητό, ούτε τα βουνά ούτε και οι θάλασσες μπορούν να απομακρύνουν τους ανθρώπους με κοινές φιλοδοξίες. Η Κίνα είναι η πηγή του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Και οι δύο χώρες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ανθρώπινη ανάπτυξη και πρόοδο με λαμπρά πολιτιστικά επιτεύγματα. Αν και απέχουν χιλιάδες μίλια, οι ανταλλαγές και η αμοιβαία μάθηση μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών δεν σταμάτησαν ποτέ εδώ και χιλιάδες χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Yang Jianwu, μέλος της Ομάδας του Κόμματος του Επαρχιακού Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της Zhejiang και Διευθυντής του Επαρχιακού Γραφείου Πολιτιστικών Κειμηλίων της Zhejiang. Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτός ο διάλογος θα αφήσει ένα ισχυρό σημάδι στην ιστορία της ανάπτυξης του πολιτισμού και στις δύο πλευρές, προωθώντας περαιτέρω τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και χτίζοντας γέφυρες και δεσμούς αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων.

«Οι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Κίνας είναι πραγματικοί πολιτισμοί των οποίων η ουσία έγκειται στο να βάζουν τους ανθρώπους σε προτεραιότητα. Πρέπει να τους αξιοποιήσουμε και να συνεισφέρουμε στην προώθηση του παγκόσμιου πολιτισμού μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας και Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο βίντεο από τη συνέντευξή του που προβλήθηκε στην τελετή έναρξης του Διαλόγου. Δήλωσε ότι το πιο σταθερό στήριγμα για τους πολιτισμούς είναι ο διάλογος. «Η Ελλάδα και η Κίνα είναι και οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Πώς μπορούν οι δύο χώρες να συμβάλουν στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και στην προστασία της ανθρωπότητας και των δικαιωμάτων της; Ο διάλογος μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών μπορεί να δώσει την καλύτερη απάντηση».

Σχεδόν δέκα χιλιάδες μίλια μακριά και δύο χιλιάδες χρόνια να τους χωρίζουν, πώς μπορούν η αρχαία πόλη και η Ακρόπολη, η Liangzhu και η Αθήνα, η Κίνα και η Ελλάδα, να συνυπάρχουν με αρμονία και κάλλος;

Στην κεντρική ομιλία, το πρωί της 6ης Ιουλίου, ο Wang Wei, Μέλος του Ακαδημαϊκού Τμήματος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και Πρόεδρος της Κινεζικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, η Λυδία Κονιόρδου, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και καταξιωμένη Ελληνίδα θεατρική συγγραφέας, ο Jiang Weidong, Μέλος της Επιτροπής Εργασίας του ΚΚΚ του Αρχαιολογικού Χώρου Hangzhou Liangzhu & Αναπληρωτής Διευθυντής της Διοικητικής Επιτροπής Διαχείρισης Αρχαιολογικού Χώρου Hangzhou Liangzhu, η Βασιλική Ελευθερίου, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αναστηλώσεων Ακρόπολης υπό το Υπουργείο Πολιτισμού, αρχιτέκτονας και μηχανικός, ο Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Καθηγητής και πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης του ΕΚΠΑ, μαζί με άλλους Κινέζους και Έλληνες προσκεκλημένους σε συνδυασμό με την πρακτική εμπειρία στους αντίστοιχους τομείς, «μοιράστηκαν» τον κινεζικό και τον ελληνικό πολιτισμό, εμβαθύνοντας την κατανόηση και την εκτίμηση των δύο πολιτισμών.

Στη στρογγυλή τράπεζα, γύρω από το θέμα «Διατήρηση και Ερμηνεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από μια διεπιστημονική σκοπιά», η Luo Tong, ειδική στο ελληνικό δράμα και εμπειρογνώμονας της Ακαδημίας Θεάτρου της Σαγκάης, ο Sun Haibo, Διευθυντής του Κέντρου Παρακολούθησης και Διαχείρισης Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Hangzhou Liangzhu Archaeology Ruins, και η Έφη Μεραμβελιωτακη, αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού, με ειδίκευση στην Κινεζική Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να επικοινωνήσουν.

