Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Οκτ 2021
Πολιτισμός

H δικηγόρος και συγγραφέας Ευαγγελία Κακούρου μιλάει στο NOW24

Δικηγόρος, μητέρα, συγγραφέας. Παραγωγική, δεμένη με την κοινωνία και τον πολιτισμό, προβληματισμένη για το αποτύπωμα που θα αφήσει σ’ όλους ανεξαιρέτως ο covid-19 και η καραντίνα, δημιουργική, ευαίσθητη. Ο λόγος για τη δικηγόρο και συγγραφέα Ευαγγελία Κακούρου που μιλάει στο NOW24 για την πανδημία, τα τεκταινόμενα βίας με τις καταιγιστικές εξελίξεις τον τελευταίο καιρό και φυσικά την πρώτη της συγγραφική απόπειρα παιδικού βιβλίου. Ενός βιβλίου που θίγει με σεβασμό και τρυφερότητα τα πρώτα αλλόκοτα Χριστούγεννα στη ζωή όλων και ιδίως των παιδιών…

Συνέντευξη στον Κυριάκο Κουζούμη.

Κ.Κ: Τι σας ώθησε στη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου και ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής σας;

Ε.Κ: Πάντα μου άρεσε να γράφω… Το γράψιμο ήταν για μένα ένας λυτρωτικός τρόπος έκφρασης, ένα εσωτερικό ταξίδι που με γαλήνευε και με μάγευε ταυτόχρονα. Η αγάπη μου στα παιδιά και τα βιβλία με οδήγησε από πολύ νωρίς στη συγγραφή παιδικών παραμυθιών και ποιημάτων. Ο ερχομός όμως της κόρης μου, Ζωής, με ενέπνευσε και δημιουργήθηκε μέσα μου ακόμα πιο έντονα η ανάγκη και η επιθυμία να γράψω κάτι για εκείνη, να το διαβάζουμε μαζί και να ταξιδεύουμε παρέα… Πηγή έμπνευσης λοιπόν είναι η κόρη μου και γι’ αυτόν το λόγο υπάρχει ένα λογοπαίγνιο με το όνομά της στον τίτλο του βιβλίου. «Τα πιο παράξενα Χριστούγεννα της Ζωής μου» είναι η πρώτη μου επίσημη συγγραφική προσπάθεια και πρόκειται για μία πολύ τρυφερή και συγκινητική ιστορία, εικονογραφημένη μοναδικά από τον Βασίλη Σελιμά, με το άρωμα των Χριστουγέννων του 2020, που μπορεί να ήταν παράξενο λόγω της πανδημίας αλλά παρέμεινε γλυκό για χάρη των παιδιών. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η γιορτή τους ανήκει.

Κ.Κ: Το βιβλίο θίγει κατά κύριο λόγο το θέμα του covid-19. Πώς σας επηρέασε η εν λόγω περίοδος;

Ε.Κ: Τα Χριστούγεννα της καραντίνας ήταν όντως πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι είχαμε μάθει μέχρι τώρα… χωρίς αγκαλιές, φιλιά και συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, γεμάτα σκιές χωρίς την ανεμελιά και τη χαρά των προηγούμενων χρόνων…. Το «Τα πιο παράξενα Χριστούγεννα της Ζωής μου» ήταν δημιούργημα της καραντίνας, έχοντας αποτυπωμένο το συναίσθημα του φόβου, της κούρασης και της αβεβαιότητας για το μέλλον όλων των ανθρώπων εκείνες τις ημέρες… Δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη από όλους τους συντελεστές του, για να ενθαρρύνει τους γονείς, να ανυψώσει το ηθικό τους και να τους μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης, της ελπίδας και της δημιουργίας σε αυτή την τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία για όλους μας! Προσωπικά η πανδημία με «ταρακούνησε». Εκτός από το άγχος για την υγεία των δικών μου προσώπων και τη δική μου αλλά και την ανασφάλεια για το επαγγελματικό μου μέλλον, μου προκάλεσε έντονα την ανάγκη για εσωτερική αναζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες της ζωής μου, τις επιθυμίες και τους φόβους μου. Προσπάθησα, αφού προηγουμένως ξεπέρασα το σοκ, να αξιοποιήσω δημιουργικά τον χρόνο αυτό με την οικογένειά μου και να διαχειριστώ το άγχος μου με τον μόνο τρόπο που γνωρίζω καλύτερα, το γράψιμο…

Κ.Κ: Και αντίστοιχα, πώς κρίνετε ότι επηρεάζει ένα μικρό παιδί η ίδια περίοδος;

Ε.Μ: Η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα παιδιά, γιατί πέρα από τη νέα συνθήκη, την οποία καλούνται να αφομοιώσουν και να υπηρετήσουν, εκείνα είναι οι τελικοί αποδέκτες της χαράς, της λύπης, του θυμού και του φόβου των ενηλίκων. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και ψύχραιμοι με τα παιδιά μας, να τους εξηγούμε τι ακριβώς συμβαίνει με λόγια απλά και κατανοητά και να συζητάμε μαζί τους ευθέως για τα συναισθήματα που αυτά βιώνουν, χωρίς να τους μεταφέρουμε το δικό μας άγχος. Να μην ξεχνάμε ότι μας χρειάζονται δυνατούς, χαρούμενους και παραγωγικούς, ότι εμπνέονται από εμάς και ότι τώρα είναι μία ευκαιρία να τους διδάξουμε την αρετή της υπομονής, της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Κ.Κ: Αν σας ζητούσα να επιλέξετε μία φράση μέσα απ’ το βιβλίο ως την πλέον χαρακτηριστική, ποια θα ήταν αυτή;

Η τελευταία φράση του βιβλίου: «2020 πάρε δρόμο, δεν σε θέλω άλλο! Ξουτ, ξουτ!». Πρόκειται για μία φράση ηχηρού αποχαιρετισμού μίας δύσκολης χρονιάς για όλη την ανθρωπότητα και ταυτόχρονα ένα αγωνιώδες καλωσόρισμα για την επόμενη ελπιδοφόρα χρονιά! Παρ’ όλα αυτά, πολύ αγαπημένη μου φράση είναι και η «Γιατί είσαι λυπημένη μαμά μου; Όλα θα πάνε καλά! Είμαι εγώ εδώ για σένα!» διότι πρόκειται για μία φράση γεμάτη από το παιδικό συναίσθημα της άδολης αγάπης, της στοργής και της τρυφερότητας. Επίσης σε αυτή εμπεριέχεται το μήνυμα ότι με την αγάπη και την αγκαλιά μπορούμε να ξεπεράσουμε και τις πιο δύσκολες καταστάσεις ακόμα κι αν οι συνθήκες είναι αντίξοες λόγω της πανδημίας.

Κ.Κ: Πρόκειται για το πρώτο σας συγγραφικό εγχείρημα, το οποίο είναι ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πώς κρίνετε-βλέπετε το παιδικό βιβλίο στη χώρα μας; Αντικατοπτρίζει την παιδικότητα μίας αθώας ψυχής; Υποβάλλει μηνύματα;

Ε.Κ: Είναι ιδιωτικής πρωτοβουλίας διότι επεδίωκα την άμεση έκδοσή του την περίοδο των εορτών, την οποία και πρόλαβα οριακά. Η δημιουργία του στηρίχθηκε σε μία ιδέα αυθόρμητη, σχεδόν βιωματική, την οποία αγκάλιασαν με αγάπη όλοι οι συντελεστές του βιβλίου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για ένα καλό αποτέλεσμα και στηρίζοντας το όνειρό μου άμεσα και αποτελεσματικά. Τους είμαι βαθύτατα ευγνώμων. Χωρίς να είμαι ειδικός, τολμώ να πω ότι το παιδικό βιβλίο στη χώρα μας είναι σε καλό επίπεδο, καθώς οι νέες γενιές μαμάδων είναι πολύ πιο ενημερωμένες για τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων απ’ ό,τι παλαιότερα. Με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ ότι εισάγουν τα παιδιά τους στον μαγικό κόσμο των βιβλίων από πολύ μικρή πια ηλικία… Ψάχνουν, διαβάζουν, ενημερώνονται για τις νέες κυκλοφορίες, έχουν ξεφύγει από τα κλασικά παραμύθια και έχουν στραφεί σε βιβλία που αντικατοπτρίζουν τη νέα πραγματικότητα, θίγοντας κοινωνικά θέματα όπως π.χ ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, η αγάπη στον συνάνθρωπό μας και τα ζώα, η προστασία του περιβάλλοντος και άλλα, με έναν όμορφο, ευαίσθητο και σύγχρονο τρόπο.

Κ.Κ: Είστε μητέρα. Τι σας είπε το δικό σας παιδί, όταν του διαβάσατε το βιβλίο σας;

Ε.Κ: Η κόρη μου, αν και 2,5 χρονών, κατάλαβε ότι το παραμύθι αναφερόταν σε εκείνη, το λάτρεψε και αποστήθισε ένα μεγάλο μέρος του. Ακόμα και σήμερα, σε ανύποπτο χρόνο αναφέρεται στους διαλόγους της Ζωής με τη μαμά Μαρίνα, χαρίζοντάς μας άφθονες στιγμές γέλιου.

Κ.Κ: Είστε αισιόδοξη για την έκβαση αυτής της –σχεδόν πρωτόγνωρης, ιδίως για τις νέες γενιές- περιόδου; Τι αποτύπωμα νομίζετε πως θα αφήσει;

Ε.Κ: Η περίοδος που διανύσαμε και εξακολουθούμε να διανύουμε, μας έχει στιγματίσει όλους ανεξαιρέτως. Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία καθώς και το περιοριστικό μέτρο της καραντίνας έχουν επιδράσει ουσιωδώς αρνητικά στην ψυχολογία μας. Η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας και επαφής με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα σε συνδυασμό με τον φόβο για τη ζωή μας και την επαγγελματική αβεβαιότητα, νομίζω ότι ήδη έχουν αφήσει το σκληρό αποτύπωμά τους μέσα στην ψυχή μας. Το όποιο, τραύμα έχει δημιουργηθεί στον καθένα μας από αυτή τη δύσκολη και σοκαριστική εμπειρία, θα φανεί σε βάθος χρόνου. Η διαχείριση ή η επούλωση αυτού, επαφίεται στη δική μας εσωτερική αναζήτηση και ενδοσκόπηση, στο κατά πόσο είμαστε ικανοί και έτοιμοι να δούμε το θετικό μέσα από το αρνητικό. Πιστεύω πως αυτή η περίοδος μας έχει φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας, τους φόβους μας, τα όριά μας… Όποιος καταφέρει να ταξιδέψει εσωτερικά, να ξανασυστηθεί με τον εαυτό του, να πετάξει τις αλυσίδες που τον βάραιναν και επαναπροσδιορίσει τα σημαντικά πράγματα στη ζωή του, θα ξαναβγεί στην επιφάνεια πιο δυνατός και σίγουρος. Μόνο νικητής θα είναι!

Κ.Κ: Επαγγέλλεστε νομικός. Αν, υποθετικά μιλώντας, μπορούσατε να προτείνετε ένα νομικό πλαίσιο ως τομή στο σύστημα παιδείας, ιδίως για τα μικρά παιδιά, ποιο θα ήταν αυτό;

Ε.Κ: Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον χώρο του σχολείου, του αθλητισμού και του θεάματος, θα ήθελα να δημιουργηθεί αφενός ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την άμεση και αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τυχόν συμπεριφορές οιασδήποτε μορφής βίας (σεξουαλικής, λεκτικής και σωματικής) και αφετέρου να συσταθούν τα κατάλληλα θεσμικά όργανα που θα είναι γνωστά για την άμεση παρέμβαση και τη δράση τους σε οποιαδήποτε καταγγελία. Από τις πιο μικρές ακόμα τάξεις θα πρέπει να διδάσκεται στα παιδιά τόσο το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης όσο και το μάθημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτως ώστε να διδαχθούν από νωρίς τον σεβασμό στον εαυτό τους και τους άλλους. Να μάθουν να μιλούν στους γονείς τους, τους δασκάλους τους και τα κατάλληλα θεσμικά όργανα για όσα τους συμβαίνουν, χωρίς φόβο, ντροπή και ενοχή. Να μάθουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και τους αδύναμους, καταγγέλλοντας άμεσα οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά από όπου και εάν αυτή προέρχεται. Να μη φοβούνται τις συνέπειες της καταγγελίας. Τέλος, η ύπαρξη ψυχολόγου μέσα στα σχολεία αλλά και οι ομιλίες από αξιόλογα και αγαπητά πρόσωπα με τη μορφή καμπάνιας κατά της κακοποίησης θα τα ενθάρρυνε να μιλήσουν ελεύθερα.

Κ.Κ: Μελλοντικά σχέδια;

Ε.Κ: Ετοιμάζω ένα εκπαιδευτικό βιβλίο που θα εισάγει τα παιδιά στους κανόνες της στοματικής υγιεινής με διασκεδαστικό τρόπο. Στόχος μου είναι το βιβλίο αυτό να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γονέων, των εκπαιδευτικών και των οδοντιάτρων, βοηθώντας αποτελεσματικά τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της στοματικής υγιεινής και ατομικής φροντίδας, προάγοντας ταυτόχρονα τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και το συναίσθημα. Καλώς εχόντων, τον Μάρτιο θα  έχει κυκλοφορήσει, συνοδευόμενο από ένα συγκινητικά ωραίο τραγούδι σε στίχους δικούς μου και μουσική του deadmanrunning, ενορχηστρωμένο μοναδικά από τον Κώστα Παρίσση.

Δύο Λόγια για το βιβλίο…

Η Ζωή αναζητά τη χαρά των περσινών Χριστουγέννων και η μαμά της, η Μαρίνα, ενεργοποιεί κάθε ψυχικό απόθεμα που της έχει απομείνει για να δει τη μικρή της χαρούμενη και ευτυχισμένη και αυτά τα Χριστούγεννα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού!

Το πρώτο παραμύθι με θέμα τον κορωνοϊό είναι πλέον γεγονός!

Μία τρυφερή και συγκινητική ιστορία, εικονογραφημένη μοναδικά από τον Βασίλη Σελιμά.

Δύο Λόγια για τη συγγραφέα…

Η Ευαγγελία Κακούρου γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στον Δήμο Υμηττού. Αποφοίτησε το 2001 από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Υμηττού και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου αποφοίτησε το 2007. Από το 2009 έως σήμερα διατηρεί δικό της δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας με ειδίκευση σε θέματα Αστικού Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η αγάπη της στα παιδιά και τα βιβλία, την οδήγησε στη συγγραφή παιδικών παραμυθιών και ποιημάτων.

Τρόποι επικοινωνίας για προμήθεια αντιτύπου: Επικοινωνία με τη συγγραφέα στο mail: valia_kakourou@hotmail.com

Related posts