Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Ιαν 2022
Πολιτισμός

H Ένωση Ξενοδόχων και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μαζί για τον τουρισμό και τον πολιτισμό

H Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μαζί για τον τουρισμό και τον πολιτισμό

Έμφαση στο θεσμό των συνεργειών για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό στην Αθήνα έδωσαν μέσω κοινής Συνέντευξης Τύπου η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής &  Αργοσαρωνικού και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στο χώρο όπου βρίσκεται η Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων Περιοχής Αεροδρομίου («Μουσείο»), παρουσιάσθηκαν, παρουσία ΜΜΕ και επίσημων προσκεκλημένων, επιλεγμένα αποσπάσματα από τα θεατρικά δρώμενα με τίτλο «Οι Πέτρες Μιλούν», με αφορμή τη δρομολόγηση της πολιτιστικής δράσης για το φετινό φθινόπωρο σε ιστορικά σημεία της πόλης.

Τα δρώμενα διοργανώνει η ΕΞΑΑΑ για τρίτο χρόνο, αυτή τη χρονιά με συνδιοργανωτή το ΔΑΑ, και αποτελούν μια μη κερδοσκοπική δράση που απευθύνεται σε τουρίστες και κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι μπορούν να τα παρακολουθήσουν ελεύθερα – χωρίς εισιτήριο. Λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11.00 – 13.00), σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία (Αρχαία Αγορά Στοά Αττάλου όλο το Σεπτέμβριο και Μουσείο Ακρόπολης όλο τον Οκτώβριο) και σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά), επιτρέποντας την παρακολούθησή τους από μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Αθήνας.

Στόχος η θετική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα η ανάδειξη της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Γραμματείας, μέσα από την απαγγελία σπουδαίων κειμένων, λόγων και έργων, μεγάλων φιλοσόφων, πολιτικών, τραγικών ποιητών, που η Ελλάδα κληροδότησε σε όλο τον κόσμο (όπως αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, τον «Επιτάφιο λόγο του Περικλή» του Θουκυδίδη ή το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου και τον «Διγενή Ακρίτα»).

Από αριστερά: η κ. Δήμητρα Χατούπη, ηθοποιός & Διευθύντρια της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «δήλος», η κ. Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, Πρόεδρος, ΕΞΑΑΑ, ο κ. Γιάννης Παράσχης, CEO, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ο κ. Ευγένιος Βασιλικός, Γενικός Γραμματέας ΕΞΑΑΑ

Όπως τόνισαν κατά τη Συνέντευξη Τύπου τόσο η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς όσο και ο CEO του ΔΑΑ κύριος Γιάννης Παράσχης, η Αθήνα έχει ανάγκη να εμπλουτίζει διαρκώς την προσφορά της προς τους ξένους επισκέπτες, αλλά και προς τους κατοίκους της, με ποιοτικές δράσεις. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ΔΑΑ και ΕΞΑΑΑ φέτος ένωσαν τις δυνάμεις τους, υποστηρίζοντας την προσπάθεια, έχοντας άλλωστε επί σειρά ετών συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά, κυρίως σε θέματα ανάδειξης και προβολής του προορισμού. Η δε πόλη της Αθήνας οφείλει να αξιοποιήσει και να αναδείξει την κληρονομιά της, ενώ ταυτόχρονα πρέπει, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, να προσφέρει υποδομές και υπηρεσίες αντάξιες της διεθνούς φήμης της και της αυξημένης επισκεψιμότητάς της. Επιβεβαιώνεται λοιπόν εκ νέου ότι οι συνέργειες -όπως τονίστηκε- τόσο μεταξύ των ιδιωτικών φορέων όσο και μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, αποτελούν «μονόδρομο» για την περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού.

Από αριστέρα: ο κ. Γιάννης Παράσχης, CEO, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο κ. Ευγένιος Βασιλικός, Γενικός Γραμματέας ΕΞΑΑΑ, η κ. Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, Πρόεδρος, ΕΞΑΑΑ και ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος ΞΕΕ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, δήλωσε: «… αυτή η δράση με τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, προσφέρει μία από τις πολύτιμες εμπειρίες που οραματίζεται ένας επισκέπτης ερχόμενος στην Αθήνα, κάτι από την αληθινή και αιώνια καρδιά της πόλης μας. Σημειολογικά,  η δράση «οι πέτρες μιλούν», θα έλεγα ότι αποτελεί  μια ‘γέφυρα’ που συνδέει πολίτες και επισκέπτες (καθώς «οι πέτρες, ‘μιλούν’»  σε τρείς γλώσσες:  Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά) και φυσικά συνδέει το παρελθόν αλλά και το παρόν της πόλης, μέσα από τα διαχρονικά αυτά αποσπάσματα που απαγγέλλονται σε δρόμους, σε Μνημεία και Μουσεία της Αθήνας. Ως συνδιοργανωτές πλέον, ΕΞΑΑΑ & ΔΑΑ, βρισκόμαστε σήμερα μαζί, εδώ, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, περιτριγυρισμένοι από τουρίστες και σε έναν υπέροχο χώρο Πολιτισμού, όπως το Μουσείο του αεροδρομίου –  για να μιλήσουμε για Τουρισμό και Πολιτισμό και για την ανάγκη των συνεργειών. Ο δρόμος των συνεργειών τόσο μεταξύ μας όσο και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί πλέον μονόδρομο, αν επιθυμούμε να σταθεροποιήσουμε την εικόνα της Αθήνας και της χώρας – αλλά και να την διευρύνουμε. Το τουριστικό/πολιτιστικό προϊόν πρέπει να είναι διαχρονικό, να έχει πάγια ποιοτικά χαρακτηριστικά, να είναι έξω από πολιτικές, κάτι σαν εθνική υπόθεση…»

Από την πλευρά του, ο CEO του ΔΑΑ κύριος Γιάννης Παράσχης, τόνισε: «Σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών και, πάνω από όλα, η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας, της Αθήνας και του πολιτισμού μας για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο. Το αεροδρόμιο της Αθήνας εκπέμπει καθημερινά την πολιτισμική ταυτότητά του, έχοντας μέχρι σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει 86 περιοδικές πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα, με τις 3 μόνιμες εκθέσεις του να υποδέχονται κάθε χρόνο περίπου 250.000 επισκέπτες.Έχουμε διαχρονικά αποδείξει πως πιστεύουμε στις συνέργειες σε όλες τις διαστάσεις της δραστηριότητάς μας. Το ίδιο πνεύμα διέπει και τις δράσεις μας στον πολιτισμό, γι’ αυτό και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού, σε μία ιδιαίτερη δράση που επιβεβαιώνει πως ο πολιτισμός και ο τουρισμός στη χώρα μας είναι έννοιες συνυφασμένες άρρηκτα και αρμονικά.»


Η ομάδα σπουδαστών – ηθοποιών της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «δήλος», με τις κυρίες Δήμητρα Χατούπη, Έφη Θεοδώρου (σκηνοθετική καθοδήγηση) και Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς

 

Για το «θεσμό» των δρώμενων στην πόλη και τις θετικές εντυπώσεις των τουριστών από τη δράση, μίλησε η κυρία Δήμητρα Χατούπη, ηθοποιός και Διευθύντρια της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «δήλος».  Όπως είπε η κυρία Χατούπη, «Τα δρώμενα «Οι πέτρες μιλούν» έχουν πλέον δημιουργήσει θεσμό για την Αθήνα, η επιτυχία τους μάλιστα επιβραβεύθηκε και από το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ενέταξε τη δράση στο πρόγραμμά του «Άνοιγμα στην πόλη». Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε για μια ακόμα χρονιά σε αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Όλοι εμείς, καθηγητές και σπουδαστές, συμμετέχουμε ολόψυχα σε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος σε κάθε τέτοια ωραία πρωτοβουλία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κείμενα της Αρχαίας και Βυζαντινής Γραμματείας αποδίδει ομάδα σπουδαστών – ηθοποιών της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «δήλος» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της κυρίας  Έφης Θεοδώρου. Το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου αποδίδεται στα Αρχαία Ελληνικά μελοποιημένο από τον Νίκο Πλάτανο. Την οργάνωση παραγωγής της δράσης «Οι πέτρες μιλούν» έχει η “smart concepts”.

Αεροδρόμιο Αθήνας: Χώρος Συνάντησης Τέχνης, Λαών και Πολιτισμών 

Ένα σύγχρονο αεροδρόμιο όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι κάτι περισσότερο από ένας κόμβος διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων. Είναι σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, ένας συγκερασμός ταυτοτήτων και προσώπων και, πάνω από όλα, είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας, της πόλης της Αθήνας και του πολιτισμού της, για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Από την έναρξη λειτουργίας του το Μάρτιο του 2001, το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα πιο σύγχρονα, ασφαλή και δημοφιλή αεροδρόμια στον κόσμο. Πέραν της επιχειρησιακής αριστείας και του επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου του, το αεροδρόμιο εκπέμπει καθημερινά και την πολιτισμική ταυτότητά του.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας πληθώρα εικαστικών και ιστορικών εκθέσεων σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, μουσεία, γκαλερί και μη κερδοσκοπικά πολιτιστικά ιδρύματα.

Μέχρι σήμερα, ο ΔΑΑ έχει φιλοξενήσει 86 πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα.

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 επισκέπτες επισκέπτονται τις μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου που βρίσκονται στο επίπεδο των αναχωρήσεων

  • Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων περιοχής Αεροδρομίου / Μουσείο
  • Έκθεση Πολυμέσων για τον Ελευθέριο Βενιζέλο
  • Το Μουσείο της Ακρόπολης- Ένας κλασικός προορισμός

Επιπλέον, τους εκθεσιακούς χώρους περιοδικών εκθέσεων «Τέχνη & Πολιτισμός» και «Τέχνη & Περιβάλλον», που βρίσκονται αντίστοιχα στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις, επισκέπτονται ετησίως 2,5 εκ. επιβάτες.

Στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών φιλοξενεί και προωθεί περιοδικές καλλιτεχνικές συνεργασίες με διάφορους φορείς. Πρόκειται για ένα διαρκώς ανανεούμενο και εξελισσόμενο εικαστικό τοπίο που αποσκοπεί στην ευχάριστη διαμονή επιβατών και επισκεπτών, αναδεικνύοντας τον ελληνικό πολιτισμό.

Το αεροδρόμιο έχει συνεργαστεί για την προβολή μεγάλων και σπουδαίων πολιτιστικών και εικαστικών γεγονότων μεταξύ άλλων με τους εξής φορείς: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Εθνικό Θέατρο, Costa Navarino, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Ηρακλειδών, Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta 14, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, THE BOX, Athens Digital Arts Festival, Εκδόσεις Μίλητος, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, National Geographic Greece, Γκαλερί Ιλεάνα Τούντα, Φωτογραφικός Κύκλος, Ίδρυμα Δημοσιογραφικής Φωτογραφίας “World Press Photo”, Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, ΕΚΕΒΙ, Βρετανικό Συμβούλιο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Art Athina, Geo Routes Cultural Institute, Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, πλατφόρμα «A Jewel Made in Greece» κ.α., αποσπώντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις και βραβεία στον τομέα «Τουρισμός και Πολιτισμός».

Παράλληλα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει οργανώσει στους χώρους του σειρά παρουσιάσεων βιβλίων για παιδιά σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, έχει φιλοξενήσει στους χώρους του θεατρικές παραστάσεις, ενώ οι επιβάτες και οι επισκέπτες βρίσκουν στο αεροδρόμιο και άλλες «εκπλήξεις»: το πολιτιστικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα «Fly me to the Moon», το οποίο ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται για έκτη χρονιά, αποτελεί μια ιδιαίτερη πολιτιστική πρωτοβουλία με στόχο την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας αλλά και την προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας,

με μουσικές συναυλίες, θεατρικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.  Μάλιστα, από το 2018, με το όνομα «Fly me to the Moon – Sounds Greek to Me!», το βραβευμένο αυτό πρόγραμμα προσκαλεί τους ταξιδιώτες και επισκέπτες του αεροδρομίου να ανακαλύψουν ξεχωριστούς προορισμούς, να γευτούν τοπικά εδέσματα, να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία!

Μια ακόμη ξεχωριστή στιγμή στο αεροδρόμιο, με αφορμή τη διάκριση της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 – σε συνεργασία με το Athens Culture Net – αποτελούν οι «γειτονιές βιβλίου» / “Athens as a Book”, που δημιουργήθηκαν για τους επιβάτες, λίγο πριν αναχωρήσουν για το ταξίδι τους, για μια ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης!

Αυτή την περίοδο, στο αεροδρόμιο της Αθήνας φιλοξενούνται 3 περιοδικές εκθέσεις:

  • Στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός» στο επίπεδο αφίξεων, έως 31-12-2019, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, η έκθεση «Ιστορίες της Αθήνας», ένα εικαστικό αφήγημα μέσα από τα μάτια και τα έργα παιδιών από τις συλλογές του Μουσείου
  • Στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Περιβάλλον» στο επίπεδο αναχωρήσεων, έως 31-12-2019, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα THE BOX, η πολυμεσική έκθεση «Το Ταξίδι»
  • Στον προαστιακό σταθμό του αεροδρομίου, έως 31-12-2019, η φωτογραφική έκθεση, #Athens Airportraits, μια «συνάντηση» 52 ιστοριών και ανθρώπων που πέρασαν από τους χώρους του αεροδρομίου

Μέσα από το πλήθος των πολιτιστικών συνεργασιών και των εικαστικών ενεργειών, αναδεικνύεται ο ρόλος του αεροδρομίου της Αθήνας ως αναπόσπαστου κυττάρου της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα ως κομβικού σημείου επικοινωνίας και «συνάντησης» των ανθρώπων.

 

 

 

Related posts