Πολιτιστική Ημέρα Hangzhou Liangzhu: Μια Πολιτιστική Γιορτή

Προκειμένου να σηματοδοτήσει την επιτυχημένη ένταξη της Αρχαίας Πόλης Liangzhu στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το Δημοτικό Λαϊκό Κογκρέσο της Hangzhou ψήφισε από το 2020 νόμο για να οριστεί η 6η Ιουλίου ως η «Πολιτιστική Ημέρα Hangzhou Liangzhu» με σκοπό να προωθηθεί ο πολιτισμός της Liangzhu και να γίνει γνωστός σε περισσότερους ανθρώπους. Στις 6 Ιουλίου του τρέχοντος έτους εορτάστηκε επίσης η τέταρτη επέτειος από την επιτυχή αίτηση για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αρχαίας Πόλης Liangzhu και πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης για την εκδήλωση «Πολιτιστική Ημέρα Hangzhou Liangzhu» για το 2023.

Kατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων «Πολιτιστική Ημέρα Hangzhou Liangzhu» 2023, θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες θεματικές δραστηριότητες με ποικίλες μορφές, επαγγελματικά πρότυπα και κοινωνική συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής έρευνας, του διαλόγου, της έρευνας, της έκθεσης και της δημόσιας εμπειρίας. Σκοπός είναι να εκλαϊκευτεί η σημαντική αξία του πολιτισμού Liangzhu και τα σημαντικά επιτεύγματα της κληρονομιάς και η αξιοποίηση της έρευνας για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου στο κοινό, και να επιδιωχθεί η διαμόρφωση ενός ευρέος φάσματος κοινωνικής συμμετοχής και μιας ισχυρής ατμόσφαιρας ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών μεταξύ των ανθρώπων και η περαιτέρω ενίσχυση της αναγνώρισης, της πολιτιστικής ηγεσίας και της παγκόσμιας διάδοσης της Liangzhu.

Η εκδήλωση: Liangzhu και ο Κόσμος – «Αρχαία Πόλη Liangzhu · Ακρόπολη Αθηνών» Διάλογος μεταξύ κινεζικών και ελληνικών πολιτισμών θα διαρκέσει δύο ημέρες. Η Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Σμίλη και Μνήμη» – Η Συμβολή της Μαρμαροτεχνίας στην Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης με θέμα την προστασία και αποκατάσταση πολιτιστικών κειμηλίων θα εκτίθεται στο Μουσείο Liangzhu από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου και στη συνέχεια στα αρχαιολογικά ερείπια της πόλης Liangzhu από τις 14 Ιουλίου έως τις 14 Οκτωβρίου. Με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η έκθεση παρουσιάζει 102 πολύτιμες αρχειακές φωτογραφίες που συγκέντρωσε η Υπηρεσία Αποκατάστασης της Ακρόπολης, οι οποίες αναδεικνύουν τη συμβολή των Ελλήνων τεχνιτών μαρμάρου στο έργο αποκατάστασης της Ακρόπολης.

Ο Yang Xiaoping, Μέλος της Επιτροπής Εργασίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας του Αρχαιολογικού Χώρου Hangzhou Liangzhu & Αναπληρωτής Διευθυντής της Διοικητικής Επιτροπής Διαχείρισης Αρχαιολογικού Χώρου Hangzhou Liangzhu, δήλωσε ότι ο χώρος της αρχαίας πόλης Liangzhu στην περιοχή Yuhang της Hangzhou είναι ένας ιερός τόπος για την ανάδειξη της ιστορίας των 5.000 ετών του πολιτισμού της Κίνας. Η αρχαία Ελλάδα είναι η σημαντική γενέτειρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και διαθέτει επίσης παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά όπως η Ακρόπολη της Αθήνας. Ο σκοπός της διεξαγωγής αυτής της εκδήλωσης διαλόγου είναι να οικοδομηθεί ένα ευρύ πεδίο αφιερωμένο στην προώθηση των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ του κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού και στην προώθηση της ανάπτυξης των πολιτισμών σε διάφορες χώρες. Είναι επίσης ένα πρακτικό πεδίο όπου μπορούμε να εξερευνήσουμε την αναζήτηση κοινού εδάφους, διαφυλάσσοντας τις διαφορές, το άνοιγμα και τη συμμετοχή μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών.